Friday, April 1, 2011

Kuih Siput


Assalamualaikum..

Pepagi dah tayang kuih krup krap ye. Buat kudapan untuk anakanda berdua tu. Alhamdulillah suke jugak budak berdua tu makan. Saya buat separuh dari resepi. Saja nak cuba menyiput pulak. Pertama kali dalam hidup buat kuih ni. Kalau terjumpa kuih siput, otomatik otak memory teringatkan kuih siput Kak Nor Nagapi. Sepupu saya. Kuih siput dia memang the best yang pernah saya makan. Asyik sungguh mengunyah kalau bertandang raya ke rumahnya, sampai nak balik, cilok 2 genggam  buat makan sesambil bejalan balik rumah. Bukan aje rasanya yang sedap tapi bentukya pun comel. Belum pernah lagi dapat merasa yang setanding kuih siput kak Nor Nagapi tu.


Belum digoreng mcm ulat. Bais kata kuih ni kuih ULAT PUNGGUK. Sebenarnya dia nak kata ulat gonggok. Bila Bais duk kata ulat ulat, tetibe meremang jugak teringat ulat mulung yang putih tu. Sebab bila gerakkan pinggan, nampak seakan2 kuih ni begerak mcm ulat. Mekasih buat penyumbang resepi di Myresepi. Kuih siput resepi yang ini, memang rangup tapi tak serapuh dan selembut yang saya jangka kan. Tapi rasa kuih ni memang rasa kui siput. Hehe..


KUIH SIPUT

Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )

5 cawan tepung gandum
1 biji telur
50gm margerine
1 s.kecil serbuk jintan manis
1 s.kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk udang kering
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
Sedikit serbuk perasa (optional)
3 sudu besar cili boh/serbuk cili* saya kurangkan
Daung bawang /daun sup (dihiris )* saya tukar daun kari
Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara

Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
Uli dengan santan hingga menjadi doh.
Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.


29 comments:

HaSue said...[Reply to comment]

aku nak kuih ulat pungguk tu gakkk..aku malas nak buat..beli pun malas..hahaha..sebab mcm ko kate tu..susah nak carik yg kena selera..cube ko try resepi kak as nz..aku lum try lg. nanti nak try gak ah..

btw,kuih siput ko tuh comel2 n cantik jer..wpun baru poestaim buat

ni aku amik segenggam yer wat mkn dlm pjalanan balik umah ni..opp,amik segenggam lagi masuk kocek..ngeee

P/s:ingatkan kak nor ganu yg ko maksudkan td.hikhik

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
hikhik..tu kalau aku jumpa kak nor secubit garam tu sah sah aku buat dua entry tayang gambo perjumpaan ngan sifu weh.bagi ko jeless..hahahaha.sajee yee.

tu la, aku nak try resepi kat rumah ko tu, tapi ko tak letak resepi lak.malu malu kucing lak nak tayang resepi. pastu ada gak aku jumpa resepi letak butter.tunggu la nak try jugak nanti mana resepi yg terbukti kerangupannya tu. eh resepi kak as kat myr ke kat blog dia.leh gak aku terjah nanti.anak2 aku suke je kuih ni.

memula tak reti jugak nak menekan tu nak jadi siput.mmg tak pernah buat.mak aku pun tak pernah buat jugak kot.ke aku je yg tak menlong.haha...pastu try try je..menjadik la jugak siputnya tu...

Sizuka said...[Reply to comment]

izah,

I suka sangat kuih siput! boleh tak I ambik sebalang? hehe.. nak buat sendiri malas la, leceh nak menggelek dough atas papan kecik tu :)

tun_telani said...[Reply to comment]

nak gerak dh.. nk gerak dh.. tp mata duk tgk kuih pungguk lagi (my laling dh masam sbb me lambat ngat.. kui kui..) nk kuih sebalang wat makan dlm kete...

Nuridah said...[Reply to comment]

Salam Jumaat Izah,

wah kuih siput...tingat kak nur mcm nak raya gitu...hehe..rajin izah buat kuih yg memerlukan ketekunan ni...kalau kak nur tau mkn aje...hehehe.

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhh...oo izahhhhh...bak mai ler sikit kuih punnguk tuhhhh...comeinya kuih mu itew izahhh...raijn sungguh...akak tak leh imagine kalau akak yg buat...sure terus jadi mcm siput yg besor tu rupanya...aishhhh...

Ribbon Clown said...[Reply to comment]

rajinnyer si izah ni mengentel kuih siput.. cantik plak tuh.. hehe rajin lah u nih..hari2 masak benda best..

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

wooo akak suka kuih ni tau

mrs plain-june said...[Reply to comment]

tgk kuih ni rasa mcm nak raya! hehe.. izah.. akak nk oder sekilo bleh?

~~zAnAfAhMi~~ said...[Reply to comment]

huhu...tak dapek nak menggentel bendalah ni, pernah buat dulu....tak minat nak buat lagi dah.

Yatie said...[Reply to comment]

teringat akak masa zaman budak2 dulu....kalau raya mesti mak buat kuih siput ni...akak paling suka mengentel masa tu...mcm2 ghuper ulat pungguk akak wat...pastu paksa mak suruh goreng gak kuih yg akak buat walau ada yg tak cantik...pastu nak makan yg akak buat juga...hah3...tu dululah...seronok hasil air tangan sendiri walau mash kanak2 lagi...
= rajin tul Izah wat kuih2 mcm ni ya...akak bayangkan Bais dan Muaz makan sambil telek2 ulat pungguk tu....kih3..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sizuka
hikhik..akakk.. dapat sebekas ni pun jenuh nak menggentel.patut la orang beli aje dari menggentel..sob sob.makan cepat ajeee habis nyerr

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
oiit budak ni mmg kena sampuk ngan blog dah ni.hahahaa...padan muke kena marah.matah lagi dia marah lagi dia cik abg tun oii

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
tu la kak nur. tekun tu tak tekun jugak.sambil menggentel sambil tengok tv.syok gak menggentel bila tengok rupe tu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ezadlieza
hahaha..teringat ketupat tok dalang dlm upin ipin tu.besor cam lembu senang. hahaha.. sabor jela kak lieza neh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ribbon Clown
tak de la hari hari... kalau time teringin nak makan tu leh la.hehe.tapi biasa i buat dalam amount yang sikit je.sekadar nak rasa..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza @ Adzriel AB
tu la kak..memang suke makan tapi tak suke nak menggentel.kalau jumpa pack kecik2 tu suke je beli kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@mrs plain-june
kalau sekilo nak dapat kuih ni mmg jenuh nak menggentel sorang.nagiss!!! hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@~~zAnAfAhMi~~
hehehe.. memang kalau tak minat kerja menda gini mmg tak minat dah..hehe. tapi saya suke je kerja menyiput ni, dengan syarat tak de gangguan..kalau ada yg panjat lutut..waduhh wassalam laa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
hahaha.. kak yatie buat saya gelak la.kuih cam ni mmg banyak memory dan nostalgianya kan..hehe

bais la teruja betul tengok bentuk tu.banyak kali dia sebut ulat ulat...kite pun naik seram.ihi

K.Nor said...[Reply to comment]

izah.. cantik dah tu siput tu.. kemas dan tak terbukak.. rasanya kalau nak rapuh dan lembut sket kena lebihkan butter/marjerin tu.. insyaallah makin rangup

akak dulu mmg buat kuih siput ni, masa sekolah men dulu lg tau.. buat banyak2 pastu pack kecik2 dan adik akak jual kat sekolah.. mmg laku .. jgn tanya resipi sbb masa tu main hentam2 jer masukkan bahan.. hehe

eh.. bila agaknya kita boleh gader2.. boleh posing bagai nak rak! hehe

inaku79 said...[Reply to comment]

teringat dulu2 masa muda remaja gitu tolong mak gentel kuih siput ni. waaahh...ngantuknya sbb lambat nak siap, hahaha... tp kuih siput yg mak akak buat takde rempah2. rasa original katanya. ntah, aku balun jer masuk mulut asal bentuknya mcm siput....hahahaha...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Izah, kalau sira lada lagi sedap nih! Tapi bdk2 nak mkn takleh nak sira lada ek...

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

haha.. ulat pungguk. nak buat mcm x rajin. makan... uii.. pantang kalau offer ... hihi

nOOrsha said...[Reply to comment]

pepagi lagi dah nampak kue seput eh siput kat umah ko ni izah...krup krap krup krap... sedapnye.. aku suke yg kaya ngan rasa daun kari, pedas2 sket, rangup tapi lembut..bkn jenih yg kunyah utk patah gg...eheheh...tol la kate sue tu, susah nak carik yg kene ngan selera..aku tumpang makan je lah kue ko ni.. kalo mkn pree mmg sedap je..eheh

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...lamanya kak cek tak makan kuih siput ni...masa kekecik dulu kuih ni arwah mak kak cek mesti buat bila tiba musim raya...rindunya nak mkn...kak cek amik resepi boleh ya Izah... :-)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak,amboi rajin betoi akak sorang nih gentel siput nih..Ok dah tu akak,dah elok jer jadinya..Dah lama xbuat siput nih,dulu2 rajin lah buat,sambil nengok tv,sambil gentel,hihi..

Mas said...[Reply to comment]

ni terlepas lak keretapi....
sibuk bebenar pagi ni..muahahaha...
makcik..aku suka kuih siput, tapi tak pernah buat lagi...
terliurnya tengok kuih siput kau tu...
meh kasi aku sebalang....
ehhhh..dah abiss ke..kompom kau buat separuh adunan..wakakaka...aku dah ada geng...he..he..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

rajinnyer dak izah pun menggentel kuih siputtt... akak sukaaaaaaaa makan kuih siput ni.. tapi mak datukk.. malehhhnyer nak menggentel.. dulu buat 1kg tpg.. abis kerah cik abang ngan anak sulung tolong gentel sama.. hahaha...