Thursday, March 29, 2012

Kek Coklat Kukus Hanieliza


Assalamualaikum..

Pernah tak anda rasa berdebar-debar? Bukan la berdebar excited mcm pengantin baru tu. Ni berdebar macam hmm sukar nak diluahkan. Diluah tak jatuh, ditelan tecekik kat tekak. Ngehehe.. Sampaikan rumah pun tak de mood nk kemas lagi. Sakan dah berkecah bila budak berdua tu memulakan aktiviti paranormal mereka. Kejap2 lagi la..  BW pun sekadar2 je. Huhuhu.. Jom kita jenguk dulu kek yang sedap niha.. Hilang berdebar kot kan.. ;-)



Kek ni resepi dari Kak Lieza. Walaupun ada kesilapan saya, iaitu lupa nak sukat butter yang dah dicairkan. Aaa ni memang kerja saya. Hehe.. kalau bab cairkan butter, saya suke dengan sesuka hati je tak sukat. Bila dah cair baru sukat, kalau tak cukup sukatan saya tambahkan minyak. Kalau terlebih, saya masukkan je dengan tawakal. Hehe.. Adakah dengan kesilapan saya tidak menyukat butter cair itu menjadi kan kek ini sangat sedap? Saya tidak pasti. Atau sebab saya dh lama tak menjamah kek coklat kukus? Juga tak pasti.. Apa yang pasti, kek kukus ni sempoi dan sedaaaap sangat. Moist semestinya. Terima kasih kak Liza untuk resepi2 yang selalu saya percaya dengannya. 





KEK COKLAT KUKUS HANIELIZA
resepi: kak Liza


Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
1/2 sk serbuk nescafe *izah tambah

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam *izah letak 2 biji B
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2 Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat



KRIM COKLAT *izah xbuat
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]

Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.






57 comments:

Sally Rashid said...[Reply to comment]

kek coklat..???? cubaan..cubaan

Nazrah said...[Reply to comment]

fewittt.... godaan di awal petang

Mas said...[Reply to comment]

walaupun aku baru lepas makan kek coklat....
tetap terliur nengok kek ko ni...
maklom la org buat...
meh 1/2 loyang..he3

Chah said...[Reply to comment]

Melampau nih! Bukan berdebor dh ni, terketaq2 sbb baru je terhegeh2 nk 'menghina' sup yg x sedap tu (sabor datin sabor...kena virus mmg gitu) dah kuor plak kek yg ai x gemo langsung nih... Adoii jah oi!!! Terus ter parkinson!

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah...

memang sedap kek ni..akak suka..bila nak watkan akak?

ijayuji said...[Reply to comment]

Berdebarrr??? g jumpa dokterrrrrr! siyesss niiii. eh? nak citer tak eak? nanti akak takut pulak ehehe... tak yah citer lahh, biar berdebar debar kerana kek takpe :D humanggggg aiiii! punyerrr lah moistt kek dia! alamakkk cekelat belum lalu lagi ler kat tekak kita huhuhu.. dah kena tarik nikmat kita yg satu niii huhu...

Qasey Honey said...[Reply to comment]

rajinnya dia...td soup ni kek plak...saje nk wt org tliur la tuhhh...nmpk sgt sedap kek coklat tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

lama tak godak kek coklat gini... terliur pulak rasa.. bestnyer kalau dpt sepotong petang2 gini kan izah... aishhh... wat leleh air liur jer tgk kek coklat izah ni... balik dululah..

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

dap dip dum di dlm dada bedebar rasanya hahah dedar nak angkat nikah..wakakka
kek yg npk cantik kejadiyannya akk suka kek yg basah2 cam ni lembap2 gutu...mmg lama sesagat x becoklat bagai....
dah habis deparan ke belum

ameris said...[Reply to comment]

salam izah; nk tanya kt mana izah beli mufin cup yg comei2 tu ekk??

sori soalan xde kena mengena dgn kek coklat. hihihi

Gee® said...[Reply to comment]

adoiiii izah...mengancam jiwa raga k.gee nih...nak kek cekelat!!!

zila 4ever said...[Reply to comment]

izah..sajian mata di waktu petang..h ehe ehee..buat org terliurr ..coklat basah2 lg..tadi kt dapur love pun dah melelh air liur..ni kt sini pulak..dugaaannn.:)

sitiezahim said...[Reply to comment]

berdebar positip ke negetip kak izah? hadoi hadoi buat orang suspen sama je..huhu...

Amie said...[Reply to comment]

orang tua2 kata kalau berdebar2 tu ada orang asyik ingat dan sebut2... tak tahulah betul ke tidak, itu hanya naluri manusia saja.
Cantik kek tu, manis menawan, terasa kelembutannya di mulut!

mimie said...[Reply to comment]

Jahh...sajerk jer dengki dgn aii kn...ajak skali gemuk sama2 kn.... x mo... xmo mkn kek cekelat...nti mkn byk....hukhukhuk

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

sedapnya kek coklat .. ita kalu kek coklat tak pernah tolak tau.. yummy

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

chocolate cake...sedapnye...semenjak balik dari cuti2 Malaysia mood baking tak muncul2 lagi ni...huhu

ummiaisyah said...[Reply to comment]

kek coklat yg mengguda..sib baik semalam jiran sebelah bagi sepinggan kek coklat Giant-made...kalo tidak..mmg kena main cekelat kt dapo! K Lieza..mmg pujaan hatiku jua!

suri solehah said...[Reply to comment]

baca izah duk promo pun akak dah mcm terasa2 kat mulut..huhu..

HaSue said...[Reply to comment]

ieee..kek ceklat!menu menggemukkan!*nada gedik lagik..haha

nampak ke'moist'an kek ko tu jah..lawa gambar,elok je clear close up.

ko berdebar2 kat mane?byk pk bukan2 kot..maklum la berjauhan..insyaAllah xde apa2 tu..bw bertenang ye jah

kakna said...[Reply to comment]

kek coklat ! dah lama wat ni..kalau wat kek ni mesti lakunya.tu yang malas nak wat ni.

Norzie hany said...[Reply to comment]

Sedapnya kek coklat kukus...boleh la saya try resepi ni.

Rima said...[Reply to comment]

Izah cuba terang kan berdebar macam pengantin baru tu macam mana?? hahaha

Kek chocolate yg nampak moist!

Mas said...[Reply to comment]

alamak terlambat plak...ada lg ke???? nampak sgt lembut kek tu.
Bak lah sepotong, mas nk bg kt incik suami sempena besday dia arinie hehehe.....

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam
akak singgah ambik resepi roti kentang(dah buat he he)
tq ye izah
debar2 kadang2 jgn ikutkan, mungkin mainan perasaan je apapun kita kena bykkan zikir insyaallah..
nampak moist kek coklat ni..sedappp

ijan said...[Reply to comment]

Apalah agaknya yang didebarkan tu. hehe... makan kek coklat moist ni rasanya hilang lah berdebar hehe :)

quinnie said...[Reply to comment]

rajinnya buat kek coklat...kat rumah ni tak dek sape nak tolong makan kalau kita masak kek coklat..huhuhu...nak jamu org pun tak dek sape nak dtg...hehehhe....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sally Rashid
hahahaha... ini bukan cobaaan ini kenyataan.. adeh.. tepuk dahi !!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nazrah
canner kak? dah finish?hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la pasal.. ko jgn goda2 dah. tak larat makjemah.. hahaha... dah habis mas. semua cam berebut lak makan kek ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
hahahahhaaa.. sabar datin.. tarik napas.. jaga status mu iteww... wakakkaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
meh kak datng ampang// hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
sajaaaa tau ika neh.. makin berdebar akak dibuatnya. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qasey Honey
kek ni lama dah buat QH.. bebudak berdua tu bergaduh berebut kek jiran bagi. sudahnya kita buatkan lah untuk diorang. haa puas hati kan. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
ala kak skali skala layan kek gini. no harm. ekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
hhahaha bukan yg debar gitu ye kak shiela.. hehe.

tu la. memng sedap kejadian kek ni. tak terlalu lalu moist sampai termuak. tu yang sangaat kene ngan selera

izahdaut said...[Reply to comment]

@ameris
tak pe ;-)
dikedai bakery bahan2 kek atau pasaraya besar pun ada. cume dipasaraya ianya mahal dan tak de banyak choice

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
kak gee nak masuk geng ke kak gee.. hahaha ..tak pe kak gee.. akak rasa segigit je ek ek

izahdaut said...[Reply to comment]

@zila 4ever
tu la kan, lagi banyak di BW. lagi tak tertahan.. huhuhu.. sjaian mata pun jadik la kan.. asal tak amsuk perut. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
hajar.tak tau nak kata... cam orang tua lak nak berdebar2 tak tentu arah. hahaa..adakah...jap kira uban jap.. akakaka

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie
ok saya pegang kata2 kak amie tu.. hahaha... insyaAllah bukan yg buruk2 kan.. kek ni mmg sedaap elok je kejadiannya kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@mimie
hahahhahaa... kira baik la ajak masuk geng skali. free je kak. tak de bayaran keahlian pung. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
ooo penggemar coklat ye... geng ngan anak saya hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@FnF Simple Life
haa tu nak kene seru lebih la tu. bagi datang balik mood tu. gamaknya mood tu duk bercuti2 lagi kot. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@ummiaisyah
aaa ni rentetan jiran sebelah bagi kek coklat ler. berebut2 bebudak berdua ni makan. gaduh.. lastnya buat lagi seloyang puas hati. hehe..yang tak puas hati hakakkk jugak sebab makan jugaakkk!!! arrghhh

sama.. kak lieza..kegemarankuu.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@suri solehah
akak tu bukan la promo.. tu ikut selera saya tu kak. kadang kita ni selera memang macam2 kn. ada org yang suke kek coklat yang kering2 tapi gebu, ada yang suke basah2 halus.. ada yang suke moist2 dan gebu.. kaann kak.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
kan hari tu kita berbicara pasal close up kek coklat nikan. susah nak gambar kan dlm gambar. tapi yang ni hampir la mcm ko tengok tu. hehe..

tu lah. nyesal lak makan kek.. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@kaknakalau laku tu yang lagii kena dibuat tu kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Norzie hany
resepi simple je kan. tapi hasilnya mmg sempurna pada tekak saya ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rima
hahahaha... bilakan yang paling berdebar time tu kan kak rima.. haishh saja je soalan tau ..kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
incik suami dah kenyang makan nasi kerabu tu mas. hehehe... buat la, buat half pun dh berbaloi tu ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@mama sara nur
terima kasih kak.. memang kene banyak sebut nama Allah time 2 berdebar tak tentu arah tu kan. ;-).saya nak kecek roti kentang akak la camni. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijan
tu la ijan.. masa makan tak ingat pulak nak berdebar. tu yang asik kene makan..makan ..makan.. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
laaa tak de geng rupanya ye kak.. tak pe..next time akak buat bagi jek kat saya. hahaa

anymz said...[Reply to comment]

tersedak masuk sini,dah berderet2 komen baru ai sampai...huhu

sorry lah jah,selalu lalu je.nak singgah mcm tak sempat (sambil kunyah kek cekelat)..mmg sedap kek kak liza ni jah..apo lambek bona kau buek jah...

nur said...[Reply to comment]

nampak sedap kek itu..
tiba-tiba rasa lapar pulak..:-)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Wpun x sukat mentega cair tu tp kejadiannya mmg nampak enak sgt kek tu izah... Akak pun dah lama x buat kek kukus coklat... Teringin juga nak cuba ikut resipi nie... Mengoda betul tu...