Wednesday, January 18, 2012

Ayam Mentega Rangup


Assalamualaikum..

Morning...
Sekuis me..pagi pagi tunjuk lauk.
Maklom pagi tadi bf macam omputis je. 
Malu nak snap gambo. Ehek ehek.. *gelak gigit jari
Pada sapa yang ada anak kecik yang tak suke pedas2, bagus la dicuba lauk ni.
Diratah aje pun sedap.
Di makan dengan nasi pun sedap.
Terima kasih buat kak Diana yang shantek tu. 
Ratu lauk ayam kot kak Diana? Ehee gurau.
Tapi mmg seronok mencari resepi ayam kat blog kak Diana.
Macam2 resepi ayam ada.
Dan terima kasih juga buat kak Nor. Sebab copy resepi dari rumah kak Nor.
Daaa... nak tunggu keputusan kakak zzzzzzz hari ni. Ahak!



AYAM MENTEGA RANGUP

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara²
Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.



59 comments:

chikadakbiru said...[Reply to comment]

menarik kan resepi nhi...memang tak boleh buat lauk kalau goreng mcm nih...asal angkat dr kuali...mesti habis satu pinggan..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...[Reply to comment]

pernah try sekali...sedap!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam.. morning2 Izah.. mmmm harum bau ayam yang digoreng ngan butter.. lemak2 manis... sedap ni.. kena cuba ni he he he... ratah2 sedap ni.. he he he

Sally Rashid said...[Reply to comment]

nak buat jugaklah..budak2 kan suka ayam

Mas said...[Reply to comment]

aku tengah memikior nak masak pe ngan dada ayam yang tengah mandi susu kat singki tu....muahahaha

hmmmmm....tergoda lak i nengok ayam u tu jahhhhhhh

macehhhhhhhhhhhh.....muahhhhhhhh

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah,klu masak ayam camni..bkn jer budak2 suka.Mak-ayah pon join sama....:D

Kamalia said...[Reply to comment]

nak cuba.nak cuba,.ni makpak dia pun konpem ngap sekali ni..haha

kakna said...[Reply to comment]

sedap di makan gitu je ni..
bukan budak2 je yang suka.mak pun suka..

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa sedap tu pepagi makan ayam goreng..arini pun nak wat ayam goreng jelah...busy sangat..so masak yg senang2 jek..asalkan kenyang...he3.

.:: Mrs Z ::. said...[Reply to comment]

salam kenal izah... pagi ni saya jalan2 cari resepi, terjumpa blog izah yang banyak resepi sedap2 ni jadi mintak izin nak follow izah & nak copy resepi izah ^_^ tima kasih...

mala said...[Reply to comment]

Salam izah, best lauk ni! Takut nasi tak habis lauk habis dulu :-)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

terima kasih izah kerana sudi mencuba resipi nie... harap izah n keluarga suka.. :)

wah ratu lauk ayam yer izah.. heeheehee.. ^_^.. ari nie pun kongsikan resipi ayam lg.. adeeh!! lauk ayam jer kan akak nie memanjang.. hehhehe

Sugar 'n' Spice said...[Reply to comment]

nk try ler jahh...kt umah ni sumer x suke part chicken breast tuuu....kalo goreng camni opkos terusik nti kn...

Qasey Honey said...[Reply to comment]

sgt menarik utk dcuba...mintak sikit bleh...hahaha

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,ayam gini bukan bebudak jer suka,mak bapa budak pon mmg suka nih,mmg sedap dah wat ritu..A"ah kak diana mmg layak di panggil ratu masakan berasaskan ayam,sbb mmg byk resepi ayam yg sedap2 da kat dapo dia..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

tak kisahlah nak tayang apa pagi2 kan Jah..blog kita. kitanya sukalah kan..hehehe. ada yang kena sembur jap lagi ni kang..hihi

k.ct dah lembutkan ayam tu..kot2 menu menarik perhatian, jap lagi jadilah tu. Tapi nak publis tak boleh hari ni..minggu depan kot, boleh..? hahaha

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah Cayang!

*Sedapnya....
Insya Allah nak cuma gak nnt...

suri solehah said...[Reply to comment]

bolehlah akak cuba izah..ank2 mmg tak mkn pedas..

Liza said...[Reply to comment]

kalau buat ayam ni, rasa2nya sepinggan srg xcukup ni...bertambah kecik la seluarku itu....hihihihi

tun_telani said...[Reply to comment]

akak zzzzzzzzzz pospon pulak traikh tutup ye... adoii.. nk kembali ke medan juang ni.. ingatkan dh buleh turunkan pertahanan arini.. haha..
ayam tu nmpk rangup sgt! kalau msk mmg x sempat nk amik nasi, ayam dh habsi buat ratah dulu rasanya nih.

rahel said...[Reply to comment]

Salam Izah,
terlewat lagi sampai...konfirm ayam mentega dah abis...kena tengok2 je la pic tu..

Ayu said...[Reply to comment]

assalam izah,
wah ada ayam mentega rangup disini ya.. ni pasti anak2 suka nikan..buat ratah2 aje pun boleh....hari tu akak buat pun gitu..masuk mulut maknya aje dah berapa sebelum dihidang..hehe

mokwo® said...[Reply to comment]

woiit dah siap masak dah...mokwo baru terkulat2 mamah pizza(beli punya jerr!) buntulah nak masak hape...neh nak kunyah ayam tuh skit! nampak lemak berkrim di sukai ramai jek!

Kak Rose said...[Reply to comment]

dah goreng ayam tu... tp rasa malas lak nak goreng dengan mentega tu... x jadi la ayam goreng mentega kan?

cik cek said...[Reply to comment]

Bilala akak nak menry menu ayam ni...resepi dah selalu tgk...buatnya je belum lagi..hu hu....sedapnya...:)

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Zahhh sampai ati ko, sampai atiiiii, isk iskkk sampai ati ko tak tapaukan tuk aku....aku nak gi noreh tadek bekal Zah..iskkk

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah ..mama suka resepi ni..senang ..simple dan cepat...ratah saja..sedap.....

..::Zue::.. said...[Reply to comment]

na ..nak... dap tu..
lapo lak...
pos sini skit..
sepinggan dua ckp laa...

Wani said...[Reply to comment]

salam kak izah... kan sedapkan ayam mentega mentega ni .. baru sekali je buat dah masuk selera tekak .. .. nampak kak izah .. dok menggoda lagi .. napok gaya kena buat lagi la :P

HomeKreation said...[Reply to comment]

Salam Izah. Tadi nampak kat rumah KakRos, ooo... dua2 pakat lah ni.... lepas ni Along lak ya...tapi tatau bila...

maz said...[Reply to comment]

dah rdur ke tu izah...kmaz mai nk mtak lauk ayam ni haaa..kmaz suka sngat la klu yg jenis cpat dimskkk..sdpp dimkn ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
tula cb, tapi anak2 akk ni kurang sikit kalau goreng2 gini. dari kecik lagi diorang mcm tak brapa suke rangup. tapi kalau rebus2 gitu suke la. kena lembut2 je.

izahdaut said...[Reply to comment]

@☆*♥L@dy @yU♥*☆
dah try ye, yep mmg best rangup2 lembab

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
tu la, saya duk meratah je. walaupun nampak 2 buku ketul ayam, tapi bila dah potong2 dapat banyak ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sally Rashid
tu la sally. mesti ada stok ayam kan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
betul tu kak. hehe.. mak masa bebaru angkat dia dulu duk ngunyahkan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kamalia
berebut2 ngan anak sekali ado kan. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@kakna
betul sangat tu kak na. kecuali hubby saya kot. dia kuran sikit ayam rangup gini. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
betul tu kak yatie. buat mana yang sempat je la kan. best je goreng2 ni. anak2 suke aje. tapi kita yang dah besoor sikit ni nak jugak ada rasa pedas n rempahnya kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@.:: Mrs Z ::.
tq follow.. salam pekenalan dari saya

izahdaut said...[Reply to comment]

@mala
tu memang dah pasti dah tu. hehe.. lauk ayam diratah dulu anak2 kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
memang suke kak diana. tq share resepi ayam ni. dan bermacam2 resepi ayam yang lain. tapi betul la, akak mmg pantai create lauk pauk dari ayam. mmg ratu masakan ayam tau. ratu yang shantekkk lagi. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qasey Honey
dah habisss.. hehehe.. gi godek nun. kejap je dah siap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
betul kan siti. mmg sesuai panggilan tu. mcm2 versi masakn ayam. geram2 je tengok

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
ayam kak ct jadi apa dah tu kak? hehehe.. betul la, blog kita bahasa kita gambo kita sukehati kita.. kiki.. i likeee.

izahdaut said...[Reply to comment]

@LinRosly
waalaikumussalam kak lin. lama tak nampakkk. cayam kak lin..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@suri solehah
pening jugak kan kak bila anak2 tak makan pedas ni. kalau buat lauk kita, kena gak buat lauk diorang asing. fuh bila la nak standard makan cam kita. lambat lagi la tu. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
hahaha.. elampo tu kak liza. memang penggemar ayam la katakan ek

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
hahahhaa.. tu la pasal tun. tetibe tengok..aik ari jumat lak. mana dil nih. naik balik sepanduk !!

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
tu la rahel. saya hidang pic nye aje ye,hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
betul tu kak ayu, sebelum masuk ke kuah nak gaul skali tu, dah berapa ketul masuk mulut maknya kan. tukang masak kerjanya enteng.. dapat ratah lauknya di dapur. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@mokwo®
mokwo dah makan piza, tak yah masak la mokwo. suruh pokwo nyer aje masakkan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rose
heheh dah tengok dah ayam kak rose tu. sedap ada sayur mayur tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
simpleje ni kak cek. rerajin n ada masa leh buat. tak pun suh je anak dara akak. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AbbotCottage
ko noreh pokok getah ke pokok hapa ni abot. hahaha.. bawak bekal nasi lemak kedai mak temah tu je sudah la. 80 sen je rege dia.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Ann
tu la..saya ratah je mama.. anak2 makan ngan nasi la.

izahdaut said...[Reply to comment]

@..::Zue::..
jgn kata sepinggan dua, seketul dua pun tak dapek. habis kena ngap. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wani
haa gi buat lagi. dah buat jgn lupa sms. leh gader2 krup krap ayam tu

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah,

Kak Nur pun terguder juga ni, masuk list dulu haha!