Thursday, March 29, 2012

Mushroom Soup..Yummy!


Assalamualaikum..

Entry ni nak post semalam sebenarnya.
Tetibe kepenatan sangat nak buat entry.
Lagi pun anak bujang tak brapa bujang tu kejap2 nak ngadap lappy.
Dengan lappy yang asik warning disk full disk full memanjang. kikiki
Jadi nyer petang smlm saya ngadap enpon jela.
Nak buat entry cemana kan.
Mushroom soup ni ler yang saya ganding kan ngan garlic bread yang mantop meletups semalam tu.
Alhamdulillah ramai dh dapat merasa roti yang gebu tu kan.
So, saya kongsi kan pulak soupnya.
Resepi dibelek dari blog akak yang ayu iaitu kak Yatie.
Akakk... senyum sikit! Hehee.. Terima kasih kak dan tuan resepinya yang sudi share.


MUSHROOM SOUP
resepi: Minami@myR
sumber: kak Yatie


Bahan-Bahan
1 keping dada ayam
1500 ml air -boleh tambah lagi ikut kepekatan yg di kehendaki
500 ml susu segar ~ fresh milk
1 ketul kiub ayam - Yatie letak 2 ketul
1 tin kecil cendawan butang ~ dihiris
garam ~ secukup rasa *izah xletak
1 cawan tepung gandum-Yatie guna 1/2 cwn bancuh dngn 1 cwn air
Sedikit lada hitam


Cara Penyediaannya
Potong ayam kecil2.
Masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam.
Masak guna api yang perlahan.
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. Tambah perisa, garam dan gaul sebati.
Sedia untuk di hidangkan bersama roti.

*izah ikut kak Yatie




24 comments:

Norzie hany said...[Reply to comment]

Sedapnya mushroom soup.kalau pergi pizza hut anak selalu order soup ni.

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam!!!! ni ada org tak nii???? resepi minami mmg terbaikk! sedap! lagi sedap nk dibandingkan yg dlm tin tuu>>mcm pernah beli ahahaha... hari ni kena menguli lagi sbb dah ada org order, semalam cuti uli2 sakit tgn makcik huhuhu..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aslmkm..saya datang tengok & bawak sup 3 mangkuk,nak g hirup ngan hasue..2 mangkuk akuu yg punya, Hasue setengah mangkuk je, setengah lagi bg Mas..hehehe

Sally Rashid said...[Reply to comment]

izah...semalam tu kita pakai mushroom soup campbell jer...hehehe
len kali leh try buat ikut resepi izah ni pulak...

K.Nor said...[Reply to comment]

k.nor pun selalu guna resipi minami ni kalau nak buat mushroom soup.. sedap! tp part tepung tu kena kurangkan, kalau tak pekat sangat2

Mas said...[Reply to comment]

makcikk.....
akan ku buat gak resepi nie....
skrg ni laki aku lak tak rumah..he3
lappp air liur dulu la..
nak minta kompom dah abissss kan..

Gee® said...[Reply to comment]

Ewwwwah...tekak kampong tp makan mushroom soup yer... kampung kat england yer izah... hehehe... kalau cicah roti gardenia boleh tak? sedap jer nengok...

Amie said...[Reply to comment]

Anak2 kami suka hirup mushroom soup... tak bagi tinggal mak bapanya dah..

Qasey Honey said...[Reply to comment]

sedapnye tgk mushroom soup tu...sedap hirup panas2 kan..mesti bile giler ni makan dgn roti tu...nyummmm2

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..
Hihihi..mana tak disk full, disk full nyer... Maklumlah blogger tegar bangat.. Sampai komputer pun dah tak sanggup nak nyimpan gambor2 masakan..hehehe..jgn mare..nanti naik kilo lagi..hihihi..

Nak gak mushroom sup ni. Nak dgn roti sekali tau!

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah....hehehe....lalu aje depan PC...ni terpanggil lak nak menjenguk.... wah soup mushroom...Akak sangat2 LIKE!!!Nasib baik dah habis..kalau tak dok terjilat-jilat screen ni sampai malam.....dah nak kena OFF PC ni...Hantu betoi selagi tak tutup!Along balik karang Mama dia belum siap...satu apa pun...suruh dia jilat screen ni ajelah gamaknya!!Daaaa!!!

Yatie said...[Reply to comment]

akak senyum pun Izah tak nampak...he3...mmng sedapkan mushroom soup ni....akak bnyk kali dah buat sbb satu family mmng suka sangat...lebih2 lagi Hamka, pastu letak mushroom nya lebih...kalau ngadap mangkuk sup, tetap jeling2 mangkuk kakaknya...dia nak cekut mushroomnya gak..he3....sabor je Seri dngn karenah Hamka ni...

Lieya said...[Reply to comment]

Haaa sedapnye... mushroon soup makan bersama garlic bread memang sedap...

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah..mama belum cuba buat mushroom soup lg..Roti semalam makan cicah kopi aja..Tengok la sekejap lagi kalau rajin....

KakAsma said...[Reply to comment]

tu yang tak suka tu kata yummy bagai..
ko mengodaa akak ler Zah
nak buat malas..hihihihi

ady said...[Reply to comment]

as-salam Izah
sungguh menyelerakan tgk Mushroom Soup Izah ni..anak bujang mmg suka soup macam ni..

~~DAPUR KECIL KU~~ said...[Reply to comment]

kita dah buat dah GFB tu memang sedap tp silap lah tak simpan dlm bekas tutup jd kering tp dlm nya lembut

mimie said...[Reply to comment]

Jah...mmg dah lama tingin nk wt finger bun n sup nehh...mung dah wat doluuu...dtg umah mu jer laa Jah....bole la yerr...huahauhaua...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

feberet gue ini...sgt jimat buat sendiri kan..rasanya pon sejibik cam kt pza hat!

sitiezahim said...[Reply to comment]

fuh nampak pon dah bes..hehehe

Mas said...[Reply to comment]

ada lg tak? nak semangkuk boleh?

quinnie said...[Reply to comment]

geram tengok mushroom tu izah...letak byk2 memang best...huhuhu

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Alahai!!! Tergodaaaa lg sekali tgk kat sini.... Nie x bole jadi nie... Soup nie mmg fav tp resipi yg nie lom perna cuba lg... Masuk list dulu... Sedaaap tgk tuuu...

Pena said...[Reply to comment]

izah...semalam tu kita pakai mushroom soup campbell jer...hehehe len kali leh try buat ikut resepi izah ni pulak...