CSS

Saturday, March 5, 2011

Brownies Mudah


Assalamualaikum..

Bersiaran di hujung minggu yang bermula dengan mode bohsan. Lorr pepagi lagi encik husband dah kuar jumpa vendor-vendornya. Kalau dapat jenjalan ke taman kan ke best cuti-cuti ni. Baru terasa cuti jugakkan. Tak perlah...bertukar ke mode pasrah. Jom layan brownies mudah ni!


ye mengikut tajuk tu, namanya brownies mudah. Ulang skali lagi..brownies mudah..sila ulang 20x lagi..  Aaaaa  dapat rasa tak? Aura mudah tu sampai tak? Hehe..memang mudah ok. Berbaloi mencuba. Dah la mudah, sedap pulak tu. Tengok je kengkawan buat dulu, pas satu satu semua kata best. Tak menahan dah, terus aje godek. Memang sikit je dapat brownies ni. Licin tanpa pembaziran berlaku. Amik resepi kat blog kak anymz. Kat blog erma Halamanku pun ada. 



RESEPI BROWNIES MUDAH
Bahan-bahan
  • 6 sb serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang
  • 1/2 sk vanilla
  • 1/4 sk garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 butir telur
  • 1 cawan kekacang - optional

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter-akak juga lsapu butter
  • Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.




19 comments:

ilahjy said...[Reply to comment]

salam izah..
kesian cuti2 tak dpt kuar..
mcm kak ilah ni kena layan anak2 yg ada tuisyen..si dek an nak spm tahun ni dan si no2 tu piqa ada kuliah kena hantar lagi wpun dah buka semen..biar baik betul2...
masa anak kecik2 macam izah masa bersama mmg ada..tapi si abah pula asyik masuk hutanm jer dulu 2 bulan tak balik huhuu..
wah perasanlak izah kak tak celoteh dlm n3 hari ni.. sbb n3 tu semlam dipublish hari ni...sbb nak kasi kwn2 tgok lapuran piqa tuu smlm..

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

izah...tgk je gambo tu dh dpt mbygkan kesedapnnyer..lama tul x bt kek2 bagai..sibuk sgt2 :((

Anna Qawina said...[Reply to comment]

osh...aku pun buhsang gak..nak g memna takleh, ank2 peksa sklh agama isnin nih..kjena skip segala xtvt..
tp aku nak gak paksa asben aku g kedai bakeri ptg ni, cuci mato..heheh...
aku dah save gak rsp ni, tp list pjg bebenor..bila nak sampai tah..hehe

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

salam izah...
sama ler ngan diana.. cuma bezanya diana setiap hari sabtu hubby kena kerja gak... kekdg tu ahad pun kerja... :)wah dah lama nak cuba buat nie.. tp x buat2 gak smpi skg nie... nie diana tgk resipinye mmg mudah kan izah... suatu hari pasti akan terpanggil nak try gak..

HaSue said...[Reply to comment]

Wah sedap!sedap!mewahnya menu ko..aku mkn kuih bako jek..menu org sederhana katekan..ehe
Aku duk ulang 20 kali nih..sampai hampir terlajak ke 22 kali ni haa...err,apsal lom rajin nak buat nih..iskh2..

sama laa,kena tukar mode pasrah gak laa arini..ko mesti dah plan banyak nak buat menu arini kan..aku ngah malas ni haa..nanti ko masak2 ko panggil aku makan buleh yer zah?muehehe..

Mas said...[Reply to comment]

sebenarnya kan makcik..aku dah buat brownies ni..memang mudah sangat..tapi masa nak bakar tu ada satu kesilapan sampai brownies aku bantat...wakakaka..aku tak perasan api tu api atas bawah....
terus kasi cik tong makan...
lain kali la aku buat lagi..
sedappnya tengok brownies kau ni..nak sikittt..

Yatie said...[Reply to comment]

Bronis mudah....bronis mudah...mari..mari..mari...eehhhh nak ajak makan ke nak ajak buat bronis mudah ni???
= Alamak tersalah rumahlah...sowwy Izah..saje nak ceriakan Izah arini..jom jln2 dngn akak....Hamka dah tak sabar nak tunggu Bais dngn Muaz ni...hehehehe...

hana said...[Reply to comment]

ijahhhhhhhhh... eh semahhhhhhhhhhhhhh... muekekekekeke.... bronis nih dah jd pojaan hatiku setiap kali xde idea aka malas nak wat ngunyah2... sonang baituuuu...

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah~~~ sy baru balik jalan2 ngn shopping2 nih.. dr pagi kuar... jeles x? jeles x? muahahahahha~~~ gelak jahat .. ekceli jeles sbb xdok oven nk wat brownies.. huhu..
(oven tinggal kt kg :( )

anymz said...[Reply to comment]

sedap kan zah?..sonang kan zah?..mudah kan?..akak rasa kan, mas tu kena makan petai baru bronis dia menjadi kan?..hahaha..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Sangat senang. i liiiikkkkeeee....

cikmanggis said...[Reply to comment]

mmg sedap Brownies mudah ni dan mudah je nak habiskannya hehe

Nieza said...[Reply to comment]

izah, kalau dpt mkn org buat lagi mudah izah..dh senang nk senang lagi yer...malas punya alasan sebenarnya...hehe nanti arrr tu angin rajin dtng segala yg susah pun akan jadi mudah...haha pening lak izah baca komen ni..hehe

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

Yang Mudah Ni Yg Kak Lin Teruja Nak Buat...Hehe

eina said...[Reply to comment]

izah..ni nak ulang nih..memang mudah..memang mudah....(50x) nak amik mood nak buat nih..hehehe

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Tq izah...mudah ngat ni....mmmley try wat......:)

fara dean said...[Reply to comment]

mmg nmpak mudah ye..n sedap!!
ada gak mode pasrah ye...hihi..

Leroyzrdf said...[Reply to comment]

izah, kalau dpt mkn org buat lagi mudah izah..dh senang nk senang lagi yer...malas punya alasan sebenarnya...hehe nanti arrr tu angin rajin dtng segala yg susah pun akan jadi mudah...haha pening lak izah baca komen ni..hehe

Kwamextkp said...[Reply to comment]

izah, kalau dpt mkn org buat lagi mudah izah..dh senang nk senang lagi yer...malas punya alasan sebenarnya...hehe nanti arrr tu angin rajin dtng segala yg susah pun akan jadi mudah...haha pening lak izah baca komen ni..hehe