CSS

Tuesday, March 22, 2011

Roti Putih Madu Harum Vanilla


Assalamualaikum..

Pelengkap untuk  sri kaya di bawah, eh ke pelengkap untuk roti adalah kaya kan? Mana-mana la.. Roti ni nampak Ros post semalam. Tergoda betul menengok kesucian rotinya tu, maka godek jugak ler petang semalam. Memang gebuu dan lembut. Bebudak makan ngan kaya, sedap dan ngam. Mekasih Ros.. Saya buat separuh je dari resepi tu. Sebab nak buat bun kecik2 gini je.





ROTI PUTIH MADU HARUM VANILLA

( kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.)

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( ros guna jenama mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.







63 comments:

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

ada kaya mesti ler ada rotinya kan izah... comel jer diana tgk roti tu.. sri kaya pandan tu ha'... pasti sedapkan d sapu kat roti nie...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Laju2 datang hu hu hu mengah.. Zah gebusnyer.. ++ ngan kaya tu.. harum jek bau pandan.. mkn time suam2 sedapnyer.. sini hujan zah sedap.. lapo tgk roti tu...

anymz said...[Reply to comment]

yuuuhuuu...makan roti dgn kaya kat bawah tu, ke tuuuuuuu?..tak ajak pun..huhu

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,wah gebunyer roti ittew,nak rasa ckit leh x?Bak la seketui,ngee..
Tergoda lah kak..

umi said...[Reply to comment]

wah tokey roti dah kembali beraksi! bila la mood roti nak datang ni..
time cuaca sejuk mcm ni tak jejas ke meroti ni? kut doh lambat nak mengembang.. (alasan je ni hehe..)

eima said...[Reply to comment]

kak izah nie, klu buat roti gebu jer yea jadik nya...membuatkan kite yg nengok ni semangat jer nak membuat nyer...will try...

tun_telani said...[Reply to comment]

apakah... kak izahh! sy baru je pas tgk roti ni kat dapur kak ros..baru nk terliur2. tgk2 akak dh buat dah.. tension! tension!

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamulaikum..
Nak mengadu ni. Akak duk minta pinjam BM mas dah lama dah tapi dia tak kasi pun. Siankan. Pinjam izah punya boleh tak?

aishahias said...[Reply to comment]

Gebunya! Sedap kan roti ni? :D

Bee said...[Reply to comment]

izah, roti ada lg tak??? sedapnya cicah kopi O panas hujan2 nih!!!

Wanieyra said...[Reply to comment]

izah...
hawak nama roti tu cantik sangat..nama ira pun tak cantik tu...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..
Kedua-duanya saling melengkapi...dean kedua-duanya bila masuk mulut boleh mengenyagkan perut...he he he jgn mareeee..minta roti seketoiiii dan jangan lupa sapu kaya sekali

Suzi said...[Reply to comment]

salam izah, akak pun buat roti ni semalam...hehehe..tapi blm sempat post kat blog.
yummm sedap tu makan dengan kaya...cicah kopi pun sedap juga. Lagi2 time hujan dan sejuk ni...

K.Nor said...[Reply to comment]

haiiii balik jalan2 terus panas enjin ya... ghajen sungguh :)

Mas said...[Reply to comment]

ijahh..aku tengah bakar roti ni tau..he..he..
kau buat dulu...
nampak gebu jer roti kau tu...memang kena makan ngan kaya tu.....

hani said...[Reply to comment]

ouchhhh...lambat tergoda sungguh ni...kalau dpt makan dgn kaya pandan akk td, mmg meletopss

lina said...[Reply to comment]

salam izah roti tu mmg sgt la gebu..bila pulak nak buat macaron izah...tunjukan sekali step kalau buat ekkk

eina said...[Reply to comment]

putih suci nye roti tuh..ni buat eina tergoda nih..hihihi

Umm Mymoonah said...[Reply to comment]

Soft and yummy looking bread, I love the vanilla flavour in it.

maz said...[Reply to comment]

rjin tul la dik ijah ni mrti..xnk antor kat kmaz ckit ke..kmaz xthu bila nk mrti ni..asik mkn rti pak grdia je..huhuu..gebuss rti mu ituw..klu nk antor..jgn lupe nga kaya bwah tu btol ye..muahhh..

HaSue said...[Reply to comment]

ko ni jah..tyg2 roti laa pulak..mmg nampak suci murni sesuci embun pagi jer roti ko tuh..gebus n montok sekali.pinjam bm ko jap!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

akak pun dah tergoda dgn kesucian roti mu itu....

Suzi said...[Reply to comment]

izah, ni email akak...

suzilawati@ymail.com
:)

fara dean said...[Reply to comment]

izah..
lama tak nampak..
balik kg ye?
mcm2 ada..nampak kaya tu cantik..nampak roti tu terus terliur..
bole bukak bakeri lah kt ampang..

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

izah...suke sgt2 gmbar bwh tu..siyes klazz gitu..dpt mkn ngan roti ni lagi klazz..:)

ros@JMC said...[Reply to comment]

cun aa roti kak izah..sedapkan roti ni, sure ade siaran ulangan nye tu...gebusss geram tgk, ni yang nak buat lagi ni heheehehee

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..makan ngan bubur durian pun sodap ni..

Mak Qis said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Mak Qis said...[Reply to comment]

laju betol la si izah neh kalau bab meroti..x dan nk hambat tauuuu.... aku pun nak buat jgk izahhhh....

March 22, 2

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

rajin betul ko ni meroti je izah.. ni yg buat che nin jiles nihh.. 1 je aku wonder.. agak2nye bape kilo stok tepung roti la ada kat umah ko dah tiap2 ari meroti jer ;p

aku prust ni wey.. buat roti x jadi2 .. donut pun x jadi.. huwaaaaaaaaa.. kang ada yang tereban BM tu kanggg.. haaa....

cik cek said...[Reply to comment]

Comey2nya roti...kecik tapi gebu...tak yah p beli kat bakery lagi kan Izah....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
tu la,kalau home made nilain sikit rasanya kan...serasi je dalam mulut.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
ma..meh akusuap ma..sodapneh.tu la semalam hujan je sepanjang hari..hari ni alhamdulillah..cantik je haa

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kaknimmm...nak ko?nah den suapkan.ado laie niha..buat brekpes pon sodap..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
kalau dah tergoda tu apa lagik.suh bibik tu bekerja la ct.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi
alhamdulillah tak de la terjejas..kalau uli ngan bm tu, kembang pun dlm bm yang suam suam tu mungkin elok lanaik nye..aipp carik alasan ke tu..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@eima
tu la pasal..tuan resepi ni yang terror cipta kot eima..hehee..akak try je masuk bahan semua dlm bm.alhamdulillah menjadik.kalau tak jadik kita diam diam je kan..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tun ko kalu nak jadimenanti mithali ko try la meroti lak.alamak oben lak tak de ye..nanti suruh laling beli kan ye.banyak menda leh buat.siyess

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
waalaikumussalam warahmatullah..
kak samnak pinjam ke?laa awat tak habaq masa cek gi penang ari tu..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@aishahias
sedap..gebu dan lembutnyer tu la menawan hati. makan cam tu je tanpa kaya pun sedap gak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Bee
tu la kak bee..sodap tul kan.cam terasa duk kampung je kalau pekena kopi o neh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
hahaha..tu la pasal.jeles lak ngan nama roti neh.nama yang seelok rupa la kot..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
betui tu..ngam ho je masuk mulut kan.tak sedar tersandar kekenyangan..opss kantoi..muekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Suzi
wah ramai yang try roti ros ni kan..sodappp dan lembut..nanti saya tengok roti rumah kak suzi pulak yee

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
tu la serajin mulut yang ngunyah..heheh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
jeng jeng..aku dah tengok roti ko mas..cun sehhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
dasattt dasatt..meletup dalam perut ekk...ke meletup dlm mulut cam iklan tu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
hahaha macaron ke? cam takberani je wehh..nanti bila datang aura berani tu kan ku tunjukkan ..tu pun kalu jadi..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@eina
apo laie..gi nguli nun..lembut gitu..sesuai makan ngan kaya or any jam la

izahdaut said...[Reply to comment]

@Umm Mymoonah
yup..the smell of vanilla make the bread so yummy.. try lah

izahdaut said...[Reply to comment]

@maz
hahaha...aishh cam tak biasa lak..saya pun gitu jugak kak.ni je time2 datang mood meroti.kalau idak pak gadinia gak la kita tibai..

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ko nak pinjam ke ko nak buat rete terus..muekekkee... eh cam lagu lak kan.ce nyanyi sikit

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
tu la..tengok kat rumah ros tu cam berkenan je.tu yang terus godek tu.akak try le kak.letak inti sedap gak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@fara dean
wah..doadoakan..kotkot mana tau bukebakery ke kan.sapa pembaca blog dapat diskaun..muahaha..berangan tak hengat

izahdaut said...[Reply to comment]

@Deliah's Deli
tersipu sipu bila sifu photo puji gambo kite.ngahaha..mana yang kelaz nye del?ni yang tak agak2 nak kembang neh.ngeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@ros@JMC
mekasih ross...akak neh memang suke nak menerai roti2 ros neh.semualembut gebu gitu kan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@kak Erna
weh betui tu kakerna.saja buat ngencess lah kak erna neh.mana lak nak cari bubur durian neh..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mak Qis
apa lagi kak..jom ler meroti.haha..rumah ni memang suke maakn roti..

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
weh sapa che nin? tu nama makmertua aku tuh..hahaha..
eh napa lak roti ko takjadi weh.ko uli la banyak kali sampai licin.baru elok jadi kot.aku saspek ko nyer donut tu pun tak cukup uli kot.ko ulang lagi skali ulitu sebeblum doh kembang.hahaha..ni nasihat dari amatur neh..

weh tiap 2 minggu aku beli 2 peket tepung roti.ok la tu kan..hahaha..ampeh ko

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
tu la kak cek..lama gak tak membeli kat bakery..tapi kalau nakmakan roti sedap2 tu kena gak gi bakery kan

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

che nin tu c nana la kasik nama.aku panggey die kak limah skrg hahahaha.. ko x order pinggan mangkok ke izah ? tgh sale nih.. hahahh racun baekk punyer..

aku rase sini cam payah je nak cari tepung roti.. kena beli kat kedai brg2 kek tu.. kat k4, tesco aku cari xdek la pulak..

ko kata uli sampai licin tu camne? aku masuk dlm BM sejam setengah je die buat keje. aku kuarkan pastu biar jap bg naik lagi pastu uli.. tapi doh selalu lembik.. aku pun keje tambah tepung je le.. udahnye langsung jadi keras.. tensen betul hahahha...

Yatie said...[Reply to comment]

suka betul tngk roti2 yg Izah buat..semuanya gebu2...dah boleh berniaga ni..tokey muffin dan tokey roti..kalau dekat mmng akak order jek..

aji nugraha said...[Reply to comment]

keu ini sangat cocok di nikmati di waktu sante,,,,

Obat Rematik