Monday, June 20, 2011

Roti Paun Nekma


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Alhamdulillah , bertemu lagi di Hari yang cerah dan matahari pun garang bersinar pagi-pagi lagi. Sarapan apa pagi ni? Bagi yang tak puasa, jom la sarap dengan roti paun Nekma ni. Roti ni, Mas yang syorkan dan kalau tengok kat laporan MyR tu, mek Mas ni lah paling banyak ngantor laporan. Haa maknanya feberet sungguh dah roti tu ye Mas. Mau tak feberet, roti ni memang sangat lembut, gebu dan elok kejadiannya. Sedap makan ngan kari, cicah sambal tumis atau sambal sardin macam saya ni.

Apa pun mekasih Mas Duniaku. Bagi yang belum pernah ke blog Mas, sila la ke sana. Mas ni memang rajin mencube resepi2 baru dan memang rajin ke dapur. Mekasih ye makcik!!

roti paun nekma1


ROTI PAUN NEKMA
Resepi : Meow@myR
Sumber: Mas Duniaku

Bahan ( 2 - 3 loyang sederhana ) :
1 sudu kecil yis - kalau nak cepat naik taruk 2- 2 1/2 sudu kecil. 
*izah letak 2 sudu kecil yis
1 cawan air suam
½ cawan gula pasir
½ cawan marjerin @ butter
Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
*izah guna lebih kurang 2 1/2 cawan tepung 
sedikit minyak untuk dilenserkan diatas roti

Cara membuatnya :

1 cawan air suam dicampurkan dengan yis dan biarkan seketika hingga larut. Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang ½ cawan kedalamnya. Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedalam besen yg berisi tepung gandum.
Kemudian masukkan pula gula pasir dan kacau hingga gula hancur. Kemudian masukkan marjerin @ butter kedalamnya dan kacau sampai sebati.
Sesudah itu di letak sedikit demi sedikit tepung gandum ke dalam adunan sampai boleh diuli. Jangan diisi terlampau banyak tepung takut jadi keras. Cuma agak2 boleh diuli dengan tangan dan tidak melekat ditangan sahaja sampai menjadi doh yg lembut.
Kemudian doh direhatkan sehingga ½ jam - 45 minit.. kemudian boleh dibentukkan bulat2 (ikut suka hati) dan di susun ke dalam loyang yang telah dialas baking paper (mcm MIL buat dia alas daun pisang-fuhyo naik dan bangkit bau dia) - Mas sapukan marjerin jer atas dulang untuk dibakar.
Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda, lepas itu dilenserkan minyak ke atas roti yang dah kembang kemudian bolehlah dibakar dengan kepanasan 180C selama 10-15 minit dalam oven yg telah di panaskan terlebih dahulu..Sapukan marjerin @ butter atas roti setelah roti dikeluarkan masa roti masih panass...
Selamat mencuba. Senang banget ni.....

Nota: IZAH uli menggunakan BM, jadi masukkan bahan2 ke dalam mengikut urutan BM.
Tapi, sebelum memasukkan semua bahan2, saya larutnya 2 sudu kecil yis bersama 1/4 cawan air suam (dari sukatan 1 cwn) dan tunggu hingga yis aktif berbuih2.  Dengan cara ini dapat juga kita memastikan yis digunakan adalah yis yang elok dan aktif. Juga mempercepatkan doh roti naik mengembang.

NOTA HATI:
Saya mohon keikhlasan hati teman-teman untuk menghadiahkan doa buat adik AMNI FATIMAH, 4 tahun, anak kepada kazen saya, yang insyaAllah akan menjalani operation membuang tumor yang meliputi hampir sebahagian kepalanya, dalam minggu ini di HKL.  Semalam saya berkesempatan melawat adik Amni, sayu melihat keletahnya, wajahnya yang mungil dan comel. Riang mcm kanak2 yang lain. Bertambah sayu bila kenangkan adik Amni ni, berkongsi tarikh lahir yang sama dengan anak sulung saya. Semoga Allah permudahkan segalanya dan moga selamat semuanya. Aminn..


59 comments:

Hafizah Mohamad said...[Reply to comment]

roti ni cicah kopi sodap ni...fiza pun pernah salin resepi roti paun nekma ni tapi sampai sekaran x pernah try2 lagi...he he he

fiza doakan moga adik AMNI FATIMAH selamat menjalani pembedahan...semoga pembedahan tu berjalan lancar...Amin!!!

bila kes camni terasa sayu jer...yer la adik AMNI FATIMAH baru jer 4 tahun baya anak fiza yang no 2 ni...sedih bila dengar...moga semuanya selamat...

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Nampak gebu sungguh izah... Nanti boleh cuba.. :) bila kanak2 diuji sebegitu sayu rasa hati..:(

Anonymous said...[Reply to comment]

kak, saya gila dengan mapin-mapin akak dalam ni..huhu

mardihah adam

Ketuhar Panas Yatie said...[Reply to comment]

Akak belum pernah meroti lagi ni. Teringin nak cuba tapi belum berkesempatan. Tengok roti Izah bukan main mengancam lagi ....gebusssss.

Semoga pembedahan adik Amni berjalan dengan lancar dan selamat.Amin.

HALAMANKU said...[Reply to comment]

memang rajin betullah Izah kita ni... i wat burger jek.. roti pun beli ha ha ha hep.. K.Mas pun memang rajin.. Zah nak juga cicah2 he he he

Gee® said...[Reply to comment]

Izah, rajinnya buat roti...sedap nmpk tuh, tergoda i...
buat adik amni untie doakn semoga selamat dan dilindungi Allah selalu...amin

K.Nor said...[Reply to comment]

innalillah.... berat ujian pada adik amni dan keluarganya tu.. semoga segalanya dipermudahkan.. pembedahan berjalan dgn lancar dan amni pulih dan membesar seperti kanak2 lain.. amin..

jah... ada segmen pomot blog ke? tak nak pomot secubitgaram gak ke? hihiihi..

gebus gebas jer roti tu.. ish.. rasa nak meroti gak la minggu ni, dah beli 2kg tpg roti.. eh jah..dah gi beli tepung roti ek.. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hafizah Mohamad
terima kasih sudi doakan... sama la dengan anak saya jugak 4 tahun. lahir sama hari dengan amni ni. cube beza sejam aje. doa fiza tu saya aminkan.

tak try lagi ye. eh sila sila mnguli. sedap gebu elok naiknya roti ni.cepat cepat.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
betul ita kan. sayu je melihat bebudak gitu. diorang tak reti apa itu sakit, mcm tak de apa je.. harap semuanya selamat

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
mardiahhhh.. hehehhehe..terima kasih yeeee. mana yang digilai sangat tu? cepat gi buat nun.. akak pun tengah menggila memapin jugak ni..tetibe teringin nak makan mapin ada inti2 gitu. sedap nyer kan?

mekasih ye mardiah.. org cam mardiah ni la yang menguatkan semangat akak. eceewwaahhh..hehe

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
Akak doakan moga adik Amni selamat menjalani pembedahan dan semoga di permudahkan segala urusan. Sayu rasanya mengenangkan anak yg mash kecil di uji sedemikian..moga keluarganya sabar dan tabah menghadapi ujian dari Allah.
= roti tu mmng gebulah..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ketuhar Panas Yatie
aminnn..terima kasih atas doa doa akak ye.

la kak.. jom aaa try buat roti. insyaAllah menjadi. baca betui2 dulu arahannya tu ye kak.. ehehehe.. ala kalau biasa masak insyaAllah kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
ala... tu time tak rajin tu ma.. ce erma time rajin.. berdezup kt dapur tu..hihihi..mas tu mmg raaaaaaajinnn

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
trima kasih kak..aminn..
a ah.. buat roti sendiri, dah lama tak meroti. nak lepas gian la ni kak.. haha..

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak noorr mekasihh.. aminnnnn.. semoga selamat semuanya.. amin ya rabbal a'laminn

promote blog secubit garam ye. secubit garam? macam biasa ku dengar.. tapi dimana ya? ahahaha. gatai ah kak nor.. nak promote ke bendanya.. yang baca blog saya 100% kenal kak nor.. mana adil..ini tidak adil..saya saman!!

ala kak nor.. soalan maut.. beli cajun..beli cajun.. beli cajun.. beli cajun...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
waalaikumussalam warahmatullah..
mekasih kak yatie.. amiinnn..

sayu kenangkannya. adik amni lahir sama hari dengan bais. cume bais lewat sejam...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

waaaa... mmg gebusss.. gambar no. 2 cunnnnn!!!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

uish lama gak akak dah tak meroti.. nampak roti colek dgn sambal tumis tu lelel air liur... adoiiii jangan terbatal posa sudah..

semoga adik amni selamat menjalani pembedahan doa dari akak sekeluarga... dan semoga ibu dan ayahnya redha dgn segala ketentuan dari Ilahi..

Yat Maria said...[Reply to comment]

Gebusss arrr...ko ni Zah, wat orang terguda

Kak Sam said...[Reply to comment]

Tensennye!!!!!

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

salam izah...gebunye kalau dicelop dgn kopi panas cair dlm mulut...kegemaran ucu...

ucu doakan Allah mempermudahkan adik AMNI FATIMAH menjalani operation..semoga ibubapa amni pun tabah menghadapi dugaan ini..sampaikan salam pada ibubapa amni..

Mas said...[Reply to comment]

fuhhhhhh...baru boleh datang rumah kau....lambat sikit ari ni...baru lepas balik carefour weh..kikikiki

hmmm..bestkan makcik roti paun ni..
sebab tu aku suka sangat....
memang selalu gak buat...kikikiki
maceh makcik atas promot tu....baik punya...muahhhh

yaAllah...sayunya aku dengar berita dari kau ni..
moga sepupu kau sekeluarga tabah menghadapi ujian dari Allah...
moga operation tu berjalan dengan jayanya dan anak buah kau sihat sepenuhnya...
insyaAllah....

aidah said...[Reply to comment]

akak doakan moga adik Amni selamat menjalani pembedahan. sayu rasa hati sebab kecik2 lagi dah diduga. moga semuanya berjalan lancar

Mardihah Adam said...[Reply to comment]

salam kak izah.. salam perkenalan ya. Saya ada mencuba resipi coklat chip muffin 2 akak. memang terbaik! sudah lama godek-godek blog mapin akak yang gebu-gebu macam pipi saya ni! dan saya kongsikan juga dalam myresipi ya. Tapi tetap ada link kan nama akak sebagai penyumbang.

moga sudi berkenalan dengan saya dan buat lagi mapin sedap-sedap! hehehe

anymz said...[Reply to comment]

bestnya roti..terliur dah ni..
tengah dok pikir2 jap zah,nak masak apa berbuka kang..bila tgk roti ni jiwa sudah kacau oooo...

semoga Allah swt memberi ketenangan buat keluarga adik amni dan Allah tabahkan hati mereka menghadapi ujian ini dan semoga pembedahan itu di permudahkan dan adik amni sehat seperti sediakala...amiiiiin ya Allah.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

semoga ank kazen ko tu segera sembuh..kanak2 tak menegerti lagi kan..sian dia..semoga ibu bapanya juga tabah..

er..ambik roti 2 ketul ye Izah..

aLoY said...[Reply to comment]

sedap nyer sambal sardin kt sebelah tu.. mkn lak ngan roti panas..

Mieza said...[Reply to comment]

gebunya roti izah :)

Ida,Japan said...[Reply to comment]

roti paun izah nmpk sgt2 gebu...nanti boleh try ni..simpan respi dulu
Untuk adik Amni..semoga segalanya dipermudahkan dan selamat..sama2 kita doakan. Kita dh dpt bayangkn kesedihan ibu bapa amni...tambah2 hati seorang ibu mcm kita..sedihnya..

quinnie said...[Reply to comment]

pakai tepung gandum je roti paun nih...boleh cuba nanti...

moga adik amni selamat menjalani pembedahan dan sihat cepat...:)

nOOrsha said...[Reply to comment]

ewaahh..berkilat2 roti mek jah...silau ai dari jauh dah terkena pancarannyer.. ni cicah asam pedas sedap ni mek.. adeh.... teringin nk makan asam pedas...padehal br je buat bape hr lepas..huhuhu

gerhana luka said...[Reply to comment]

roti paun @ roti paung ni kalau balik tganu mesti cari best makan masa panas2 cicah kopi. ada gak org buat buh inti kat dalam sedap gak.

eina said...[Reply to comment]

mula2 nampak nyum nyum...nanti leh buat...
tapi ila smpai bab nota hati..hati terus sayu..menitik air mata..makcik ni mmg sensitip...moga adk amni selamat menjalani pembedahan n moga cepat sembuh...bila lagi dia disahkan ada tumor kak?

Adzriel @ Liza AB said...[Reply to comment]

moga amni selamat, kesiannya terpaksa melalui semua ini dlm usia yg sgt muda.

tun_telani said...[Reply to comment]

semoga operation berjalan dgn lancar iA.. n semoga keluarga kazen akak diberi kekuatan menempuhi ujian ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratnayolah tu.. cun ngan sambal sardin bertenggek tu. haishh bila tengok kecur balik tekak ni kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
mekasih kak ita sudi doakan adik amni. amiiinn..semoga dipermudahkan semuanya oleh Allah..

kak ita..saya pun dah lama tak meroti. mood ni mmcm ada nak meroti. tapi stok tepung roti je belum ada. tu yang buat roti paun ni. tapi memang best roti ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
tu la kan..nak wat cemana kak roti ni mmg gebu.. menggoda dalam tak sengaja lah namanya tu kak yat. ahakss

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
akakaka.. kak sam, buat roti boleh mengilangka tensen kot kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ucu Faridah
mekasih ucu.. doa kalian moga diperkenankan..moga Allah permudahkan semua urusan..

ye la ucu.roti ni mmg gebu. cicah susu pun sedap gak ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
amiinn.. terima kasih mas. memang ujian Allah ni tak didugakan... kite ni tengok niasala.. berat mata memandang.. berat lagi bahu yg memikul. senjata kite ni cume doakan.. moga doa kite semua sampai untuknya..

mas... aku pun suke roti ni. memang gebu la.. tepung tu lebih kurang 2 cwn lebih la kan. tak pasti jugak sukatan betul2nya. tapi roughly..rasanya gitu laa

izahdaut said...[Reply to comment]

@aidah
mekasih kak aidah.. amiinn

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mardihah Adam
tq mardihah....sala perkenalan jugak dari akak..jgn serik untuk encube lagi mapin2 kat sini yee

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
amiinn.. mekasih kak nim.. sedih menengoknya. masa tengok tu dik amni ni aktif je main. suke je dia tengok bebudak ni datang. siap dia lak yang bagi cekelat kat bais ngan muaz. hehe.. tapi kepala dia tu dah menyenget la sikit.mungkin dia rasa berat ke kan. tak tau la..semoga doa doa kite ni sampai kepadanya kan.aminn

kak nim. simple roti yang elok texturenya. leh masuk list ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
amiin.. ye la,..ujian besar buat makpak diakan..

tepis tangan anna, roti tinggal seketul je nih.. huh

izahdaut said...[Reply to comment]

@aLoY
betul tu. mmg berbaloi buat roti n makan ngan sambal sardin.sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
akak try belum buat roti ni. sedap kak.sila masukkan ke dalam list akak ye.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
mekasih sudi doakan adik amni.. semoga keluarganya tabah n sabar menghadapi ujian ni kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
amiinn..mekasih sudi doakan adik amni..

a ah guna roti tepung je. anitime leh buatkan kalau tak de stok tepung roti la

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
mekasam pedas.. hahaha
eh cicah budu pun sedap roti ni. eh seriyes niii..

izahdaut said...[Reply to comment]

@gerhana luka
tu la.. teringin jugak nak letak inti. tapi saja nak makan ngan sambal sardin tu yang tak buh inti. kalau inti manis agaknya sesuai ke idak ek

izahdaut said...[Reply to comment]

@eina
baru ni je eina..
memula tu kazen akak cakap kalau leps makan asik muntah munta. lepas tu perasan mata kanan dia jadi juling n erjalan pun senget2. tu yang pergi buat test tu. terkejutla kan diuji begitu.. doc sahkan ada ketumbuhan belah kepala kanan. dah sebahagian kepala dah katanya. doakan lah semoga Allah sembuhkan adik amnii

izahdaut said...[Reply to comment]

@Adzriel @ Liza AB
terima kasih sudi mendoakan adik amni semoga doa2 kalian sampai kepadanya

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
mekasih tun.. akak aminkan ye.. ya Allah..permudahkanlah segalanya

HaSue said...[Reply to comment]

semoga dia tabah n kuat termasuk ahli keluarganya.. kwn anak aku yg aku kate aritu pun koma skrg ni..semoga mereka juga tabah..ermm..

roti ada lg?aku malas meroti..huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

ye ke... ya Allahh..tabahkanlah mereka kan

aLoY said...[Reply to comment]

btol la kak izah.. kita yg bace ni pon sedih.. kalo ahli keluarga sendiri xtaw la mcm mana.. semoga selamat semuanya..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

alahai!! gebunya roti tu izah... tambah lg ada cicahnya tu... geramnya... cam nak ambik jer seketul tu tau... suka tgk roti paun tu.. cantik gebu ..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

semoga adik amni selamat menjalani pembedahan.. moga d permudahkan segalanya.. Amin.