Friday, March 16, 2012

Kentang Putar


Assalamualaikum..

Lama tak layan kentang putar home made.
Yang pasti lebih sedap dan segar, sebab boleh adjust ikut citarasa kita.
Kalau dibeli tu masin, bila buat sendiri boleh kurangkan.
Kalau  dibeli tu kurang lemak, bila buat sendiri boleh tambah lemak kan.
Tak gitu kome? ;-)
Puas makan ni. Untuk sosnya tu saya ejas2 ikut sukatan sendiri.
Tapi masih menggunakan bahan yang sama, cume buat xbanyak leh ikut sukatan sendiri jela kan.
Bila buat mashed potato ni teringat time berblog dulu.
Happening je time2 kak Hana masa di Jepun dulu.
Eh time ni tak happening ke? Happening jugaaakk.. meriahhh gitu kan ;-)
Resepi ni memang diingati, dan masa tu amik kat rumah Mas.
Saya dah pernah buat dulu DI SINI.
Kali ni resepi sama gak amik rumah kak Hana.



RESEPI KENTANG PUTAR
resepi: kak Hana

Bahan-bahan
5-6 biji kentang
2 sudu besar butter
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam

Cara-cara
Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.




RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
sumber: Mas

Bahan-bahan
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam- hana tak letak sbb dah masin *sma ngan k hana


Cara-cara
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
Curahkan ke atas kentang putar.




31 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

WaH! ala2 western gitu yer...

mimie said...[Reply to comment]

amoiiiii..... saje jer nk bg den soh mkn chopstick kn...(cikencop laa)... nk soh dagu ahkak ni melayut2 lagi kn...kn...kn.. chehhh

Sally Rashid said...[Reply to comment]

ermmmm...tak terkata. Nak cuba jugaklah

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

mana ayam panggangnyer?.. coselaw?.. kacang panggang?.. salad sayur?.. alaaaaa.. x de ke?.. hihihihihi..

jgn mare mek jah ye.. :P

kakna said...[Reply to comment]

pernah buat sekali.memang berbaloi.dah lama tak buat..

Mamajenn said...[Reply to comment]

alahhh cepatnye update menu..yg dulu2 x sempat try lg hahahha..oo menarik ni utk dicuba..masuk list lg:D

umi's cup cake said...[Reply to comment]

sedapnya izah, baru makan semalam kat majlis akikah cucu seorang jiran..nak makan banyak2, malu...buat sendiri mesti lebih kepuasan diri kan...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..Setakat ni belum pernah lagi buat sendiri, selalu buat guna serbuk instant yang beli kat bakery tu...klu ada masa dan kerajinan macam boleh cuba juga niiii

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah, sedap nampknya whip potato mu ini..
akak kalau nak buat kena ada set ayam panggangnya baru sedapkan..heheh..uish makan nak complete aje..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sos kentang putar resepi dari daun pandan tu yang paling sedap pernah akak cuba.... memang recomended!!

zila4ever said...[Reply to comment]

adoiii..sedapnya..sy nie peminat kentang putar..slalu beli jew kt KFC..tq izah mmg nk cuba buat jgk..:)

mamawana said...[Reply to comment]

Anak2 suka nih....mesti sedap ..

Amie said...[Reply to comment]

Buat sendiri tentu lebih sedap ye Izah...

Anonymous said...[Reply to comment]

ingatkan aiskrim..hahaha...tipah tertipuu...cedapkn!!..anak2 akk sukaaaaaa sgt2...tq ya..pstt....labu tu dah ada ..nak wat yg malas..bukan apa yg nak mkn akk senseorang jer..budak2 tak pandang pon huhu... zila66

tun_telani said...[Reply to comment]

terbayang2 mash potato kepci nyer.. shedap! tun biasa tang nk wat sos dia tu fail sket, rasa mcm dh 2-3 resepi try, tp mesti hasben tun kasi komen negatif. huhu

Tina Othman said...[Reply to comment]

tengok kentang ni teringat zaman sekolah dulu

ada kawan ni ceta, dia teramatlah suka makan ni, kalau pergi kfc mesti beli yg besar, bawak balik kg atuk dia ckp ni makanan org tak bergigi haha

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK IZah! resepi ni yg terbaikkkkk dr DAUN PANDAN ehehe... esok plan nak membakar ayam, pastu nk buat kentang ni jugak KALAU rajin sbb beli kentang sampai 3 kilo pastu sampai skrg kentang2 tu terbengkalai kikiki....

IeRA said...[Reply to comment]

Salam Izah...

makan dengan apa ni???

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya! lama tak buat kentang ni..nanti boleh try resepi ni pula..tq Izah:)

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

sedap nyer.. melly juga suka makan kentang putar yang di kfc.. hehe
lain kali buat sendiri ahh..

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam Izah..
hissshhh whip potatoes!!!! Mcm kfc!!
Homemade lagi best kan2x nk ltk sos ke tidak kita yg buat...yum3x sedap nyer :P

dZana said...[Reply to comment]

masuk list gak.. pandai jer nampak terus nk masuk list.. kanak2 kt umah akk semua dah beso panjang.. mak kanak2 jer yg nk makan sbnrnyaaa..

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

Sedapnya Kentang Putar Tu...Makan Kat KFC Kadang2 Tak Puas Rasanya. Bila Buat Sendiri Boleh Makan Sepuas-puasnya... :)

maz said...[Reply to comment]

memang untung klu buat sdri ni kan..bleh mkn puas2...bak la ayam greng 2 ktoi...kemas jgk perut memlm ni klu dpt kntang ptar izah tu..kmaz pun ada buat msa tutup dpur skjepa dlu..

Acik Erna said...[Reply to comment]

izah..hjappy belated birthday jugak buat anak izah..
sedap kenatang putar ni..acik amik resepi ye..suka makan ni..dulu2 masa anak kecik..bagi akan kentang putar ni..beli je dikfc..dah maknya tak pandai buat..he he

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Salam izah.. ita datang ni hihihihi.. kadang cari masa izah nak ngadap blog.. bukan byk tempahan pun tapi bila ada kerja baru kerja rumah pun bertambah la.. tu yang masa kurang tu..:)

quinnie said...[Reply to comment]

buat sendiri memang puas hati sebab dpt byk..heheheh..sedapnya...kalau beli kfc suka makan kentang ni dgn roti...:)

dapurCikWan said...[Reply to comment]

tetipa rasa nak makan kfc...tapi kalau buat sendiri lagi puas hati kan

ummiaisyah said...[Reply to comment]

amboi..mkn kentang putaq cam mkn eskrem no...xpa..satgi i p putaq kentang kt dapoq tu..

anymz said...[Reply to comment]

selalu akak buat ikut resepi hana tu jah..ooooo ada resepi lain gak ya
boleh lah cuba nnt..

dah sampai rumah ke belum tu?..sedang mendobi ke tu?..jadi ke idak berjalan2 ke utara?..

hana said...[Reply to comment]

alololololo ijah cayangg.... ai lap u! hihihi.....