Thursday, April 28, 2011

Muffin Coklat Coklat Chip berYogurt


Assalamualaikum..

Bila baca balik nama tajuk tu, macam sumbang je bunyi nye kan. Tak pe la sumbang disebut, jangan sumbang mahram sudah. No no no.. Ada yang bernanah mata tengok muffin cup tu. Haha.. jauh mali. Cantik kan kan kan. Saja nak tunjuk kat mek yung Anna Qawinna. Alahh.. i like la mapin ni. Paling suke bila tengok cup tu.. Susah nak dapat kat kedai bakery area Ampang neh.


Buat Noorsha, aku dah try ejas setting mcm ko suggest tu. Dan ini lah hasil nya. Tapi bukan bawah lampu kalimantang, dan bukan pula time matahari terang cantik. Ni time mendung hujan gerimis. Kurang terangkan. Nak kena try n error lagi.


Berbalik pada muffin ni, muffin yang fluffy sangat sangat, ringan dan yummy. Bukan jenis muffin yang padat dan moist tapi jenis fluffy gebu tapi tak kering. Asal resepi yang saya rujuk tu menggunakan bebahan organik dan rum, juga eggless. Tapi saya dah try n error guna bahan2 halal dan tak organik. Alhamdulillah sangat2 menjadi. InsyaAllah saya kongsikan resepinya.


MUFFIN COKLAT COKLAT CHIP  YOGURT 

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sb membumbung serbuk koko
3/4 sk baking powder
1/4 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1/2 cawan + 2 sb gula perang
3/4 cawan coklat chip
1 biji telur- dikocok sedikit
1 cawan susu segar
1/4 yogurt
1/4 minyak sayur
1 sudu kecil essence vanilla
1 sk cuka *optional- jika tidak menggunakan telur

Caranya:

1. Ayak tepung, serbuk koko, soda penaik dan garam ke mangkuk besar.
2. Kemudian masukkan gula perang dan coklat chip. Gaul semuanya sebati. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang lain, sebatikan telur, susu segar, yogurt, minyak sayur dan essence vanilla.
4. Masukkan bahan basah ke dalam mangkuk tepung tadi.
5. Adunan sedikit cair.
6. Masukkan ke dalam muffin cup 3/4 penuh atau hampir penuh.
7. Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.


tips untuk mendapatkan muffin menggebu naik cantik, masukkan adunan hampir penuh ke dalam muffin cup. InsyaAllah muffin tidak melimpah keluar kerana muffin ni akan naik di akhir pembakaran. Maknanya muffin dah keras dipermukaannya tu. Jadi muffin ni tak akan melimpah keluar cup.


enjoy!!

26 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Ok tu Izah..main cun gambar...nak belajar boleh tak?
Mufin tu nampak sedap sangat

izahdaut said...[Reply to comment]

kak naz..
nak belajar jom jom. PM jom.hehehe..
muffin ni sedap. kategori muffin yang menjadi n fluffy

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Hai Izah, pagi2 dah tayang mapin tapi mmg nmpk eloklah.. geram jer akak dah lama tak mapin.. nak kontrol si anak tu makin gemuks skrg... huhuhu.. maknya pun 2x5 ... hahaha

HaSue said...[Reply to comment]

Menurut prasangka aku,manual tuh mesti ko lom khatam jugak kan..hahaha... tp gmbr dah cun dah tuu..huwaa..x sabo nak ngoder lens nih.huh..

Mapin nih cam tekstur kek laa ek? sedap2..meh aku 2 ketui..alaa,aku kan jrg2 mintak..kang aku hentak kaki kang mau pecah lantai dapo umah ko..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
kak yus... saya pun 2x5 gak ni..cemana ni kak...haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
hahaha.. memang tak khatamnya.. aku baru khatam part P,S,A,M tu tapi tak berapa paham jugak.. aku rasa cam paahm je, bila try tak jadi jugak..hahaha... tapi cahaya la memainkan peranan penting.

tak de la macm kek sangat. texture dia mcm mapin yg fluffy dan ringan. nak jugak? mana bleh.ko kan diet..huh

CT Delima said...[Reply to comment]

MANTOPPPPP !! izah..cantik lah muffin tu, naik membumbung nasib baik dia tak terjun dari condo izah.. hehehe.

Enjoy kalau dapat makan muffin izah ni. jap lagi nak ke ampang. tolong simpan tuk kak ct eh :D

Anna Qawina said...[Reply to comment]

huh..ado lg yogurt nih..harus ku tmatkan riwayatnya sblm ditelan bumi tong..hahah...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

nak muffin 3 ketullll... sedapnyerrr...
bekas muffin tu ada gak jual kat kedai bakeri sini.. (bakeri yg tak berapa popular ler.. hehe) tp mahal boleh tahan jugaklaa.. nak guna pun rasa mcm sayang jer.. sebab cantik sgt kan.. kahkahkah...

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

izah,
mmg nk menanah mata tgk cup tu...comey!! muffin tu lak buat sakit perut..lapo menengoknye...hehe

Mas said...[Reply to comment]

ijahhhhhh..amboiiiiii....macam kenal jerk bekas mapin tu yerk..he..he...
kasi kat aku 4 ketoi.....he..he..

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam
ye le npk pun dah tahu sdp ..x basah ye mapin ni..ke enakan rasa cokelat chip tu.....hemmm x leh negok lama cam nak ngap ajeee nih....
nt le ada masa nak try gak resepi mapin ni...

Nieza said...[Reply to comment]

wahhh cun ler muffin mu zah...sedapnya...tunggu angin rajinla nanti nk buat muffin ni..hehe

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

kirim kat akak boleh tak? gambar last tu menggoda betul.

cik cek said...[Reply to comment]

Izah Muffin Lover...memang serasi ngan nama ni...tgk Muffin tu gebu je...kak cek suka makan muffin...cuma selalu tak dpt hasil mauffin yang gebu dan merekah kat atasnya tu...

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

izah.... mintak cikit... :D

Ct Noarizah said...[Reply to comment]

Wahhh muffin mu ayu sungguhhhh...jelesss gitewww!!!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah.. ader yang erma termiss hu hu hu bunyi cam dah ader lensa senapang... nampak gambo pun sangt santeq pd pandangan i yg x berapa reti dan bersenapang... aperpun muffin Izah TERBAIKKK lah...

Extreme said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
nOOrsha said...[Reply to comment]

dah makin cantik gambo...clap 10x....
takpe, kite same2 blajo ye,,,aku pun x pandai juge....
mapin punn nmpak sedap bangat...
hulur ler semangkuk..hehheh

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment]

peeh.....
dah lah pic terbaik...
dgn muffin yang cantik dan gebu...
coklat pulak tu.. meleleq daku

tun_telani said...[Reply to comment]

.........nganga = speechless nengok mapin.. eh eh.. lap air liur jap.. (x sedar duk drooling nengok mapin nih..).. pesal nmpk extra sedap mapin nih?? sebab byk coklat chips ke sebab mapin cup tu?

hana said...[Reply to comment]

tembam2 mapin ko... setembam pipiku! hahahahahahaha..... lom berjaya carik mapin kap... kuis2 dulu la gambo ko nih.. hihihi

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah... suka tgk muffin tu ler... cantik! nmpk sgt sedap tau.. kali nie bukan irfan yg tergoda.. akak pun tergoda lagi.. :)

Yatie said...[Reply to comment]

sejak balik Msia ni akak tak jumpa2 lagi muffin cup yg mcm ni....kalau jumpa kedainya nnti, siaplah akak borong segala mcm....jeles betul tngk muffin Izah yg gebu2 ni...

nizie said...[Reply to comment]

muffin yg sangat menggoda..tapi kenapa kah muffin aku selalu x jadi?? apa sebab musababnya?? tolong komen sikit ..sy mmg xreti bab2 oven ni..