CSS

Friday, June 3, 2011

Chocolate Chips Muffin 2



Assalamualaikum...

Muffins for breakfast.
Rasanya wangi dan manis sedang sedang aje. Simple dan mengenyangkan.
Ramai yang berpuasa hari ni kan. Selamat berpuasa 1 rejab. Dan di rumah kampung saya hari ni sedang mengadakan kenduri. Maka berkenduri kendaralah mereka. Saya? Setia di Ampang dikala suami jauh berkrusus. Sapa kesian kat saya angkat tangan. Huhuhu.. Malas nak panjang membebel. Tengok resepi yuk.
Saya buat separuh dari resepi di bawah.



CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
sources: Mr Breakfast

Chocolate Chip Muffins
(12 servings) 

2 cups all-purpose flour
1/3 cup light-brown sugar
1/3 cup sugar
2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup milk
1/2 cup butter -- melted and cooled
2 eggs - beaten
1 teaspoon vanilla
1 package (12 oz) chocolate chips
1/2 cup walnuts or pecans -- chopped

Preheat oven to 400 F. and grease up twelve muffin cups.

In a large bowl, stir together flour, sugars, baking powder, and salt. In another bowl, stir together milk, eggs, butter, and vanilla until blended. Make a well in center of dry ingredients; add milk mixture and stir just to combine. Stir in chocolate chips and nuts.

Spoon batter into muffin cups; bake 15-20 minutes, or until a knife inserted in center of one muffin comes out clean. Remove muffin tin to wire rack; cool 5 minutes and remove from tins to finish cooling.


Serve warm.

30 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

Izaaahhhhhhhh!!!! waduhhhhhh panjang dah list ai tauuu! tp kita suke lerr tgk muffin ni! comel mcm org nyer adakah??? wakakakaka..... masuk list! list bwh list atas yg maan satu??? :D

Anna Qawina said...[Reply to comment]

choc.chips dah abes...nanti hujung mggu ni nak g borong 1 kontena..jaga ko mapin..hahha

Anggerik Berduri said...[Reply to comment]

walawweh...sedap n gebuz je muffin akak..cantik

p/s cup muffin pun comel..mane dapat?

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam hantar 4 ketul leh....npk atsnya ragup...leh le buat utk mkn2 bejln esok buat bekal dlm keta...

Jun said...[Reply to comment]

akaka angkat tangan tinggiiii nih...nampak x? ekekekeke...akak skali k dua kali jek pernah wat muffin..org umah akak x suka..huhu

Kasih Ibu said...[Reply to comment]

comel2nya muffin akak...mnyelerakan...

K.Nor said...[Reply to comment]

molek jer kejadian muffin tu.. membumbung dan crack

dZana said...[Reply to comment]

mgoda tul muffin coklat ni. mkn panas2 sedap ni izah.. penuh dlm kepala akk list menu.. sudahnya 1 mende pun tak jadi..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Izah.. Cantik la muffin tu tergoda ita.. :) paper cakenya pun cantik... Tentu sedapkan sebab kaya dgn coklat chip..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Siannya dia. Bungkus le mapin tu bawa mai penang. boleh kita lepak2 sambil makan2 di tepian pantai nan indah. Hahahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah...
masyaAllah.. cantiknyer muffin mu dik! elok jer dia naik tak meleleh pun.. akak cukup fobia buat muffin guna cup pesen tu.. dulu pernah buat.. time dia naik tu.. tiba2 meleleh2.. hehehe.. lom pandai agak nak letak byk mana ataupun adunan muffin tu terlembik pun tak tau ler.. hehe.. tengok izah punya muffin tu.. dpt seketul pun dah kenyang tu rasanya..

re: baulu tu.. kalau buat satu adunan guna cup yg akak buat tu.. rasanya dpt dlm 14 / 15 cup kot.. lupa nak kira... akak buat 1 1/2 adunan ritu.. dpt byk gak ler sbb nak bg kat baby sitter jugak.. kalau guna cup kecik.. lagi byk ler dpt.. cup akak tu yg tinggi 2 inci tu...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,nih dah angkat kyboard..Eh xnmpak kak mas lah rini..G mana eks..Akak,amboi byknyer coklat chip..Sukelah dak berdua tuh mkn..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

ehh.. lupa lagi nak jwb.. pukul adunan tu agak lama jugak sebab nak bagi betul2 sebati & gebu... pastikan ovalet tu betul2 sebati ngan adunan sbb dia kan berketul gitu... takut ada yg tak bergaul betul.. tu yg kena pukul lama sikit.. sampai adunan tu bertukar jadi warna putih betul...

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhhhh....menjadi tul mapin mu itu...agak2 cicah budu pun sodap nih...ngeh ngeh ngeh..gurau waktu ptg nih..akak tgk izah kalau buat muffin cantik jer izah..ni puji ikhlas nih...

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah,
muffin yang sememangnya cantik..yalah kan izah mufin lover yang buat semestinya cantik ..heheh

anymz said...[Reply to comment]

adinda ku cayang,ni kekanda dtg dgn sopan santun penuh dgn gaya kakak mithali ngendeng muffin yang cantik lawo..
aihh!..tak best lah..tak syok..gaya brutal lagi best kan zah..meh sini muffin tu sepuloh ketui..nak buat ngap2 masa tgk raja lawak...hehe

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment]

izah..
tak dapat nak kata apa bila pandang muffin mu itu..

gebu......
pandai kamu sukat..

memang sesuai kamu digelar si ratu muffin...

terbaik..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
waduh2! sungguh comel muffin tu izah... sukanya akak tgk... kalau ler akak dpt seketul muffin tu kan... akak akan dok tenung2 dulu baru makan tau... puas tgk baru makan.. hehehee.. comel sgt punya pasal.. kan kan..

Ida,Japan said...[Reply to comment]

elok benor kejadian mupin izah ni...mesti sedap tu..bak seketui 2 zah..

cikmanggis said...[Reply to comment]

cantik kejadian muffin ni..boleh bisnis ni:)..

HaSue said...[Reply to comment]

kak cm..bukan ke izah dah mmg tauke mapin?hihi...
aku nk ngendeng ni..wat bekpes esok..cantik mapi ko..eh..lupe,diett

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Lovely muffins, lovely shots dear!!! ;)

Mas said...[Reply to comment]

makcik....cantikknya gambarr.....
menggoda betoi nengoknya....
cantik mapin kau tu naik...
jelesss lak aku nengoknya...

noorsafone said...[Reply to comment]

Izah...cantik gebu muffin tu..mana tak nya Ratu muffin yg buat..haha..

Along Maklong said...[Reply to comment]

terliur tengok muffin tuuu..
tapi kan maklong belum pernah cuba buat lagi.. tunggu sampai seru.. hehe..

Zuwairi Aiman said...[Reply to comment]

Salam kunjungan... blog yg menarik.. nanti singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Wanieyra said...[Reply to comment]

Salam izah...

banyak hari kita tak de, banyak betul ketinggalan....

lizz said...[Reply to comment]

wah sedapnyer bertambah teruja nak buat tapi entah biler nak start...terliurnyer...

ZELİHA-UMUTSEPETİ said...[Reply to comment]

Esselamü aleyküm :)
Yemekleriniz çok güzel,ellerinize sağlık..
Türkiye'den sevgilerimle..

Rten91 said...[Reply to comment]

Nmpak menarik.. Boleh la nk try nanty.. Nyummy2!