Monday, March 28, 2011

CHOCOLATE CHUNK MUFFINS


Assalamualaikum..

Entry di taip cepat cepat aje. Mahu mengurusin perkara dan hal hal rumah yang tak beres. Yuk jamu kamu semua dengan muffin yang dah habis. Waduh kok sudah habis ditunjuk tunjuk. Ya..boleh jamu dimata saja. Mahu jamu mulutnya, ya silakan ke dapur menggodek mapin ini. *kok kenapa taipan laju laju gini keluar bahasa yang enggak enggak. ;-p

Mekasih buat ibu Nora untuk resepi yang simple dan enak begini. Di makan waktu sore ya, kekenyangan tak perlu diambil dinner nya lagi ya. ;-D Kak Noorr sayang sama kamuuu...



CHOCOLATE CHUNK MUFFINS
sumber : Jun JC

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang (k.nor guna cooking choc biasa)
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)
Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

* cara menghasilkan homemade buttermilk:
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt

Pss petang petang kok kalau urusan urusan rumah tangga aku sudah selesai, nanti aku maju ke rumah kawan kawan ya. Nanti juga aku balasin semua komen komen nya ya. Daaa



35 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Laju jer...mapin tu ikut laju jer masuk mulut...

umi said...[Reply to comment]

kok napain kamu ribut terus nih..(ish ish..nape bunyi macam sinetron lak ni..).
kan dah jangkit??

K.Nor said...[Reply to comment]

aik... akak salah masuk rumah org indon ke nih? jap2.. nampak cam ijah antu mapin dah kat atas tu.. ke silap rumah.. ke rumah mek semah? hahahha... adehhhh.. sakit kepala ini hari.. hummmm...

Wan Ros said...[Reply to comment]

kakzah, a very lovely cuppy cake...
ros teringin nk wat cupcake choc, tp xpnh mnjadi...sume lepek jee.. :) adakah sbb oven?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

baru saja berangan mau minta seketul dua utk dicicipi... rupanya udah abes semua.... huhh! kempunan......

tun_telani said...[Reply to comment]

waduh waduh... kamu ini bikin gue terliur bangat.. apa bisa buatkan untuk gue juga sih.. ;p

cik cek said...[Reply to comment]

Izah....kak cek nak seketul....nyum..nyumm....

Wattie said...[Reply to comment]

Aduhai Izah..... muffin coklat mesti semua orang suka....naik cantik lak tu

HaSue said...[Reply to comment]

kok bhs indonesia yg keluar ini hari ya?aku udah terbayang2 bibik yang berbaju t shirt berkain batik rambut kerinting dong..ya udah,bagi aja mapin nya brg seketul 2..

ziey said...[Reply to comment]

muffin seketol..belum sempat minta izah dah cakap habis..mesti sedap bebenor tu...

hani said...[Reply to comment]

wahhh kak ijah...membukit cantik la muffin akk ni...terguda sungguh

Mas said...[Reply to comment]

argghhh..cantiknya mapin kau ijahhhhhh..
jeless aku...
kasi aku sikit..he..he...

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

kok udah jadian org seberang ya buk ijah?? hehehhe.......

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Sedapnya mapin...oops muffin! :D

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,ishk takutla nak try mapin nih,nnti hubby blk heran lak bini dia ckp indon,stgi takut dia ingat silap umah lak,ngee..Pstt menggoda lah mapin air tangan tokey mapin nih..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

hari nie tayang muffin lg... kalau irfan nmpk niee... pasti naaak nie... choc lg tu ha'.. hehehe.. nasib baik dia dah tdo... :D. diana tgk pun dah terliur... :D

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
Memang sah le tuan tanh muffin lover. Tak puas hati betul. Kena buat perhitungan cepat2 ni.

Bee said...[Reply to comment]

Izah, kok makan muffinnya udah bisa ngomong seberang???? :)copy resipinya ya..untung2 aku bisa ngomong jawa!!!hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi
hahaha...kok kamu juga dijangkitin...lama dah tak layan sinetron

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak nooorrr... lohh jangan disebut sebutin itu semahh.. hahaha.. ya benar ini blog nya ijah mapin. usah khuatir ya buk.. gasakk..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wan Ros
wan ros.. secara dasarnya,,ya benar sebab oven. hehe..mungkin jugak ada faktor2 yang lain la.tapi mapin ni mmg beza ngan cc. cc akan lepek tapi mapin akan naik membumbung.ros kena pandai ejas la api bawah ke atas ke.akak pun tak sure sebab oben akak tak de api atas bawah gitu. cube main2 ngan api setting tu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
loorr buk, jangan gitu dong.. nanti bikinnya sendri ya..hahhaa...marah org indon kalau baca neh..deethaa jangan marahin gueee

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
kamu...kata mahunya jadi menantu mithali..pergi bikin sendri mapinnya. kok kamu mahu jadi menantu hantu apa mungkin? hahahahhaa..amikkk

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
kak cek dah sihat ke? nah amik 3 ketul bagi sihat lagi.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wattie
Tu la kan .. Muffin yang suker dilepaskan. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
Kok begitu yang kamu bayangkan. Napa saja yang tidak bermuka kayak pelakon sinetron itu. Dalam drama sinetronnya pun org gajinya sangat cantik dong ah. Nah amil mapinnya. Makan jauh jauh.. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ziey
Tak de la z. Mapin ni buat buqh tangan. Dah habis dah ler. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
Hani senang je . Letak je penuh2 cup mapin tu. Sure membumbung. Kalu tak mbumbung dia melimpah. Hehe.. Tapi mapin jarang melimpah. Mesti membumhung naik

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
Makcik.. Nam mapin ke. Dah habis dah habisss.. Cepat aje dah habis e... Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
Tu la pasal.'keturunan ke? Hahah

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
Hehe.. Try la. Kalau guna yogurt ni lagi menggebu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
Lohh jangan dikuatirin ct. Kalau takut jadi indon yuk cuba aja ngombrol bahasa pilipine.. Erk terlebih suda. Try la ct. Buat cemilanmdiwaktu sore

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
Try la buat. Saya suke guna yogurt. Naik menggebu laa. Siok

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
Kak sam nak buat peerhitungan ngan saya ke? Ke dengan kedai? Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Bee
Hahah.. Kak bee lawak tau. Yaa boleh saja. Mana tahu yaa kok bisa..