Wednesday, June 15, 2011

Apam Pisang Tanpa Telur dan Minyak

apam pisang egless


Assalamualaikum..


Apam ni buat breakfast anak-anak.
Resepi dah lama simpan masa Mas buat ari tu.
Bagi saya apam ni elok makan ngan kelapa parut.
Sebab apam ni melekit sikit.
Kalau ada kelapa, mesti terus je melekat pada apam ni.
Mewah dengan rasa pisang.
Lembut tapi bukan jenis menggebu sangat tu.
Sebab apam ni agak berat tapi lembut.
Sedap.
Mekasih Mas dan kak Fida@myR



apam pisang egless1




APAM PISANG TANPA TELUR DAN MINYAK

Bahan :

1 cawan pisang lecek
1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula)
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak
4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat
1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh )

Cara membuatnya :
Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.

29 comments:

chikadakbiru said...[Reply to comment]

mabeless.comeyy!!

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,comey,cute miut apam,mcm ank tuan umah(bkn tuan umah yer)Hehe..A"ah apam nih mmg melekitkat atas tuh,ritu sy pon prnh wat..Pstt,baru nak wat roti puri arini..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

i jugak tak buat2...
eh ada i u lak..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..Saya pun dah lama print resipi ni, tapi sampai sekarang pun serunya belom sampai

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

kiut miut..gambar pun makin cung giler...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
nie akak suka makan nie izah... tp x perna lagi buatnya... :). alahai izah... sukanya... nak seketul boleh? ;)

Mas said...[Reply to comment]

makcik..
bestkan apam ni..
aku pun suka....
cantikk urat2 pisang tu timbul makcik.....

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Amboi awak izah rajin bebenor mengapsm.. Panna cota x abis lagi rasa dah nak mkn apam.. Hihihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
simple tapi nice apam ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
aloo bukan tuan tnah pun comey gak ke.. tak pe ahh.. anak pun anak la ek.. hehee.. la baru nak buat ker? hehe.. sori akak reply lambat ritu. tak menengok henpon pun. dah malam baru cek.a ah melekit kan apam ni. gaul ngan kelapa parut sedap ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
eh uuu.. napa u tak buat. ari tu kan u banyak stok pisang. apa la u ni.. tak kuasa ai.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
ku seru namamu sue.. hehehhee..
try aa.. tapi kan..tapi kan.. bebudak tu kureng sikit apam ni.mungkin padat rasa pisang nyer tu kot. haiishh mcm2 kan

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery
mekasih kak naz.. tengah belajor lagi tu kan.. main hantam je...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
kak diana selalu beli ekkk.. hehehe... selalu suke makan tau.. apa yang kak diana tak suke pulak ek... ce bagitau.. sajee nak tauu..share share kata org..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
eh aku ngikut kamu la mas.. bile tengok apam pisang ko buat tu kuor urat2 tu.. kire kompom apam pisang aku ni pun menjadik kan.. mekasih mas

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
itaa.. panna cotta tu buatnya 2,3 hari sudah. tapi sebab ada lagi dlm peti ais, tu gambar nyer baru kuar hari ni. hehe... apam yang ni buat pagi tadi.. meh jemputtt

tun_telani said...[Reply to comment]

baru je tgh2 pk nk wat apam apa.. dh nmpk apam omey n cun melecun ni, kompom dh ptg ni apam pisang.. hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

tun telani..
try la kalau kena ngan selera. kalau tak berkenan jangan marah hakak okayyss... hehehee

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...lama x jenguk2 tokeh muffin ni :) td tgk kat rumah mas karamel pisang, kat sini plk ada apam pisang..suka sgt mknn berasas pisang :p~ meh sini apam sebiji *cukup la tu, bnyk kang tuan rumah plk x kenyang mkn :))))

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

rajin betul si bdk Izah nih :)

aLoY said...[Reply to comment]

rajin btol la akk nih.. msk list dulu la.. kene cuba coz xde minyak!!

Ida,Japan said...[Reply to comment]

apam yg sihat..kurang kolesterol ni...sedap ker nmpk, cun2

Yatie said...[Reply to comment]

waduh Izah, akak tak terkejar menu yg sedap2 kat sini...nak tinggal komen pun lambat, apalagi nak balas komen kat blog akak tu...apa pun akak hargai pemgunjung blog akak..apam kegemaranku, tngk pineapple panna cotta tu pun menarik..wallaweiii wat terliur je..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

izah.. ehh.. apam ni kalau tak silap macamnya izah dah pernah buat dulu kan?? ke silap rumah.. hehe..

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Yum yum.. teringat pula nak beli kelapa parut. jap tefon hubby. hehe...

nOOrsha said...[Reply to comment]

comeynye apan nih..da pnh wat dulu kot.. sdap kan kan kan

Rima said...[Reply to comment]

Izah
Ku macam tergoda nak buat kuih kaswi gandum.. dah lama betul tak beli.. sila read again.. tak beli kuih kaswi hahaha.. tak pernah buat lagi.. tak tahu apasal.. maybe one of the weekend i will gv ur recipe a try lah..

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Cantiknya kuih apam pisang Izah...

cik cek said...[Reply to comment]

Apam comel dan gebu walaupun tanpa telur dan minyak...lambatnya kak cek dtg...ingat nak mintak seketul ke...ada lagi ke Izah...