Wednesday, April 27, 2011

Muffin Pandan (kukus)


Assalamualaikum..

Sebenarnya dah agak lama jugak Fazee Azua request resepi pandan muffin versi kukus. Sebelum ni ada juga try and error resepi pandan muffin kukus, tapi tak berapa menjadi. Tapi yang ini, pada saya sangat sedap. Lembut gebu ringan dan enak. Makan panas-panas pun sedap, makan dah sejuk pun sedap. 


Maaf la ye, gambar kelabu asap je. Dah kepenatan nak snap sebenarnya. Main hentam je. Banyak gambar tak jadi dari menjadi. Tapi apa pun muffin ni menjadi kegemaran budak berdua tu. Duk ngulang makan muffin ni sampai tinggal 4,5 ketul je untuk sarapan. Buat Fazee sudi sudi la try muffin ni. Muffin ni kategori muffin simple je. 


MUFFIN PANDAN (KUKUS)
by: Izahdaut

1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/4 sk baking soda
secubit garam
1 biji telur
1/3 cawan yogurt
1/3 cawan santan
1/4 cawan minyak sayur
1 sk pandan paste *boleh juga kisarkan santan dengan beberapa helai daun pandan
1/2 cawan gula *kurangkan 2 sudu
beberapa titis pewarna hijau

Caranya:

Ayak tepung bersama baking powder, baking soda dan garam. Gaul sebati.
Ketepikan.
Satukan bahan2 yang lain dan kacau sebati. (bahan basah)
Masukkan bahan basah ke dalam tepung yang di ayak tadi.
Adunan sedikit cair.
Masukkan ke dalam muffin cup.
Kukus di atas kukusan yang telah dipanaskan dengan api sederhana.
Kukus lebih kurang 15 minit.
*Masa kukusan bergantung saiz muffin.





33 comments:

AngahSayang2314 said...[Reply to comment]

sedapnyerrrrrr nak try lahhh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..
comeynyer kaler muffin ni... akak kan.. kalau org kata muffin kukus akak lebih suka panggil apam... kekekee... sebab kalau kata apam tu memang kena kukus betul tak? kalau versi bakar pulak tak boleh panggil apam kena guna nama muffin.. hahahaha... mesti izah pening statement akak..

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

nampak macam apam pun ye kan izah...?? rasanyer klu tgk pic ni mmg dah tau sedap!.. akak suka klu kuih yg kukus... nanti akak nak cuba jugak lah... :)

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

As'salam izah
Cantik tersenyum , gebus dlm nya..warna pun menarik so sweet..masuk list yeee..
lawa warna cup tu..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah... akak x perna lg buat muffin pandan kukus... ada masa nnt boleh gak cuba resipi nie... ermm.. banyaknya yang dah masuk list nie... hehehehe.. semua sedap2 belaka.. :)

Syimama said...[Reply to comment]

amboii.. biasa tengok apam senyum je.. ni dah senyum sampai telinga ni.. hebat2.

cik cek said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Wah! Apam tu senyum2 ngan kak cek la...Hai! kak cek pun senyum balik...mcm panggil2 kita suruh makan je...he he :)

CT Delima said...[Reply to comment]

A'salam Izah... senyum sengih sokmo lah muffin ni. Mesti masa buat izah menyanyi kat dapur ni kan... hihihi

Nampak pun dah tahu akan kelembutan muffin ni. kak ct pun suka kalau buat muffin dan kek bila dikukus ia akan lembuttt jer.

nOOrsha said...[Reply to comment]

comeynye!~ cute... tp aku nampak ade paper cup yg double disitu..ekekekke.....eh, yg arituh aku tunjuk tu x jadik ke ko test? ades, serbe salah lak rase....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

wah..hijau menawan kalbu..comel comel je ni...ngap satu boleh

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaaaaaaaaahh apam + muffin, i liiiikeeee.....mesti sedap semerbak bau pandan...kukus2 ni mmg akak suka...tp ntah bila nak buat nih eh..boleh campak seketuii dua ke Ktn tak Izzah oiii...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

dah lama tak memapin... isk! cam memanggil2 lak ijah ni.. hehehe

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,mmg nmpak gebu jer,mapin nih pong nmpk sweet sgt..Pstt a"ah la mcm apam pong yer gak kan..Mkn cicah kelapa parut,ngee..

fashah84 said...[Reply to comment]

terima kasih kak sebab buat resepi yang saya request...terharu gitu..hehehe..InsyaAllah pasti saya buat tapi kena tunggu demam ni kebah dulu..;-)..akan diupdate nnti..

izahdaut said...[Reply to comment]

@AngahSayang2314
try la angah..simple dimple je

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
betul gak tu kak madihaa.. macam apam gakkan. cuma tak de yis peram bagai.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
ha ah..kak madiha pun kata apam..bolehla..apam pun ok jugak ni..hehe..memang lembut halus basah mcm apam tu jugak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
waalaikumussalam..
boleh la kak try.. kalau nak amakn banyak kena doublekan adunan tu. dapat cup kecik tu sikit je tu tak bnayak.sebab nak menerai je kan. sweet pink kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
akak, tak yah cakap pasal list, haha rasanya semua duk panjang belaka listnya..pulak2 kalau musim puasa..haha.. eh leh try kak diana..simple tapi insyaAllah sedap.mulakan dengan bismillah dulu ek..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Syimama
hahaha.. tu la pasal.tuan yg buat pun tersenyum gak menengoknya.tu api kuat sangat kot. kena buat api kecik sikit baru lawo

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
tu dia panggil kak cek suruh buat tu kak cek..hehehe... senyum lah senyum lah..ahai kak cek sorang..ececehh

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
maknya bukan senyum dah kak, dah menangis kat dapo skali ngan anak.huru hara sebab si abang nak makan mapin.hhaha.. adeh tak larat bebudak ni. nasib baik hasil nya tersenyum.maka tersenyum lah tuan yang membuatnya..

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
huhh.. nampak jugak tuh..hahaha.. eh aku guna auto masa ni. dengan budak2 duk manjat lutut.ko paham2 je la...haha.. aku dah try setting ko tu. nanti insyaAllah aku tunjuk hasil..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
kak naz..udah habis..hehe.. bebudak ni suke lak makan ..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
akak.. mood boring lagi ke kak ummi? hehe.. nanti saya ke kuantan bawak mapin.. terbang kejap cam superboy

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
ku seru mapin panda ke kak sari yusa.. eh kak yus.. nama kak yus memang sari yusa ke? tetibee..nampak sangat mcm nak mandrem..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
betul gak tu ct.. tapikan.. rasa lemak nyioq tu dah ada dlm tu, kalau amakn ngan kelapa mcm tak siok sangat la..tapi nak makan pun tak kesah..taram je..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@fashah84
get well soon.. ala request menda simple cam ni yg akak pun suke tak pe.. kot request susah2 tu...awal2 lagi serender..hehee

HaSue said...[Reply to comment]

cam muke bentuk bumi dier lebih kepada apam kan..ke mmg apam atau bhs omputih dsebut mapin?omputih sebut apam apa ek jah?
apa2pun nmpk sedap laa pulak aku nengok apam ko nih..maksud aku kuih apam ko buat tu laa..haha..
terliur den!

Mas said...[Reply to comment]

makcik...aku datang lambat sikit ari ni...
penat weiiii....banyak hal ari ni..
wehhh..sedapnya tengok mapin kau tu..
mesti rasa lemak2 manis kan..

Yatie said...[Reply to comment]

Izah, akak pun dtng lambat...ingatkan dah tinggalkan komen tadi..ghupernya terpandang kat FB tadi...apa pun kuih kukus dan kaler ijau ni mmng kegemaran Hamka dan mamanyaaaaa....sedappppp...

ima said...[Reply to comment]

assalam izah...akak lagilah lambat...lewat malam baru sampai...jauh sgt kot baru terbau aroma pandan dari dapur izah tu...emmm sedapnya...

K.Nor said...[Reply to comment]

jah.. apasal cam kerang jer nganga sebelah mapin tu ek... hehe