Wednesday, January 4, 2012

Kek Karemel Coklat Moist (Mlong)


Assalamualaikum..

Waahh ibu-ibu kakak- kakak bapak-bapak sibuk la sangat pagi ni kan. Dengan daftar anak-anak, menunggu anak, memujuk anak.. pulak2 anak yang baru nak belajar bersekolah. Lagi banyak keletahnya kan. Alhamdulillah.. saya pun tak terkecuali. 1st time pengalaman menghantar anak ke skul. Apa la akan terjadi.. Berdoa yang terbaik..

Okeh,, ada yang terliur ke ngan kek coklat tu.. Ngeh ngeh.. jangan jeles ai makan kek sodap ni. Terima kasih kat Mlong FB. Hari tu ngendeng nak resepi, terus aje mlong tag resepinya.Terima kasih mlong. Alhamdulillah menjadi keknya dan mmg moist. Cuma.. ada pulak cumanya kan, ni kesilapan saya la ni. Kek tu agak pahit sikit. Maybe saya telah dengan sengajanya mengurangkan susu pekat atau nex time kena kurangkan sikit serbuk koko. Tapi apa pun saya suke kombinasi karemal n kek coklat. Anak2 cam biasa.. pantang namanya kek, laju aje. Jom tengok resepinya.. MLong mintak izin ye.. Resepi  nampak panjang, tapi sangat mudah.

NOTA IZAH: Saya ikut cara ke-2 mlong iaitu dengan mengukus. Kukus lapisan karemal 15 minit. Kemudian tuang bahan kek dan kukus lebih kurang sejam.

KEK KAREMEL COKLAT MOIST (MLONG)
resepi:  Atulnona Abdullah dan Munira Baharum FB
sumber: MLong FB


BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang

STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas

STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

(saya guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal)

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min




****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend

CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang



34 comments:

Anonymous said...[Reply to comment]

As-Salam

Cantiknya kek ni...mak sy sgt suke karamel...thanx sbb share recipe...btw...sy ni silent reader...salam perkenalan...:)

nadira

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

As'salam kek yg menarik dan hebat hemmmm mmg terbaik
kobinasi yg lawa hitam & crem..apatah lg dgn rasanya yg enak

akk perna try buat dua kali kek kerimel, dua2 x menjadi hancur lebur...

tp x kan putus harapan.. akan mencuba juga membuatnya...negok yg izah punya ni lg membakar semagat nak menerai...harap2 kali ni jadilah...

Arizakiah said...[Reply to comment]

Izah buat cara bakar atau kukus?

akak keliru sebab di perenggan atas izah beritahu kukus dan di bahagian resepi izah beritahu cara bakar..yang mana satu izah gunakan?

mala said...[Reply to comment]

sedapnya kek ni ... chocolate sungguh ..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
nadira tq sudi membaca blog akak. InsyaAllah semoga mendapat manfaatnya ye... enjoy reading..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
kan kak shiela. warne kombinasi nyer tu buat saya tertawan nak try. cantik.. masa mlong tag tu, terus berkobar2 nak try. rasanya sukatan gula tu dah cantik tu. sebab bila saya kurangkan suktn susu pekat, rasa sikit pahit tang keknya tu. atau pun serbuk koko saya guna tu pahit sikit kot.

cube lagi kak. insyaAllah boleh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Arizakiah
asal resepi mlong tu dibakar, tapi kemudian mlong cuba cara kukus. jadinya resepi yg saya copy tu resepi asal.

saya cuba cara kedua mlong..iaitu cara KUKUS. Elok cantik je keknya kak. boleh la cuba.bila dikukus keknya lagi moist kan.

Gee® said...[Reply to comment]

subhanallah... rasa nk cubit jer dak ijah nih...hari2 tayang yg best2... camner k.gee nk diet nih.....

izahdaut said...[Reply to comment]

@mala
memang coklat sungguh kak. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak GEE..
hahahhaa.. cubit la cubit la.. akak cubit lemak2 saya sekali ek bawak balik. hahaha.. ala kak, saya pun nak diet ni. tapi banyak yg menggoda. lagi rajin bw lagi rajin diet terbabas. canner ni

Yatie said...[Reply to comment]

uishhh pepagi tngk kek, ni yg terus nak mengekek pagi2 ni....tapi lum masak lauk lagi..ada kang Hamka balik sklh bebel lagi..he3..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah...iyalah...bagi ibu bapa yang 1st time nak hantar anak ke sekolah mesti bermacam perasaan bercampur baur...

Kek ni pun nampak sedap...Dah macam2 versi kek karamel sekarang tapi sampai sekarang satu pun belum Sue cuba lagi...Tak taulah sampai bila nak kumpul semangat dan kerajinannya ni...Maybe kek2 macam ni kurang mendapat sambutan kat rumah ni kotttt itu pasal teragk2 nak cuba tu....Takut nanti mem kena habiskan sorang2 hu hu hu hu

lina said...[Reply to comment]

salam izah - mantap la cake karemel coklat ni...pasti sedap..walapun tak pernah buat style cake recipe yg izah buat ni.

tun_telani said...[Reply to comment]

fuhh.. mmg hitam pekat nmpk kek nih.. tp, hitam tu menawan kan.. nmpk sgt moist..
bais dah sekolah ye.. masuk taska ke arini? semoga jadi budak baik dgr cakap chekgu =)

EmbunRosaliza said...[Reply to comment]

memang tergudaa tgk kek izah ni, sedap sangat kek hitam putih gini, kalo anak2 tgk pasti nak je yg bercoklat mcm ni

Chah said...[Reply to comment]

Memang ai jelez, masa demam kek caramel kaler maler dulu mokcik tkdelah gigil sgt sbb jeles tengok kek org cantik2... Tp tengok yg ni bukan setakat gigil da ni, dh jd parkinson da sbb membayangkan kombinasi kek cekelat feberet ku dgn caramel..perghhh jah! Mmg menambat hati ku! Tq

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..
wahh.. si bais dah sekolah tahun ni ye? bagus bagus.. harap semua okay2 sajalah ye.. & be a good boy ye bais.. takmo nangis2 tau.. hehe..
tgk kek yg izah buat ni baru akak teringat dok simpan resepi kak ilahjy yg akak print dulu... aritu mcm beriya2 nak cuba kek coklat yg digandingkan ngan karamel.. last2 terlupa terus dek kesibukan & Q yg panjang.. hihi..

..::Zue::.. said...[Reply to comment]

slm...biasa duk buat yg jenis kek karemel belang2 tu.. tak pernah lg mencuba kek karemel ni.. Harus dicoba gak ni.. Godaan...:)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
hehehe..jangan kak. baik masak lauk dia dulu. kang tak pasal dapat ceramah free

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
tu la sue. saya pun menempuh jugak pengalaman pertama ngantar anak ke skul. hehe..

oo patut la jarang buat kek. memang kalau tak de sangat sambutan, nak buat pun tak de mood. melainkan nak buat buah tangan ke kan. saya kat rumah ni mmg ramai penggemar kek. tu yg rajin je nak buat tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
tu la, saya pun 1st time juga try kombinasikan dia dengan coklat. boleh tahan sedapnya.

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
warne nya cantik kan. mmg hitam betul kek ni. maybe tu rasanya sedikit pahit. pasni kena kurangkan sikit serbuk koko tu kot.

ye tun, masuk pra.

izahdaut said...[Reply to comment]

@EmbunRosaliza
akak pun buat kek karemel kan. hehe.. anak2 saya pulak, sorang makan tang karemel je, yg sorang lak makan tang kek coklat tu je. aa bagus la kan. ehhe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
kak chah, ada eloknya kak chah gi buat ubat untuk parkinson kak chah tu. hahah.. adeh kelako la..nah bagi suap sikit wase..bio ilang kempunan

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
kak ilah dah buat ye.. saya tak perasan la.ke tak ingat kot. nanti kena tengok jugak kek kak ilah. hehe/

a ah kak madiha, bais masuk pra. alhamdulillah tak hujan kat sekolah tadi. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@..::Zue::..
saya pun pernah buat jugak kek belang2 span tang kek tu. yang ni pun tak kurang sedapnya jugak.boleh la try nak ubah rasa kan

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...mmg nmpk ke'moist'an kek tu...hihihihi
akak pun suka kalau kek yg dikukus ni, lebih lembut gitu...tp xpernah lg buat dgn karamel ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

KAK LIZA
betul kan kak. especially kek coklat mmg saya suke kek yg dikukus

kha said...[Reply to comment]

karamel tu pun ijah kukus ke?brp lama kukus?

izahdaut said...[Reply to comment]

kha..
lama tak nampak.. yep. keremel tu kena kukus dulu.kukus 15 minit. kemudian baru tuang slow slow adunan kek tu.

Tina Othman said...[Reply to comment]

sedap kan kek ni, tapi rakyat kat rumah ni lg suka yg karamel biasa sebab rasa berat sikit yg ni

tapi tukang buat suka je heee sebab coklat kan

Nieza said...[Reply to comment]

menarik tgk kek karamel hitam manis ni zah..rasanya dh pernah masuk list dah tapi belum berkesempatan lagi nk terai.kena tunggu angin rajin dulula..hehe

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Alahai!! yg nie akak dah tergoooda masa tgk kat fb ari tu... cantik sungguh!! nie pasti akak akan cuba nnt...

Alin Marlini said...[Reply to comment]

menarik n tertarik plak..pasti akan cuba :)