CSS

Sunday, January 15, 2012

Pau 3S


Assalamualaikum..

Waduh.. pau ni udah lama di buat. Baru kini nak post berkongsi resepi. Teringat pau, teringat ada adik yang sedang buat assignment mengenai kuih pau. Dan mengalukan saya untuk membantunya. Dari segi apa tu dik akak boleh bantu. Kalau boleh, akak bantu setakat mampu. Tapi sebenarnya, harus ditanya betul2 pada yang pakar. Sbab saya banyak cube 'resepi orang' je. Rasa mcm bersalah untuk memandai2. Tapi kalau nak  membantu..insyaAllahh. Boleh aje.. ilmu baik di kongsi.. di akhirat nanti membantu kita kan. 

Okes.. Pau 3S ni pernah hangat dan berlegar2 sekitar blog2 GMM. Jadi saya yang ada tepung pau ni, mmg suke nak mencuba nya. Dan saya gunakan inti kelapa. Dah lama dah buat ni. Rasanya seiringan masa pau ni tengah hangat. Tapi duk peram je gambar. Sedap aaa pau ni. lembut halus je texture dia. Dan inti kegemaran saya, yang dah lama tak makan. Terima kasih buat kak Maz tuan nyer resepi dan geng masak2 yang lain. Saya amik resepi kat blog Tun. Tq tun.


PAU 3S
sumber: Tun, Yana, kak zana, kak Q

Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil) 

1 1/4 cawan tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok* izah guna tepung pau
110ml air sedikit suam
1/2 sudu besar yis kering
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil baking powder
3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
1/2 sudu kecil garam

inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau


Cara

1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit. -- campurkan separuh dulu air, pastu bila dh tambah tepung baru letak air sikit2 supaya x terlembik ye..

2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu. 

5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.

7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.



31 comments:

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
suka nama dia. Dalam kelas mengaji akak ngan 2 org member digelar 3S sebab ketiga2 nama bermula huruf S. Duduk pulak suka dekat2. Hehehe wajib cuba ni

Qasey Honey said...[Reply to comment]

asslm...gebunya pau tu...geram tgk...rasa mcm nk picit2...hehehe...insyaallah akn dcuba..

Cheq Sue said...[Reply to comment]

seumur hidup ni x penah lagi buat pau guna tepung pau... macam jakun je kan... pastu bila pau tu kembang malu2 mula la nak salahkan resepi.... ngeeeeee

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...akak blm pernah cuba lagi resepi pau ni...nmpk mmg gebu, kena try jugak ni.....tungguuuuu, hihihihhi

K.Nor said...[Reply to comment]

akak beli inti kacang dr tahun lepas lg.. (lama tu kan. tahun lepas) tp tak terbuat gak pau.. kurang ghajin sungguh la jah wehhh.. meh la tulun buatkan utk akak jah

Unknown said...[Reply to comment]

sukernyer mkn pau inti klapakkkk.... mmg nk wat lagi ni....inti klapak pon da standby..."R" jer blom mai2....hihiihih

tun_telani said...[Reply to comment]

tun datang nk mengepau pau 3bijik! hehehe.. tun suka jugak makan inti kelapa, tp kat umah, xkira la kt kg atau kt sini, kalau buat inti kelapa mesti ada yg merungut.. hehe..

mama sara nur @ Cik Nor said...[Reply to comment]

assalam Izah..
cantik gebu pau ni...
kat umah akak ni pau memang laku je, kalu buat sekejap je licin..
pas ni leh try resepi izah tq share resepi yg gebu..

Kama Kimin said...[Reply to comment]

Pehh..pau tu. Gebu lagi..Dah lama xmakan pau. Lagi2 pau inti kelapa. Mengamit memori lama..zaman comot...masak selalu baut sarapn pau kelapa. sedap

mummyseri said...[Reply to comment]

izah, meh tuko ngan pau kaya n kacang kite ni..kelapa pon kite sukelahhh..minum ptg ni gak..tp tak kluwo n3 lagi :)

nOOrsha said...[Reply to comment]

waduuhhhh gebu bangett..aku rase nk cekot seketul pau ko ni..tu dok atas balkkoni klo jatuh untung org yg dok bwh ye,, dpt pau turun dr langit..hihihi....

Mas said...[Reply to comment]

jahhhhh....
aku pun dah lama tak ngepau...he3

wehhhh...cantik berseri2 pau kau jah...
dah lama abisss yerk..
merajuk la...huhuhuhu

rahel said...[Reply to comment]

Lembut dan gebu sangat nampaknya pau iteww..nak jugak seketul..boleh mkn sambil minum teh o..

quinnie said...[Reply to comment]

tengok pau izah ni teringat kelembutan pau ni masa panas2..sedap betul makan...haishhh teringin lak..tapi malas nak buat inti..kekke

ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Terima kasih atas komen Izah. Saya pun suka tengok gambar2 Izah di blog ni. Cantik2 especially gambar close up tu. Rasa nak makan je terus. hehe...

Harap2 belum terlambat untuk saya ucapkan tahniah buat Izah kerana gambar2 dan resipi kek2 izah yang dimuatkan dalma majalah jelita Jan tahun ni. Saya tumpang gembira juga. Tahniah izah, moga terus maju jaya. :) :) :)

Nuwairani said...[Reply to comment]

jap, apa kaitannya dengan 3s? ke sy yg x baca betol2? heheh...apepon, memang halus mulus aje kuih pau tu..mungkin sebab guna tepung pau kot..ada lagi balance tepung pau ni..tak tahulah bila nk mengepau..

maz said...[Reply to comment]

salam izah...ooo dh smpai umah izah jgk ye pau bidan trjun ni..hahaa..ni la adat org merantau..sibaik jdi elok msa kmaz buat yg memula yg xsukat tu..mksih ye izah sdi cuba rspi kmaz yg xsbrapa ni...hope kna dgn slera izah sklrga..

Kak Nik Ja said...[Reply to comment]

betul ke resepi2 izah masuk majalah....klau betul setinggi2 tahniah dari mokwo...moga lebih maju jaya lagi lepas nih!! mokwo pun suka skodeng blog izah...mcm2 adaaa!!

Anonymous said...[Reply to comment]

saya pun boleh bantu..hehehe, bantu makan kan...adoiii lama dah tk mkn pau camni.

Mieza said...[Reply to comment]

membukit elok pau izah naik..gebu jer..mesti sedap!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
heheh.. kak sam.. saya pun tak tahu napa pau ni disebut 3s. kalau akak ngan kakwan akak tu saya tau napa. hehe. nanti akak buat la pau ni sempena geng 3s

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qasey Honey
dah picit2 jgn tinggal kan. kena beli rm2 seketui. hehehehe.. gurauu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cheq Sue
try la guna tepung pau. mana resepi guna tepung gandu tucube tukar ke tepung pau. pasti suka hati ngan hasilnya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
tu la kak.. nampak simple resepi ni, sebab tu try jugak tu. elok kejadiannya, tapi saya guna tepung pau

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
akak, tahun lepas tak sampais ebulan lagi tau. hehe. saya pun ada juak beli inti kacang. tunggu nak buat menda lain lak. tepung pau dah habiss

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sugar 'n' Spice
kalau inti kelapa dah ada, mcm2 boleh jadi kuihnya nanti kannnn

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tau sapa. hehe.. huby akak, inti kelapa pun bukan la kegemarannya. tapi dia boleh makan. lain la kalau kuih yan kena sadur ngan kelapa mentah. mmg dia tak makan. makan sikitt je. geram je tengok kan. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@mama sara nur
waalaikumussalam..
wahhh kalau laku je pau, memang seronok kita nak buat kan. seronok je pas masak, anak2 berebut makan. semangat nak meronggeng ke dapur. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kama Kimin
ada zaman comot ek. dulu zaman comot main kat tanah. ada kutu. hahhaa.. kantoii.. masuk sekolah je, slalu jangkit2 gitu..kiki

Sheery Dream Cakes said...[Reply to comment]

rajin izah buat pau... cantik pau yg izah buat nie.. geram akak tgk pic atas tu... kemas tersusun rapi... cantik plak tu... geraaam..

Drew said...[Reply to comment]

The advantage here is I can use an inverter connected in the truck and the inverter output will charge the four boat batteries through the onboard charger, at the same time with the truck running, the truck battery is charging. Devices like digital cameras would have LCD screens that drain a lot of energy, making Nickel Metal Hydride batteries fit for the matter. The top five naughty gifts that you can get your partner. Obtain the registration details, licence details and contact details of any other people involved in the accident and the contact details of any witnesses to the accident.