Tuesday, April 12, 2011

Kek Labu (Pumpkin Cake)


Assalamualaikum..

Kek labu ni pun menu minggu lepas jugak. Aduhaii.. sedap la weh labu bila menjadi kek. Simple je buat kek ni. Resepi ni di rate 4 1/2 bintang, tapi ramai yang dah cuba dan bagi 5 bintang. Pada saya lak, kek ni memang sedap, moist dan wangi kelabuan. Juri lain kata sedap, moist tapi tak boleh makan banyak sebab agak muak. 


Nampak.. moist gitu kan. Atas tu saya tabur kismis. Saja bagi tak nampak kosong. Agaknya kalau campur dalam adunan pun kismis tu sedap jugak. Kek ni nampak cam bingka pulak, tapi texture dia mcm kek la. Teringat lak kek Noorsha yang mcm bingka tu. Hehe..



PUMPKIN CAKE
source: allrecipes
terjemahan oleh: izahdaut
(saya buat separuh dari resepi)

Bahan

1 1/2 cawan minyak sayur
2 cwn gula putih
4 biji telur
3 cwn tepung serbaguna
2 tsp baking soda
2 tsp baking powder
3 tsp serbuk kayu manis *saya letak secubit je
1 tsp garam
2 cwn labu lecek /puree
1/2 cwn kacang walnut cincang *saya tak letak

Directions

1. Panaskan oven 190 C.
2. Ayakkan tepung bersama baking soda, powder, serbuk kayu manis dan garam. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang besar, satukan gula dan minyak. Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung dan pukul sehingga licin dan gebu.
5. Masukkan kacang dan labu lecek. Kacau lagi hingga sebati dan gebu.
6. Bakor kek selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Sejukkan di atas rack dan taburkan gula aising sebelum dihidang.



21 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

kek ke niH/ tak nampak la..nampak kismis je..yg lain2 tu nampak kuning2 je..heheh

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...nampak sedap ler Izah kek ni..cp resipi yer...tq

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

menarik jugak nampak tu.. moist betul ye... ada lagi tak? mintak sepotong! hehe..

Wanieyra said...[Reply to comment]

Dah lama ira teringin nak buat resepi labu ni, entah bila lah labu ni ada jual kat pasar tani rumah kita....tiap2 minggu pesan kat hb suruh beli labu tp asyik tak de je. minta sini sikit buleh ko?

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

labu oh labu.. sedapnyer la nmpk kek tu izah oiii.. bak mai sepiring.. =)

K.Nor said...[Reply to comment]

aduhai.. betul la kata k.nim.. mmg kawan baik dgn nyonya jual labu.. hihii

Chik Mimi said...[Reply to comment]

Izah dan labu tak dapat dipisahkan ye hehehe

Mas said...[Reply to comment]

ijahhhh..aku baru beli labu semalam..
boleh try kek ni...
nampak sangat sedapp la...

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah,
wah another recipe for labu yang boleh digunakan..macam gini akak nak meniaga labulah..banayk juga fungsi labu nikan..
sedap & mosit nampak kek izah ni..
thank u juga for the wishes tu izah..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Haha..Nak gelak dulu,erm mmg betoi,kak izah n labu mmg xdapat di pisahkan..BETOI ckp chik mimi..Pstt,byk lagi ka labu?Akak sekali beli bape biji,hehe..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah,
Wahhhhh....wanginya bau kek labu ni.....

Nur Ede said...[Reply to comment]

Assalam izah...
kek labu nie nampak padat dan moist.. sedap nyer... terbau kewangian labu...hingga ke tganu.. nak sepotong... aci takkk...

lina said...[Reply to comment]

salam izah apa khabar? wah cake labu pulak tu :)

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam ..akk ni pantang jumpa labu mmg suka sagat...ni pasti nak try lee mmg terliur menegoknya dah x tertahan tau..nak dtg ambik dah habis yeee melepas....

chikadakbiru said...[Reply to comment]

sib baik tak termakan godaan...tak leh tahan la kak izah..anginnn!! keh keh keh

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaa menu labu lagi...akak baru berangan nak wat lepat labu dah kuar kek labu pulak..mana satu nak buat ni..semuanya nak rasa...nampaknya nak kena beli labu lagi 5 biji ni.....hehehehe..

nOOrsha said...[Reply to comment]

waahh..asal nmpak bingke ngat kek aku yg x jadik tu ye.. hehehe..bak sinik kek labu ko nih.. upah aku bw.. dah bape ari x bw ni, rase sengal2 kaki jalan jauh...haha

Nieza said...[Reply to comment]

kek labu pulak si izah ni....adehhh boleh jadi toke labu ni haha mai la pos sini sikit labu tu org sini mkn pisang jer..jom tukar ngan talam pisang..hehe

Ezadlieza said...[Reply to comment]

ya allah labu dah jadi kek pulak....sian si labu di godam dek izah sampai jadi berbagai2 menu dah...ni kang jadi izah pumpkin lover pulak kang...hehehehe...

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

hah!labu ari tu masih ada lg sebelah..nak cuba nak cuba

norkhamsiah said...[Reply to comment]

salam izah,

akak copypate pumpkin cake ni ya...akak mmg minat ngan mende yg berlabu ni..masuk list dulu dah masak besok akak jemput izah makan okeh..tq..bai2..