CSS

Thursday, June 2, 2011

Blended Butter Cake



Assalamualaikum..

Buat lagi kek dalam bekas kecik, maka merekah lagi la kek nya. Hehe.. Tapi tak terjangka dek akal kegebuan kek yang hanya dikisar ngan blender ni. Gebu dia macam jenis kek yang letak ovalette. Blended ni sinonim dengan resepi dari kak Fida la kan. Mekasih untuk resepi simple tapi sedap ni. Kalau suka kek gebu silalah buat kek ni. Senang sungguh! Tapi hasilnya yummy. Kek ni kosong je, mcm kek butter biasa. Tapi budak2 suke rasa coklat kan, so saya marblekan dengan perasa coklat emulco. Buat petang semalam, alhamdulillah habis licin. Ada kak Fida comparekan kek blended ni dengan kek butter yang kena kembangkan dulu dengan mixer. Maknanya mixer vs blender. Yang lagi gebu ialah penggunaan blender tau. Ha kau..

Oh ya cakap pasal ovalette ni kan, ada yang bertanya sejenis apakah menda alah ni. Ovalette ni juge dikenali as Sponge Cake stabilizer. Bewarne oren mcm warne kuning telur omega. Texturenya mcm gel. Fungsinya ialah membantu telur yang diputar naik dengan gebu , ringan dan cepat. Ovalette ni berasid dan ianya membantu dan menstabilkan telur yang telah diputar tadi sentiasa ringan menggebu. 

image from google

Ada yang bertanya, apakah bahan lain yang boleh digantikan dengan ovallette? Ada saya terbaca ovalette ni banyak penggunaannya di Malaysia. Selain tu cream of tar tar dikatakan mempunyai fungsi yang sama. Ada juga menukarkannya dengan penggunaan susu pekat. Saya ada terbaca satu blog yang tlah menggunakan susu pekat menggantikan ovaleete ni, dan ternyata hasil keknya lebih kurang sama. Ada juga yang subkan dengan soda bikarbonat. Wallahua'lam. Jika ada kesilapan, kepada yang lebih tahu boleh kite berkongsi ilmu?

Tapi kek blended ni tak de kena mengena ngan ovalette tau. Tak de penggunaannya pun. Hehhh..
Saya buat separuh dari resepi.



BLENDED BUTTER CAKE
sumber: fida@myR

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
250 g mentega cair (guna yang berkualiti)
1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
4 biji telur
1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)
1 sk coklat emalco * saya tambah

Cara-cara

Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.
Perbezaan kek yang dah siap...sebelah kiri, kek yang mengguna mixer..yang sebelah kanan, kek yang menggunakan blender... :)
Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.


48 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

izaaahhhh! humang aiiii! tingginyer! aaarghhhhh ovalette kita dah nak abis! tak leh guna2 sgt! uuuwaaaaaa...... mintak zah kek butter blended tu kita suke mmg kek2 butter gini :D nak bc sekali ya ahahaha

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

memang sebijik mcm gunung berapi..siap ada larva lagi...tapi menarik ni Izah

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

ada yg stabil bl tgk kek yg sgt cantik n sedap ni :)))

izahdaut said...[Reply to comment]

dah habis ijahh.. pinis.. gi buat sendrik nun.. gebu betui ni.. kek ni tak de guna ovelete pun. saja merapu nak cerite pasai ovelete.. hahahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
hahhaa.. mcm volcano ye.. nasib tak kuar lava.. kalau guna bekas besar dia tak meledak gitu kak

izahdaut said...[Reply to comment]

del..
haha.. stabil ke tak stabil tuuuu

K.Nor said...[Reply to comment]

gunung apa yg dipanjat tu izah.. naik betul tu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor... tu la. blender je tu kak nor. tak sangko den

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam...Lagi koleksi kek blender....Suke..suke..suke..senang keje ni....Sara & Ieya mesti frust nonggeng pasal tak leh kacau mixer Mama dia macam selalu..Ha ha ha ha ....

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Senang ada resepi camni..anak mintak jer takyah nak pikir2 lagi..kalau ada bahannya..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Izzah.... Sukanya kek2 gini.. Hari ni nak buat kek gak la... Hihihi... Nantu nak selongkar dapur awak tau...

Kamalia said...[Reply to comment]

izah.kita suka butter cake tau.yg tu mmh gebu sungguh..lgpun ovalette kita byk lg,penatla nak mngabihkan ni.nak cuba..nak cuba jugak.

mummyseri said...[Reply to comment]

izah, bagusnya kek nikan..hehe dah ada dua resepi blend aje ni..buat je tak lagi..
pas2 ni kalo resepi blend gak share tau :)

Yatie said...[Reply to comment]

wow gebunya kekmu itewwwww...bukan main tinggi mengunung lagi...betul2 gebulah...nak sepotong..alah sepotong jek...leh kan...

KakAsma said...[Reply to comment]

acid dah tunjuk sub buat nih..boleh dicuba nih..akak dulu belum ada mixer mmg buat kek guna blender..dulu arr..skrg nie ngada2 ajer guna mixer.padahal kalau guna blender mmg gebu juga...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,uii nmpak gebu toi kek nih,nmpk bebahan xbyk n mudah jer kan,coz blend ajer..Pstt kak,sy pong last beli naget kat 2taun dah,coz time peknen syazana tengok naget pong dah mual,hihi..Sekbek,geli toi bila akak gitau terjumpa bulu ayam..

dZana said...[Reply to comment]

senang ni kek main2 blender jer izah.. hari tu oren.. kali ni butter kek pulak.. suke coz tak yag nak basuh byk bekas..

anymz said...[Reply to comment]

tingggiiiiiiinyaaaaaa..

hehehe

quinnie said...[Reply to comment]

saya pun nak cuba resepi ni tapi tak cuba2 lagi...hehhehe...memang terkejut jugak masa tengok kakfida buat perbandingan tu....sejak dua menjak ni rasa nak buat kek blended je semua...maleh nak pakai mixer...hhehehe

Mas said...[Reply to comment]

silau mata aku memandangnya....
tingginya mek jah...kikiki

hmmm..kau buat 2 cara yerk makcik...
jadi pada kau yang blender lebih best la gitu....
rajinnya makcik sorang ni...
nanti aku try yg blender tu...kikiki

nOOrsha said...[Reply to comment]

gebunye die punyre naik..kompom halus gebus mulus ni....bak mai seslice, sapu ngan ceklat filling, masyuk nih :)

Nieza said...[Reply to comment]

amboi lawanya kek....gebus tu..sedap tul kalau dpt rasa ni...ehh posa ni ...sabar jer nengoknya ni zah...hehe

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

ehemm...ni kena masuk dalam arkib wajib cuba nih..(masuk buku je dulu ye,buat nya x tau bila)..tengok bahan pun simple je..ehehe

Lovely Kitchen said...[Reply to comment]

waaaa makin menawan gmbr2 masakan cik izah...cantik!!!

ady said...[Reply to comment]

as-salam
cantiknye kek.. mcm gunung..tapi mesti sedapkan kek ni..

cikmanggis said...[Reply to comment]

cantik tang marble tu..selalu gagal nak hasilkan barble ala ala kuda belang ni:)

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

dah habis ker kek tu, alahhhh baru nak mitak segigit...hihihi. mengunung betul cantik naiknya. kak ct nak buat kek2 ni macam malas lah izah. kang anak2 makan sikit jer, selebihnya mama dia gak yang kasih habis ..huhuhu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
hehe sabo je la... tu la.. anak2 ni kalau bunyi mixer je kecipang lari ke dapur nak 'tolong' kan... sekarang tidak lagi. eh anak2 saya bunyi blender pun sama gak...

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
a ah betui tu.. simple je ni kan. rasa dia not bad. ok la sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
selongkar pastu kemas balik ek.. hehe.. dah nampak dah kek coklat eggless kak dayang tu kan. sedap gak kek tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kamalia
cik kak.. tak guna ovelete pun, cerite ovelete tu kasi selingan je.. hahaha... tipah tertipu ye.. sa tak baca habis ni.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@mummyseri
tu la.. yang kek oren blen tu tak try buat lagi. kengkadang bebudak ni tak brapa suke kek oren. nanti nak try jugak. senangkan pakai blend gini. masa pun tak lama sangat

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie.. tinggal pemotong je. kek nya dah habis pinis. hehe.. saya buat sepruh je kak. guna bekas kecik. tu yang naik membumbung tu...hehe tapi banyak gak dapat ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@KakAsma
akak saya tak pernah buat guna blender gini. rupanya memang gebu ye.. sungguh suke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
tu la kan ct.. akak pun geleman nak ingat balik.. sama la, akak pun time bais kecik dulu je beli, sekrang ni... hmmm pikir balik nak beli tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
betul tu kak. tak banyak bekas nak basuh. hehehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
tu la, yang guna blender naik cantik kan.. tu yang nak test jugak tahap gebu nyer tu...cube lah. pasti suke tengok kek tu naik

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
makcik.. bukan aku yang buat dua cara tu, kak dfida tu yang compare kek tu. ternyata kek yang gune blender lagi tinggi naiknya. try la..aku buat half je ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
ye la..makin la coklat rasanya kan. gebu naiknya.. suke je tenok.. kejap je licin kalau kek cam ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
nieza..kalau puasa memang tak larat nak bw.. lemah iman ..hehhee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
ye memang simple. mcm oren blended ari tu jugak...eh ada list gak eh.. kompom list panjang jugak.. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Lovely Kitchen
mekasihh.. asah skil yang tak berapa ada ni.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ady
pada yang gemar kek butter mesti suka kek. saya suke jugak. gebu dan sedap rasanya

izahdaut said...[Reply to comment]

@cikmanggis
ala kak. main selang2 je marble tu. insyaAllah menjadi

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumussalam warahmtullah..

a ah kak ct, kejap je habis kek ni. suke je bebudak tu makan. agaknya selera bais dah makin baik, lama tak makan kek tu yang pulun je makan tu. hehee

HaSue said...[Reply to comment]

adakah ini menu diet?hihii..cantik jer kek tuh..wpun ada gunung berapi..hehe..

yana said...[Reply to comment]

nak taye la...mentega tu nak di cairkn ker..atau yang mcm biase tu?

izahdaut said...[Reply to comment]

@yana
Yep yana . Cairkan dulu butter. Tukn tulis mntega cair tu. Hehe..