Saturday, June 25, 2011

Agar-agar Yogurt


Assalamualaikum..

Agar-agar yogurt khas buat Hasue sebab berwarne biru.
Nah amik hadiah sempena hari lahir yang ke 31 mu itu.
Tapi ada warne pink lak. Tak kesah ek..sebab ai suke kombinasi 2 warne ni.
Ni la agar2 yang telah memotong stim nak buat puding keju tu kak Nor.
Tak pe la saja nak kasi kak Anim ngan Tun menikmati dulu puding tu.
Memandangkan yogurt dalam esbox perlulah disegerakan untuk dihabiskan, maka..
Jadilah agar2 yogurt ni.
Sedap ada rasa masam2 lemak lemak.
Asalnya dicampurkan buah2 segar.
Tembikai susu, pear dan wateverr la kan.
Boleh juga buah2 dalam tin. Tapi tetibe sayang nak guna buah dlm tin.
Makan plain gini pun sedap. Smooth dan nyaman.
Asal resepi dari sajionline. Tapi saya dah ubah2 sikit dengan bahan yang ada.


AGAR-AGAR YOGURT
sumber resepi : sajionline
modifikasi by :izahdaut


BAHAN-BAHAN:

1 paket agar-agar serbuk (10 gm)

3 cawan air

1 cawan yogurt (tiada perisa)

1/2 cawan gula *asalnya 1 cawan

2 sb susu pekat *izah tambah

1 keping roti *izah tambah

buah-buahan: *izah tak letak


sedikit strawbery paste *izah tambah


1 biji buah kiwi (potong dadu)

1 biji buah pir kuning (buang kulit & potong dadu)

2 potong tembikai susu (potong dadu)





CARA MENYEDIAKAN:

1. Tuangkan air dan serbuk agar-agar serta gula. Didihkan.


*saya blend roti dengan yogurt.

2. Kemudian masukkan yogurt dan roti yang telag diblend tadi. Matikan api.

3. Tuangkan buah-buahan.

4. Kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan.

5. Sejuk dan hidangkan.



Tangan si abang.


Tangan si adik pulak.


Tak cukup lagi.




39 comments:

anymz said...[Reply to comment]

jah o jah..cayang kat ko ni jah..
hari tu akak terbeli(ya ka??? terbeli)..yogurt dgn banyaknya..cam sebesen lak akak tgk..yg rega dia belasan henggit..konon2 nak try semua resepi yg guna yogurt tapi lepas satu satu resepi yg tak guna yogurt akak buat..
hari ni leh try lah buat agar2 ni..buat makan kat kenduri mlm nanti..sempat lagi nak buat nih..hehe

quinnie said...[Reply to comment]

biru mata hitam ku melihatnye..heheheh...cantik plak letak kaler biru....

Kak Sam said...[Reply to comment]

Kat dalam peti ais ada yogurt yang dibeli minggu lepas. Tapi tak sebanyak kak anymz le. Tujuan beli nak siapkan homework muffin yang berlambak2 tu. Tapi macam kena siapkan yang ni je dulu. hehehehe

K.Nor said...[Reply to comment]

sengih sampai tinger la mek sue dpt puding kaler biru :)

Kak Rose said...[Reply to comment]

sweet sangat kombi kaler tu... suka. kalau dapat sepiring lagi la suka!

Mas said...[Reply to comment]

mana lak tangan mekk ijahhh...
nyorokkkkkk yerk...
maklum la mulut dah penuh ngan puding tu..kikikikiki
wehhh..cantik la puding tu..
berkenan aku nengok....

Hafizah Mohamad said...[Reply to comment]

sedapnyer izah..ni kalau makan masa sejuk2 ni wah laju jer lalu kat tekak ni....he he he

Nuridah said...[Reply to comment]

Sedapnya tu kalau dpt masuk dlm tekak...sejuk gitu...terus hilang....hehe

suri solehah said...[Reply to comment]

wah..warna biru cantiknya..payahlah nk cari kaler cantik2,,hari tu berkenan dengan warna purple pun akak tak jumpa..kat langkawi ni ada 2je supermart nye huhu

Nieza said...[Reply to comment]

cantik dan menarik kombinasi colour tu...i like!!

noorsafone said...[Reply to comment]

Izah...color puding yg cantik...nk buat pun senang kan...banyak betul tangan yg mengambilnya...mestilah sedap airtangan ibukan..

tun_telani said...[Reply to comment]

omey nyer combination kaler tu.. sweet gitu..

Ida,Japan said...[Reply to comment]

Combination kaler yg sgt cantikk izah..sedapnyer

HaSue said...[Reply to comment]

Tak tertaip komen dah ni..wpun 1 gambo je kuar..masa tgn si adik mencapai tu haa..cantekk2..terharu.. makasih sahabatku..sob sob.. aku nak balas ngan apa nih..aku nak bagi ko kucen ryo jelah..agak2 dia nak bg dak?hehe..

Btw,ko beli yogurt yang besa tu ek?tu laa lambat abis ek?hihi..

Amie said...[Reply to comment]

Dua2 comel...tangan adik kecik lagi comel.... heheeh kombinasi warna tu nampak tenang & romantik.... alamak romantik pulak dah...

YANA SHAIFUL said...[Reply to comment]

suka dgn kalernya..makin sejuk tekak ni klu dpt mkn kan kan..;-)

Asmara said...[Reply to comment]

waa.. manyak cantik itu kaler. suka2! rasanya pun mesti sedapkan! geget tangan 2 orang tu kang! hehe..

Gee® said...[Reply to comment]

hamboiii...makin hari makin rajin dik izah ni yek... macam2 pesen kuih yg kuar...boleh jd caterer nih... good job sis

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah...cantiknya.... suka tgk color dia tau... mmg cantik sesangat!

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

sweet je kalernya. suka akak tengok ;)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,dah memalam buta nih baru smpat menyinggah,bz ajer arini..Eh akak,tangan si abg lagi putih dari si adik,tangan ummi n laling manja xdo sama ke,msti lagi putih kan,hikhik..Cantik kombinasi biru n pink,Ai likeeeee..

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak nim.. oo kak nim..dah buat ke bolum.. kalau letak buah2 ni lagi sodap ni kak. boleh la try..

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
tu letak kalerbiru khas buat org yang suke sangat ngan blue color.. untyuk dak hasuriah tahir nun..ehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
hahahhaa.. kak sam ni klakor betui la. mmg betul la dengan tagline blog akak tu homewirk tu.. try la yogurt muffin. sedap..

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
spechless mek tu kak nor.kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rose
betul kak rose..sweetkan colour dia. saya suke kolor biru sweet ngan pink...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
makcikk.. ko memang.. kalau dekat ada jugak aku cepuk montot makcik neh.. hahaha... ala kasi can tangan anak2 aku nak interprem. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hafizah Mohamad
betulbetul. memang sejuk lagi la sedap masuk tekak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
kak nur.. kirenya sepinggan tu makan mcm tak sedar je dah habis. ehhee..

izahdaut said...[Reply to comment]

@suri solehah
kalau supermart memang payah nak jumpa sikit kak suri.. e cari kedai baking INSYAaLLAH JUMPA

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
sweet je kan.. saya pun suke kombi mcm ni. kalau ada baju sweet je kolor gini kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@noorsafone
hahaha.. tu la.. tangan bebudak berdua tu la. nak sangat mengacau time kite nak snap gambo. hmmm amik jela gambo ngan tangan tangan sekali. air tangan ibukan..mcm kite makan masakan mak kite lah kan. tapi 'tangan' ibu pun sodap jugak.. adeh...hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
cam anak daro lak kan sweet je... hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
boleh buat kaler tema baju raya tak kak ida? hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
tu la..kalaer biru je memang aku akan bagi special tuk ko sue. hehehe... kucen ryo tu kalau terbang ke semenanjung dia pening tak? hahaa.. aku suke kucing weh. geram aku enngokkannyer...

a ah yogurt mangkuk besar tu. tapi tak sebesar yogurt kak anim tu la. aku leh je beli tapi karang mabuk yogurt lak.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie
tu kombinasi warne tangan adik ngan abng ke yang romantik tu. hahaha... a ah sweet je kolor dia kan...suke

izahdaut said...[Reply to comment]

@YANA SHAIFUL
betul tu.. suke tengok suke makan.. sejuk je masuk tekak agar2 gini. dapat gigit2 tu lagi sedap..

Keristerritory said...[Reply to comment]

Tang roti tu cmne nk masukkan time bile?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Keristerritory
tq tanya..lupa nak edit. nanti saya edit ye