Friday, April 22, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake untuk rasminya..


Assalamualaikum..

Dah ramai yang buat kek ni. Rasanya semua semua blog yang suke mencuba kek kek terkini dah try kot. 
Semalam Hasue pun dah tunjuk kat blog nya. Kak Nor lagi la dah 3 kali buat kan.
Sesuai la dengan nama kek ni telah menggambarkan texture kek ni sendiri.


Kek ni memang kena masa nak buat sebab nak rasmi cake stand pemberian kak Paty.
Mekasih kak.
Juga menggunakan sepenuhnya strawberi yang hampir dilupakan dalam peti es.
Kek yang sedap untuk dicuba. Mekasih buat kak Dayang dan kak Nor yang mempromosi baikk punya.


Super Moist Eggless Chocolate Cake

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.





51 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..
amboi2... tahniah dpt hadiah GA tu.. bila masanya izah masuk GA ni.. tak perasan lak.. hehe.. apapun.. mmg cantik cake stand tuh..
kek cekelat tu lagilah.. kaya strawberi lagi... akak pun dah wt gak kek ni.. mmg bestt gilerr!! siap buat 1 1/2 adunan sbb nampak adunan mcm sikit jer.. hehe.. ni tunggu masa nak update ni.. Q dulu.. hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
ha ah elok untuk keluarga kecik macam saya.adunan dia tak banyak.tu pun ada setengah lagi tu.jom amkan jom

umi said...[Reply to comment]

wah tahniah izah dapat hadiah mmanjang..memang bertuah izah ni. diam2 je masuk GA, tak bagitau pun ish ish..tak aci nih(tak pueh ati)! tak kira nak juga nak jugak (kek tu hehe..).

err..topping tu macamana buat dia zah?

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaaaahhhhhhhh.... ko kaaaaaaannnnnnnnn.... kaulah idola kuuuuuuuuu...... nak kek skeeeettttt!!!!!!!!!!!!!

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,amboi mewahnya stoberi,Wah mcm kek besaday lak,bila di deko bagai..Sedap kan kek nih,mmg cair kat mulut..Pstt kak wat pe nak malu,kalo kita ikhlas nak bgi hadiah kat org,walaupong murah..

izahdaut said...[Reply to comment]

umi..
alaa..nak ke nak ke.. nah ambik..memang ada lagi ni kek nya. bagi ngan stroberi 5 biji.cukup? kiki..
tu la, dlm tak sangka pulak boleh menang.rezeki alhamdulillah

izahdaut said...[Reply to comment]

desperate mama..
fidza.. inspirasi untuk menambah lemak..ayyyaaaakkkkk..hahahha

izahdaut said...[Reply to comment]

zaliedana..
ha ah.. si bais kata nak kek potong2 hapy besday. buatkan je la..haha..
ye ke..insyaAllah..next week la akak try bbuat.simple GA je la kan.memang ikhlas ni

Kasih Ibu said...[Reply to comment]

tahniah kak izah..cantik cake stand tu,ditambah dgn keknya lagi bertambah mengancam....terliur...=)

izahdaut said...[Reply to comment]

umi..lupa lak..yang topiing tu saya guna jem nutella je.bebudak menjilat bila letak nutela tu.hahaa.nak bagi lekat stoberi tu je kan. siok jugak sebab letak nutella tu masa panas2 maka nampak licinnn je atas kek tu

izahdaut said...[Reply to comment]

kasih ibu..
terima kasih...
comelkan kek stand ni..
ye la..nak beli tak berjumpa.kena mencari baru jumpa.dapat hadiah tu rezeki sangat la tu..ehe

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam wah dah terbit ye kek ni...tahniah yeee dpt hadiah rezeki tu
sejak menjak ni byk resepi yg sdp leee peh makin betambah tembam ku ini..semuanya nak rasa..hemmm tegoda dah ni izah hoooiii hheee

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

assalamualaikum izah,..
wah pepagi dah tayang kek coklat yang cantik lagi mengoda nie.. hehehe... akak baru nak buat hari nie... Tu pun kalau jadi sebab kesibukan berlipat kali ganda dalam minggu nie.. cousin nak buat kenduri besar2an ahad nie.. hari nie dah mula sibuk tlg dia.. ehehe.. cuci mata dulu ler tgk kek izah nie... sedap2!!! ermm.. mana Irfan? nasib x nampak.. ehheh

Mas said...[Reply to comment]

amboiiiiii...dah rasmi dah yerk..he..he..
meh aku sikit kek tu..strawberi kasi lebih yerk.....
bila masa lak lori strawberi terbalik kat rumah kau tu....
tak cakap kat aku pun..he..he..

K.Nor said...[Reply to comment]

ijah... jelesnyer tengok cake stand tu.. camna la rupa kalau k.paty poskan ke k.nor.. mudah2an sihat walafiat la cake stand tu.. hu hu..

CT Delima said...[Reply to comment]

Izah cayang intan payung gunung emas intan berlian.. hihihi. puji dulu banyak2 nnt izah bagi kek banyak sikit.. hehehe.

K.ct buat dah resipi dari dayang ni tapi buat versi muffin dulu untuk bf merangkap minum petang. nnt lah tayang kat bolg. ni tgh risau sebab laling ku CM tangah tak berapa sihat. memang mois sangat2 kan izah, k.ct buat 2 adunan lagi you..hehehe.

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
Tahniah ya...cantik cake stand tu..pasni rajin2lah wat kek..pastu tangkap gambor kat situ...hehehehe guwau jek...bertambah menyelerakan tngk kek tu ..ya ampunnnn kaya dngn stoberi....Bais, Muaz....simpankan stoberi tu utk Hamka ya....mekaceh...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
itu la pasal.. tak tertahan dengan godaan.pulak2 kek yg simple tapi sedap mcm ni kan.. susa tul nak mendietkan diri

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam..
oo nak buat kenduri memang sibuk la kan.. aipp irfan.. memang penggemar kek coklat ye..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la..jangan jeles..ko nak gak..gi carefour banyak..ambik je banyak mana ko nak.tapi bayo sendrik..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
tu la pasal kak nor.. mcm rasa2 patah tak kaki stand tu..ahhaa.. marah kak nor..

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waaahhh banyak tuu..ha ah buat versi muffin pun sedapkan moist gitu..
tu la puji lebih2 ni kembang pun dah terlebih ni kak ct.aloo mc pulak laling kak ct ni. saya kan kadang2 kalau hubby mc yang saya suke..haha.. sebab time tu la baru nampak dia berehat dan nampak dia ada je depan mata.bleh gitu..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie... muaz kata dia simpan daun stroberi je kat hamka sebab warne daun hijau.hahah.. marah hamka..kiki..akak yatie dah buat dah kek ni kak?

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izahh..Dah lama ngencesss bila tgk masing-masing memosingkan kek yang tidak kurang pemesnya ni...wahhhhh bilalah seru ni nak sampai sana jugaaaa

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

waaa...banyaknya stoberi... sukanyer...

Izah..akak takde pun block Izah kat shoutmix tu...apsal ek?? dh check dah..mmg takde... ting tong sikit la shoutbox tu.. akak nk delete jer, bagi ringan sikit..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah..aku dtg bawak piring nih..hehe..aku pon buat smlm..lom rasa lg..
pst : puding tu kalo mkn ngan kuah baru tersentap ko..blh je ko tak buat kuah tp ko kurangkan koko..takut pahit lak..

Nieza said...[Reply to comment]

tu dia meriahnya stroberi kek mu zah...mai nk kutip stroberi ni dulula....pastu nk tapau kek cekelat ni lak hehe

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

izah... cun lah kek tu posing...
mmg sedap kek ni... pulak tak perlu risau kan kolestrol sebab tak letak telur...

lina said...[Reply to comment]

salam izah - mmg sedap cake ni dan cantik la deco izah tu..boleh buat birthday cake la :)

StarAnise said...[Reply to comment]

amboiii kek izah, kaya ngan stoberi hehehe. Mai sepotong...memang best la kek tu, sebijik leh abis hahaha.

cik cek said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Aduhai! Manyaknya strawberry....kechur tengok...nak makan tak dapek....nak buat maleh ...nengok gamba yo lah...jadilah kan Izah...

Naz said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..
Tq yer jawab soalan akak ttg muffin tu.. Bahan2 sume dh ada. Cuma nk cari masa jer nk buat ni..
Amboi2...cantik betul kek dia... Dgn topping coklat..dgn strawberry..bertenggek atas cake stand yg baru diperolehi.. Mmg syok abis kek ni kan...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
ku seru nama muuu. mariii mari buat..hehhee.. try la kot berminat dengan kek ni

Chik Mimi said...[Reply to comment]

izah toce toce muahhhahaa tu la padahnya buat kerja sambil ngantuk mate heheheh tahniah cantik stand cake tu sama dgn akak ngan knor punye:)))

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
tu la kak noorma.naks end asik tak leh je.hehe..kot la kena ban

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
amboi amboii tersentap ye.. ngeri gak kalau tersentap tu..haha..ok ok tq

dZana said...[Reply to comment]

waaa.. tahniah dpt adiah.. huuu .. mjadi tul kebun strbery izah.. bila la akk nk rajin2 ni.. deco kek yg cantik...

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

izah..mmg kena nmpaknya kek coklat ngan strawbery tu..yummy!!meh sepotong..hihi

K.Nor said...[Reply to comment]

jgn la masin mulut izah ni.. nah amik gula2 ni kemam lama2 sket biar tak masin mulut tu.. huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
haha..memang makan stroberi dulu.tu yg menggoda kan.masam je stroberi kat sini tapi sedap aa kena ngan coklat tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
tak risau kan kan kan..kite makan je kak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
sebenarnya pakai susun je stroberi tu..hehehe... stroberi tu sendiri memang cantik masuk gambar kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@StarAnise
woo melampoo..haha..banyak lagi kek nyer neh.stroberi je habih dulu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
kak cek..memang la tu..mmg dapat tengok gambo je la..ttak dapek nak tolong.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
waalaikumussalam warahmatullah..
tu la pasal.. suke je menengok bila dah siap. tapi keknya tak habis la pulak.bebudak tak brapa nak makan.entah ngapa..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chik Mimi
hahaa.. patut la..saya pun banyak gak salah spelling .kengkadang rasa sekali pandang betul je.hehe. kak nor ganu tu ke. ha ah kak nor kata ada, tapi beso sangat.yg ni kecik sedang je

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
haha..kebun kat tesco..terbaikk kan kak.ala..deco pancit je..kite susun je stroberi tu.siap

izahdaut said...[Reply to comment]

@~Norul Mas Hana ~
meh meh makan kek.ada lagi ni meh meh

Ummi said...[Reply to comment]

Salam Izah, akak x buat lg resepi yg nih..hulur2 lah kat akak...x cian kee...huhuuu..merajuks laaa...

HaSue said...[Reply to comment]

mekkk...dr smlm nk ngomen..x terkomen2 gak..haha..
kemain lagik stoberi ko posing ekkk..jeles aku tau!nanti aku susun buah kelapa je atas kek tuh br pdn muke aku kn..

Olivia said...[Reply to comment]

Now look at what you’ve done … you have me seriously craving for a piece of this
Looks fantastic, I love the yummy cake especially when it is eggless