CSS

Monday, July 18, 2011

Macarons


Assalamualaikum..

Fuh macam legaa je dapat bersua kembali di blog ni. Bila dapat buka lappy dan menari2kan jari dikeyboard. Pueh hati kan. Dah bercuti seminggu ni terasa teruja dan kesegaran kembali untuk berblogging. Cewahh ayat baik punya. Masa bercuti berblog tu, saya dan la menerai macaron bagai disumpah ni. Hehee... memang sebelum ni tak pernah try dan rasa apakah macaron. Kire ni jenis pemakanan orang moden moden la kot no. Kalau bagi mak kat kampung makan menda alah ni, sah sah kepelikan. Hee.. bila dah rasa mac ni mcam kuih bangkit pun ada. Ni mac saya la kan, rasa kui bangkit tapi lembut di dalam. Manisss tapi sedap. Macam makan coklat kan, coklat tu manis tapi sedap. Gitu la jugak mac ni, maniss tapi enak.


Gagah jugak nak tunjuk macaron ni walaupun kejadiannya tak secantik yang dipandang. Bagi otai2 mac dan yang pernah buat mac dan cantik kejadiannya, mesti dah tau kejadian mac saya ni tak semengah mana. Senget benget, tak sama size, bengkak dan merekah. Ada juge tanya ngan ADIK IKA, napa lak merekah mac saya ni, mungkin juge katanya ada masalah kat meringue kot. Entah le, memang kena buat study n mencube lagi nak buat sekut ni. 

Kalau nak tanya lagi, leh tanya kat tokey mac CIK  MIN  ngan KAK RIMA SG. Kalau nk tengok hasil seni yang..ya ampoonn cantiknya boleh tengok kat blog kak AZLITA AZIZ. Kak Ita ni siap deco lagi mac dia. Cantik menggigil mata nengokkan kejadian mac yg dah dideco.  Lain 2 yang da cube seingat saya dan sangat cantik kejadiannya ialah kak ZANA, Kak AIN, kak INAHAR. KAK ZARIN dan sifu resepi kak YANI. Sapa lagi yang dah try ek. Lupa la pulak.. nanti sapa dah try jangan lupa bagitau yeee.. Boleh kumpul link kat sini. Sukee..

Terima kasih kak YANI untuk resepi macarons nyer. 


MACARONS
By: Yani

Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):

2 biji (80gm) telur putih L size
60gm gula kastor
80gm almond powder
120gm gula aising
sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;)

Cara-cara:
Ayak almond powder dengan gula aising.
Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan sendiri lain kali:
kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
kurangkan suhu atau masa bakar..



Tengok ler mac saya yang merekah dan tak de skirt. Napa ek?



39 comments:

anymz said...[Reply to comment]

ish..ko jah..buat macaron senyap2..cuba kabo2kan sikit kat akak ni..boleh gak akak terobang ke ampang nun..sambil2 bawak rempeyek..akak makan macaron ko makan rempeyek..haha

Dah lama teringin nak buat tapi masih belum ada keberanian lagi..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salm Izah

amboiiii...sonyap2 dok ber macaron dia ya. berani jugalah izah mencubanya. kak ct masih angkat tangan tak berani dan nak makan tu kena pikir dua kali kot. kata nya manis entahlah. tapi kena cuba gaklah satu hari nanti baru tahu kan...hihihi

tahniah ya sebab berani mencuba, tang tak jadi tu kak ct tak berani nak komen sebab belum buat...hihihi

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

dr pngalaman akak, yg merkah tu psl tak ckup kering atau tlalu kering. Takde skirt psl belum betul2 kering apapun pecubaan prtama yg terbaekkkk!!

Gee® said...[Reply to comment]

waaa...terubat rindu ngan celoteh dik izah kita nih... cuti seminggu siap study buat mac yer... comel mac tuh...merekah pon kdg2 comel jugak... ye dak??

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

jangan memain... diam2 ubi berisiiii tuuu... akak pun tak berani lg nak buat mac ni walaupun kengkadang tu teringin gak nak menerai.. tp rasa takut tak jadi tu melebihi dari keinginan... terus sampai ni tak try2 lg... hehe.. tahniah berani mencuba!

HaSue said...[Reply to comment]

hoh?ko dah buat yer mek? aku jugak x terbuat2 lg.. penah mkn yg tokey mac buat jek.hehe.. rasa kuih bangkit ke? kulit dier ek?lupa lak aku rasa dier.cam tekstur biskut baby kot?lembut kan kan??
kire terer laa ko buat nih.. yg takde skirt tuh tutup aurat,pakai busana muslimah tu..hehe

apa2pun seronok ko dah kembali merempit..pasnih berderet laa menu kuar ekk..hihi

chikadakbiru said...[Reply to comment]

assalamualaikum...

akhirnya kak izah buat jg ye macs nih...1st time buat pun dh nampak cantik..memang la tak perfect..tp kira jadik jugak la..nampak mini skirt tuh..sebenarnya buat macs nih..bukan la kerana nak makan sgt..tp sbb nak tengok keterujaan hasil kejadian tuh...sbb betul2 mencabar kan...hihih

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

assalamualaikum...alhamdulillah dan dapat bersiaran kembali...hihihi..sonok wehhh...
Cantik jer Mac. jadi...huhuhu..bila lah nak cuba ni ..huhuhu

K.Nor said...[Reply to comment]

saya.. saya.. dah angkat tangan tinggi ni ... saya tak buat lagi!! hehehe... amboi jah.. tu dia.. dlm duk berperam bukan main yo.. dia main dgn mac huhhh tabik.. walau mac senget ke, benget ke, crack ke.. hebat la tu kalau dah berjaya buat mac hehe.. manis ek.. mmg tak kan dibuat la tu :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak nim...buat menda alah ni tak sesusah mana pun. macam buat kek je. tapi lagi senang dari kek, tapinye.. yang mencabar tu ketelitian dan luck jela kot. kalau jadi alhamdulillah. kalau tak jadi gi pecah 2 biji telur lagi.. ikiki..

kak nim.. bagi saya rempeyek kak nim. kak nim amkan la mac ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumussalam warahmatullah..
kak ct.. belum kena ngan tangan berseni akak tu lagi. kompom cantik hasilnya. saya ni buat kanmain berkobar2. 20 minit ngadap pintu oven nak nengok ada skirt ke idak. melompat2 bila nampak skirt tu. hehehe..

manis tapi sedap kak ct. mcm coklat manis kan, tapi enak dikunyah.

cik cek said...[Reply to comment]

Tahniah Izah...berani meencabar diri sendiri...yayyyyy...jadi macaron...he he bab2 merekah tak de skirt dia tu normal sgt bila buat mac ni...kak cek pun dah lebih sepuluh kali pun tak perfect2 pun...kekdg ok...kekdg ko...he he

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
saya rasa terlalu kering kot kak yus.. sampai dia merekah lak. terlebih bertapa gamaknya mac saya tu. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
kak gee.. sejuk hati kalau kata gitu kan. hehheee... ala kite yang buat die.. dah merekah tu pun masuk mulut sama jugak rasanya.. sedapkan hati. hehehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
mekasih kak madihaa.. ala kak once dah try tu kan, kite bantai je. hahaa.. bukan apa, banyak gak serbuk badam guna kan. saya masa membancuh tu dalam hati kata, tak kesah la tak jadi pun..kire buat tak nampak je serbuk badam ngan gula tu terbuang.. hehee... walaupun dlm hati nanti sedihhh je.. tapi tak de apa la kak madihaa.. try je.menjadi ni kire nasib je la ni

Cheq Sue said...[Reply to comment]

wahhhh...tahniah akak sbb dah berjaya menghasilkan macs tu... menawan aje nampak dengan skirt seksinya.... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
sue a ah mcm sekut baby. keras kat luar lembut kat dlm. eh mcm bangkit aaa.. tapi bangkit keras semuanya.. kan. entah ler.. aku pun tak pasti ler rasa mac org lain. ni aku bercerita dari hasil mac aku ni la.. ikikii

Mas said...[Reply to comment]

makcik....dah sampai ampang yerk maracon ni...
aku juga yg tak berani buat lagi...
tunggu sampai seru dulu..he..he..
ok la tu makcik...cantikk la...

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
betul tu dina. nak nengok hasilnyer aje. nak makan tu tak berapa sangat kan. bebudak ni memula duk ngulang jugak makan. lepas 2,3 biji dah tak mau makan dah. hehehee.. kire bukan la feberet pun menda ni. tapi yg suke manis tu musti suke kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
kak tun.. jom try jom. simple je ni. ececehh.. dah try buat boleh aa cakap simple kan. heheheee

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
hehehe.. kak nor, mana ada hebat ah.. tau pe kak nor, masa saya buat ni saya duk mikir gamaknya kak nor sudi tak nak buat mac bergula yang amat ni. sebab dah tau kak nor kan tak suke manis2. hahahaa... ala kak nor, try la buat. pastu kak nor pos kat hasuriah tahir nun.. ikiki

Ummi said...[Reply to comment]

Izaaaaaahhh...wah salute...!!! Dah TERbuat eh...hehehhee, akak ntah bila nak TERbuat...hahahahha, xpa laa senget benget x berskirt pun, at least dah cuba...akak mcm mengaku kalah jek dulu..hehe

Wani said...[Reply to comment]

ish ish ish mamng berhantu nak buat sekut ni .. sampai merekah2 hehehe..apapun dah cantik dah yang kat atas tu :)

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

izahhh!!! aku jeles nih!! terer nyer ko.. aku dah berpatah arang berkerat rotan dah dgn macaroon nih.. x jadi!! menci..menci.. merekah, kaki@skirt pun x kuar.. mcm gambor ko yg last tu.. sejak tu makcik terus buat keputusan beli adalah yang terbaik hehehhehe.......

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Gigih ko Izah, Tahniah! menjadik ler tuu. 1st time buat mesti ler kdg2 ada cacat cela sket.Pasni mesti sebijik macam harrods punya.
Janji masuk perut keluar sama jerrr hahaha

Aku Ibu Muda said...[Reply to comment]

merekah2 pon, janji ada rasa macarons jugak...hehe..layannnn

Ida,Japan said...[Reply to comment]

fuhhh...berani izah wat macaroon erk...1st time kira ok jugak tu...len kali try lagi k...practice make perfect
bila la k'ida pun nak try...lum sampai seru kut

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
kak cek betui la menda ni mcm luck je an. kot menjadi tu lahamdulillah....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cheq Sue
a ah skirt seksikan.. tak mau dia buat skirt labuh..hehe..tq ye... main main je. nasib jugak ada yag menjadi kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
mas bila lak nak sampai shah alam ni.. alaa aku try je. memandangkan banyak je telur lebih aku buat mapin tu jadi tak ler pikir sangat nak membuatnyer..try la mas.. kena ngan tangan ko tu kot lagi lawooo

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
alaaa kak ummi saja tauuu.. kalau kena tangan kak ummi lagi la menawan.. dah tau tu. biasa tangan org memasak ni lain kejadiannya..try ek kak ummi...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wani
betul betul.. memang berantu kan. ada yang jadi ada tak jadi padahal dtg dari satu adunan tu jugak. haih mcm2.. hehee

mrs plain-june said...[Reply to comment]

caiyala izah! dah buat seniri dah pung! kita yg p berguru dgn k.yani ni sok seruai tak sudah nk membuatnya.. saspen bangat!!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
hahahhaaa... aku pun nasib je ni.. aku pun main tibai jee.. hahaa.. pada aku keputusan beli aje tu aku sokong 200%..akakakaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
kenyataan last tu aku sokong kak.. mana ada lah elok amna. ni nak merasa je buat.lepas ni makan tahun la baru aku terbuka hati kot nak membuat nyer. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Aku Ibu Muda
tu la... gasak je kan.. hehe.. nasib ler kalau nak menjadi pun kan

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah.. ok la tu lawa dah mac awak... tapi tips dalam yang ita bagi tu memang berguna tau.. ita buat pun ikut yang tu je.. rasa ok.. rendam dalam air panas tu pun kena buat baru jadi tapi ita buat sebelum pecah telur tu bukan selepas tu.. boleh cuba lagi dah cantik dah tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
kak idaaa try la. sekali pun kire ok la. lepas tu org tanya merasa gak buat kan. walaupun tak brapa suke makan tu.. makan seketui pun trasa pening2 tu. hehee

Asyifa Mustaffa said...[Reply to comment]

takutnya nak buat...tp dok bekobar kobar nak buat nie...rasa takut x menjadi sbnrnya....alahai...