Friday, March 9, 2012

Agar - Agar Santan


Assalamualaikum..

Nak kongsi satu resepi agar-agar mudaah dan sedap.
Anak-anak makan tak berenti. 
Saya buat 2,3 hari lepas masa cuaca panas, lagi la layan agar2 ni.
Resepi dari kak Lina-pg yang suka buat agar2.
Yang bestnya tak letak telur tapi masih menten sedap dan lemak.
Agar2 saya ni kurang menjadi layernya tu , sebab kurang santan. 
Tapi masih terasa lemak dan wanginya.
Terima kasih kak Lina. SUkeee dan sukeee.



AGAR AGAR SANTAN
resepi: kak Lina-pg


Bahan-Bahan:
1 paket agar2 serbuk 10g
1 ketul gula nipah *izah guna gula kabung
4-5 sb gula
secubit garam
2-3 helai daun pandan simpul
4 cawan air
200ml santan pekat (linapg gn santan kotak ayam brand)


Cara-Cara:
Masak agar2 bersama air, gula nipah dan daun pandan hingga agar2 dan gula nipah hancur.
Tambah gula putih, tunggu hingga gula hancur
Masukkan santan.Kacau hinggan mendidih.Tunggu sekejap.Pastu tutup api.
Tapiskan ke dalam loyang.Sejukkan sebentar.kemudian masukkan dalm esbok



39 comments:

Errah said...[Reply to comment]

errah mmg suka makan ni...mmg ngidam lama xmakan

Totie@Tomy said...[Reply to comment]

ada yang pandan jugak kan..dua2 sedap..

Mas said...[Reply to comment]

makcik....
lama dah aku tak buat agar2....
jadi teringin lak nengok agar2 ko ni..he3

umi fatihah maisarah said...[Reply to comment]

Assalammualaikum izah....
suka resepi ni...w/pun kuih ni dh b'zaman tp smpai skarang msh ttp suka mkn lg...pntang jumpe...
sedap...sedap...

NORLYDA YUSOFF said...[Reply to comment]

Assalamualaikum wbr.
Di pagi Juma'at ni terliur lak tgk agar2 ni. Lama tak mkn. Sempena cuti sek yg br nak mula ini idea yg baik. TQ Izah

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

thanx for the recipe..xtau plak yg agr2 santan ni klu x letak telor pun msh boleh terapung kt surface tu...

kakna said...[Reply to comment]

salam izah..
wa.. lama tak muncul.
sedap agar2 ni walaupun biasa terbiasa dah,tetap jadi pilihan.

~~zAnAfAhMi~~ said...[Reply to comment]

agar2 ni la akak fail, tak pernah menjadi padahal senang je.

Qasey Honey said...[Reply to comment]

nmpk sedap agar2 tu...dh lama xmkn...dlu mak QH rajin buat agar2 santan ni...nyum2

Lizahanum said...[Reply to comment]

salam izah....pagi dah nunjuk agar2 nie.....terliur tau...nak kena buat nie nanti....

izah,sms alamat izah ke akak balik ke no 0165078287,akak nak bagi buku lain sbb sepatutnya buku yg dipos hr tu dah sampai.(sbb buku yg akak pos ke new zealand pd hr yg sama tu,tuan yg menerimanya ckp dah dapat pun,takkan izah yg kat dlm malaysia pun tak sampai lagi...huhuhu,mesti ada hamba Allah yang berminat kot dgn buku tu)....hehehe)alamat izah tu akak simpan dlm buku yg ada kat johor...skrg nie akak kt sabah...hehehe.yg dlm email dah delete...sowii yer....
sms tau ke akak....akak ikhlas nak bagi yg lain....ini niat dan nazar akak....tq

Mas said...[Reply to comment]

mas suka makan agar2 santan ni masa sejuk lepas kuar dr peti ais time tu rasa segar je kat tekak :)

Mas said...[Reply to comment]

mas suka makan agar2 santan ni masa sejuk lepas kuar dr peti ais time tu rasa segar je kat tekak :)

umie mia said...[Reply to comment]

agar2 adalah kegemaran anak saya.. before ni buat agar2 lumut pandan lepas ni nak buat versi kak izah ni plak ^_^

Yatie said...[Reply to comment]

mmng sedap agar2 santan mcm ni..kegemaran akak ni...kalau Hamka, mcm biasalah nak kaler ijau jek..kalau buat yg mcm ni maknya yg makan lebih..wakakaka..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

agar2 jenis org dulu2 rajin buat ni mmg sedapkan? tp akak lg suka yg versi pandan tu.. tpkan.. nama je suka.. buatnya malass... adeiii...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..ehhh tak buh telur pun santan dia still boleh dapat dua layer macam ni yaaaa...len kali nak cuba jugalah...menarik ni utk bereksperimen

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Wah lama juga tak buat lengkong ini gula melaka ada bolehlah buat nanti

Korean Style Online said...[Reply to comment]

oh my...dah la jenguk blog ni time tgh lapaq, terliur habis... interesting...and nice, do visit me Korean Fashion Online

Gee® said...[Reply to comment]

Bestnya agar2 tu Izah, kalau dapat sepotong dua masuk kat tekak ni lagilah bestnya kan... hehehe

Amie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
memang anak-anak makan tak berenti... he he hehh kalau bagi kat kami, lagilah nak tambah lagi!

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

mmg sedap agar2 santan nie kat sg nie diorang pggl agar gudil hehehe

ummiaisyah said...[Reply to comment]

bestnya agor-agor tu....mak kiter suka buat ni...anaknya blom nuntut..hehehe...nuntut ngan ratu mapin je la..

jade said...[Reply to comment]

wow! you always amaze me with your work, very interesting.

dZana said...[Reply to comment]

mmg best agar2 ni.. selalu gak buat.. tpi letak telur..gabungan rasa gula merah dgn santan mmg sedap

mala said...[Reply to comment]

masa di brunei dulu bulan puasa ada sorang peniaga yang menjual agar-agar santan ni mcm2 kaler ada. syok tengok! agar2 klasik ni mmg tak jemu makan :-)

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK Izah! holaaaaaaa~~suara DORA ya :D suke jugak dlu2 jiran sebelah umah bagi tp masa tu kita jual mahal lagi ekekeke... skrg ni rasa nk mkn buat sendirik n makan sendirik, kalau dulu2 mkn jugak cuma ambik bhgn yg jernih ^__^

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah...

lama betul tak wat agar2 ni..tapi akak datang ni nak pi cari resepi mapin ko arr..hehe...

sabar dubai said...[Reply to comment]

kak izahh kite paling sukeeeeeee ni.....sbb lemak2 die tuhh waduhh

dapurCikWan said...[Reply to comment]

kak!thanks follow blog CW.. agar2 akak tu..mintak sikit..hihihi

inahar ali said...[Reply to comment]

salam rindu izah cayang..uish dh lama dh x mamam agar2 santan nih..penuh nostalgia, sempoi lg sodaap..hehe! bak 2 ketui..

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

i suka buat agar2... tapi kurang suka makan agar2... Suka pada rupanya yang cantik berkilat

dapurCikWan said...[Reply to comment]

Hasil menggodek blog Kak Izah petang tadi..terr..buat la kat dapurcikwan..tapi CW adjust skit, sebab takde gula nipah tu...hihii. btw, sedap sangat! =)


http://dapurcikwan.blogspot.com/2012/03/agar-agar-santan-pandan.html

Kamalia said...[Reply to comment]

ok,nakcuba jugak..bnayak nye la resipi yg KIV,buatnya entah bila..tapi yg ni mmg harus buat sbb tak guno tolo dan sonnag jo nmpk nyo..

lina_pg said...[Reply to comment]

assalam izah..thanks sudi cube rcp bese ni..kak lina mmg selalu wat agar2 santan xboh telur..jimat sket dan xmuak
Alhamdulillah anak2 izah suka makan..

quinnie said...[Reply to comment]

kita pun suka agar2 santan ni izah..lamanya tak makan agar2...huhuhu

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
Agar2 santan mmg fav anak2 akak.. Utamanya irfan n yong.. Dorg kalau nampak agar2 santan mmg laju jer nak makan... Tgk agar2 yg izah buat nie terasa plak keenakannya kat tekak nie tau... Sedapnya nie makan sejuk2...

C'Jai said...[Reply to comment]

lama dah tak makan ni...dulu mak selalu buat...

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah

agar2 gini mmg sedap...bukan budak aja laju...mak budak pn tumpang sekaki.

anymz said...[Reply to comment]

selamat hari ahad jah..dengan ucapan sedang buat apa tu?..sedang makan agar2 ke?..kekeke