CSS

Monday, March 7, 2011

Donut Mayo


Assalamualaikum..

Selamat bersua di minggu yang baru lagi. Pejam celik pejam celik je dah masuk bulan 3 kan. Cepat betul masa berjalan, tapi akhir zaman ni memang ada tanda tandanya masa tu berjalan dengan amat pantas. Kan? Ke tak de...ke aku propa je..ngee kena check dulu la. Karang nanti ada je yang tak puas hati..kutuk sana..kutuk sini..tak mo tak mo..

Ok lah, berbalik pada donut mayo ni, dah merata jugak resepi ni pergi. Bila tengok Anna banyak kali buat, tu yang nak mengetest jugak kemayoan donut ni. Ha ah memang gebu setanding donut2 resepi Ros yang lain la. Mekasih Ros sudi berkongsi resepi donut mayo ni ye. Ada jugak kat rumah Mas ngan kak Zana. 




DONUT MAYO

Bahan-bahannya
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis (ros guna mayonis kimball,Ana guna Jasma Mayonis)
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti.

CARA-CARA :

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.




4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.


19 comments:

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak ijah cayang,muahhhh rindunyer kat akak..Ngee..Wah donut yg sungguh montoks n lembut gebunyer..Nak 2ketui blh kak..Hehe..

anymz said...[Reply to comment]

wah!kat rumah izah ada donut pagi ni..jom kita semua pakat2 minum kat sini pulak..cepat zah.gi masak air cepat..nescafe satu ya..haha
akak pun baru berkira2 nak buat donut ni zah..lembut ya zah..boleh lah try gak nnt.

isshh..ishh..raso cam ado yg tak kono bilo tak kutuk2 ko ni zah..muhahaha

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

aduh! adik akak ni... pagi2 dah tayang donut kat akak ye!!!.... biasa lagi diaaa....

geramnyer donut tu izah... montok habisss... ni mesti kena cuba... balik dulu lah nak gi cari mayo pulak... hihi

Anna Qawina said...[Reply to comment]

woit Mek jah..meh nak kutuk ko sikit..pehal donat ko lawa sangat eh? betul kata kak Anim tuh, rasa bersalah kalau sehari tak kutuk ko kan..hahahaha...
eh..aku pun mkn donat ni gak tdi..nih nak makan kat umah ko pulak..

tun_telani said...[Reply to comment]

Morning kak izah!
gebu nyer donut dia.. nk kene wat kuo tepung mendonat jugak nih!

Wanieyra said...[Reply to comment]

Nak tumpang makan donut boleh ko? geram betul tengok!

Sofea said...[Reply to comment]

rajinnye izah mendonut..;)

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Gebunya donat mayo ni..akak mmng berangan nak buat dari aritu..tapi tak terbuat2..bnyk sngt dlm kepala ni fikir nak buat mana dulu...semuanya nak di buat dan di rasa...terukkan...nak seketoi Izah, akak sorang ni kat umah..cukuplah..anak2 sklh...hehehe..nah akak bagi 3 ketoi roti sosej berkeju..ckplah utk kamu bertiga..kih3..

K.Nor said...[Reply to comment]

ting tong.. dtg bawak kek pisang kukus ni.. meh tukar dgn donut.. ehhh... simpan dulu la.. makan time maghrib karang :)

izahdaut said...[Reply to comment]

zalieda..
waalaikumussalam warahmatullah..
kemana senyap je..hehee..nah amik amik..banyak nih..makan jangan tak makan

kak anim..
ampeh kak anim..ngahahaa...nak kutuk den yo..den kutuk balik kang..hehehe..kak nim..memang lembut..try la buat..makan 3 ketui dah kenyang..tak leh lebih2 ye makan tu.nanti terkombang mcm donut jugak..hehe

kak azlita..
hehee..menggoda tak?kalau tergoda tu kesampaian la hajat menggodaku kat kak ita tu..kira balas dendam la bila tengok makanan kat umah kak ita tu, slalu saya menjejes je air liur nengok nyer..hehehe

anna qawinna..
eh ni sorang lagi, meh sini nak sekeh pale tu sikit..hehehe weh donut lagi ko ana, sah anak ko kuar nanti tembam macam donut..hahhaa..

tun telani..
tun apa tunggu lagi..jom nguli tepung...sedap neh

ira..
boleh boleh..sekali masuk untuk makan, rm5..ngahahhaaa...baik buat sendrik lak kan..

kak sofea..
rajin tu sebab rajin makan kak..hehehe

kak yatie..
waalaikumussalam warahmatullah..
betul betul kak yatie..memang saya pun mcm tu la..rambang mata nak pilih mana satu nak dicuba dulu..haii bahaya betui kan.hehehe.. wah best la duk umah sengsorangkan..kira masa untuk diri sendrik kan.kejap lagi dah busy alik tu...buat kerja pun terkejar2 je kan..hihi

kak nor..
oo kak nor puasa ye...tu kalau bagi pagi ni sah tak best dah petang karang tu..hehee

Mak Qis said...[Reply to comment]

donut mayo la plak izah neh..
comel tuh ...godaan betoi laa...

Mas said...[Reply to comment]

makcik...lambat lak aku bertandang ari ni..he..he..
perhh..gebu tahap gaban donut kau ni...
sedappkan makcik..
aku pun suka....

izahdaut said...[Reply to comment]

mak Qis..
sedap dan gebu ni..try la

makcik..
ko kemana?ke spital ke? ha ah mas..sedap kan.. gebu jee..

Ayu said...[Reply to comment]

izah!!..izah saja tau ni nak kasi akak negeces dengan donut ..huhu..
tapi budak2 memang suka donut kan izah..anak akak pun suka

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu..
hehehe..dah ngences tu boleh la cuba diwaktu lapang..hehehe..ha ah anak2 suka..tapi kalau kami sefamily ni, banyak dapat ni...makan sampai hari esok ni..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

huhu huhu mengah laju2 terlambat lagi... wah gebus kebasnyer donut tu.. Zah.. dah wat gak brownies tu? best kan? lagi best kalau erma dapat mkn donut gebu tu... molat2 he he he

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

MMM Kak Yatie.....Ratu Talam....
Kak Yat.....Ratu jello
Kak Nor...Ratu Puding....
Hang???? Aku bagi ratu donut k.....rase2nya tak dak lagi owang kebas tittle tu....:)
Ratu Donut & Muffin la...aii bedal dua sekali gus tittle k...amcam....? Ngeeeeeeeeee

izahdaut said...[Reply to comment]

halamanku erma..
ma..memang best brownies tu kan...tu yg terpikat tu bila ma kata sedap.. nah amik la donut ni..dah kekenyangan dah ni..hehee

ayu..
hanggg..melampo tau ratu donut lak..cek bukan apa, takut cek kenan kombang donut tu kat tubuh badan cek ni.hahahaa.teruk aaa..semua hak kembang2 hang bagi cek no..kikiki

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

cantiknyer donut, Izah, camner buat nak kasi bulat camtu ehhh? leh kasi tips dak?hihihi..