Saturday, April 23, 2011

Donut Kentang Fatmah


Assalamualaikum..

Nama donut ni donut kentang aje ye, tapi sebab rasanya ada banyak juga donut kentang dah dicuba jadi untuk membezakannya saya letak di ujung nya nama owner resepi ni. Donut ni sangat sangat sangat sedap. Sedap betul la, rasa lemak kentangnya, cukup rasa la semua. Macam donut kak Rima hari tu jugak, penggunaan kuning telur tu banyak la kan. Tapi sure sangat best.

Banyak tips yang diberi oleh puan Fatmah ni. memang membantu bagi sesiapa yang baru nak mencuba mendonut. Donut ni pula tak perlu tunggu lama. Rehatnya pun sekejap je. Jadi saya rasa berbaloi sangat nak pecahkan 4 biji telur untuk 1/2 kilo tepung tu. Penggemar donut, saya rekemen mencuba donut ni. Best ever donut! Mekasih puan Fatmah dan kak Suzi. Juga kak Hana. Sebab 1st time jumpa kat blog kak Hana donut ni.



DONUT KENTANG 
sumber: kak Suzikak Hana


Bahan-bahan

500 gr tepung terigu protein tinggi *saya guna gandum
50 gr susu tepung
11 gr ragi instant
200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
100 gr gula psir
75 gr mentega *saya guna marjerin
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais

Cara-cara

Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.



TIPS

Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....

Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan

39 comments:

lina_pg said...[Reply to comment]

gomok2nya donut dier..nmpk gebuss jerr..pic no.1 donut paling atas akak punyalah

Mas said...[Reply to comment]

gebu betul donut kentang tu :)

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

mkn donat pulak le pg ni td dah kenyang mkn roti seketul heheh tesedak kak Fatmah tu heheh..gebusnya...

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

adoiiii.... sedapnyer kalau dapat rasa ni... gebunyer nampak halus dan mulus.. boleh cuba ni izah! menarik tertarik mcm magnet..!!

Yatie said...[Reply to comment]

wow mmng nmpk gebu dan halus je..baru copy resepi ni...petang nnti leh buat...putih telur boleh sapu kat muka....ekekekkeke....

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

gebu nyer donut...anak2 mesti suka nih...masuk list..hiihi

CT Delima said...[Reply to comment]

Assalamulaikum Izah cayangg :D

Mendonat nampak, gebus montok2 kalau k.ct makan 2 ketui dah kenyang bagai. Pas makan mengular melingkor macam ular.. hehehe. sabao jer lah kan.. dasar malas makan terus tido.. hihihi.

anak bujang k.ct mmg gemar makan donat ni Izah.. nnt satu hari bole cuba resipi ni. Thanks Iza :D

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....monnntoookkkk dan gebuuuuunya donut kau tu....
geramm aku tengok...
boleh buat nanti..
bebudak suka donut2 ni......
terbayang aku roti kentang yg guna air sejuk ari tu..gebussss kan.....
wahhhhhhh...tak sabar nak cuba...sabarrrrrr...ari ni nak gi poya2 ...
esok2 aku buat...tungguuuuu..
makcik..donut tu kau guna acuan donut ke tuk bentukkan donut tu....
atau kau buat bentuk bulat2 tu sendiri.....tolong jawabbb...

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina_pg
ha ah kak..amik gambo je la boleh.sebab donut dah habis..hahaha.. sedap tul donut ni.anak2 pun suke, maknya tak yah cakap ler..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
super gebu. sedap betul.

Sofea said...[Reply to comment]

waduh izah..gebu bangat donut kamu sih..? boleh dicubain ...mekasih ye:)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
akak, untuk akak saya bagi 3 ketul.makan seketul sure tak cukup.saya pun berapa ketul membahamnya.waduhh sedap bangat

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
memang saya rekemenkan kak ita. sedap!!! masa menggoreng saya makan gitu je tak topping apa pun ..sedap betui

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
wah kak yatie dah bagi petua awet muda tu... tapi saya buh dalam macaroni goreng bebudak ni. ha ah boleh buat mask kan. teringat akak2 saya dulu sungguh rajin mencantikan muka ygtak berapa cantik tu.hahaha.. pastu mak pun membebel..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@~Norul Mas Hana ~
memang gebu. bebudak ni pun suke. duk ulang makan.makan ngan gula je ..itu lah yang feberetnya pun

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

kalau donut segebu tu ...kat rumah ni tak payah letak gula pun tak per..dah tentu sedap kan Izah..

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
akak..kira ok la tu kak ct makan 2 ketui je.saya bila dah ngunyah donut ni, amboiii haii tak cukup 4 ketui.haha.. tapi pas tu memang mcm ulor telan kamben..haha..

boleh la kak ct try buat untuk anak bujang.sah diorang sukeee

DG said...[Reply to comment]

DG udah pernah coba di rumah, bener2x sedap rasanya! Lihat punyanya Izah, wah .... jadi pengen makan lagi .... ada sisa tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la mas..aku pun tangkap cintan gak ngan adunan kuih2 gebu yang guna air sejuk ni. memang lain bebenor la gebu sedap nyer tu. anak2 ko mesti suke donut ni.aku sendrik pun sesambil menggoreng makan gitu je pun ..waduhh sedapnya...cukup rasa la..

aku bentuk guna tangan je mas.aku guna cutter tak brapa elok la.bila guna tangan lagi elok je jadi bulatnya.ke aku tk pndai gune cutter ek.kiki

Mas said...[Reply to comment]

makcik..kau bentuk donut tu guna apa.....masa goreng, donut tu naik lagi tak...jawabbbbbb....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sofea
kak pia..silakan..memang sangat gebu..sangat sedap.. memang kena ngan tekak saya ni...tak de bau hanyir telur..rasa lemak lemak..wahhh perfect!!

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
ha ah..memang pun.anak saya yang kecik tu makan gitu je.bila cicah gula dia tak mau pulak.saya pun sesambil menggoreng tu, ngap seketul tak yah bergula.sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@DG
sudah cuba juga ya DG.. kok benar2 sedap.. aku suka bangat dengan donut ini. sudah habis DG. cepat benar laku di makan..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
weh makcik ni bertanya mcm ada parang kat tangan weh..hahhaa..
aku bentuk guna tangan je. aku bentuk mcm biasa la kan. bulat kat tengah.tapi before goreng tu aku renggangkan lagi tengahnya tu bagi lubang besar sikit. paham? sebelum goreng ko lubangkan lagi tau.baru cantik kembang membulat dlm minyak

kha said...[Reply to comment]

smbil tersenyum2 baca petua dr inu fatmah..sib baik seuke tgk sinetron indon(dlu la)
hehe..enggak mau ngobrol pnjg,harus dicubain..haha

K.Nor said...[Reply to comment]

uishhh gebunyer donut kali ni jah..

hana said...[Reply to comment]

jahh..... bungkus doploh bijik! utangg!!! muekekekekeke...

izahdaut said...[Reply to comment]

@kha
ha paham kan.bagus bagus... satu bangsa 2 negara..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
memang sangat gebu.. diyakini ..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@hana
utang? saaaaahhhhh.. hehe.
kak hana.. update ler blog..
kangan bangat deh.mentang lepas makan donut dari indon

cik cek said...[Reply to comment]

Montok...donutnya....bak kak cek sebiji....

tun_telani said...[Reply to comment]

waduh waduh.. montok bangatu donut itu.. eh eh.. ckp indon lak, baca byk ngat tulisan indon tuh.. mek jahh.. dtg amik donut nih.. ingat nk dtg pagi td,xsempat.. wat minum petang sedap gak ni.. tp roti xbw sbb dh hbs.. haha..

cikmanggis said...[Reply to comment]

insyallah nanti nak cuba lah donat fatmah ni..nampak sungguh lembut

Zaliedana said...[Reply to comment]

Amboi kak mas tuh tanya punya lah byk soklan,sikbek cikgu baik n terus jer mnjawab..Kak izah,mmg nmpk gebu mntoksss sgt..A"AH LA KAK,KALO GUNA CUTTER XBAPE CANTIK LAH..

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
kak cek kena buat sendrik.baru puas makan.hehe.. sedap lembut.recommended!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@cikmanggis
ha ah cm..memang lembut.. penggunaan telur kuning tu membawa kelainan dan kentang kan antara ajen ppelembut jugak.

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
dah ko lambat sangat tun.dah habis masuk perut dah pun..hehehe.gi buat nun.sedap ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
tu la ct, ko mcm tak tau si makcik mas tu.jet turbo. cepat aje nak menerai. betul la ct, kalau guna cutter tak bulat gitu kan.akak buat kengkadang senget benget la donut tu.b aik bentuk guna tangan je. simpan je la cutter tembaga tuh.haha

Rima said...[Reply to comment]

Izah
Memang sedap donut kentang ni.. dah biasa but dulu .. memang sedap bangat deh.. kira passs dong hehehhe