Friday, July 22, 2011

Muffin Coklat


Assalamualaikum..

Ada yang dah muak ngan muffin ye.. hahaha.. Last muffin la nih. Eh tapi mcm ada satu jenis lagi muffin yang dibuat hari tu. Gambo tak edit lagi. Hehhee.. Ok muffin coklat ini adalah muffin paling top sekali kalau ada yang menempah muffin coklat. Biasanya saya akan guna resepi yang ini. En abang saya pun suke muffin coklat yang ini. Kalau buat muffin coklat resepi lain, bila dia rasa, dia akan buat ayat.."ngapa tak sedap mcm hari tu", maksudnya muffin yang ini lah. Muffin ni sangat moist sangat sedap dengan kecoklatannya dan tak muak.

Resepi dari mak Lang yang saya dah pernah post resepinya DI SINI. Saya amik dari blog KAK UMMI. *tak jumpa link kat blog kak ummi lak* Akan tetapi saya perasan muffin ni sama ajer resepinya dengan satu kek coklat Black Beauty Chocolate Cake chef Zubaidah juga resepi dari blog mak Lang ni. Baru ni ternampak kat blog ANNA QAWINA , KAK YATIE , KAK LIEZA dan KAK ITA. Lebih kurang sama tapi sedikit berbeza. Sebab muffin ni ada penggunaan nescafe dan saya tambahkan dengan oren sunquick untuk hilang muak coklat. Apa pun rasanya= mmg enak. Terima kasih semuanya.




MUFFIN COKLAT
sumber: mak Lang &  kak Ummi

Bahan-bahannya:

A
 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah

C
 3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.





2 jenis muffin yang siap dibungkus. Muffin bluberry dan coklat.



82 comments:

quinnie said...[Reply to comment]

salam pagi jumaat izah...izah...memang sesuai sgt la title izah muffin lover tu dgn blog izah ni...heheheh...memang seronok nak memuffin ni bila ada org nak makan...saya ni buat bila ada org order je...derang kat rumah ni memang tak larat nak makan...heheheh

sofea fayyadh said...[Reply to comment]

Assalamualaikum
nak tanya, kalau kita kukus je blh tak? kalau kukus, agak2 brapa minit yer?

izahdaut said...[Reply to comment]

quinnie..
ye la.. suke buat muffin dan suke bile ada org makan. jarang2 sebenarnye buat pun. tai dah org order kan..tu yang ngendeng skali ngap tu


sofea..
rasanya boleh kot. tapi memang ada muffin kukus pun dlm blog ni. try cari muffin coklat kukus. yag itu ada bagitau timenya. tapi kalau nak try kukus muffin ni pun boleh kot. makin bertambah moist la kan kalau kukus. cube la kukus dalam 20-25 minit.

sofea fayyadh said...[Reply to comment]

terima kasih yer..
insyaAllah nanti saya cuba..selalu saya baca blog ni, suka dengan resepi2 nya. Pernah cuba, alhamdulillah...sedap...teruskan blog yer..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

Kak ct suka muffin yang diperbagaikan, rasa mesti tambah sedap. Izah dah bz sekarang ya..alhamdulillah.

meh tukar muffin tu 4 ketul dengan kek RVC kak ct tu. tinggal 1/2 jer. jap lagi ank2 sedara serbu habis lah..hihihi

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

oopp.. opppp... opppp....
salah masuk rumah ke ni......
betul ke ini rumah cik izah kita....
waaaaaahhhhhhh..... dah terbau2 suasana hari raya dah ni... dah tukar langsir dah tukar cat...

waaaa.... menarik lah rumah baru ni... tak nak balik lah... nak dok sini.. je lah....

che'iza said...[Reply to comment]

Assalam Izah..

Tak leh nak kata apalahkan... kesedapan muffinmu terbau2 dari rumahku... Yerlah... Kalau tak takkan "Izah Muffin Lover tul tak?"... Dah bungkus2 tu naklah satu....

tun_telani said...[Reply to comment]

morning kak izah ^^
banyak nyer mapin.. ni pon tgh pk nk wat mapin ape, esok ada tetamu nk sampai..

Nurul said...[Reply to comment]

Salam, Izah....

Wah mapin lagi... smlm pun nurul dah buat mapin blueberry tu... Mmg best... Anak nurul yg sorang tu suka sgt mapin, lagi2 kalau coklat ni... :)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izahhhhh,tengs lah,mmg duk cari mapin coklat nyer resepi,coz nak wat ptg2 karang utk si nana,opss ummi n abah gak..Hehe..

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

Wahhhh..mapin lagiks...bak 3 ketoi..nak raser..

Acik Erna said...[Reply to comment]

izah..tepugn apa.gandun ke naik sendiri.
nak buat dah ni..he he

Mieza said...[Reply to comment]

izah..nampak moist je muffin ni..kena try ni..anak2 suka bw gi school..senang katanya :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Acik Erna
saya gune tepung gandum kak.. ayakkan dulu ye

izahdaut said...[Reply to comment]

@sofea fayyadh
terima aksih..insyaAllahh

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
tak de la bz mana kak.. tak meluaspun pasarannya. ehhehee.. kalau ada yg order saya pun buatkan lah

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
hahahhaa.. ngengada la kak ita.... babap montot dia baru tauuu.. iikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@che'iza
waalaikumussalam warahmatullah..
nah nah amikk... amik bungkusan je boleh..isi dah habis ni. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tun mapin ni sesuai untuk tetau gak ni. best best

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nurul
wah dah buat ye.. bagos bagos.. meh makan coklat pulak. budak2 suka ya amat kalau mapin gini

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
woohh nana dah jatuh cinta ngan mapin kan. ikiki.. bagos bagos.. buat la ni sedap ni. masuk dlm peti ais pun best gak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
hehe.. biasa la kan suke mapin katanyaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
a ah kan buat bekal diorg. ce latak cinamon mana tau best gak ni. hehe

Mas said...[Reply to comment]

maceh makcik kasi aku mapin tu...
susah2 jerk kau ni..he..he..
sambil tangan ambik semua mapin2 tu....
cabutttt.....

nanti aku nk try mapin ni...
terbaik yerk makcik...

Amie said...[Reply to comment]

nak mufin blueberry sebungkus.... inilah satu2nya mufin yang sangat kita suka....bukan buat, tapi beli... he hehehhhh

HaSue said...[Reply to comment]

yummyyy..!!

Cheq Sue said...[Reply to comment]

petang ni jugak nak try..

anymz said...[Reply to comment]

Rasa cam nak buat tapi bila tengok komen kak erna kata nak buat,baik akak gi rumah dia je..hehehe

Anonymous said...[Reply to comment]

mmg dah makin cun mapin izah .. smlm pun akak buat mapin gak utk naim wat balik kolej.. mapin cekelat biasa jer.. apasal la tak tayang awal sket, kalau tak boleh akak buat yg ni gak.. nak save pun belum boleh masuk dapur sendiri gak lagi nih.. huhu bila la discharge blog ku itu :(

k.nor

Anonymous said...[Reply to comment]

eh jah... baru perasan watermark baru! cun seh... :)

k.nor .. (ishhh bosannyer jd cik anon nih haishhh)

ibundo said...[Reply to comment]

memang nampak moist jer muffin tu. terasa lebur dalam mulut.
kpah nak ikut anim pergi rumah erna lah makan kat situ hehe..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah..ooo jah...*versi org kampung panggil jiran*..hehe..
best tgk mapin tuh..ada rasa cam kek moist yer? kalo yg sama cam black beauty tu ok la..sedap

lizz said...[Reply to comment]

WAH...MEMANG SEDAP NAMPAKNYER....HUHU NAK SIKIT

Ezadlieza said...[Reply to comment]

salam ptg jumaat izah..

Izahhhh..kretip ler izah ni letak oren bagai..akak tak terpk pun izah...sedap yer..nanti akak nak buat lg ler..pastu nak letak oren sunquick juga...hari cam pakat dgn mas dan anna yer...masuk umah memasing ada mapin....

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..Amboiiii...nampak moist betul mapin ni

nOOrsha said...[Reply to comment]

uishh..bokeh tu bokeh tu!~ aku makin admirerr ngan gambo2 ko ijah..... (sambil tarik2 ujung baju ijah ngan kuis2 ibu jari..ekekeke)...eh klo ni moist, maknenya menepati citarasa aku.. moist kan, x kesat cam mapin kan.. nak nak anak!~ td umah mas da mintak 3 ketol..uma ko nak 3 gak.. hehehe

sitiezahim said...[Reply to comment]

makin lawa la gamba kak izah ni...cayaaalah..:D

Nieza said...[Reply to comment]

wahh hebat tul toke mapin ni..semakin mengancam mapin tu zah...sedapnya coklat...:)

Anonymous said...[Reply to comment]

nak tanya.. kalau nak buat muffin dalam cup kertas camtu, kena buh dalam acuan jugak ke? kalau letak dalam cawan kertas tu tanpa acuan boleh tak? takda acuan la..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

salam izah.. lawa muffin tu.. sedapnya nampak.. bila dah pek pun tetap comel.. maju yek bisness bestnya... moga terus succcess

Kak Sam said...[Reply to comment]

Napa letak sanquick erk?

Ida,Japan said...[Reply to comment]

bila2 rajin bole try mapin izah ni...mmg nmpk sedap!!

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Selamat pagi izah.. kalau masuk dapur izah nie kan.. x sah ler kalau x tergoda oleh muffin yg izah buat tau.. mmg comel kejadiannya.. suka akak tgk..

Anonymous said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Cik Puan Izah,

Bila tgk gambar ni, rasa tak puas la makan muffin ari tu, nak lagi boleh...bagi muffin special satu...+ teh tarik kurang manis ye!

Ummiek....bais nak muffin...ayah pun nak juge..hehe

I am here...mr Dxxt

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
mas..ko dah try mapin ni, aku baru nak mereply komen ko. hehee.. tq sudi mencube ye. hope ko suke la mapin ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie
kak amie suke bluebery ke coklat? hehe.. saya pun suke jugak. tapi kena letak oren sikit baru rasa tak muak.

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ko dah buat gak kan sue. hehehee...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cheq Sue
cheqsue pun dah try buat mapin ni kan. hope suke la ngan mapin ni.. alhamdulillahhhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
ala kak anim mudah je pun, buat la kejap je godek2 siap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
kak anonn.. suke saya bila kak anon datang mengomen kat sini.. akakaka.... lorr boleh buat tuk aisyah lak. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@ibundo
jaga la kak erna, ramai tetamu naks erbu umah akak ni.. mana aci nak ikut jugak gi nyembang kat rumah kak erna. hheee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
na, aku rasa lebih kurang la. bahannya pun sama kecuali yg ni ada letak nescafe. black baeuty tu letak coklat emalco kan. memang moist mapin ni. letak oren sikit sebab aku suke rasa oren ngan coklat tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@lizz
dah habis lizz..kena godek sendrik la nampaknya. hehee..sedap moist dan kecoklatan rasanya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ezadlieza
tu la..hari mapin sedunia gamaknya. hehe.. ramai dah try mapin coklat ni kak lieza. sedap n moist. saya suke rasa oren tu bagi tak la muak sangat rasa ceklat tu kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
betui tu sue, mcm kek coklat yg moist2 gitu la.. sedap.. leh try

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
a ah sha. ni mcm kek sikit moist nyer.rasanya maybe ko suke la kot. sebab dia tak padat n kesat mcm mapin tu. bokeh ekk... hahaha tu teknik tu kadang2 menjadi.. kdg2 haru biru. haha..tq shaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
mekasih hajar... alhamdulillah.. kdg2 jadi kdg2 haruuuu.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
mapin ni antara mapin coklat yg top la nieza. nak rasa cemana leh try. tapi satu adunan ni dpt baanyak. disarankan buat half kalau nak makan2..untuk buah tangan sesuai la mapin ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
kalau nak letak dlm kertas yang macam saya guna tu memang kena ada muffin pan. kalau idak tumpah la adunan. kalau tak de muffin pan boleh beli muffin cup yg jenis keras tu. kat supermarket ada jual. yang tu tak yah acuan. just ceduk dlm mangkuknya n bakar.nanti insyaAllah saya tunjuk kan pan muffin saya ye

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
insyaAllah... tq ita doakan. kalau ada yang nak..memang saya buatkan.. sekarang ni buat sebab minat memuffin. belum betul2 siriyes lagi pun ita. sebab time sangat limited dan kemampuan pun gitu jugak. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
sunquick tu nak bagi ada rasa oren2 sikit dlaam coklat. tak de la muak sangat coklatnyer tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
simple n sedap kak ida. leh la try

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
hehehe terima kasih kakkkk... kalau dah tergode apa lagi kak. meh godeksss mapinn..irfan musti suke ni sebab coklat kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
mr dxxt..
bukan ummiek.. tapi ummiyo.. hahahaa..
woo bulih je... bagitau nak makan kat mana, date ngan sapa..nanti saya buatkan hokeh... satu set mapin ngan teh tarik tolak tambah darab bahagi, kos semua rm50 hengget. kikiki

Anonymous said...[Reply to comment]

erm nak tny..utk muffin coklat ni kalo ikot btul2 resepi dapat brapa dalam brpa bji ye utk cup bsar?

Anonymous said...[Reply to comment]

erm nak tny..utk muffin coklat ni kalo ikot btul2 resepi dapat brapa dalam brpa bji ye utk cup bsar?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
hmm... banyk jugak...mybe 20 biji.saya biasa buat size s. dlm 30 lebiih.

syira said...[Reply to comment]

Tq k.izahdaut da cube rsepi ni..
mmg best....
sy dpt 29 ketul..;)

izahdaut said...[Reply to comment]

@syira
banyak kan satu adunan tu. berbaloi2.. tq sudi cubee

syira said...[Reply to comment]

mmg bnyk...
selalunye x sgt dlm 12 ketui..
ni dpt hmpir 30 tu..
mmg berbaloi2...
bleh bwk g kelas ni.. ;)

Khairiawani said...[Reply to comment]

Assalam :) lame da sye usha resepi muffin. Cume nak tanye kalau 3 sudu nescafe dalam resepi ni. Bile makan muffin tu rase pahit die terasa tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

Khairiawani..
Xpahit, mmg kna ngn sukatan gula tu. Nescafe tu mng "up" kn rasa mapin ni. Tpi tpulang klu xbrapa suke rasa nescfe boleh kurangkn sukatan

cik puan nurul said...[Reply to comment]

Sis kalo nx buat dlm 400 biji nx wat adunan byk terus ke satu adunan satu

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik puan nurul
nak selamat baik buat satu adunan/double adunan n habiskan. takut lain pulak adunan n kejadian muffin tu bila diperam

cik puan nurul said...[Reply to comment]

Maceh akak comel (;

AhliaSaleh said...[Reply to comment]

Salam kenalan..sedapnye muffin coklat moist ni..blh try.

Anonymous said...[Reply to comment]

izah...nak tanya..muffin coklat ni slalunya tahan berapa hari ye?...tq

izahdaut said...[Reply to comment]

Anon.. muffin ni tahan 3hari suhu bilik biasanya.

suenish said...[Reply to comment]

Salam k.izah...adunan muffin ni bole x masuk dlm loyang pembakar terus mcm bakar kek?maknanya xpayah pakai bekas acuan muffin.klu bole bakar terus mcm bakar kek, bape lama masa nak bakar suhu yg sesuai ye? Tq sis...

Anonymous said...[Reply to comment]

izah....klu nk buat muffin vanilla, sebuk koko tu nk ganti ngan apa?

izahdaut said...[Reply to comment]

Suenish
Boleh jugak bakar mcm kek. Try api 170 40minit dulu ke

izahdaut said...[Reply to comment]

Xpasti pulak. Maybe cuba kurangkan air didih kepada 1/2 cup kot. Hehe cadangan je