CSS

Sunday, April 10, 2011

Resepi Quick and Easy Pizza Crust dan selamat berangkat...


Assalamualaikum..

Mode: Pa.. eh tak.. mode redha. Alhamdulillah..

Side mode: Terkilan sebab tak dapat nak jumpa mak before mak gi umrah. Hari ni mak berangkat ke tanah suci untuk mengerjakan umrah. Semoga perjalanan pergi balik dipermudahkan, ibadah diterima, doa dimakbulkan  dan diberi kesihatan yang baik buat mak kat sana. Amiiin..



Mahap ye, semalam tuan blog dah letih lak nak menaip resepi roti pizza sempoi ni. Bukannya apa, tak pronah menaip entry panjang berjela mcm buat assignment. Last2 time matan resepi lak yang dah tak terlarat. Ni kome letak resepi bagi yang nak terai. Kome dah 2 kali buat. First time godek2 ngan senduk je. Sebab doh tu cam lembik malas nak mencemar duli jemari mulus ku ini mengulinya. Pastu letak je dalam pizza tray yang tak berapa nak tray tu. Lenyek2 ngan spatula dan tabur isi. Kite bakor. Memang lembuutt sangat. Second time buat, eh boleh diuli la pulak sebab doh dia elok sedang2 uli walaupun sedikit melekit. Jadinya terpulanglah masing2 punya tepung ye. Kome buat godek ngan senduk pun lembut, diuli pun lembut. Pokoknya, doh ni tak yah tunggu kembang.


QUICK AND EASY PIZZA CRUST
source: allrecipes

7 gm yis segera
1 sudu kecil gula 
1 cawan air suam
2 1/2 cawan tepung roti
2 sudu makan minyak zaitun *saya guna minyak masak je
1 sudu kecil garam

Caranya:
1. Dalam mangkuk sederhana, satukan yis dan gula dengan air suam dan biar yis berbuih lebih kurang 10 minit.
2. Kemudian masukkan tepung, minyak dan garam. Pukul hingga licin dan lembut. Biarkan 5 minit.
3. Bentukkan doh ke dalam pizza tray dan taburkan dengan topping kesukaan.
4. Bakor hingga pizza kekuningan. * Saya bakor pada suhu 180 selama 30 minit.





19 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Wish your mum a safe journey! ;)

Pizza tu is to die for la...sedapnyaaaaa!

Dear, you've been awarded! Pls do stop by and collect from mine ;)

Mr. Mama said...[Reply to comment]

semoga selamat pegi dan balik..AMIN.
apa2 pun sedap nengok pizza tu.

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

semoga selamat pergi dan kembali...lepas ni giliran Izah plak yer... akak pun tgh kumpul2 duit ni, nk hantar mak akak ke sana...

haaa... ada pun respi pijah tu..TQ

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Izah, take any award that you like! :D

HaSue said...[Reply to comment]

ooo...bonda mu pergi umrah yer..semoga selamat pergi dan selamat pulang nanti..semoga doa2 juga termakbul aminn..

nampak mmg sng jer tuh..best jek kalo yis nih siap2 dah di'hidup'kan mmg xyah tunggu kembang kn..hehe..aku macam nak memiza jugak laa..tapi tapi tapiiii..err,ko sambung sendiri ye.eheee

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Semoga ibu selamat pergi dan pulang..saya pun hantar ibu pegi umrah 18hb ni..

Sungguh sedap nampak pizza tu...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

semoga perjalanan ibumu itu mendapat keberkatan Ilahi..min..
jah..rini takde blues? hihi

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

semoga permergiannyer dipermudahkan... selamat pergi dan selamat kembali....

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
tq love for the lovely awrd

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mr. Mama
insyaALLAH...
LEMBUT PIZZA NI

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
insyaAllah.. amiinn
orait kak..leh try tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
tak pe sue aku sambung dalam ati..muekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
aipp..cam nak sambung blues je nih..hahaa.ampeh ko anna

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
terima kasih kak ita.. insyaAllah..amin

Mas said...[Reply to comment]

moga mak izah selamat pergi dan balik..
dan dipermudahkan segalanya semasa ditanah suci..
moga doa2 mak izah dimakbulkan Allah...amin

wehh..senang bebenar membuatnya...
nanti boleh try resepi ni...

Nieza said...[Reply to comment]

wahhh menarik resepi ni...simple dimple..hehe btw didoakan semoga mak izah selamat pergi dan blk, sihat tubuh bdn dan dipermudahkan segala urusan...insyaAllah semoga masa kita pula akan menyusul nk ke sana nanti...amin.

StarAnise said...[Reply to comment]

mudah-mudahan selamat pergi dan balik...izah, doh pizza tu pukul gune whisk or mixer?

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,mogaperjalanan pergi n balik bonda akak selamat yer..Pstt msti akak suh doa utk bais n muaz dpt adk pompuan lps nih ka,ngee..Nnti leh try resepi nih lak,nmpk sng jer..

inaku79 said...[Reply to comment]

izah, semoga selamat pergi dan selamat pulang untuk mak izah dan dimudahkan dalam urusan beribadah. Ameen.