CSS

Thursday, April 21, 2011

Bun Pandan (kukus)


Assalamualaikum.

Memula sekalikan nak mintak maaf sebab saya tak berapa sempat sangat nak jenguk rumah kawan2 dan reply komen. Kekangan masa dengan melayan anak2 yang asyik buat onar aje. Diorang ni suke sangat bergusti sampai berdarah-darah. Si adik pulak kalau nangis tak agak-agak sampai biru muka semput nak tarik napas. Tu yang mengadap lappy sekejap2 aje. Mana sempat je kata orang. Jenguk Fb kejap dan round2 kejap je.


Berbalik pada bun pandan ni, resepi saya amik dari buku sajian kuih kukus. Guna tepung pau tapi texture bukan pau ye. Texturenya macam roti. Lembutt je. Suka jugak budak2 tu makan. Setengah diorg makan cicah ngan mushroom sup, setengah makan ngan kaya pandan. Sesuai dijadikan sarapan. Pada saya cicah dengan kari ayam atau sambal tumis pun sedap juga.


Resepi ni menghasilkan 10-11 biji bun. Sekali hadap 6 biji habis.
Buat pun simple je, tak perlu perap mengambil masa yang lama. 
Lepas uli terus bentuk dan rehatkan 35 minit. Jom tengok resepi simple ni.


BUN PANDAN (kukus)
resepi:  Buku Sajian Kuih Kukus
By : Izahdaut

250 gm tepung pau
5 gm baking powder (1 sudu besar)
5 gm yis segera
25 gm minyak
1 1/2 sb gula kastor
1 sk pandan paste
secubit garam
120ml air

Caranya:
Gaul tepung bersama baking powder, yis, minyak, gula kastor sehingga rata.
Masukkan pula air yang dilarut bersama pandan paste sedikit demi sedikit dan uli.
Uli hingga doh elastik dan licin.
Bentukkan doh memanjang dan potong ke beberapa bahagian.
Letakkan di atas kertas kalis minyak dan rehatkan doh selama 35 minit.
Kukus selama 8-10 minit dan enak di makan panas-panas.







25 comments:

Rabiatun said...[Reply to comment]

waahhhh...nampak gebus betoiiii..nak kena try ni plak nampaknyer.

Rabiatun said...[Reply to comment]

ooo..panik juga kalau anak nangis sampai biru2 muka dan semput nk bernafas ni, kan izah.
anak laki ehh izah, samala kita, anak2 suka bertinju..huhuhu...

anymz said...[Reply to comment]

hahahahaha...boleh bayangkan ijah terkial2 memujuk anak yg nangis sampai biru..mesti ko kecik2 dulu mcm tu jah..
meh sini akak perabihkan belen bun tu..ko pi pujuk anak tu dulu..

Nuridah said...[Reply to comment]

Wah Izah, kalo dh bergusti sampai berdarah2 ni takut jugak ya...nk kena pantau budak2 nie...aktif anak Izah nie...kak nur pulak suka tengok wrestling...bukan apa temankan hubby, tu yg jatuh cinta tengok wrestling..eh gusti tu wrestling kan...heheh...

Bun tu naik gebu semcm aje...cantik jadinya...nanti kak nur nak tapau...boleh erk?

Zaliedana said...[Reply to comment]

Uish kak sakan juga dak muazn bais nih ya..Smpai berdarah,seriau dgqnya..Ank sy syazana lak suka cium n kacau adik tido,pastu buaih cara memunggah lah kak,dah gegirl.hehe..Pstt roti akak nih mmg gebu lah,ishk kena cari tpng pau lak la,baru nih dah buang 1kotak coz dh exprd..

HaSue said...[Reply to comment]

mmg ganaz gak tuh kalo smpai berdarah2 meh jah oi...tp mmg gitu ler bebudak nih kalo dah lasak kan..mau selalu je ko baca doa pastu anak ko tukang amin kan aje kan..hehe..
anak aku nih takde laa bergusti tapi ya ampunnn..asyik berbalah aje..sorg diam kang,yg sorg carik pasal..sorg x carik pasal sorg lak jolok srg tebuan..huhh..si yana pun ikut2an skali..sibbaik zhariff lom join venture..
aku jenuh tadah pinggan nih,bila ko nak ngulur bun pandan ko tuh?nampak mmg gebus..eh sesuai la utk org yg xde oben kan!

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Looks soft! Mintak for breakfast. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun
tu la.. memang suke bergusti tinju bagai.kadang gusti sebab gaduh rebut barang, rebut semua menda la..aduihh..si adik tu nagis sampai tetibe je jatuh mcm nak pitam..risau!!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

adoii!! kesian jah... payah melayan 2 anak lelaki... aka pun dah merasa dah..
hihi ada pertua dari ibu mertua akak.. klu tak nak kasi anak bergaduh.. cuba je lah kan jah! manalah tau! ok sebab akak tengok adik beradik suami akak ni mmg tak pernah bergaduh... akak pun pelik! mereka baik pakat adik beradik...
cer citer... cer citer...
mcm ni petua dia.. jah bagi anak2 makan dalam satu talam kongsi... maksud akak 1 pingan makan sama2... pas tu nasi yg berterabur yg diorg makan tu jah jemur... kering. pas tu simpan. bila tanak nasi masukkan sikit... insyaallah anak tak bergaduh... cubalah jah.. akak pun dah cuba jugak... hihi nampak ok!

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
haha.. aipp kak nim, saya dulu ok je.eh iye ke?haha.. tu la kaknim. sikecik tu nangis sampai mau pengsan.biru bibir2 ni.ada skali tu ingatkan bapaknya ada memujuk masa dia nangis tu, dah tetiba je jatuh mcm nak pengsan. biru2 muka.tepuk2 belakang dia bagi sedar.bila kenang balik..gerun..haru betul budak sorang tu kalau nangis.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
ha ah sama la tu kak nur.
gaduh daraah2 tu sebab suke ketuk kepala la, ketuk tangan la, jatuh terpeleut la.. ada skali tu si abg ketuk adik ngan kereta mainan tu agak tajam sisi dia.mengalir2 darah kelaur..haii budak2 ni kan kak nur..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
ha tu la ct..sakan bebudak ni kalau gusti.tah sapa lah berani nak buat menantu.hahaha.. yang pasal memunggah tu jangan cerita la..serender uminya menengok.rasanya nak bior rumah ni kosong tak de barang.haha.. tu la expired dah ye. buat yang simple cam ni sesuai la untuk menghabiskan tepung pau kan.simple tapi dapat cicah ngan kari ni sedap woo

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
hahaha.. serius weh ganas.tu belum pandai yang jolok2 tebuan tu.sebab tak berapa reti bercakap lagi kan. tu pesen dah bersekolah nanti pulak kan. ni kerja duk gusti la.memula main2 lepas tu gaduh pastu ketuk2..haii bebudak lelaki ni mmg lasak lerr..

dah sekali ngan bapak pun tadah amin.hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
boleh la love.soft soft rotigitu.. nah amik belen ni.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
kak ita..mekasih..tak pernah lagi dengar petua yang ini.biasa saya dengar petua mandi air mandian emak.maknanya kita mandi sama2 diorang dan kenakan air kita mandi tu kat diorang.yang ni tak pernah lagi dengar.saya akan try jugak la.mekasih kak ita yeee..ha ah anak kak ita yg beso2 tu semua lelaki kan..

Mas said...[Reply to comment]

dasyatt betul muaz ngan bais ni....
buas ikut sapa ni..muahahaha...
kau tak nak join sekali bebudak tu bergusti..muahahaha

wehhhh..gebussssnya roti tu...
masuk list..nanti aku buat....
kira tawar la roti ni kan makcik....

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
aku join skali dengan aku aku yg naik hantu karang.hahaha..

boleh la.gebusss sangt sangt tu tak de la.tapi lembut sedang elok tuk cicah kari ke sambal tumis ke..gitu la..ha ah la, aku letak sikit garam.lupa lak nak letak.tq..aku edit jap.mmg tawar2 lemak wangi gitu la mas

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

wah bestnyer izah...roti kukus pon ada ek...bleh la try len kali... =)

izahdaut said...[Reply to comment]

norul mas hana..
ha ah..cam tak cayo je texturenya macam roti..bukan cam pau.tapi kira ok la lembut gitu

lina said...[Reply to comment]

salam izah - sama la anak2 lina pun yg kecil tak kira kecil membuli kakak nyer...kadang2 biarkan saje jgn ada yg cedera sudah :) bun nampak sedap jer tu

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
Takpe Izah, anak2 tngh umur mcm tu mmng kena pantau..beri perhatian lebih...lebih kurang sebaya pulak tu..tu yg best tinju2...wakakakka..
= apa pun akak pun teramat busy bila anak2 sklh ni...bila free je baru n3, kdng2 nak BW dan balas komen pun tak nyempat2..masak tetap masak...takpelah asalkan pertalian persahabatan ini tetap utuh...luv U..
= EEHH ...lupa nak komen pasal bun pandan tu...kalau Hamka nmpk warna ijau ni, mesti dia suruh buat...suka betul dia kuih yg lembut2 dan kaler ijau ni..

tun_telani said...[Reply to comment]

waahh.. ada askar sdg membesar nih susah jugak ye. dulu zaman kecik2 kalau nakal sgt nnti abah ckp nk ikat kt pokok (pokok tu pulak byk kerengga.. huhu..).. duk kt KL susah la nk cari pokok, kn. kene ugut nk ikat kt tiang lampu. hehe..
fuyoo.. sama laa bun akak ngan yg dlm buku tu.. sebijik! nmpk sgt gebu dan sedap.. nk kene queue nih.

Kamalia said...[Reply to comment]

aku pun naik fenin ngan twin..skjap2 gaduh,pastu ade je yg berdarah idungla..mulutla..geram tau..haishhh,tp cam seram je bila tau si kecik tu nangis smpi biru2 mulut nak pengsan bagai..mmg kena pantau sellau la ye ape diorg buat..

roti mu ttp menawan hatiku..gebus sungguh..nak buat,ntah bilo..hahaha,aku pun xabis lagi blaja setting camera tu..pdhal,dah dkt setaun beli dah..malas weih..

Norasikin said...[Reply to comment]

Nak uli sampai elastik tu yang tah tahan tu. Mesin uli tak ada. kalau yg besar tu ada la. Order je la kalau macam ni

Anonymous said...[Reply to comment]

Salam.nk mt ilmu.heh.yis tu kn kasi buih2 dulu ker terus gaul.br nk jinak2 .mohon pcerahan.tenkiu