CSS

Thursday, June 9, 2011

Bermain dengan Photo Editing



Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Hari ni kan nak tunjuk ilmu baru belajar dari mek Siam aka Ijah aka Ika aka Izuru Kurata aka...err banyak lagi aka mek siam ni. Mueekeke.. Ilmu ni memula ternampak kat rumah kak TTM. Pastu tanya ngan Ika sendrik. Dah lama dah duk godek2 sendiri nak belajo. Tapi tak berapa pandai. Dah hasil tunjuk ajar sifu Ika, maka hasilnya.. di bawah ni.. baru belajar jadi tak berpaa nak reti jugak mengedit. 

apam mochaa

Ni saya edit pakai picnik via flicrk. Upload dulu gambo dari file yang belum di edit ke flicrk. Pastu edit pakai picnik kat situ. Kata kak TTM, mungkin ada setengah bloger tak boleh nampak gambar ni sebab sesetengah opis yang block flicrk. Jadinya... tak leh nampak la kan. Dan katanya lagi kalau pakai WLW insyaAllah boleh. WLW saya tak pernah guna lagi. Kata kak Nor pun gambar cantik kalau edit kat situ.



Yang ni saya edit guna photoshop cs4. Biasanya memang guna photosop je. Save dan panggil je melalui image kat post blog tu. Ini hasilnya. Itupun depend mcamana kite mengedit gambor jugak kan. Sebenarnya kalau tengok kat file gambar ni clear je, tapi masuk blog agak kelabu. Tapi depend jugak pada jenis hasil gambar dari kamere masing2. Dulu saya guna kamere digital biasa tu. So memang sakan la kena edit sana dan sini. Tapi bila guna dslr ni, edit sikit2 je. 

Sekian dari amatur seperti saya. 
Untuk lihat hasil flickr boleh maju ke blog ARAH.
Untuk perbezaan yang kak TTM tunjuk boleh maju ke Topsyturvymum.



42 comments:

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Kann?Kann??
Lagi cun!

ummiarissa said...[Reply to comment]

kak edit gambar editlah juga...resepi hari ni jangan lupa...he he he

ijayuji said...[Reply to comment]

nak sepak org kat atas ni dulu wakakaka... izahhh!!! clap2!!! mmg berbeza kan kan kan.. kaler dia dia punyer sharp tuu i likeeeee!!!! bagus turunkan ilmu ai malas nak terang2kan sbb malas nak buat byk2 kerja mcm ni :D eh? lupalah! KAKAK IZAH! wakakaka.. akak guna apa dslr canon apa??

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah... wah cantik gambar... akak pun main hentam jer edit gambar2 nie... x reti...

ijayuji said...[Reply to comment]

Aiseeyyyy! lupa nak bgtau nanti kita edit, kita semalam guna tepung roti lerrr.. jap jap nak mengedit jap, nanti KAKAK cuba buat ya wakakaka.. rasa kekok pulak sbb selama ni dok terjerit jerit panggil nama :D ehemmmmmmm yg jd tak phm bahasa ai tuuu sbb jarang letak koma tu nmpk mcm sekali nafas jerr baca kitanyer n3 ahahaha...

suri solehah said...[Reply to comment]

salam izah...bagus izah ni..selain kongsi resipi..tak kedekut kongsi ilmu gambar...tq izah

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

wlw tu apa zah? akak blur..

Mas said...[Reply to comment]

makcik...kau belajar pandai2 tau...
nanti senang aku nak menuntut ilmu ngan kau....

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah,dulu semasa belum ada editor blogger in draft, kak nur selalu gunakan flickr ataupun photobucket kerana inginkan gambar yg besar.Apabila dh muncul editor baru kak nur terus upload gambar dari situ,memang kadang gambar kurang cantik....hehe..

Yang ini gambar Izah dh cantik dan terang akak tengok.Eh mek siam tu byk betul nama dier...berbelit2 lidah akak nk sebut...

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Based on both pics above, Love rasa gambar yang diedit guna photoshop more lively. Anyhow, thanks for sharing the knowledge...will be useful to many kan. Keep up dear!!

Ida,Japan said...[Reply to comment]

wahhh...banyak beza tu izah..lebih canti jd gambarnya..suka2, ni nk kena menuntut gak ni

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah,
akak pun gunakan photoshop untuk mengedit gamabr...normally resolutions tu aje yang akak adjust..

nampak clear & terang kalau gunakan flicrk ya..thanks for sharing..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Wah mcm2 software guna ye... Ita ni guna digital camera je kadang guna gak picnik tp lebih suka guna fotoflexer.. Masing2 tgh fikir2 nak veli dslr ke tak sebab gedabak.. Hubby ayik offer je nak likan

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

izah akak pun pernah jugak dgr member kata guna flickr pic lagi cun...
akak ada ac flickr dan pernah cuba tapi tak boleh lah.. akak nak copy pic dari flickr pun tak boleh nape ye!

selama ni akak tak pernah edit pic.. hihi tak tau sebenarnya... (buat malu je kan.. haha) akak terus aje ambil dari camera terus masuk dlm blog.. kak Nor pun pernah suruh akak edit pic sebab kak Nor kata akak punya pixer besar nanti lama2 pic tak leh masuk dlm blog lagi.. tapi tu lah akak ni tak berapa celik IT tak tau mcm mana nak buat... nak kena tunggu anak2 balik cuti baru diorg ajar tapi maknya ni cepat betul lupa...

btw terima kasih atas tunjuk ajar mu itu... nanti akak nak cuba jugak lah.. tapi flickr tu tak leh masuk byk pic kan ?? ia ada limit sebulan berapa kpg pic aje boleh...

sitiezahim said...[Reply to comment]

hehehe cun cun yg pakai flikr tuh..nampak lain wowwwww...
p/s: saya guna kamera digital aje, sob sob sob

nOOrsha said...[Reply to comment]

waaaahh..cantik la izah... aku x pnh lg upload pic kat flikr.. selalu terus edit jer kat picnik... memang meletop gambo yg kat atas skali tu... aku suke!~ nanti nak try gak upload kat flikr.. thanx for sharing bebeh... heheh

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam Izah...
Wah bertambah cun melecun gmbr2 yg di N3 kan..thnks for sharing ni mama pun nak belajar lah :)
Lupa plak..yg posing maut muffin choc ke?

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam..wah.. Zah tabik spring.. walau i ni buta seni tapi... memang nampak canteklah gambo tu.. tapi..mmm ceh ceh sapa la yang tonggeng2 ngan senapang tu ha ha ha .. cabottt sebelum kena ketuk ha ha ha

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
toce toce...i likeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@ummiarissa
hamboiii.. hahaha.. jap gi lah... tengah teruja ni nak main edit edit nih.. ishh

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
guna nikon D7000.
gambo lawo tapi tuan punya pulak tak reti nak guna. canner tu? kikiki.. ni baru la jugak tuko lense ke 50mm.. tu lagi la haru nak guna tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah..
tu la kak. saya pun blajo gitu2 je. biasa hubby la ajar dulu. pastu kite main edit sendrik je. pastu blajar2 kat blog kan..mekasih la buat mek siam yg sudi ngajor tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
ish ishh.. apa la adik ika neh.. adikk.. macam nyampah je.. meh nak sekeh sikit.. hahahaha...

eh memang tau, tak de koma semua....penat nak baca kena repeat balik.

izahdaut said...[Reply to comment]

@suri solehah
sama sama.. yang mudah n mendatangkan faedah kite kongsi2 kan. sebenarnya tak pandai jugak, tapi kalau ada yang sudi kongsi tu la makain bertambah ilmu tu kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@ain (sweet thots)
window live writer.kena download dulu. tapi flickr ni tak yah download pun. bleh regist n edit gambo kat situ

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
makcik.. try la..gambo apa apa pun boleh je edit kat situ... cube try upload gambo ko tu edit.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
ooo akak slalu guna situ ye dulu. patut gambo2 akak memang terang elok... ye la share2 la mana yang baru ni kan. saya pun tak berapa reti jugak. kalau ada yang leboih elok boleh la dikongsi2. tapi main picnik mcm kena rajin sikit kot. ehhe

a ah.. memang banyak nama aka mek siam tu. kire kalau dicri polis lambat la sikit nak jumpa.. ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
betul love. dulu2 saya tak suke gambar yang sangat terang. suke yang lembuttt je pandangan nye tu. tiap orang , pndangannya berbeza.. kerna itu selera juag berbeza..betul kan dear.. tq love..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
banyak beza kan. mungkin juga faktor kena pandai main edit jugak kot.. kan kak... kena banyak2 blajar baru elok kot

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
bergantung gambar jugakkan kak. kalau gambar tu emmng dah clear memang tak perlu edit banyak. tapi kalau nak try main edit kat flicrk pun boleh kak.. cube lah try

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
ita.. tak caya rupanya ita guna kamere digi je.. cantik cantik gambar..dah mcm guna dslr..kalau guna dslr lagi la cantik ni...jom kite berdslr ita...

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
dah boleh dah ke masuk gambar terus ke blog? tu la.. memang nak godek2 sendrik ni makan masa jugak. nak kena belajar la kan.slow slow..tapi gambar akak emmang dah cantik molek pun kak.
tak de hal nak edit bagai ni. cume kena resize je kot

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
korang ni mesti guna digi mahal ni. gambo lawo jee mcm dslr.. hehehhee.. tak pe..tak lama ada rezki kite main dslr pulak kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
aku baca blog ko lah rasanya aku godek ke picnik tu. aku rasa sama je sha.. sebab dari flickr dia bawak edit kat picnik jugak. ce kamu try..rasanya yang itu jugak kan?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
a ah ye.. tunjuk gambo dulu baru nak tepek resepi. muffin mocha ma... kukus punya nanti saya letak resepinya. simple je

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
hahaha.. ma.. tak bekk tau.. cam tau tau je kite tertonggeng tonggeng.. hahahhaa...

umi said...[Reply to comment]

wow......................................
..............(speechless)........

HaSue said...[Reply to comment]

aku geram ni..aku geram..

ko citer pasal gambo2 ni kannn.. aku tak buleh view..huwaaaaa!!!
tolong sabo kan aku jap..hehe

apa2pun betul kate ko part bile kite edit dah molek2,tp bila kat blog kelabu asap balik..aku kalo edit yg memerlukan kite on9..rimas aku dengo..hakhak

K.Nor said...[Reply to comment]

izah, kalau baca n3 ika kena tarik nafas panjang2.. sbb ayat dia tak ada titik, tak ada koma.. main senafas jer.. mmg semput! hehehe

Nieza said...[Reply to comment]

menarik! tq sharing izah:)

Gee® said...[Reply to comment]

owww..patut la pic uols syanteq2 yer...akak main belasah jer direct dr kamera cap ayam terus ke blog...tak pernah edit2 pon... mmg buta psl photography nih..anyway mekacih bebyk ats ilmu yg diberi...

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah...

kalau guna kamera biasa boleh cantik mcm ni ke izah....tak reti ira benda2 mcm ni...