Monday, March 19, 2012

Muffin Cheese Bluberry


Assalamualaikum..

Muffin anyone?
Sesuai untuk bf dan minum petang.
Walaupun dah lupa tarikhnya saya buat muffin ni, tapi kelembutan dan kelazatannya masih terpahat diingatan.
Pergghh ayattt... ;-)
Dan saya akui, saya lebih suka muffin ni dimakan kosong tanpa inti.
Dan waktu saya buat ni, angkat je dari tray, cepat je licin.
Memang elok kejadiannya.
Gebu, lembut, lemak dan enak.
Seketul demi seketul masuk mulut.. pastu nyesal ;-(
Cek resepi jom.



MUFFIN CHEESE BLUEBERRY
by: Izah

bahan: (mendapat 18 biji size S)

50 gm mentega
1/4 cwn gula kastor *kurangkan jika menggunakan inti manis
125 gm cream cheese
1 biji telur
1/2 sk essence vanilla
1/4 cwn + 2 sb susu segar
1 cwn tepung
1 sk baking powder
1/4 soda bikarbonat
secubit garam

inti: bluberry filling atau apa2 filling kegemaran
atau sedap dimakan kosong


Caranya:
Panaskan oven pada suhu 200 C.
Putar mentega bersama gula kastor hingga kembang.
Masukkan pula cream cheese dan putar lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan pula telur. Pukul hingga kembang.
Masukkan esen vanila, putar sebati.
Ayakkan tepung bersama baking powder , soda dan garam ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
Pukul adunan, masukkan berselang pula dengan susu segar. Pukul hingga sebati.
*Masukkan tepung 1/3 dan susu 1/3 kemudian pukul, dan ulang proses hingga habis.
Bila adunan sebati, cedukkan ke dalam mangkuk muffin 1/2 penuh dan isikan dengan bluberry filling. Kemudian tutup inti dengan menceduk 3/4 penuh mangkuk muffin.
Bakar muffin di dalam oven pada suhu yang dikurangkan 180 C selama 25 minit atau permukaan muffin kelihatan perang.
Hidangkan dan nikmati kelazatannya.

Nota Izah: disyorkan bagi yang mahu meletakkan inti, mengurangkan kadar gula yang digunakan.









43 comments:

Amie said...[Reply to comment]

Selamat pagi Izah,
terliur tengok MCB tu... eh, tiba2 teringat 2 ketul mufin yang tersimpan dalam beg....he he he dapat dari kapal terbang pagi tadi... tapi tak ada cheese, rasanya ada blueberry saja, tak apalah...ubat kempunan!

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

apalah nak dikesalkan, Izahdaut.. hehehe.. lagi menyesal kalu tak dapat.. huhuhu.. macam akak ni, tengok jerlahhh

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

Woww! nyesal kemudian tak guna Jah, tulah lain kali kalau makan campak2 ler kat rumah k.ct boleh numpang makan dan kasi besor sikit badan k.ct ni..hahaha

k.ct pun lama tak buat muffin ni Jah. selalunya muffin inti blueberry ni sedap ditambah dengan cheese lagi perghhh... nyesal tak ngendeng masa tu..hehehe

tr kasih Izah doakan kesejahteraan k.ct..muahhh!

ady said...[Reply to comment]

as-salam Izah
npk gebu dan lembut texture muffin ni..mmg sesuai untuk bf dan minum petang..sedapnye!!!!

Mas said...[Reply to comment]

makcik....
lain kali klu tak mau menyesal lepas makan mapin...
ajakkk la aku sekali...
dah lama ni aku tak memapin...
malasss bebenorr la rasanya..he3

kakna said...[Reply to comment]

salam izah..
wau gebu mapinnya..ye..la..kan izah mapin memang cantik la mapinnya..

NORLYDA YUSOFF said...[Reply to comment]

Assalamualaikum. Izah ni mencabar keimanan akak. Sblm mula tugas akak mst jengah blog kkwn. MCB tu rasa kat tekak lak. Atas meja atas scwn coffee mkn ngan MCB aduh. Mcmna ni ? nak kena wat gak. TQ

rahel said...[Reply to comment]

Izah,comel mufin cis ni,bestnya klu gue dapat mkn seketul dua..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

apa rasa cheese ni jah? aku tak biasa mkn..haha..meh 2 ketol..

Cho Zila said...[Reply to comment]

sedapty... akak tak kisah yang berinti ker kosong... memang suka ngat makan...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

yum yum... nampak gebussss jer muffin tu...

Chah said...[Reply to comment]

Gebu cm ai la mapin tu... Nyesal??? Apa tu?? Terlajak perahu boleh reverse, terlajak mengayuh gusi apa celoppp nk menyesal? X de maknenyer... :b

Qasey Honey said...[Reply to comment]

gebunya mufin tu...nmpk sedap sgt...tringin lak nk buat skrg...mmmg dh lma xmemufin ni...

Anonymous said...[Reply to comment]

haha...tumpang semangkuk...nyesal!!!...tak yah nyesal dah kenyang pon....hihiii..apapon cantik mufin tuu!! zila66

Nieza said...[Reply to comment]

dah abis ke mapin ni zah??...baru nak tumpang sarapan kat sini..pepagi buta kat sini dah terjah dapur Izah dah..hehe

Kamalia said...[Reply to comment]

ok,masuk list..nak buat skang,cream cheese dah abih la pulak..

ummiaisyah said...[Reply to comment]

best...best!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...[Reply to comment]

Ohhh la la...I can finish them all in a second Izah! Looks super soft and delish...nak tapau byk2 ;)

Yat Maria said...[Reply to comment]

kalo mapin sodap cam ni..biar myesal makan..jgn nyesal tak dapat makan..hahahah..nanti jadi kempunan BBBB arr!

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izah
sedap tu he he ngap seketul dua ok lagi...

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah..sedap nya...mama like sesangat..terasa dh ada dlm mulut.Telan air liur nampaknya..

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

special ni ada inti kat dlm

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

dh mln nie baru sempat dtg...

dh bercheese ada inti plak!!! mesti best kan3x cute plak tuh hehehe

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! Muffin ni specis kek ke? mcm tgk kejadian dia tuu mcm kapkek, yg tu kita suke :D sbb lembut :D

Yatie said...[Reply to comment]

alalalalalaaaaa comeynya muffin Izah..akak suka tngk muffin2 yg Izah buat..gebu sokmo..

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Ihhhh ko Zahhhh, tarikh luput dah wujud ke blom ni mapin ko? ishhh agak2 kalo aku kebas lima bijik, sakit tak perut aku bila makan? cecah sambey tumih sedap tu Zah.

Malay-Kadazan girl said...[Reply to comment]

Muffin home-made memang hangat kat rumah kan...rasa-rasanya kalau saya ganti dengan filling dia frozen raspberry boleh tak.

sitiezahim said...[Reply to comment]

bes bes..arituh ada buat mapin cis coklat tp tenggelam la rasa cisnye..tp sakit ati sbb rasanye cis tuh tak de plak tenggelam dlm perut, mesti betepek2 kat tepi2 hahahaha

Asmara said...[Reply to comment]

Tak terkejar dgn resepi dak izah ni. Hihi.. Xpe anytime dtg boleh gali resepi. :D

Rohah said...[Reply to comment]

Ada Cheese..bestnya Izah, anak2 akak mesti suka..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..emmm betul2 nampak menarik ni...bila buh cheese kat dalamnya, mesti ada sedikit kelainan berbanding maffin yang selalu buat tu...

hana said...[Reply to comment]

cukop2 la ko diet tuh jah oii.... aku nih mmg ade niat nak diet diet..tp tuh la.. aku takot dania yg kurus, bukan aku! naya kat budak tuh.. hahahaha... *alasan!!

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah Sayang


Sedapnya Kak Lin tgk Muffin tu...Insya Allah ada kelapangan Kak Lin pun nak mencuba Muffin yg Izah buat ni...

Tak boleh tahan bila melihat2 Muffin2 ni mengoda sungguh!

kayrul-shah said...[Reply to comment]

gebu betul la muffin tue..tergoda tengok...bila dapat makan muffin yg gebu macam tue erk

kayrul-shah said...[Reply to comment]

gebu betul la muffin tue..tergoda tengok...bila dapat makan muffin yg gebu macam tue erk

Rima said...[Reply to comment]

Izah
part dah makan baru ngesal.. dont we all kahkahkah

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Cantik gebu muffin yg izah buat nie... Sukanya akak tgk... Baru tgk jer dah dpt rasa keenakannya... Lapar plak ptg2 nie tgk muffin nie... Sedaaapnya nie kalu dpt makan seketul dua...

twins mom said...[Reply to comment]

Salam,kak izah.. sy nak tny, kalau kukus blh x? buat masa ni saya xdak oven lagi la.. tq kak..geram tgk muffin kak...

izahdaut said...[Reply to comment]

@twins mom
akak tak pasti la dik boleh ke tidak kukus. cube la kot2 boleh.. kalau tak boleh try resepi muffin kukus yang lain dan adik intikan aje dengan bluberry filing. try klik link ni.

http://izahdaut.blogspot.com/2011/02/muffin-prune-kukus.html

pergi kat link tu. muffin tu boleh dipelbagaikan. boleh dintikan dengan inti kegemaran..;-)

cikzara said...[Reply to comment]

salam kak. saya ada try muffin nih. harap halal ye ilmu. :)

tapi saya buat dia mendak pulak bila sejuk. kenapa ek kak? byk blueberry sgt ke?

izahdaut said...[Reply to comment]

@cikzara
TQ sudi try muffin dari akak.. mendap la pulok yek.. adeh apesal lakkan.. banyak ngat ke letak blubery filling tu? hmmm menjejaskan texture muffin tu tak? rasanya muffin akak buat ritu tak pulak ada masalah gitu.. maybe jugak tu filing banyak ngat kot. bila basah dia pun runtuh mendap kot.. haishh tak reti lajugak dik..isteri nih.. ngeee

izahdaut said...[Reply to comment]

*isteri? hhaa misteri.. sowiii

twins mom said...[Reply to comment]

ok kak izah..tq..