CSS

Thursday, March 8, 2012

Cucur Lemak Manis Labu Kuning




Assalamualaikum..

Ini la hidangan kami anak beranak semalam.
Masa saya ternampak resepi ni di blog kak Anis terus semangat nak membuatnya.
Sebab memang saya nak cube buat cucur labu yang gebu dan beryis.
Memang rezeki nak merasa cucur gini, sebab tup tup aje kak Anis post entry cucurnya.
Bukan apa, anak2 saya cerewet jugak bab cucur ni.
Kalau lembik2 sangat tak brapa masuk jugak kat tekak diorang.
Terpaksa la tekak maaak jugak yang ngabiskan. ^__^
Cucur ni, saya bagi 5 star. Sedaaap. *ikut tekak saya*
Pasti akan dibuat lagi. Walau beryis, tidak menjejaskan rasa labu tu.
Stil boleh nampak urat2 halus labu *dlm gambo xnampak ler.
Anak2 makan berebut2 malah tak cukup pulak.
Sebab saya try buat sikit dulu. Tak ikut sukatan kak Anis.
Saya mudahkan sikit sukatannya. Harap kak Anis tak marah.
Mintak izin saya share resepinya di sini ye kak.



CUCUR LEMAK MANIS LABU KUNING
resepi : kak Anis
diolah  oleh : izah

bahannya

1 cawan labu lecek
1 cawan + 1 sb tepung gandum
1/4 cawan gula kastor
1/2 sk baking powder *izah tambah
1  sk yis
1/2 sk garam halus
1/4- 1/3 cawan air suam

Caranya:

Satu kan tepung, yis, gula kastor, garam ke dalam mangkuk yang besar.
Gaul2 rata.
Kemudian masukkan labu lecek bersama air ke dlm mangkuk tadi.
Gaul2 rata dan sebati. * Guna spatula senang sikit.
Pastikan adunan tidak terlalu cair untuk mengelakkan cucur menyerap minyak.
Biarkan 30 minit atau biarkan adunan nampak kembang.
Goreng dengan api kecil dan minyak penuh hingga kekuningan.
Toskan minyak dan hidang.


Untuk sukatan dan cara kak Anis boleh la klik link untuk melihatnya.
Ada bezanya.


24 comments:

Qasey Honey said...[Reply to comment]

mesti sedapkan cucur labu ni...
xpenah cuba n mkn lg ni...
lps ni kne cuba la...

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam pagi Izah!!
mama dtg bwk piring kosong nk mkn jemput2 labu! hehehe ada lagi tak?

Gee® said...[Reply to comment]

Izah, semlm k.gee dh berangan nk buat cucur manis utk sarapan hrni tp terlewat bangun la pulak... adoiii...terlior laaa

Miss uCu said...[Reply to comment]

nyum3..sedap cucr nih...miss dah try..sodap:)

Mas said...[Reply to comment]

Assalamualaikum n slmt pg izah
Dpt 5 stars mmg betul2 sedap ni...nak lah sikit, perut lapor belum bekpes lg ni :-)

rahel said...[Reply to comment]

Salam Ka Izah...ini yg paling sedap buat sarapan ni...ambik dua..nyam nyam..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'sala Izah

hujan2 ni kalau dapat makan cekodok atau cucur ker apa pun semua laju jer masuk mulut Jah, rajin dengan tak jer..montok2 molot2 lah geramnya...

mala said...[Reply to comment]

pumpkin week ya izah. mesti banyak stok labu kat dapur tu :-)

ummiakid-lily said...[Reply to comment]

molat² cucur tu...ada 1/2 labu kat esbok...sok pagi leh try...TQ izah...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Mak aii..kabu dok tergolek2 di dapur baru ingat nak buat pumpkin pie...boleh try cucuq ni sedikit

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Mak aii..kabu dok tergolek2 di dapur baru ingat nak buat pumpkin pie...boleh try cucuq ni sedikit

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

Comel2nya Cucur Labu Ni...Sedapnya Buat Minum2 Petang...

sabar kagawa japan said...[Reply to comment]

comey2 nyee cucur labu diee...gemok2...best kalo pekene dgn teh nihh kan

Anonymous said...[Reply to comment]

Assalam izah, cantik molek...tergoda tengok..akk tk pernah cuba lagi..mesti sedapkn!!yg akk buat labu ni wat pengat jer! ^_^..nk tnya labu tu direbus dulu ya baru dilecekan..huhu..dh tua2 pon tk tau2...zila66

Mas said...[Reply to comment]

makcik....
sedappnya tengok cucur labu ko ni...
nmpk lembut gebu jerk tau..he3

quinnie said...[Reply to comment]

sedapnya makan cucur musim hujan2 nih....nak jugak..:)

Yatie said...[Reply to comment]

akak ada labu belum kopek kat dapur tu, besor betul labunya..siaplah hari minggu ni suruh Seri kopekkan, pastu barulah mamaNya buat menu berkaitan labu jek..cucur labu ni dlm senarai gak..cantik molat2 cucurmu itewww...

maz said...[Reply to comment]

bolat2 cumilnya izahh...dlm peti pun ada labu spruh tu..nti bleh la try...tpi bila nk buat ye..lusa dh nk bercti...kmaz memang suke labu2 ni...

Rohah said...[Reply to comment]

salam..
Mungil2 cucurmu Izah, enaknyer..Like3 dengan labu & resepi2 yang seangkatan dengannya..

Lizahanum said...[Reply to comment]

salam izah...tak sampai lagi ker buku tu...akak dah pos sebelum terbang ke Sabah lagi...takpe,kalo tak sampai,inform akak balik yer...akak akn pos buku yg sama....

mimie said...[Reply to comment]

sedapkn jah....mkn cucuq labu ni...lembut n gebus jerkkk.....

dapurCikWan said...[Reply to comment]

boolat! ;)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Izah.... Pasti sedap kan cucur lemak manis labu nie... X perna lg akak makan cucur labu gini... Lain kali bole cuba... Nampak sedap sgt

Mummy Dina said...[Reply to comment]

Boleh try ni..bahan2 semua memang dah ada kat rumah ��