CSS

Friday, March 2, 2012

Yogurt Brownies


Assalamualaikum..

Simple je buat brownies ni.
Ekcely kebanyakkan brownies membuatnya adalah mudah.
Brownies ni tak kurang sedapnya.
Lekit2 tapi moist.
Anak2 suke makan brownies coklat gini.
Sebenarnya nak buat brownies yang glemer bebaru ni. 
Tekak trasa nak makan brownies bila tengokkannya.
Yang kak Ct dan Kak Nor dan beberapa blogger lagi yg dah cube.
Tapi disebabkan nk ngabiskan yogurt, saya buat la brownies yogurt ni.
Nama asalnya Lower Fat Fudge Brownies, tapi senang bagi saya nak bezakan dari brownies lain, saya tukarkan sikit namanya. 
Tq allrecipes dan Emily Brooks.



YOGURT BROWNIES


Ingredients

1 cup white sugar *izah kurangkan
6 tablespoons unsweetened cocoa powder
10 tablespoons plain yogurt
2 eggs
1/8 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup all-purpose flour
1 tablespoon all-purpose flour
*izah tambah beberapa sb susu segar


Directions

Preheat the oven to 325 degrees F (165 degrees C). Grease an 8x8 inch baking dish.
In a medium bowl, stir together the sugar, cocoa powder and yogurt. Stir in the eggs one at a time until well blended, then add vanilla and salt. Stir in the flour until just absorbed. Spread evenly into the prepared pan.
Bake for 28 to 32 minutes in the preheated oven, until the brownies begin to pull away from the sides of the pan, and a toothpick inserted comes out fairly clean (sticky crumbs are okay). Cool brownies in the pan over a wire rack before cutting into squares. Cover tightly with plastic wrap to store.


36 comments:

ady said...[Reply to comment]

as-salam Izah
sedapnye brownies!!dah lama tak buat brownies..

mala said...[Reply to comment]

salam izah, oh ... guna yogurt ya brownies ni.

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

k.ct curi2 ni ngadap laptop, sebab tengah mengemas bilik anak dara yang balikari ni. biasalah bilaik dia tu kena kemas sebab anak bujang kecik k.ct suka sangat tido kat situ..hehehe

cakap pasal brownies ni, k.ct memang suka sangat2. kalau makan bukan sekali ngadap terus habis, buat layan2 depan tv sedar2 dah habis sepiring tau :)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
wah ada brownies kat cnie.. irfan pun ngah tgk sama nie... dia kata sedaaapnya tu... heheh.. ada makna tu irfan ckp sedap tu kan izah.. ^_^.. akak mmg suka makan brownies... sedap sgt

Qasey Honey said...[Reply to comment]

sedapnya brownies tu...
kena buat jugak la nmpknye ni...

Mas said...[Reply to comment]

aku pun dah lama tak buat brownies jahhh..
meh rasa ko punya dulu..he3

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah.. sedap tu brownies coklat.. nyum3 makan time suam2 tu.. ngan bau coklatnyer harum...mmmm Izah terliur lah.. lama erma tak wat brownies hu hu hu sedap tu..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ad alagik? ada? ada? takde??? dah aku balik dulu..nak masak nasik nih..haha..
weh..kek besday 4 ank2 ko baikla wat yg depa suka, rainbow kek ke, black forest ke kek coklat ke kan, takut RVC ni diaorng x suka, last2 aku gak kna g prabihkan..hahah..tp ank2 aku suka mgkn sbb ada cheese & bluebery..lgpun nak2 aku dah besar2 kan..mkn pelik2 sikit blh je layan, nak2 keju..huhu

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Hitam itu menawan!

chikadakbiru said...[Reply to comment]

simple je bahan2 dia..save dulu resepi..tunggu ade event2 tertentu baru boleh buat..kalau tak...sy sorang shj yang mengadap makan..

Gee® said...[Reply to comment]

ermm...terlior k.gee tgk brownies Izah tu...anak2 mmg suka yg coklat2samalah cam mak dia... sume suka janji sedap... keh3x

HaSue said...[Reply to comment]

Jah,meh tukar ngan brownies aku..tapi aku lom buat lagi la,baru masuk list je bronis yg kak nor n kak ct tyg aritu..kira ko bagi aku dulu..nanti KALAU aku buat baru aku bg ko..kire MOU gitu..apa kata ko?kire setuju la ye?aku malas ni tp terliur nengok bronis ko..haha

Tina Othman said...[Reply to comment]

sedap ni, mmg peberet, naknya kalau ada nuts ni semua, non stop makan

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

Siang kak Izah.. wah brownise..suka sekali tapi tak boleh makan banyak, karena badan dah besar.. hehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...[Reply to comment]

Brownies mcm ni lah my fav..simple ones. Grabbing a few la zah!

Mimpi SRK lagi ker? Hihihi

kakna said...[Reply to comment]

ada brownies.kakna suka..
tapi kena stop dulu.badan naik tak mo turun-turun ni.

Mas said...[Reply to comment]

Assalamualaikum
hulurlah sikit yogurt brownies tu, terliur dah jiran nie hehehe....

tun_telani said...[Reply to comment]

fuh.. nmpk dense brownies tu.. dpt kt tun, satu loyang habis ni.. skill x sedo diri bila makan. huhu

Nieza said...[Reply to comment]

oo senang jer yer nk buatnya ni zah...memang menawan warna hitam ni. yogurt pun ada.. kalau ada angin rajin boleh cuba nanti...:)

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izah
kalu anak2 suka makan mesti maknya rajin buatkan, seronok tgk anak2 makan kan he he
mesti lain dari brownies biasa sb ada yogurt tu kan... tengok je pun dah sedap ni he he

izahdaut said...[Reply to comment]

@ady
tu la, saya pun dh lama tak buat. bila skali skala buat ni berebut2 pulak anak makan. suke hati kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@mala
ye, guna yogurt tanpa butter. tapi still moist n chewy2..anak2 suke

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
bila kak ct kata anak dara, baru perasan kak ct ada anak perempuan tau. hehe.. sya nak buat yg brownies kak ct tunjuk hari tu. insyaAllah nanti smpai juga hajat tu. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah..
kalau suke brownies, rasanya ni antara boleh digemari la rasanya. simple dan rasanya tu sedap. da chewy2sikit n moist2 gitu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qasey Honey
silakan... ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
sama la kita mas. bila lama tak buat ni, skali buat suke la pulak anak2 aku tu mas..;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
simple je erma kan nak buatnya. tapi kene tunggu mood jugaak nak membrownies. tapi kalau ada yogurt leh la try buat.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
dah habis dah anna.. dapat pun tak banyak. skali hadap je budak2 kelparan ni. ko ada yogurt tak dapat peti es. cer ko cek.. mana tau kot2 ada lagi kan sebelum laki ko cek .. hahaha... expired daaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@MamaFaMi
stuju ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
nasib la dina.. anak2 tak layan ek.. tapi dapat pun tak banyak mana pun brownies ni. elok la untuk family kecik selera beso mcm kami. ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
kalau anak2 saya ni kena tengok gak bab coklat ni. kengkadang ngengada tak kene ngan selera gak. ngikut maknya jugak gamaknya. hehe.. tapi brownies ni mmg kena la ngan selera diorg

Ida,Japan said...[Reply to comment]

dulu2 ada gak buat....lamo benar dh..nk mintak brownie dik izah pon mesti dh abisss..haii nk kena buet sendiri la gamaknyer

rahel said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..
wah memang sedap la gue tengok yogurt brownies ni...bahan2nya pun mudah banget..macam nak try la.

Yatie said...[Reply to comment]

akak kalau pening2 pale nak wat apa..terus je godek2 wat brownies...mmng mudah menyediakannya dan sedap plk tu....menawan sungguh brownies Izah ni..

LinRosly said...[Reply to comment]

Walaikumsalam....

Bilalaa agaknya Kak Lin dapat merasa masakan Izah...sedap2 semuanya...

.:: Mrs Z ::. said...[Reply to comment]

salam... sedapnya izah...menggiurkan betul brownies izah ni ^_^