CSS

Tuesday, April 19, 2011

Yuhuuuuu... Den kembali dengan Apam Gula Hangus


Assalamualaikum..

Wahh kangan bangat sama temen temen semua. Meroyan jugak la tenet buat hal 4, 5 hari ni. Kite sabau je la walaupun nada2 tak sabar tu banyak. Ingat kena sabotaj dah kan..mana tau..hehe.. Eh lama tak entry ni gambo gambo pun dah nampak kelabu hasap je.. BW pun tak sempat lagi ni. Apa apa pun meh la makan apam ni, sedap bangat. Ramai dah yang buat kot. Apam jenis gini anak2 saya suke sangat berbanding yang guna yis. Lembut betui. Boleh la dibuat lagi ni. Mekasih buat Sue@Nenie, sebab ternampak kat blognya hari tu. Resepi asal dari hazzMyR. Mekasih keduanya.


APAM GULA HANGUS
sumber: Sue@nenie


BAHAN-BAHAN
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air (*untuk gula hangus) ~ Sue
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak 
2 sudu besar marjerin 
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

PENYEDIAANNYA
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan.
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
*Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya


29 comments:

lina said...[Reply to comment]

salam izah - apa khabar...wah lagi apam....jeles tul ni

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..
baik alhamdulillah..
ye apam lagi.hehe..anak2 suke apam gini.makan pun senag bila buat kecik2 kan

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya apam....gebus jer nengoknya tu...btw selamat kembali bersiaran yer izah..:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Salam Izah...
Lama tak besiaran...gebu apam tu siap ada lubang lubang sarang lagi...

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
tq nieza memang harap selamat la ni.kalau buat hal majuk terus setahun.hehe.. eh memang gebu apam ni.sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nazrah..
tu la kan..memang cantik sarang gitu.ada juga mcm batang bunga melati..eh ye ke..

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,

patut lah Izah senyap aje...tenet bual hal....wah apam tu menguder, tergulek2 pulak..mcm kak nur nak masukkan tangan dlm screen ni...haha.

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..harap sihat ye dua tiga hari x npk..mmg terasa rindu kat izah..
apam gula hagus mmg lama betul x bwt dan mkn..cantik dlm nya besarang akk suka..ank akk pun suka jugak kuih mcm ni

Rima said...[Reply to comment]

Wahhh Izah..long time no see rupe nye tenet mu tenat heheh.. ape ape pun welcome back dear! apam ni belum pernah cuba.. sedap banget eh?

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

laaa... awat lah lama menghilang... ingat adik akak ni merajuk ke???
uik akak pun buat apam sama lah resepi kita tapi akak buat tuk sarapan esok... so esoklah masuk N3 hihi...

anymz said...[Reply to comment]

eleh..apa klas dgn apam coklat nih..(ayat dengki)wakaka..

ko dah balik ya zah..hahaha..boleh lah kita mulakan perang saudara ya zah..ko takde ,mas tu macam dah kehilangan kembar siamnya aje akak tengok.hehe
rindu arrrr nak gurau2 senda....

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..kemabli terus tayang apam ni..
izzah kan tau..akak ni pantang nampak gambo apam..he he..masih lagi terliur dengan kek durian yang belum berjaya dibuat ni..

zarin said...[Reply to comment]

wahhh patut la senyam ajekkk..ingat bercuti cutian gitu... cantik lobang lobang apam tu ye! sedap eh?

Mas said...[Reply to comment]

ijahhhhh...miss u like crazy la...
kau buat pe kat tenet tu sampai rosak..muahahaha....
dah ok yer.....he..he..
wehhh...aku lupa la aku dah try ke belum apam tu..
tapi memang nampak sangat gebu dan lembut jerk.....
ijahhhh..kau tahu...kau senyap ni...ramai akak2 tu yang rindu kat kau..asyik sebut ijah jerk....
ingat kau gi honeystar....muahahaha

K.Nor said...[Reply to comment]

mas, agaknya C4 yg izah nak lontar ke hasue aritu, tergolek dan meletup kat modem kut.. hihihi

cik cek said...[Reply to comment]

Haaa...baru nampak adik kak cek sorang ni...ke mana gerangan menghilangnya....
Wah! Dtg ngan apam gula hangus yang gebu menggebu...jelezznya kak cek...nak sebiji...;-)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
wah.. cantiknya apam tu.. nampak sgt sedap...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,lor akak pong baru bersiarang ker,sy pong menyepi gak dari weekend..Salam rindu muaahhhh utk akak..Btw gebu la apam tuh..Amik resepi dulu la,hehe..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam izah...meh apam tue 4 ketui!!

FiDa@aMiDa said...[Reply to comment]

salam izah

lama tak makan apam gula hangus yg mak buat :) teringin nak cuba lah resepi ni :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
kak nur..apam ni sedap.lembut je..tu la senyap la kejap internet buat hal..adeh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
waalaikumussalam warahmatullah.. tu la kak shiela.senyap sebab internet problem.rindu jugak kak shiela.tak sempat nak BW ;agi ni.. tu la, saya pun suke tengok sarang gituu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rima
tu la..kite pun sama tenat bila internet tenat..hehe..
sedap bangat buat yang suke texture apam gini kak. anak2 la paling suke... simpan semalaman pun masih enak dan lembut

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
la...gimme 5 la kak ita!!hehee.. sama lak ye.. tu la, bukan merajuk tapi internet buat hal la kak ita

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
amboi amboi punya dengki sampai katanya apam coklat..huhhh.. tu yg merah nyalo tu kat rumah kak nim tu tak membako hati den ko kak nim..

ala sian tul kat mas kembor dia menyepi diri.. ala ala..meh mas kite laga laga pipi mas..kak nim gi blakang sikit kak nim.kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@kak Erna
hehe..kak erna, apa lagi jom mengapam.yang ni tak mcm guna yis tau.tapi sedappp..suke suke

izahdaut said...[Reply to comment]

@zarin
tu la kak zarin.kite pun bile tenet problem kita foye foye gak la...meroyan gak kejap rupenya kalau tenet problem ni.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
honeystar tambah star ek..hahaha..
eh aku pun miss u too like crazy laaa.. meroyan internet problem neh..masss aku pun tak perasan ko buat ke belum.tapi memang best apam ni.kalau rasa rasa blum ko try je la mas.leh buat bekal tuk anak2 sekolah

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
aipp kak nor..i dont like dont like..hehehhee..ada lagi c4 tu..tunggu time kite lontar sama sam ye kak nor..ikki