Tuesday, October 18, 2011

Pau - kak Nor


Assalamualaikum.

 *sorok belakang pintu* hehehe... Malu sebenarnya nak tunjuk rupa kejadian pau ni. Tapi sebab kejadian pau ni elok gebu dan memang lembut mcm orang jual kat kedai2. Resepi exclusif saya dapat dari kak Nor yang mana resepi ni adalah resepi dari arwah mak tiri kak Nor buat berjual pau. Kata kak Nor 10-13 kg tepung sehari diuli untuk menghasilkan pau untuk dibuat jual.  Uli tangan tau.. Sangat gagah untuk uli kan. Sebab saya pernah terbaca pau yg elok gebu ni juge adalah hasil dari ulian. 


Walaupun rupanya mcm tak lepas piawaian, tapi anak2 saya dah excited. Cukuplah sekadar anak2 yg excitedkan. *sedapkan hati*. Tangan tak berseni, tapi cube disenikan, saya tak berbakat, tapi cube ditonjolkan sipi2 bakat tu, dan saya tak kreatif, tapi suke idea2 yang kreatif. Ngeee...  Bagi penggemar pau, bole cube pau resepi ni. Kata kak Nor pau ni hanya menggunakan tepug gandum. Dan ilham membentuk pau rose shaped ni datang dari blog MamaFami. Yang diambil dari blog Wendy. Idea diambil dari situ tapi rupa tak sama. Hehehe... Semalam before tido ternampak juge kak ita glemer pun dah buat. Of coz la kalau kak Ita yang buat, ianya nampak menarik dan cantik.



Terima kasih  kak Nor sudi share resepi pau ni. Semalam kak Anim pun ada tunjuk pau jugak. Kak Anim leh try resepi kak Nor ni pulak kot kena ngan selera. Pada saya elok sangat kejadiannya. Tapi satu2 pau ni pun kita tak boleh salahkan resepi andai kata pau yg kita buat tak menjadi. Banyak faktor2 berbeza boleh terjadi. Teknik.. sukatan..bahan..demand selera dan persekitaran semuanya elemen penting untuk membezakan sesuatu pau tu. Pulak2 kalau kuih muih yang menggunakan yis. Infact bukan sahaja pau tapi apa2 menu pun yang dicuba, cuba jangan letakkan kesalahan pada resepi. Cube appreciate resepi dan olahlah mengikut selera. Ada setengah org, bila tengok tajuk dan gambar aje, dah tak suke akan sesuatu resepi. Kalau tak kena ngan selera pun, cube salahkan diri sendiri dulu baru salahkan resepi. Bukan emo, cume kesal akan sikap segelintir manusia. 

Resepi ni dah dpt kebenaran untuk diderhakakan. Hehee... Pertama: saya guna tepung pau. Kedua: Saya buat bentuk lain sikit dan warnekan dengan pink tapi pale pulak sebab tak cukup kaler. Ketiga: Saya buat cume suku kg shaja. Kat rumah ni kalau buat frozen tu boleh je, tapi tempat nak diletakkan frozen tu limited.  Tak muat peti es. Sob sob..

Kak Nor mintak izin saya share resepi kat sini pula ye. Walaupun kak Nor kata, kak Nor belum pernah post resepi ni diblog beliau dan hanya share di forum myR pada satu ketika dulu. dan al fatihah buat arwah ibu kak Nor.



PAU - KAK NOR
sumber: kak Nor
ilham membentuk pau : mamafami from wendy 


Bahan:

1kg tpg gandum
5 sudu besar gula castor
2 sudu teh baking powder
1 paket yis mauripan
1 sudu teh garam
1 biji telur
1 sudu besar spray/shortening/marjerin/butter
500ml air (ikut lembut)

Satukan yis dgn 100ml air dan 2 sudu besar gula. Kacau hingga sebati dan biarkan hingga berbuih.
Dalam bekas/mangkuk yg lain, satukan tepung, baking powder dan garam.
Masukkan spray dan telur. Gaul.
Masukkan bancuhan yis tadi dan uli hingga menjadi doh.
Masukkan air sedikit2 dan uli doh hingga menjadi lembut dan tidak melekat pada bekas/mangkuk dan juga tangan.
Tutupkan bekas berisi doh pau tadi dgn kain tuala lembab hingga doh menjadi naik 2x ganda (lebih kurang 1 jam -
kalau cuaca panas lagi cepat naik)
Uli sekali lagi dan biarkan doh rehat sebentar barulah dibentuk2kan menjadi pau dgn meletakkan inti didalamnya
Letakkan atas kertas putih yg dipotong 4 segi sama.
Biarkan doh naik dan menjadi licin bahagian atasnya, barulah dikukus hingga masak (lebih kurang 8 - 10min
bergantung atas saiz pau yg dihasilkan)

Sukatan izah untuk rujukan:


250g tpg pau
1 1/2 sudu besar gula castor
1/2 sudu teh baking powder
2 sk yis mauripan
1/4 sudu teh garam
2 sb  telur
1/3 sudu besar spray/shortening/marjerin/butter
air (ikut lembut)


65 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Pau rose ada juga di sini yee..cantik rose punk akk mmg suka rose...mmg lama x mkn kuih pau..ada lg ke nak dtg rasa 3 ketul...

quinnie said...[Reply to comment]

semua duk buat pau bentuk rose sekarang ni..hehhehe..kita tak dek inti la....aduiii.geram tengok..:)

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

As Salam & Slmt pagi Izah...
jakun lah mama tgk pau berbentuk bunga rose
blh kasi mama seketul pun jd lah :) hehehe

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

akak teringin juga nak buat pau ros ni... (ada hatiiiiii.. walaupun tgn tak berseni hihi)

Maria said...[Reply to comment]

Mat pagi Izah,canteknya pau...

K.Nor said...[Reply to comment]

terharu la jah... tak sempat nak gelak pun tengok pau rose pink pucat tu.. :)

alhamdulillah.. sharing is caring.. mmg dah pasang niat nak buat pau dgn resipi ni dan nak post ke blog cuma skrg ni hujan kan, benda beryis ni kurang aktif sket kalau time hujan2 gini.. takperlah.. izah dah tayang dulu (hehhe siap kopipes direct resipi yg akak taip kat skype aritu ya.. hehe)

segala pahala dr ilmu yg dikongsi ni k.nor hadiahkan buat arwah mak tiri k.nor.. semoga Allah melimpahkan rahmat ke atas rohnya .. amin..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

rajinnyer mek jah buat munga2 dr tepong............ akak lak tengah sibuk buat munga2 dari duit.. hehehe... entah bila nak siap.. jumaat dah nak blk kg dah...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
dah habis kak shiela. saya buat hujung minggu baru ni. pau ni pada saya elok gebu lembut.yang shape tu..yang adoo jela kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
buat jela inti kari kak Q. sedap tu

..::tarabozu::.. said...[Reply to comment]

wah..pagi2 dah jamu pau.. memang mguji keimanan utk org bekerja mcm zue ni.. hihihi..

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....klu aku buat pau munga2 tu..
entah macam mana rupa bunga tu lepas dikukus..he3
boleh try la resepi ni lak..
aku ni semuanya nak buat....
minta2 la terbuat....kikiiiki
nak mula menerai resepi kuih bom manis anna tu dulu..
yg tu senang sikit kan..

wehh..memang nmpk gebuuu la bila kau koyakkan pau tu...
gerammm aku tengokkkkkk...

HaSue said...[Reply to comment]

rajin gak ko membunger yer..nampak sangat dah kegebuannya tuu..
aku malas lak..ikut yg resepi wendy tu guna keledek purple..mana laa aku nk carik kan..yg nih cam pau biasa yer.tp x terbyg aku betapa lembutnya dohnya n sukar dibentuk <-negatif betul tanggapan aku nih.haha... harus rajin harus rajin...

Hanim said...[Reply to comment]

wahhh bunga ros di laman izah plak....musim bunga dah tiba hehehe. pd saya ok la tu bg yg xberseni....same la cam saya keras tangan hahaha. tiba masa rajin nanti leh la cube....

Ummi said...[Reply to comment]

Al fatihah buat arwah mak Nor...ok sangat2 dah tu Izah, pintal jek laaa kot mana pun...kalau dah sedap resepi tu...sedap la jadinya kaann...kan wpun derhaka resepi..hehe..

anymz said...[Reply to comment]

jap..jap..al buat mak tiri nor al fatihah...

betul tu jah.akak sokong sgt2 kalau apa2 masakan pun lah kalau kita buat tak jadi tu jgn di salahkan dgn resepi.mungkin faktor persekitaran,mungkin tak sesuai dgn selera kita dan mungkin juga sukatan2nya tak berapa nak menjadi.kalau org lain buat boleh kenapa kita pulak buat tak menjadi kan?kan?..(sambil makan pau smlm..wey!gebu mcm ai lagi pau ni tauuuuuu)...

Tina Othman said...[Reply to comment]

alfatihah buat arwah mak kak nor, ala sedih pulak baca entri izah yg ni, tak cantik kat mata org asal cantik kat mata anak2 kita pun dah cukup bagus dah

tahniah sebab berjaya buat, hehe klu saya kompom tak jadi hehe

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
apa khabar? Lawo dah pau tu kak. Siap nampak cantik je bila disiat. Yg penting kelembutannya kan? Gagah sungguh kakakku ini menguli ya. Saya malas betul trbongkok2 kat lantai, nak uli atas meja pula.. meja bergoyang, hehehe. Moga semangat kak izah jadi contoh buat saya. :))

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah..hehehe..sengih2 kak Naz baca bebelan izah hari ni.. Tak pe tak berseni..yg penting nak cuba..
Betul cakap izah tu. Kalau org lain buat jadi tapi kalau kita buat guna resepi yg sama tak jadi, jgn cepat melatah kan. Bnyk faktor yg mempengaruhi hasil masakan kita.
Buat la lg izah.. suka kak Naz tgk pau Izah ni..

Chah said...[Reply to comment]

wahhh, pau kembali tersenyum gitoo...
izah, yg penting menggembirakan hati kelorga, pass SIRIM kt umah, kira leh jual la tuu... part peties kecik tu napa tk hilight bagi besor2 bior tuan umah baca n dia digest ke otak n decide n beli n sumer org hepi n boleh buh frozen food byk2..heeee

Yatie said...[Reply to comment]

Cantiklah bila buat bentuk munger mcm ni..rajinnya Izah..bila tngk betul2 mmng gebu dan lembut je pau ni...lenkali akak nak cuba resepi pau nilah..tq dan Al fatihah buat arwah mak tiri K.Nor..

Wani said...[Reply to comment]

salam kak izah...

x pe usaha tangga kejayaan .. dah jadi tu bunga2 sikit... nanti boleh cuba laig yek.. x mo sedih2 ni .. kalau orang lain dah pertama kali buat hasilnya berseni .. mungkin tuhan nak tunjuk kan kita supaya lebih berseni lagi hihi...

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...comeynya pau rose ni...semlm dok tgk kat blog Ita MasamManis..pun ada pau rose...menarik...leh masuk dalam list ni...kak cek suka...kak cek suka...bak seketul nak rasa...:D

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah... omey dh tu.. tun dh lama duk usha pau yg mcm2 bentuk kt dapur wendy, tp x buat tu gigil2 rasanya.. haha.. kak izah guna shortening ke guna oil?

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

biar tak berseni..yang penting anak2 excited dan gebuzzzz...lepas makan terus zzzzzzzzzzzz....

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

cute la pau kak izah ni...pink kaler lagi..hehhheheh....
mesti best ni...
cam besa, resepi kasi salin..
buatnye akan datang..hehheheheh

Lieya said...[Reply to comment]

Daasattttt... pau rose gitu... i likeee

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah, cantik dah pada akak pau bunga ros izah ni..rajin tul mengpau dengan corak2 gini..masuk list ler juga nampak gaya ni..haha

Amie said...[Reply to comment]

letak atas meja Izah.... jangan sorok belakang pintu, comel apa....kreatif

chikadakbiru said...[Reply to comment]

amboi rajinnye akak sorang nih..memasing sekang dok tayang pau bentuk rose nih yer...mcm besh plak nak cuba...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
wah kat cnie pun ada pau juga yer.. baru dr dapur akak anim td tgk pau.. tgk lg kat cnie.. mmg teringin plak nak makan.. tp nak buat.. ermm.. tunggu migrain akak ok dulu... :D. cantik ler pau tu izah.. x yah nak sorok2.. dah ok dah tu..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Kak Izah..apa pun rupanya yang penting sedap dan lembut gebussssss kan kan kan..

boleh tanya..spray tu apa yaaaa...?

ilahjy said...[Reply to comment]

pandainya dek izah buat inti dia ternampak di luar mcm ada kudup bunga la pula mmg kretip laaa dek izah...

Nieza said...[Reply to comment]

menarik dan tertarik dgn pau mu yg ayu pinky tu zah...nampak pun tau gebus rasa nak ngap jer ni...hehe

cheq da said...[Reply to comment]

ni idea baru utk koleksi pau..boleh cuba nanti...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
bentuk je pelik sikit ma... rasa sama je ngan pau. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
try je kak yus.. seni ni subjektifkan.. hehehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Maria
boleh la kak. so n so jela.. hehee..kire anak2 dah teruja ok la kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
mekasih kak nor..semoga menambah keberkatan arwah kat sana kan. suke pau ni. elok kejadiannya.alhamdulillah..walaupun rupanya...alaaa apa ada pada rupa kan kan kan.. sweet 20 jeee.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
wohh tinggal seminggu lagi je ye kak madihaa. ok la tu.. caiyok caiyok kak.. nanti mcm2 la yang pelik2 kuar dari blog akak pas majlis selesai kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@..::tarabozu::..
tak pe la zue... time2 lapang boleh la menguji skill kan

Acik Erna said...[Reply to comment]

ssalam izah..petama kali tengok pau dibuat cara ni..cantik pulak tu.
izah..cara buat intinya macam mana zah.
akak tak berapa tau nak buat inti kacang merah.buat sendiri punya..bukan yang beli dah siap..izah ada ke resepinya..
terima kasih izah.

sekamar rindu said...[Reply to comment]

pau yang sangat sedap ni..kali pertama saya lihat..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

nak pau rose pepel 3 ketul ya. nampak tang initi tu yang sedap. kalau makan memang inti dulu habis kena ngap..hehehe

Izah memang rajin mencuba, suka sangat2. dah cantiklah tu gebu betul. cuma k.ct masih tak yakin nak buat :D

sitiezahim said...[Reply to comment]

hebaaaattttt...kalau saya yg buat tah bentuk ape yg kuar..huhuhu

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

fuyooooo..cantek ler pulak pau ni......nak masuk dalam list jugak lah!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
alhamdulillah menjadi mas. aku risau gak kot kot tak jadi sebab aku dah banyak derhaka kat resepi tu. hehehe... bab rose shaped tu, ko try la dulu. seni jari jemari ni kan subjektif. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
aku rasa boleh je apa2 jenis pau pun kot. ikut atas kita la. ko try la ngan keledek kuning ke. ko dapar rose warne kuning. muekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hanim
tu la kan, bila anak2 dah teruja tu pun sedap hati. pepulak tengok diorang nak makan. tu pun dah besar rahmat dah. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
hehehe like statement kak ummi. ni stetment mcm mak sdara saya. cool n sporting gitu. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kaan kak anim.. kengkadang org sukre letak kesalahan pada resepi. lain la kalau resepi tu mmg dah dicop ada kesilapan sikit kan. tapi kena la olah ikut selera memasing. aa makan la banyak2 pau tu, jangan tambah gebu lak nanti

izahdaut said...[Reply to comment]

@Tina Othman
a ah kan.. mekasih mekasih..asala anak2 n mak anak bahagia. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@indahhouse
nur... akak uli guna bm ni. kalau uli guna tangan pun ok gak sebab akak buat tak banyak. kengkadang pas uli bm akak uli ngan tangan pulak nak bagi sebati warne tu. kire tak le banyak kerja kan. eh tapi kan kalau time geram elok jugak menguli ni. cam boleh lepas geram gitu. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz / Nadz COSK
kan kak naz. kak naz pun setuju ngan saya kan. bagus bagus... at least hargailah tuan resepi tu yg sudi shre resepi kan. kengkadang dari yang tak jadi tu kita alter boleh jadi feberet lak dlm famly. betul tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
hahaha kak chah, bukan per, kalau peti beso, rumah nak kena beso baru boleh n sesuai gitu kan. kena hilite rumah beso la nampaknya. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
akak guna shortening. kalau pau nak putih elok guna shortng la kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
sparay tu org dulu2 panggil shortening tu spray. jadinya sekarang ni shortening ler. guna shortng tu lebih elok sebab pau akan putih elk

Anna Qawina said...[Reply to comment]

comel giler pau ko nih...ada bau ros tak? hehe...kalau aku buat ni sah2 aku gulung boh dalam loyang dah tak jadi bunga dah,..hehe
aku copy rsp kak nor nih..

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Izah, pau rose yang mama buat tu kan, ibarat bunga ros mengembang body, bukan mengembang kelopak! Hahaha.. Ala Izah, tak apa la ada sipi sipi bentuk bunga ros kan... janji sedap dingap, suuuuudahlah... *edisi menyedapkan hati gak ni* hihihi... Tapi one thing for sure, gambar-gambar Izah sekarang cantik cantikkkk banget. Mama tak mampooo la nak buat cenggini... cukuplah apa yang terbuat tu..

CT NoArIzAh ArIs said...[Reply to comment]

NMPAK LEMBUT PAU NI IZAH ARI TU SY TGK AZLITA YG BUAT SKRAG IZAH PULAK NMNPAKNYA VERSI PAU DAH BOLEH DELBAGAIKAN X DELAH BULAT2 JE CAM DULU-DULU KAN.

Nadrah said...[Reply to comment]

cantik sgt. puan terima tempahan tak??

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nadrah
tempahan apa ye nadrah? tempahan pau ke?

Nadrah said...[Reply to comment]

@izahdaut
sebenarnye sye ade buat assignment pasal pau. sye berminat nak jadikan akak punye pau sebagai contoh assignment saye. kalau akak setuju boleh msg sye

izahdaut said...[Reply to comment]

ooo itu ke... hmmm cer detailkan apa yg akak boleh bantu?

Nadrah said...[Reply to comment]

@izahdaut kumpulan kami nak memodenkan pau tu dari segi bentuk. saya harap ppuan boleh bagi kerjasama

Nadrah said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.