CSS

Tuesday, October 11, 2011

Roti Arab



Assalamualaikum..

Sejuk pagi ni. Semalam saya tak berapa lena tidur, dek kerna memantau dan ada sedikit risau dengan si kecil saya tu takut terjadi lagi perkara saspen itu. Awal pagi kelmarin area puluk 4-5 pagi, dia buat jantung saya berdegup dap dip dup.  Alkisahnya saya terdengar2 dia duk resah gelisah mcm berdengus, tapi tak menangis. Jadi saya still landing tunggu dia menangis baru saya dtg dekat dia. Tapi terus terus bunyi dia resah dan mengeluh, bila saya bangun, dia pun dah berdiri tapi membongkok. Bila saya dukung dia, satu badan mengeras, perut dia pun mengeras mcm org sakit perut. Bila dia berpaut dukungan pada saya tu, erat kejap dia peluk saya, kaki dia keras mengerekot pada badan saya. Pelik, agaknya sakit perut. Saya cube usap2 blkang badan dia dan sambil menghilangkan pinar mata saya. Dan saya baringkan dia sebelah ayahnya. Selimutkan dia sebab saya baru perasan satu badan dia ketar kesejukkan. Tapi bila baringkan kaki dia semua keras. Lutut tak boleh bengkok hanya lurus sehingga tapak kaki lurus keras. Saya dah terkejut beruk dah, suami saya still tenang lagi, katanya ank ni sejuk. Peluk dia, saya dah panik mcm nak panas kan tunku semua. Tapi kata suami saya baring peluk dia. Urut2 kaki dia. Memang saspen sungguh, sebab dia tak menangis, ketap bibir dan badan keras. Saya pun peluk dan kelubung sama2 dengan dia. Masukkan badan dia dlm baju saya. Dia memang redha je, kalau tidak dia lah manusia yang tak suke selimut. Dari baby lagi kalau selimutkan akibatnya marah, nangis, atau pun dia campakkan aje selimut tu jauh2.  Sambil urut2 kaki dia, dalam 15-20 minit baru la kaki, tangan dia panas semula. Kelmarin tu sejuk sangat sampai ke tulang kata suami saya. Saya pulak tak rasa sejuk sangat *lemak bnyak sangat kot*. Kalau saya sejuk yg amat mmg saya jenguk anak2. Itu la alkisah nya.. alhamdulillah tak de apa2 yang seriuskan. Emaknyer ajer panik lebih2, Huhu.. 

NOTA: Bagi yang bertanya resepi kek pandan layer kastard tu resepinyer DI SINI untuk kek span. Dan di sini untuk kastard nya. Kek nyer mmg gebu. 


Berbalik pada roti gelembung ni, dah mcm dagu katak kembung dah kan. Hehe.. Roti ni roti arab ..mungkin roti arab versi mesia la kan. Sebab kata org yg duduk kat arab, roti arab dibakor bukan digoreng. Tapi sapa2 lum cube roti arab ni direkemenkan. Sebab pada saya roti ni lebih sedap n lembut dari roti puri. Tapi memasng punya selera la kan. Ada yang suke ada yang tidak. Resepi ni dah lama bookmark kat rumah Tun Telani. *TT. Dan dah bookmark juga kat myR tu. Baru2 ni bila nampak AlongRoz buat, cantik kembungg je, saya pun buat la untuk sarapan anak2. Diorang pun suke makan begitu sahaja. Tak de cicah pun. Terimakasih tuan resepi Sofinar dan TT n Along yang tayang roti ni. 


ROTI ARAB
resepi: Sofinar@myR
sumber Tun Telani & AlongRoz 


Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum


Cara-cara
mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging



55 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam Izah tekejut akk di buatnya baca N3 ni ingat kan ada apa2 lah pada ank izah tu kot2 megigau ke?..dah saspen jugak...rupanya kesejukan yee..ye kalau kita yg besar ni kesejukan pun x tahan juga kan sampai kekejangan di butanya

naik kembung roti arab ni cicahs ame kari/sambal mg kena ni...nak pulak ada kuah dalca pehhh

Mas said...[Reply to comment]

yaAllah makcik..nape jadi macam tu...si muaz ke..
klu aku pun takut jadinya..
mcm mana ari ni..
dah ok..
kau tak tanya ke ada rasa sakit ke atau apa2 kat muaz tu....

wehhhh...aku memang plan nak buat roti puri ari ni...
tuko plan...buat roti arab la..he3

izahdaut said...[Reply to comment]

kak SHIELA..
tu la..saspen kan jadi gitu.. jantung dup dap mcm nak jatuh je.. haiishh.. akak memang la kalauada dalca sambal tumis ke.. mak aihhh sedapp sungguh ni

izahdaut said...[Reply to comment]

MAS.
alhamdulillah.. dia jadi gitu kelmarin dah. so tengok dia cergas tak de apa2. masa nak mandi saspen jugak, tengok tak de lak mulut jadi biru. biasanya mmg dia tido meleepek kat aku sebab nenen kan. tapi sekarang ni tak menyusu dah, gamaknya kesejukan la tido sorang2.. sian dia.. haishh saspen

mas.. sila buat mas.. besttt..aku suke.tapi pas angkat tu kena tos kat tisu bagi serp minyak

rahel said...[Reply to comment]

Mat pagi Izah
pepagi lagi dah pekena roti arab,gebu lagi...sedap ni..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Uish kak takut nyer baca cite akak nih,muaz tuh mmg xtahan sejuk ya kak..Anak2 sy lak,kalo tido mesti kena buka ekon,agaknyer sbb time peknen sy xblh panas cikit kut,tanbah2 si syifa,kita rasa sejuk ajer,dia lak,peluh meleleh kat kepala,huhu.Budak2 nih pon mmglah pantang kalo nak selimut bagai..Oklah kan,anak2 akak nak tido asing,sy pon syifa besar cikit nak ajar tido asing juga..
erm dari tun tayang ritu dah niat nak wat roti arab nih,tapi xterbuat juga,mmg nak try juga la nanti2 kalo da kuah yg sesuai..

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Sampai hati kau Izah, kalu ko sejuk baru ingat nak jenguk anak ya, hehe. Harap2 okeylah anak Izah tu, ya.. roti arab ni memang best, lagilah kalu kembungnya besar, memang gebu gitu...

chikadakbiru said...[Reply to comment]

kak izah..suspen sungguh baca kisah pg td...mungkin terlalu sejuk la kot..yang pelik..tak plak die nangis yer....ingatkan kekejangan otot ker...semoga takde ape2 yg tak elok...

roti arab resepi sofina nih tak bese cuba lagi...dagu katak pun tak kembung mcm nih... sonok tgk die kembung2 kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
roti ni lebih lembut dari puri. dan lembut dia kekal walaupun sejuk gitu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
anak2 akak ni, time hujan sejuk mmg tak buka ekon. ekon tu buka time panas je. tringat lak masa ngandungkan muaz akak mmg tak tahan sejuk. masa memula lekat pun seeejukk memanjang. beza ngandungkan bais, time org sejuk gegel, akak siap berkipas lagi. hehe. yela, sejak2 muaz jarang susu badan ni, memang tido asing. ni pun dah 2 malam dia tak demand. alhamdulillah..misi berjaya .hehe

try la. sedap ni ct

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
hehehe.. biasanya bebudak ni tak banyak karenah. malam2 tidur nyenyak je sampai pagi kecuali si kecik tula demand nak susu. tapi akhir2 ni tak demand dah mlm2..tu yang tak de la jenguk2 slalu ngat pun.

try kak. simple n sedap.lawoo je dia kembung

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
tu la.. kalau dengan dia, akak mmg tunggu menangis.. sebab signal mudah nyer menangis jela bebudak nikan. tapi kali ni tak nagis pun. tu yg saspen tu

tu la dina, dah kembung mcm nak meletup pun ada. hehe

Lieya said...[Reply to comment]

Isk isk iskkkk... seb baik tak pape.. ehehehe...

Uiskkk roti arab memang sedap kalau dimakan ngan kari. Baru 2 hari lepas makan tp beli yg segera punye. Len kali nak try buat sendiri. Hehehee

Ummi said...[Reply to comment]

Yaaaa Izaaaahh....boleh kasi ana itu roti arab kaaa? Ada lagi keaaa..terliur n sesak nafas sekali ana tengok roti arabmu itu...ini imforrtt dari fadang fasirrr kaaa..hehee... Izaah, kelesss cantik gambor koo skrg ni...nnt mentor-mentee kat akak eh...hehehe, akak hari tu belajar terlalu advance sgt..mudah lupa...wakakkaka

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

takut dengar cerita izah pasal anak tu.. kalau akak pun panik gak.. gamaknya terlampau sejuk sgt kot ye.. anak2 akak pun sama mcm anak izah tak suka selimut. tiga2 pun sama.. sorang pun takmau berselimut.. kalau selimut.. kejap kang abis kena campak.. hehe.. jd utk menyelamatkan keadaan kalau rasa cuaca sejuk time nak tidor tu.. pakaikan dorang baju tidor lengan panjang..

ehh.. baru tingat kat roti arab ni bila izah tayang... aka pun geram tgk yg along buat ritu.. punyalah byk waiting list nak buat... tp entahlah bila dpt buatnya.. asyik bz bz bz aje.. tp akak dh wat dah kuih kukus bwg goreng izah tu.. sebijik rasa kuih hasidah style makcik akak.. hihi.. best! selalu resepi hasidah tak boh santankan? tp resepi yg makcik akak selalu buat mmg letak santan.. tu yg rasanya serupa tu.. dpt gak bg kat makcik pagi td..

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izahh!! adoiii.. tun yg saspen baca citer akak.. kalau tun agak2nya dh siap baca ayat qursi.. takut gak ada gangguan ke.. huhu.. (dulu2 masa duk kolej time matrix pernah kene gangguan yg rasa keras badan xleh napas).. alhamdulillah, xde apa2 kan..

ps: adoii.. nama baru ye.. ni penangan ryo laa ni duk panggi kak TT. bape ntah umur ryo tu ye. agak2 sama umur je ngan tun. kui kui

tun_telani said...[Reply to comment]

eh.. lupa nk komen pasal roti arab.. tu laa, ayah tun tgk tu, dia ckp gak, x sama pun ngan roti arab. hihi.. dia biasa duk kt negara arab, komplen la bila tgk tun wat roti aram x mcm yg org arab buat. kui kui.. tp kembong molek je roti arab akak.. geram nengok.

ps lagi: katak2 jgn sebut.. geliiiii

cik cek said...[Reply to comment]

camana ngan anak Izah...harap2 dia tak apa2...bila jadi ibu ni memang selalu panik bila anak kita sakit...naluri ibu kan...alhamdulillah bila Izah kata anak Izah dah ok...

Wah! ada roti Arab kembung2...nak sebiji....cecah kari...sedapnya....

Anna Qawina said...[Reply to comment]

eh...lewat datang jenguk anak ko Izah..apesal ni? ada saspen le jugok tp aku bizi sgt..nnt aku tanya ko lagik..meh roti sikit wat alas perut..

anymz said...[Reply to comment]

ko ni pun jah,kok ya pun dah berpisah nenen,nape di biorkan muaz tido kesejukan sorang2.tak patut..tak patut....
muazzzzzzzz,jaga diri baik2 bila tido sensorang tu nak ya..kalau rasa sejuk pi je sebelah ummi tu..masuk je dalam baju ummi tu muaz..kalo ummi tak sedorkan diri gigit je hujung jari kaki ummi tu..jadi toyol kejap pun takpe.kalau ummi tanya nape muaz gigit ckp je acik anim yang suruh nak ya..

sekian sambil berlalu pergi bawa roti Arab yang bukan dari Arab....kahkahkah

Chah said...[Reply to comment]

duhhh..mak dengan anak kan..mmg berderau...tambah kalo jd tengah2 mlm...tq share resepi pandan layer versi izah..nanti saya nk try resepi izah pulak...lebiu!

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

roti arab ni cecah (mkn bersama) sambal sardin pun layan kak...lin slalu layan dgn ape jenis kuah yg ade..tp lg kick dgn sambal sardin la...

K.Nor said...[Reply to comment]

sori jah.. baru berkesempatan masuk jenguk sini.. lepas ni mmg makin payah ler nak ngadap pc..

tu la agaknya sejuk sampai ke tulang kut.. kesian hero tu.. mudah2an tak melarat tang kelain..

ehh.. misi dah accomplish ya.. alhamdulillah... bak royalti.. hehehe

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

salam izah.. moga anak izah sihat..

cantiknya roti tu..kembung betul la

HaSue said...[Reply to comment]

aku dr siang td dah baca entri ko nih x smpt2 ngomen. sian dak muaz kesejukan sampai ala2 beku lak bila aku bygkn..sibbaik ayahnya x panik cam ibunya yer.. syukur x apa2. tu saja muaz x kasi chance tu..sekali skala nak gak nyelit kan..ke sebab dia tunjuk perasaan ko asik2 pinjam beskal dia jer?

aku rasa roti arab ni lebih krg cam donut kan?cuma ia kmbung jer..ikut resepi yg aku pnh try la..hehe..sbb tu kdg2 masa wat donut pun aku kembungkn gak.heee..
malas bebeno ler kn..

HomeKreation said...[Reply to comment]

Datang nak ngorat kat sini pulak sbb kat FB dah abis stok roti arab...hehe. Laaahai, shian nya anak tu - nasib ler takda apa2.

Mamasya said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah

Suspen jugak baca kisah anak Izah...Alhamdullilah tak da apa2..mungkin kejang sbb sejuk sgt tu.roti Arab tu...kembang elok..suka tengok , sedap cicah kari.

sabar kagawa japan said...[Reply to comment]

salam kak izah...wow kembung betol roti arab tuh....terliur kite dibuatnye...

Nieza said...[Reply to comment]

alhamdulillah tak ada apa yg serius..maybe sebab cramp kesejukan tu zah..apapun pas ni kena selimutkan lah dia.

suka tgk roti arab yg kembung gini...kalau buat nanti boleh jadi kembung gini tak yer?..:)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
terkejut akak baca entri nie.. berdebar2 rasanya baca dr mula tu... Alhamdulillah x der per2.. skg dia camner izah.. dah ok ker... mmg risau kalu kena mcm tu.. Ya Allah... sedangkan irfan hidung tersumbat pun akak cemas sbb dia ada asthma kan.. nie plak kes mcm nie.. Syukur ler x der per2..

ermm... cantiknya tgk roti yg izah buat nie.. suka akak tgk.. akak x perna lg buat roti nie.. hehhe.. akak nie mmg x der bakat meroti agaknya..:D.

ummi_khalish said...[Reply to comment]

assalamualaikum...salam ukhuwah...mmg roti arab di mesir,dibakar...dan sangatlah lembut serta tahan lama.... tapi saya tertarik dgn roti awak tu,mntk sikit...:-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Lieya
roti aras segera pun ada ye lieya.. uishh memang tak ahu ni, dah lama tak jenguk2 kat makanan segera yang dipack tu. nanti nak try jenguk. hehe

tu la..alhamdulillah..tak de apa2. demam pun tidak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
uishh kak ummi.. jom kita hentam pakai auto je kak. hahaha.. kalau pakai M asik fail je.. ngeh ngeh.. tak pe kak, kengkadang belajor advance tu tetibe akak klik2 gambo pun jadi advance. ce cube ce cube.. ni sebab akak klik pun dah hujung2 tanduk je kan, sebab cik abg akak dah duduk bersila nak ngadap makanan kan. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
tu la kak, kebetulan dia pakai baju tido lengan pendek pulak hari tu. tingkap tu terbuka sikit sebab tak mo bagi diorg berkuwap sangat kot la cuaca mlm karang makin panas ke kan. mungkin sebab dia kalih2 badan sampai ler tepi tingkap. cuaca lak sejuk ngan angin lak tu. sian anakku. huhu..

alhamdulillah akak suke kuih tu. saya ni bila tengok org buat, memang teriiingginnn sangat pulak tekak ni nak menggigit kuih tu. ada jugak saya buat kejap lagi ni. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
akak siap baca semua tun, ayat kursi selawat semua. alhamdulillah tak de apa aoa. Tun yang sesak napas macam kena tekan tu ye? mmg ada makhluk ganggu ye? bukan sebab stress atau mimpi ye? mmg takut kalau dengar cerita gitu.

tun, cer tanya dia tun. cam mengaku muda je dak Ryo tu. hhaaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
hahaa.. geli katak, mcm adik akak. akak ada satu cerita masa kecik, akak demam panas, tapi ada satu menda sejuk kat tepi perut akak, sekali tengok tau aapa? hahahaha.. katak kodok yg lembik tu.. eeuuwww tak suke tak sukee...

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
alhamdulillah... saya ingat lepas dia dah ok tu dia akan demam sebab terasa pulak suhu badan dia panas mendadak, tapi bila matahari dah naik tu... terus normal je. tak demam. syukur..

betul kak cek, cicah kari ke..dalca n sambal tumis ke..memang sedap rotii ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
kesian betui aku enngok supermom ni.. bizi ye ana.. saboo jela

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
hahahhaa... kak anim.. nasihat baik punya..sambil muaz angguk angguk.. tu la kan kak nim.. ummi nyer pun kaann ... sian anak tu kann, haiishh pengajaran ler tu kannn. haha..

tepis tangan kak nim sambil bawak lari roti arab.. kedekut.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
try la resepi tu. tapi saya pun mcm dah terpikat hati nak buat pandan layer ni. sedap laaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@noradzlina.kamdani
alamak bila sebut ambal sardin, terus telan air liur. mmg sedaaaap lah..

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
hahahaa... memang tau kakak royalti ni... a ah kak, mision accomplish..alhamdulillah sangatt

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
tq ita.. mmg roti ni bila digoreng kembang mcm nak meletup pun ada. hehee.. tapi kena pandai ejas api jugak kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ahahahaa.. ampeh ko sue.. tu la, siana nak aku kejung mcm beku kesejukan.. aduhaii

a ah lasue, bila k kata cam donut tu. sebab doh ni akan kembang.pastu buang kan angin dia, leper kan. bila goreng dia naik kembung gitu kan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@HomeKreation
nak ngorat sapa along? nak ngorat roti arab ke orang arab? hehehe..

tu la.. alhamdulillahh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mamasya
waalaikumussalam waramatullah..
tu la.. alhamdulilllah.. agaknyer kan kalau sejuk sangat tu leh kejang gitu. yang kite ni dah pikir mcm2 dah.. slalu la panik tak tentu pasal. aduhaii..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@sabar kagawa japan
mmg kembung sabar roti ni. mcm nak meletup dah gaya nyer. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
tu la nieza.. budak susah nak diselimut ni. kebetulan pakai baju tido lengan pendek pulak. sian dia..

try la nieza. mmg kembung mcm nak meletup ni. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
oo astma lagi la kena jaga2 dengan cuaca kan. alhamdulillah kak.. tak de lak efek apa apa kat dia. syukur

la kak, try ler. simple je ni. tapi mmg sedap. especially makan panas2. tapi walaupun sejuk lembut dia menten jugak kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@ummi_khalish
kan.. kalau roti arab goreng ni versi malaysia dah kan. hehe..

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

nak cuba jugak lah roti arab ni.......kena tunggu 1 jam ye?comel lak kembung2 camtu.hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar
mcm akak ko cakap tu, kena kembangkan dulu doh tu mcm buat donut. pastu bila canai nipis tu, bila goreng dia akan naikk menggelembung. mmg excited je tengok mcm nak meletup pun ada

Wani said...[Reply to comment]

SALAM..

CANTIKlah roti arab ni nampak macam nipis kat dalam ... :).. canai nipis ke ...buat dulu macam tertebal lak roti arab ,, nak goreng pun jadi macam hangit hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wani
ye wani, saya canai nipis.tapi tak la nipis sangat mcm doh karipap tu. nanti elok la gelembung, tapi kalau nak tebal sikit pun ok. lembut je kn

missalongwani said...[Reply to comment]

salam kak izah...wani tmpang amik resepi roti kembung ni...mintak halal yer..tp yg sedihnyer..knaper roti kite xkembung mcm kak izah punyer.kembung biase2 je..tp,roti die sedaplah...terima kasih