Monday, April 25, 2011

Apam Gula Melaka II


Assalamualaikum..

Apam untuk anak-anak makan buat minum petang ujung minggu baru ni. Merangkap sarapan hari ahadnya pula. Pernah juga saya buat apam gula merah di sini. Tapi sangat berbeza rasa dan kejadiannya. Apam ni sangat best dan gebu dan kalau org kampung saya cakap 'lehik-lehik' sikit. Kalau lumur ngan nyior masin tu, memang terus melekat. Sedap bete makan ngan nyior. Wangiii dan i likeee it bery much. 

Apam ni sebenarnya ada diderhakakan sikit. Sebab saya campurkan dengan air gula melaka lebihan bubur som2 dulu. Jadi  gula melaka yang dah masak ngan secawan air tu saya jadikan 1 1/2 cawan.  Sebabnya kalau kita masak air ngan gula melaka, air gula tu akan jadi lebih sikit kan? Paham ke ni? Ke saya pun tak paham. Hhehee.. Tapi apa pun, saya dah jadikan air gula yang dah dimasak tu jadi 1 1/2 cawan la. Gula pasir saya hanya letak 1 sudu. Perfect!!! Sebenarnya kita leh je cicip dulu nak rasa manis tahap manakan.

Mekasih buat kak Nor sebab resepi ni dah lama simpan dari blog kak Nor yang sangat la pakar memasak itu. Kak Nor mekasih banyak yeee  dan tuan resepi che Iza@myR.


APAM GULA MELAKA 

* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan & gula merah
* sehelai daun pandan

2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam

Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.


33 comments:

K.Nor said...[Reply to comment]

apakah .. apakah.. itu piring baru? hehe

Zaliedana said...[Reply to comment]

Amik resepi dulu lah,bila2 nnti leh try..Err akak,yg nih ngan yg apam gula hangus yg mana sedap.?

hazila said...[Reply to comment]

izah, meh kita tukar cheese cake dengan apam gula melaka...nak tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kiki.. mana ada kak nor.. tu piring lama lah.. auuww

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
akak suke due due... tapi yg ni wangi gula melaka ngan pandan dan ada bau yis apam yg jenis peram. sangat sedap makan ngan kelapa. kalau selera anak2..si abg kurang gemor apam ni, berbanding ngan si kecik. adiknya makan banyak. abangnya lagi suke yg apam gula hangus hari tu..hehe..selera mcm2 kan bebudak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@hazila
wah ....... kecil tapak tangan besen besor saya tadahkan..kiki.. nak nak..saya tunggu simpang 3 ye

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

akak pun dah lama intai resepi ni.. kat dapur kak Nor... bila nak buat... list panjang lagi... hihi

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

memang sedap kan apam ni...tu ada tiga piring..satu piring tu isi la apam bagi saya..

Nuridah said...[Reply to comment]

Bila tengok apam aje dh mulaaa kecur ni...suka sangat2 lagi2 ada kelapa bertambah2 suka.

lina said...[Reply to comment]

salam izah - comel jer apam nya tu...:)

tun_telani said...[Reply to comment]

terasa sedap smp sini.. rasa mcm ada save resepi nih. simpan wat perkasam.. kak izah kata sedap nih, nk kene godek2 n potong queue resepi lain nih.. hehe.. tun tau 'lehik-lehik' tuuuu!! hahhaha!! lucu je jd bila eja.. nnti nk wat utk bukak pose. eh, tp rasa mcm nk wat talam sagu gak.. tidakk!! dh berbelah bagi nih. wat dua2 buleh? pose xpe mkn byk sikit kn.. hahahaha..

zarin said...[Reply to comment]

izah,
anak akak suka apam tapi apam kaler pink and purple jek hihi

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Izah... izah... izah... adoi! comelnya apam itu mcm izah jugak..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah...cantek dan gebus2 je kejadiannya...bilalah nak beli cawan merah ni...resipi Kak Iza dah lama simpan ni...Ceh ceh ceh..alasan org malas, padahal klu nak wat, dlm loyang pun jadi...ngeeeee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..

lehik-lehik apam ni? nasib baiklah akak dapat mertua org raub... so dah faham ler maksud lehik tu.. hehehe.. kalau org trengganu lak sebut se'ik tapi biasanya perumpamaan tu digunakan utk badan orang/manusia.. maksudnya badan yg basah berpeluh gitu.. hehehe... opsss... mcm nak jadi cikgu bahasa lak.. hihiih... apa2pun... apam tu nampak gebuss sungguh...

Chik Mimi said...[Reply to comment]

Akak paling suka rcp ni sedap ,macam yang sll juai kat gerai2 pagi

cik cek said...[Reply to comment]

Halus dan gebu je rupa apam ni...ada lagi tak Izah...bak kak cek seketul...

CT Delima said...[Reply to comment]

Izah... apam masih ada balance tak ni, anto lah sepiring dua. seketui dua tak nak, tak mencukupi kak ct nak makan nnt.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
sedap kak ita apam ni. saya suke sebab mcm time kenduri kendara apam nya ni. basah2 sikit

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
dah buat ye.sedapkan apam ni.memang kompom boleh buat lagi dan lagi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
suke ye kak nur. kena try la.saya rekemenkan sangat apam ni.sedap dan basah2 gitu.apam jenis ni memang sesuai makan ngan kelapa masin.sedap betul.ngam

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
comel dan sedap. banyak jugak yg senget benget.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tau ye lehek lehek.. hihi.. tun..buat je la dua2. tak mkn bnyk buat separuh. tapi sesuai nk bagi jiran kuih ni. sedap..akak rekemenkan. ko jgn tamak sangt sudaaahhh.. hihihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@zarin
tu la kak zarin. budak ni pndai benor nk pilih kaler. klu nk mengpink kn apam ni kompom tak jadi.. kena kreatif tu kak.hihi.. anak saya lak asik nak warne oren je.nasib lak tang kuih muih tak pilih oren

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
ni yang sayang kak yus ni.. ahak..perasan yang adoo

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
hehee... ala senang je sue.. suke apam kan. boleh la try. eh mangkuk loyang ni kat pasar pun bersepah.tapi kat kedai kek la banyak nya kan cawan gini. gi beli. baru siok nak mengapam.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
tak pe kak madihaa.. dapat ilmu baru.hehe.. se'ik pulak ye kak.. ye la mcm2 lorat.kalau kita tak cakap takur hilang gitu je lorat2 yg unik ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chik Mimi
akak pun dah buat ye. best kan . memang betul mcm kat gerai.tapi lagi wangi kan. apam ni basah2 sikit

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
nampaknya kak cek kena buat sendrik la.dah habis pun.. hehhee.. anak2 suke pulak apam ni. biasa diorang tak laju sangat makan apam beryis ni. tapi yang ni suke la pulak

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
kak ct nak 2,3 ketui tak cukup kak. kena buat baru cukup..hehe.. dah habis kak ..datang lambat.. semua dah ngendeng..hehe

Mas said...[Reply to comment]

wehhhhhhh...nape komen aku tak lekat....
ni yg nak marah ni...
sape yg bengong ni...
ijahhhh...masuk list apam ni...
nampak lembut gebu la...

fiza damia said...[Reply to comment]

kena cuba nie..amik resepi dulu yek..mintak halal ye kak izah...

HaSue said...[Reply to comment]

wehh..dari 3 komen je td aku nak ngomen...nih dah berderet2 x masuk gak komen aku ye..hiskh..x abis2 lappy nih pengsan.huhu..

ni aku guna gprs je mcm siput nk bagi loading page tuh haa..
eh rajin ko mengapam ye..aku nak wat kuih gak..tapi..aduhhh..kelapa tua ada..tp nak parut tu..aduhh..