Saturday, October 15, 2011

Apam Oh Apam

Assalamualaikum..

Sunyi jela kan hari sabtu ni.
Banyak aktiviti luar bersama teman2 dan family.
Apam oh apam apakah ini?
Apam polkadot pelbagai versi.
Yang dah pun kali ke-3 saya try buat dan asik tak jadi.
Sangat heran napa apam tu tak pernah menjadi.
Saya tak menderhaka pada resepi.
Dah melihat tips tips yang diberi.
Tetap juga tak menjadi.
Kali ke-3 seru datang ke dalam hati.
Nak mencube sekali lagi..
Tapi kecewa juga diakhiri..


Tengok ler apam versi ladybird dan stroberi.
Berkerepot dan mengecut sekali.
Walaupun sangat excited berharap apam ni comel menjadi.
Sebab anak2 suke makan apam ni.
Sedih sekali..


Sangat berkenan melihat apam ladybird versi kak madihaa.
Sangat comel dan seksi.
Bila batch kukusan pertama berkerepot mengecut.
Saya dah rasa kecundang yang teramat dan giveup.
Maka saya tuang je adunan dengan hati yang sugul.
Dalam hati tak mau corak2 kan pun.
Tapi anak2 yang excited suruh buat. 
Saya kukus gunakan api paling besar.
Supaya cepat masak dan tak yah lama mengadap kuih didapur.
Tapi alangkah terkejutnya..
Bila saya guna api beso..
Apam tu cantik mengembang.
Alhamdulillah..walaupun tak perfect mana..
tapi akhirnya dapat juga mencapai impian yang sipi2 itu
Boleh la dari mengecut dan berkerepot.
Dan cukup la ke-3 kali itu..





 RESEPI 



dan di merata-rata pun ada.




63 comments:

cik cek said...[Reply to comment]

Apam..comey2...makan 2..3 ketul pun tak cukup ni Izah kan...:D

Ida,Japan said...[Reply to comment]

izah baru smlm k'ida buat apam dot2...kira pestaim la dot2 nye, pernah buat apam comel, kerepot gak sbb tak guna telur dari peti ais...
yg dot2 ni tak derhaka resepi .....emmmm, kira ok la...namun begitu apammu t'sgt la comel izah...rajin dia wat pelbagai corak...bila2 k'ida rajin nk buat juga la corak comei tu

K.Nor said...[Reply to comment]

jah, ladybird dr negara mana ni kaler biru? rajin dia tu main dgn mcm2 kaler :)

atie @ ejay said...[Reply to comment]

ala..nape kata2 kak izah nih m'buatkan atie rasa terharu pulak:( hihi gelak2..

Arizakiah said...[Reply to comment]

Kerepot pun masih cantik izah,...
rajin izah buat,,,

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

rajin tul akak..mcm versi ada..xpelah xjadi pun..janji anak2 mkn hihii..
* pssstt kak..baca n3 akak mcm baca sajak apam oh apam jee..sedap bunyi rima akhirnyaa :=)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
comey jer akak tgk apam tu tau.. x nampak langsung cacatnya... apa plak berkerepot... comel apa...

Cheq Sue said...[Reply to comment]

kira ok la tu jah pada cheq sue yang langsung xde rupa dot dot tu. dua2 yang cheq sue buat tu kan, semuanya cheq sue corakkan stoberi, tapi semuanya pun jadi kembang mambang... ni nak amik mood nak cuba lagi

Sharifah Nadzarah said...[Reply to comment]

assalam izah..
ehh..tajuk kita sama lagi laaa... hihihi..sy dah lama tak buat apam dot2 ni..hihihi jom singgah

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izahhhh..comelnya apam tu.. nak..nak.. tapi akak tak nak yg ladybird yg kaler hitam putih tu.. Takotttt..nmpk garang..

EmbunRosaliza said...[Reply to comment]

Assalam izah, cantik je akk nampak apam tu, agaknya api perlahan sangat kut, heheh memandai je akk pun bukan nya reti heheh

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah...Camne nak dapatkan kaler itam tu..? atau memang ada kat bakery..kalau pewarna star brand tu sah sahlah takde kan....

Hanim said...[Reply to comment]

cumil apam2 tu ek? ladybird dah hinggap kat pokok bunga tu hehehe. tah bila nak buat, anak dok suruh buat lame dah huhuhu

liemaopurut said...[Reply to comment]

oke je apam comel ni.....biler la nak datang seru nak buat apam ni..

Pia said...[Reply to comment]

"ok lah tu berani dn rajin mencuba sampai bekali2..lebih baik dari org yg tk penah cuba langsung sbb tkut tk jadi..hehhe..kalah sblm berjuang gitu..(ckp utk diri sendiri.."

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Izah kadang ada benda yang tak brapa nak jadi dengan tangan kita.Kak Ros kalau buat pau selalu kecewa....

rahel said...[Reply to comment]

Agaknya Ladybird merajuk bab dah kena kukus...hihihi...ladybird banyak di sawah..suka duduk mengacau padi...kuang kuang.

~~DAPUR KECIL KU~~ said...[Reply to comment]

salam izah
ini nak citer sikit pasal pengalaman buat apam ni.dulu kita buat guna pengukus dapur gas jd api kenalah pandai jaga klu beso sgt jd kembang semangkuk apamnya tp klu api slow sgt jd mcm izah punya first bacth lah.dulu kita tak tau tp dah byk kali buat baru faham.skrg guna pengukus elektrik senang lah tak yah control api tp kena set masa mesti kukus 15 min baru cantik apam tu.

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Salam izah lawanya guna warna hitam ladybird tu.. Ada jual ye warna hitam.. Ita pun ada pengalaman buat kek x jadi sedihnya.. Sabar ye.. Tp lawa dah tu hanta kecut sikit je

Mamasya said...[Reply to comment]

Aslmkum Izah

Nampak dah comeii apam Izah.mengecut mungkin api perlahan sgt kut...apam ni nak kena dpt sesuaikan api kukusan...akakpun pernah buat apam tak jadi...
re; Izah kerepek tu potong tipis dgn pisau biasa...

quinnie said...[Reply to comment]

izah..kita tak cuba lagi buat apam ni walaupun ramai yg dah cuba...kes takut tak jadik...haahhha....entah la tak tau bila nak buat...kekekke

Wani said...[Reply to comment]

ALAHAI ,, x pe boleh cuba lagi usaha tangga kejayaan ,,, dalam bidang masakan pun ken berusaha juga hihi.. tapi dah comey tu...

Mas said...[Reply to comment]

ijahhhh..aku gak tak buat2 apam ni...
cantikk la apam kau tu...
kira ok la tu makcik..
klu kecut seribu kecut...
lagi sakit hari kan..he3

Chah said...[Reply to comment]

Mana yg kerepotnye? Seronoknya flora n fauna bergumbira... Itu resepi apam dot dot yer?

lina_pg said...[Reply to comment]

alahai comeynya ladybird..

DG said...[Reply to comment]

So cute .... you are really creative ... really salute u :)

HomeKreation said...[Reply to comment]

Ok lah Izah,takda lah teruk kerepot nya. Kalau tak cakap tak perasan pun tadi. Macam Mamasya kata lah, agak nya api tak cukup panas. Along pakai electric steamer tak leh nak control tahap panas tapi cantik jer kembang nya. Rajin nya Izah buat mcm2 pattern. Jgn putus asa, nanti cuba lagi tau.

Kak Sam said...[Reply to comment]

Izah..izahh..izah...
caiyok..caiyok... u can do it...

Asmara said...[Reply to comment]

haha.. kelakar la pulak baca ni zah. kemain cantik molek je rupanya tu, tahniah berjaya jguak. kiter jugak yg tak sampai seru nak buat lg. hihi.. (alasan xde acuan). :D

HaSue said...[Reply to comment]

COMEL DAH TU MEKK..AKU X TERCUBA2 LG NIH..aiyarkk..apsal caps lak td..maklum laa naip sebelah tgn..pastu mata nengok kibod .haha..

pd pndapat aku laa..bukan suhu oven je berbeza..suhu pengukus(api dapur) pun x sama nak ejas3 ni.kena sndiri kaji gak dsamping penggunaan bhn2 tu

nice try laa ko buat berperingkat tu..at least u learn smthing,rite?oh well..
meh ajar aku!

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
yela kak cek.. seketul seketul masuk mulut kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
menjadi ye kak ida.. bagus ler tu. kalau jadi elok kembang nyer tu mmg gebu kan apam ni. tak pela..tak de rezki nak cmel2 sangat. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
ladi bird versi kecewa.. huhuhu...

izahdaut said...[Reply to comment]

@atie @ ejay
eh apsal terharu pastu gelak2 lak.. sabooo jela aku... campak apam kerepot kejung kat atie..tiuunnggg..

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

salam kepada mak org ni ye..
werh..cantik je kaler itam tu.ari tu aku pakai kaler itam,jadi macam brown ler pulak.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Arizakiah
hahaha.. statement akak tu mmbuat kan saya terbayangkan org kerepot tapi cantik lak. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yana Shaiful
akak ni mmg gini. kalau kecewa tu mula la hati berpuitis tak menjadi gitu. hahaha.. jiwang berkarat serdak..ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah..
kerepot yang ladibird pink tu kak. yang enjadi sikit nyer yang biru tu je...huhuu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cheq Sue
kembang merekah ke cheq sue. kalau kembang dah tentu2 gebu kan. saya ni yang memula tu keras, selepas tu baru elok kembang.baru ler sedap sikit hati nengok anak makan yang gebu. haha..kalau idak bantat keras tau

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sharifah Nadzarah
tu la.. org lai biasa buat semua menjadi je. saya ni mcm kena sumpahan kalau buat apam2 gini. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz / Nadz COSK
hahaha.. ngadaa kak naz. tak kira amik apam hitam putih ni jugakkkkk.. garang pun garang laaah

izahdaut said...[Reply to comment]

@EmbunRosaliza
ye la tu kak.mungkin saya sangkakan api sederhana tu rupanya api kecik la ye. lepas saya buat api besar sekali elok la pulak gebunye. haiishhh kena menuntut habis2 dulu la ni.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
akak dah jawabkan, akak campur kaler pepel, biru merah n hijau. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hanim
cer la buat hanim.. suke tengok diorg excited suka.. diorg dah besar sikit ni boleh la buat, sebab kalau dulu2 ada yng panjat lutut, susuh ..sebab menda ni nak tekun jugak medot dot n mencorak tu kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@liemaopurut
campak sikit apam keras ke liemaopurut bagi seru datang.. hahahhaa..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Pia
a ah bagus tu ayat motibasi gitu kan.. muekekkee.. untuk diri sendiri jugak ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
setuju sangat ngan kak ros.. yela kak ros... saya kalau buat apam2 mcm yg kena putar2 telur ni, banyak yg fail..

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
hahhaa.. sabooo jelaa.. tu la pasal gamaknyaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@~~DAPUR KECIL KU~~
oooo mekasih kak ida. betul la bantat ni sebab api kecil la kan.. saya teringin gak nk pngukus letrik tu. duk usha2 gak kt kdai. kikikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
saya campur kaler tu ita.. warne merah pepel ijau n biru. smua warne garang la. sbb tu dpt hitam. tu la kan.. jadikn pngalaman la kn

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mamasya
tu la kan kak, memang disitu lah rahsia nyer... api tu nak kena pandai ejas.. tq kak, saya just tertanya2, nampak nipis betul. guna pisau jeye...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
try la wehh... ada tangan mudah je menjadi apam gini..saya ni tah la mana silap. dah kena sumpah gamaknya. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wani
hehehe.. a ah kan.. usaha lagi.. tapi rasanya untuk apam ni cukup la dulu. hahhahaa...adehhh tunggu hilang rasa kiciwanya..sob sob

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
sebelum ni yak yah cakap la mas. mmg ke tongsampah bila tengok bantat. geramm sungguh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
hehehe.. tu kerepot sudah disorok. sebenarnya belah bawahnyer tu melengkung kerepot tu. a ah ni resepi apam dot dot..

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina_pg
tq kak... ladybird yg kecut. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@DG
tq DG.. terima kasih kpada kawan2 yang sudi share idea kreatif ni jugee

izahdaut said...[Reply to comment]

@HomeKreation
tu la along.. rasanya electric steamer tu cun cun je tahap kepanasan nyer tu. sebab kak ida pun guna electrik tu elok je jadinya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
hehehe..mekasih kak sammmmmm..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Asmara
tu la... ramai yg tak cube lagi ye.. try la as.. gi cari acuannyer dulu. anak2 la paling excited nanti. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ye la kat situ la puncanya tu. api kukusan tu la kan. yang ko agak2 ngengada ni ngapa. agak2 org yang dah banyak kilo turun ni mmg gini peel nyer ye.. * eh tibe2 ayat tak pueh hati*.. hahahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar
akak campur waren tu. pepel biru ijo ngan merah. kalau agak brown ko campo la kaler itam tu ngan kaler lain.bagi pekat sikit

Nieza said...[Reply to comment]

baru sempat singgah sini ...wahh dah sampai sini dah apam ladybird ni...oklah tu izah lawa dah la tu warna menarik.niza masa buat hari tu saiz cup tu lak besar dr acuan lompang tu yg tak brapa elok juga.