CSS

Wednesday, July 6, 2011

Roti Mayonis


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. 

Bestkan tengok gambo senjakala semalam. Cantik subhanallah ciptaan Allah. Walaupun berada ditempat yang tak berapa sejuk dan segar tapi melihat ciptaan indah Allah yang maha Kuasa, terasa ada suatu kedamaian di hati.

Roti mayonis ni projek petang semalam. * Nasib bukan roti donut*. heee. .. Terus aje dibuat breakfast pagi ni. Saya buat dapat 9 bun, *tak cukup nak bagi Anna Qawina sebab ko nak 15 ketul kan. Dasarr..  Roti ni memulanya lepas uli tu nampak tak licin, berkeredut je mcm tak cukup uli. Tapi bila uli kali kedua pun gitu jugak. Memang gitu ke? Atau saya yang slaah sukat bahan kot? Pastu bila dibuat bun, tak secantik bun yang lain2 dah try. Melepek je tak mau kembung membukit. Hehehe.. Tapi rasa diaa memang lembut gebu dan sedap. Lain sikit trasa bila letakkan mayo tu, lemaknya lebih sikit.  Saya letakkan inti kacang merah. Memng best. Ada lagi 3 ketui, sapa nak? Sila angkat kening mcm iklan coklat cadbury yang Seri anak kak Yatie buat aritu. Hehee..

Mekasih kak Yani penyumbang resepi dan kawan2 yang mewar2 kan resepi roti ni. Love u all.



ROTI MAYONIS
resepi oleh: Kak Yani


Bahan-bahan:
300g tepung roti
110g air
50g water roux
50g mayonis
45g gula
45g marjerin/butter
1 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung

Cara-cara:-

Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik
Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit


32 comments:

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

Nampak macam roti jual kat kedai la izah....

lembut dan gebu aje akak tgk textur dia...

lama dah akak tak meroti.. nanti nak cuba lah resepi ni pulak..

Mieza said...[Reply to comment]

izah ni kan kalau datang jual roti ni kat opis kak mieza especially dlm kul 3 ptg mcm tu kan kejap je abis..gebu mcm ni semua org beli zup zap zup abis tauuuu...ni yg kak mieza nak gi beli BM skg gakkkkkkkkk

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,uii menu sama rini..A"ah sy punyer pon cam menggerutu kat atas,tgk yg kak anim n yg lain pon lbh kurang cam tu gak kut,Papun mmg sedap roti nih..

anis said...[Reply to comment]

mcm best je roti ni izah. lama dah akk tak meroti.

Gee® said...[Reply to comment]

ponnnnnn....izah!! k.gee datang nak makan roti nih... yum2x

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
roti saya ni kan kak ita, dia penyet leper sikit. kalau kat kedai kembung sikit kan. tapi texturenya memang gebuuu elok

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
kak mieza apa lagi.. cepat la mencari BM. banyak menda leh putarrrr dalam tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
waalaikumussalam warahmatullah..
laa sama la ek.. siti nyer banyak version. akak buat sejenis je semua inti kacang. memang bergerutu ye.. akak tengok kat umah kak yani tu elok je licin kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@anis
elok texture dia kak, tapi saya punya roti menggerutu sikit. tak pasti kenapa la... hehe.. kena buat lagi ni kot. kena mantapkan skill. kalau nak try boleh la kak anis. simple je ni kan

Mas said...[Reply to comment]

kikikikiki....akhirnya kluar gak roti mayonis kau ni...
ok la tu makcik..
dah cantik tu..
sedapppkan makcik..
lembut kan...
klu kau letak inti sambal ikan bilis...
perhh..lagi sedapp mek..
terasa rasa lagi sedapnya roti mayonis ni yg berintikan sambal ikan bilis tu....
aku nak yang bali 3 biji tu...
kau letak jerk dalam tupeware yg kak anim kasi kau tu...kikikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
nah kak gee seketul. air putih segelas, takut karang tercekik inti kacang merah. ehhee

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK Izah!!!!!!! nak roti! tak nak yg ada inti nak yg ada inti sambal, kalau tak de g suh bibik ulikan lagi, kita tunggu niii paling lanbat antar petang karang nak num petang wakakakaka....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

comel and gebus, boleh try la nampak memang yummy...

lina said...[Reply to comment]

baru nampak kat umah nieza ada kt sini pulak...laju betul

noorsafone said...[Reply to comment]

Izah..lembut je roti tu ada inti kacang merah pulak...sedap...tp belum beli breadmaker lagi la,camne nk buat..

Kamalia said...[Reply to comment]

dah lm xmeroti.merajuk ngan ank2,bila buat yg bese2,diorg xnak mkn pun.nak kena letak tuna bagai,br habis(motip ngadu ngan izah?)
bg aku jela lg 3 ketul tuh..haha

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

tadi baru grab kat umah zaliedana, yg 3 bij tu takyah bagi Mas, dia dah byk mkn roti ni, bagi akak jer..

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment]

ya ampun,.
baru pi rumah nieza.. nie nampak kat rumah izah pulak..

meleleq ko air liurku..
gebu

ika~~ said...[Reply to comment]

nk letak filling lain leh kaan?xsuke kcg merah

YANA SHAIFUL said...[Reply to comment]

gebussnyaa..smlm dh mintak dgn K.mas..ari ni mintak sini plak 2 ketui..leh x kak hehee

cik cek said...[Reply to comment]

Wah! roti mayonis dah sampai rumah Izah pulak...bestnya...nampak gebu je roti yang Izah buat...serupa kedai punya....teringin gak kak cek nak buatnya..amik resepi lagi...he he......:)

Nieza said...[Reply to comment]

izah, cantikla tu...nieza buat pun tak mau jadi bolat-bolat tapi tgk kak yani buat lawa jer..tak pe la asalkan mkn sodap....semlm nieza buat lagi versi tocang pula...hehe memang sukala roti mayo ni...jap lagi baru nk n3.

Rima said...[Reply to comment]

Izah
Alright mahhh .. no kedut kedut.. nampak sedap and gebus.. dah lama tak buat roti.. BM berehat seketika cos tuan dia malas nak angkut dia keluar hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
Naahh ccampak tepung buat sndrikk.. Huuuhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Paty's Kitchen - Cook with passion.
Try la kak paty. Simple tapi sedap..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
Mkcikk mlas tul aku nk buat sambl. Tapi aku trasa2 klu inti dgn sambl sardin pun sedap nikan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
Smlm tu mmg tngh mroti masa nieza buat entry. Hehe saya tk laju mana. Si mas tu lagi laju bedezup

izahdaut said...[Reply to comment]

@noorsafone
Apa lagi kak, sinsing lengn la nguli. Hehe.. Tringt dulu2 skali jadi buat roti trus meronta2 nk buat . Seronok kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kamalia
Haha ko neh ada2 jela. Eh larat lagi ke meroti.. Mmg dasat ko neh. Larat lagi masak2 ek. Aku dulu time mnunggu ni ckup seksa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
Betul kak. Mas tu mmg rajin benor merotii.. Sebab diorg satu fmly suke. Saya ni hubby kureng sikit. Nah akak seketul cukup? Hiii

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

wah ada roti nie juga... rajinnya izah nie... cantik gebu plak roti tu... kalau ler dpt seketul pun jadi ler kan.. hehee

Zana~Sweet Rose said...[Reply to comment]

slam izah.. rajinnya meroti.. betul kata kak ita, macam nampak roti yg jual kat kedai tu..nampak gebu aje, akak nak satu ya :D