CSS

Thursday, April 14, 2011

Fluffy Pancake


Assalamualaikum..

Menu untuk breakfast. Dah lama tak buat untuk anak-anak. Bila dah lama tak buat maka selera pancake datang balik la. Kalau selalu selalu, diorang cepat jemu. Yang resepi pancake ni sesuai dengan namanya dan bintangnya. Ramai yang dah cuba dan rate diberi 5 bintang. Bagi saya pancake ni tak mengecewakan. Fluffy, lembut, tak kering dan rasa yang lemak lemak sedap. Saya boleh letakkan resepi ni setanding pancake yang sedap sedap.  Anak-anak suke sangat pancake tu disapu butter, potong kecik kecik dan cicah dengan gula. 

Ada sikit saya derhaka resepi dengan tak sengaja. Dalam kepala siap siap set, satu adunan ni menggunakan 2 biji telur, rupanya bila tengok balik resepi hanya sebiji aje. Aduhaii...mungkin jugak kelembutan pancake ni sebab 2 biji telur? hmmm..


FLUFFY PANCAKE
source: food.com

Bahan:


1 1/4 cwn tepung serbaguna
2 sudu makan gula
2 sk baking powder
3/4 sk salt
1 1/3 cwn susu segar
3 sudu makan minyak sayur
1 biji telur * saya letak 2 biji

Directions:

1  Campurkan semua bahan kering di dalam mangkuk besar. Ketepikan.
2. Campurkan susu, minyak dan telur di dalam bekas yang lain dan sebatikan.
3. Masukkan campuran susu ke dalam bahan kering. Gaul sebati.
4. Saya biarkan adunan 10-15 minit tertutup.
5. Masak pancake menggunkaan non-stick pan atau sapukan sedikit butter pada pan biasa.
6. Masak hingga keperangan.
7. Hidangkan dengan topping kegemaran.





31 comments:

Yatie said...[Reply to comment]

Slmt Pagi Izah,
ada baik arini????...nmpk lembut sangat pancake ni....tulah gara2 telur 2 bijilah tuuuu...ngeeeee....

Mas said...[Reply to comment]

amboiiii...
gebunya pancake kau tu....
meh kasi aku sekeping..
kau tak leh makan banyak...muahahaha

hani said...[Reply to comment]

selamat pagi kak izah..nak sekeping..bole lawan dgn hot choc saya ni...ngeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
wah soalan mendalam kak yatie ni..haha.. agaknya la tu kak yatie..kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu lah mas..ambik la mas amik..aku ni mmg makan asik tak menyedor diri je..hukhuk

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
wah wah..tak menahan mendengor hot choc la pulakkkk..adehh

Kak Rose said...[Reply to comment]

gebusnya... kak rose nak jugak wat bekpes pagi ni...

anymz said...[Reply to comment]

ni akak takot izah bising kalo lambat datang.lepas wish bday nieza tadi terus akak ke sini..
Jap lagi nak kuar,..ni akak dtg ambik pancake.ko jgn ckp dah jadi baja,aku sekeh dua kali kang..mentang2 tido dah berteman..jangan nak eksen ek?..
muhahahah..

Jgn marah ya zah..guwau2 manja nih..

NiezaMan said...[Reply to comment]

Amboi2..mmg nampak best pancake tu..ari tu akak buat, tp mcm dry sket..tp anak akak belasah gak..

K.Nor said...[Reply to comment]

mentang2 tido dah berteman... hahahaha.. gelak akak baca komen k.nim.. betul la tu kan.. mmg betul sgt2.. tengok tu.. org tu sengih sampai ke tinger jer pagi ni.. kan..

izah, lama betul akak tak buat pancake.. lembut ek.. boleh try gak kut

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

dalam kepala tu dok set dua biji telur aje yer... ;-) bak kata kak nim 'mentang2 tidor dah berteman' kekekeke.... jangan mareeee....

Ummi said...[Reply to comment]

Salam Izah...wawawaa...apa riuh2 ni, tdo berteman segala nih...adusss selama ni x berteman eh...hehehe, baru ku tauuu...Patutlah bertindih2 jek pancake dia...hahahahhaha...(*sori kalau terkeji, gurau2 jek Izah eh..)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

salam Izah...bertingkat tingkat macam rumah akak...tapi memang nampak gebuzz...

Naz said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..
Izah, gambo pancake dgn garfu tercucuk atasnya tu.. buek den takut yo.. Akak tak nak curi zah, akak nak makan jer pancake tu..

nOOrsha said...[Reply to comment]

memang nampak sungguh fluffy la penkek ko nih.. rajin anak2 ko makan bekpes + makan yg lembut2 gini... kalo darwish tak pandang langsung... dye suke yg rangup2 aje, pening kepale aku mikio kan selera die... kalo goreng cekodok bawang, makan part bawang n ikan bilis yg terkuar tu je sbb rangup, kalo wat penkek haram x nyentuh.... pelik2....

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
waaah!! tergodaaa sudah!!! hehehe... memang nampoak sedap dan mengoda sun gguh tau pankek nie.... teringin nak buat nnt...

Ayu said...[Reply to comment]

wah fluffy betul pancake ni..
ketawa akak baca comment kak anim tu..tak boleh tahan..hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rose
sesuai la tu kak rose dapat lembut2 masuk perut pepagi kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
amboi amboi kak nim... tak pe saya bagi lebih kat kak nim.maklom kan..kata mood happy..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@NiezaMan
tu la, kengkadang kite yang nak kena pandai ejas sikit bagi moist kan.tapi yang saya buat ni tak dry.lembut mcm apam balik gitu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak norrrrrr..
dari merah bertuko muka ijo dah ni..adehh... ambik selimut sorok muka...

pada saya yang tersilap taruk 2 biji telur ni, yang ni mmg lembut moist2.tak kering..

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna

aaaaaa... kaka madihaaaaaaaaa..
sama je ngan kak anim neh. kumpul akak bertiga skali ngan kak nor, c4 kan aje..hahaha

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaahhh... sedaaaapppnnyeee....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
kak ummiii keji tau...tak suka tak suka..hahaa.. skali kumpul kak umi ngan kumpulan kat atas tu. c4 kan jugak..hahaa...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
hahaha..tu warning la tu yo..sapo berani..dokek..dokek...haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
laa... gitu rupanya..anak aku lak tak mandang pulak menu rangup2 ni.aku goreng keropok ikan tu pun tak brapa mandang..pelik gak aku..tu yang kuih muih lembut2 je.. kuih2 talam tu suka sangat diorag ni.aku ajor gak makan goreng rangup2 ni.blum terbuka selera lagi kot.hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah..
sedap ni diana..cuba la try.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
tu la pasal kak nim tu..kuat bergurau tu patut awet muda... hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

desperate mama..
tu la..sedap ni.. anak i suke sangat kalau pancake lembut gini

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
sama la kak cam rumah saya pun bertingkat2 gitu jugak..ehee..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

hmmm..lewat i datang ni..tak boleh nak komen apa..dah yg nak dikomen sudah pun dikomen org yang sampai awal...hikhik..kira apa yg dah ada dlm komen2 tuh aku pon join skali ler Izah..heheeee...