CSS

Thursday, January 19, 2012

Sagupal Simple


Assalamualaikum..

Tahun lepas, saya baru je kenal dengan bubur ni. Masa menikmatinya dikenduri kakak saya, akikah anak keciknya. Balik rumah, teringat2 kesedapannya. Buat status kat FB, apakah bubur yang sedap itu, ramaiii kakak2 dan adik2 yang menjawabnya. SAGUPAL atau SAGU KEPAL atau ASAM GUMPAL!! Owhh rupanya ada lagi bubur yang sedap yang mudah yang belum diterokai saya. Sangaaaaat best. 

Teringat lagi kak NOR Ganu bagi link2 di myR. Ada 2,3 resepi boleh la jenjalan ke sana ye. Tapi teringat jawapan kak lLAH JY, katanya kepal2 kan sagu, rebus kemudian masuk dalam kuah santan. Dan jawapan kak Ilah ni sama dengan yang saya risik2 kat kenduri tu. Jadi saya punya sagupal palingggg ringkas. Sebab kata kak Nor, sagupal ni menu orang pantai timur. Belah Ganu lain caranya dan belah Kelantan lain caranya. Tapi basic sebenar sagupal ni, sagu diintikan dengan kacang hijau dan dikepal. Kuahnya pula santan putih, ada bawang n halba. 

Tapi sebab saya trasa nak makan bubur cam kenduri hari tu, tanpa inti dan tanpa rasa halba n bawang, jadi saya buat cara kak Fz, dan santan tu saya letak gula merah. Macam bubur biasa. Tapi.... MasyaAllahhh..sodapnyeeee. Jom la tengok cara saya yang simple. Jangan mare org ganu n klate deh.



SAGUPAL SIMPLE
by: izah

1 cawan sagu
3 mangkuk santan
1 helai daun pandan
gula merah
gula pasir
garam

Cara

Sagu dicuci dan ditos. Masukkan sagu dalam mangkuk besar.
Tuang sedikit air panas dalam sagu.
*tuang sikit2 hingga nampak sagu boleh dikepal.
Didihkan air dalam periuk.
Kemudian sudukan @ kepalkan sagu tadi dan rebus dalam air mendidih.
Sementara itu, masakkan santan sekali dengan daun pandan, gula dan sedikit garam.
Bila sagu yang direbus tadi nampak kurang biji2 putihnya, boleh diangkat dan dimasukkan dalam kuah santan didih tadi.
Rasa bubur secukup manis dan masinnya dan pekatnya.
Kemudian angkat dan hidang.


Rujukan dari :












67 comments:

LadyD said...[Reply to comment]

wah..

best2..

nk try laaa...

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

menarik suka sagu ...tak tau name resepi ni asal mkn je....kira jadinya sagu bekuah aje biasa sebut... hehehe mkn sejuk2 sdp ni

Mas said...[Reply to comment]

ooooooooo...gitu yerk makcik caranya...
aku pun first time tengok sagupal ni....
memang tergoda wehhhhh....
hmmmmm...jappppp nak bayangkan rasanya...
sedapppppp sedapppppp
kebetulan..
aku baru jerk beli sagu 2 hari lepas....
kelapa jerk baru habisss...
nanti harus ku coba sagupal ni.....

mehhhh secawan..
jangan kedekuttttttt...

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

*Kak Lin tgk cara buatnya mcm senang jer..sedap nampaknya..

Yatie said...[Reply to comment]

ada lagi tak? bak akak semangkuk ya...dah terliur sangat ni..

Gee® said...[Reply to comment]

wow! k.gee suka bubur... apapon janji bubur manis... sedapnyaaaa

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

wajib buat nie!.. dh x tahan mengeces je nie.. adoi...

HaSue said...[Reply to comment]

Siyes aku ingat menu india bila tengok nama menu ko nih..dekat2 ngan nama gopal..ingat x salu sekolah rendah dulu kalo nama kwn india mesti nk taruk gopal,raju..haha ..pastu baru aku ingat isu menu ni tahun lepas.aaa,kira sampai arinilaa ko trbyg2 ek..sedap yer zah?saja je aku tanya skali lg wpun ko dah bgtau sedap..nak bg pjg komen.

Ni apa bg sukatan cam mak nenek ni?sukatan mangkuk bagai..keskeskes..sbnrnya aku x abis loading gmbr,tu yg fokus kat resepi.

kemain aku ngutuk ko kan..blog sndiri x terupdate lg ni..ko updatekan bleh?aku bg upah seposen 1 entri.kire gaji hari laa..tanpa komisen,tanpa elaun.tp potongan gaji kalo lmbt update..amacam?nak pertimbangkan?

mala said...[Reply to comment]

Unik la sagu ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@LadyD
simple je tu kan. boleh try. caranya pun bleh dipelbagaikan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
saya simpan baki dlm peti ais., makan sejuk2. mak aiiii sedap

Ezadlieza said...[Reply to comment]

salam izah...fuyooo pepagi akak tgk sagupal..mcm terasa rasa nak makan ler pulak...nampak segar jer...akak ni byk bebenor menu nak buat tp asyik tertangguh jer...bila dah bawa kluar mentega..enyudahnya simpan balik..kuikuikui..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
pi cari santan mas. ko mesti suke sebab ko kan suke sagu. dah buat bagi aku setengah periuk

izahdaut said...[Reply to comment]

@LinRosly
tu la. kata si anna orang kelantan, mak dia buat jadikan sagu tu masak dulu. pastu cedok dlm kuah. boleh je mana2 yang senang la kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
setengah mangkuk je boleh. ramai lagi nak makan ni. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
saya pun suke bubur jugak.sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@::Azura Rahman::
lap lap mulut tu. haha.. buat la kak. kalau nak makan sikit kurangkan sukatan tu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
aku cam malas je balas ko nyer komen ni. tak berapa reti pulak nak baca komen ko.haha..

ala kuih sagu ni mana payah bebetul sukatan. suka hati la nak buat berapa banyak. ko jgn nak mak nenek ngan aku. kang aku sumpah karang. kikiki..

up la sikit gaji tu. meh aku nupdate kan. nanti duit innity kasi 50% kat aku. ngahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@mala
unik n menyelerakan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak EZADLIZA..
hahah.. gitu la kkekdahnya.rasanya saya pun biasa gitu jugak. kenkadang nak buat menda lain, yg jadinya menda lain. haishh

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
ermm 1st time akak tgk dessert nie.. menarik.. buat dr sagu yer... dulu akak kureng ckit makan sagu nie tp sejak 2 menjak nie pandai plak makan sagu.. ehhehee... bole cuba buat nie .. caranya pun mudah kan izah...

AbbotCottage said...[Reply to comment]

laaaa ko Zah, kan aku order jangan gaul gula merah tu, tak per tak per, bak semua yang ada kat dapo tu, aku bawak balik. lalala~~lalalala~~~~hai senangnya dalam hatii, dapat bawak balik sagupal Izah lagi..lalala~~~

Zaliedana said...[Reply to comment]

Erm dah watlah eks yg duk sibuk2 tanya kat fb dlu..Tapi kalo versi da halia n halba bagai,sy imejin cam xleh nak telan lak,kalo versi gini oklah,coz ala2 puding sagu gula merah tuh..Aishhh meh semangkuk kak izah oi..

chikadakbiru said...[Reply to comment]

salam..

hoh guane nih..ore ganu (ayoh n suami kite laa) dop bese makang lagi bubur nih...wajikk cubaa nih.syukran

rahel said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah,leleh2 air liur tengok asam gumpal tu...sedap n lemak pastinya..

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah

simple mana pun nampak sedap arr!

Liza said...[Reply to comment]

salam izah....ni pengat pebereet hubby akak ni..tp biasanya akak buat kuah putih...

K.Nor said...[Reply to comment]

ish... apa nih!! derhaka tahap gaban dah nih! tak ada dlm surat beranak sagupal@asam gupal gini nih.. agak2 mau kena pancung tak? kalau tak nak meh sini 2 mangkuk... heeeeeeeeee :)

k.nor kan, bila makan jer asam gupal ni, selalu teringat kat sorang mek ampang yg duk riuh tanya kat fb ttg asam gupal ni, tahun lepas ek.. bukan main org duk explain siap bg link resipi, the making la.. tp diam sampai sudah.. ish. ish.. sapa la org tu ek.. agak2 kalau dekat mmg dah kena hempuk mek tu kan.. :P

nOOrsha said...[Reply to comment]

hahahaha...cam hampagas je komen sue tu.. kikiki.. x pe jah aku sokong ko.. memang macam mak nenek.. eh..terkutuk lak aku..hahahah.. halal yerk... uhuhuhuh...

ni aku bwk blik bekas sagupal ko nih sambil bubuh air batu sket..aku suke makan sejuk2 menda gini..nyumnyum :) bekas thn dpan br aku pulang ekkk.. :P

Chah said...[Reply to comment]

erk....camno leh dapat bekalan sagu lak ni? rasanya ai da borong seme dh minggu lepas...

Ayu said...[Reply to comment]

assalam izah, pertama kali akak dengar sagupal ni..oo lepas baca barulah tahu ini dessert orang pantai timur & ganu nun ya..
patut ler tak pernah dengar..
kalau dah siap masyaallah tu confirm sedap lah ni ya izah...uish...tekak tertanya mcam mana rasanya tu agaknya ya..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah...wahhhh desert kegemaran ni..haaa betul tu kalau kat belah terengganu, ia ada inti kacang...ohhh sedapnya...rasa macam lama pula tak makan ni....

Masya said...[Reply to comment]

cuaca panas kat luar ni.. kalau dapat minum mesti bestkan...

Kama Kimin said...[Reply to comment]

Wahhhh...Izahhhh...bergumpal2 sagu ko Zah...mau penuh mulut bila makan sagu ni kan...jgn tecekik dah ler...wakakaka...apa2 pun mmg nampak sodap..my peberet bab sagu2 nie.

kakna said...[Reply to comment]

terbayang la pulak makan cendol.macam tu ke rasanya..
kakna tak pernah buat lagi ni..

Mama Ann said...[Reply to comment]

Sedap ni Izah..petang2 ni tk ada apa nk makan..tap..tap..tap menitik air liur mama..

Sugar 'n' Spice said...[Reply to comment]

jah...ini serupa cam sagu gula melaka kn.... sedap makn time sejuk2 kn...

btw...this year i'm going to 36...adek ler tu kn...kn..kn..mude lg kn...kn...hihiiiih

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah.. mmg sonang yo bueknyo haa.. Rajin dgn tak yo..hehehe.. Akak datang bawak setupperware aiskrim penuh dgn ovallate ni.. Pi buek kek pisang!..hihihiiii..

~K Ham~ said...[Reply to comment]

adik sayang..sagupal ada lagi ke? nti akak dtg rumah ya...

mama sara nur said...[Reply to comment]

sagupal...firstime akak dengor ni he he tp tgk je dah tau mesti sedap hihii sagu minat sgt2 akak ni selalunya bubur sagu gula merah je takpun kalu wat pengat pisang ke mesti letak sagu lebih2 he he
Izahhh...om tukar2 lagi nak dgn bubur pulut hitam he he

Wani said...[Reply to comment]

kalau kat kelate sagupal ni letak santan jeee .. ni memang fave ibu neh ,,, tiap kali posa mesti nak buat hihi makan .. tapi x berapa nak kenen sebab letak santan je .. ni kak izah tambah gula merah ya .. lagi sodappp ni .. macam nak buat bubur lah ya ..

Asmara said...[Reply to comment]

eh2 jakun. pestime dgr nama ni zah. ehehe.. tp lebih kurang mcm sagu sntan yg biasa buat tu ek. nama je lain kan. tq zah share resepi, boleh cuba style gini pulak. :D

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
betul kak. mudah je caranya. tapi banyak la derhaka ni kak. hehe..asalnya kena diintikan dengan kacang. cube la kot2 anak2 suke. anak saya suke bubur gini. diorg kata makan jelly

izahdaut said...[Reply to comment]

@AbbotCottage
elok la ko bawak jinjing periuk tu. tu periuk kosong tu. basuhkan ek.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
hha..punya lama baru nak buat, kena tunggu mood n masa jugak nak makan menda2 gini kan. akak nak rasa mcm yang makan masa kenduri tu. so akak buat la gini. yang halba tu belum try lagi. nanti kita gi ganu, kita makan pure air tangan org ganu. baru best kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
afwan cb..
haha./. kena buat la tu. buat yang versi pure orang ganu la cb. akak buat ni versi kenduri akak pergi hari tu.

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
betul tu.. lemak manis memang sedap. not too sweet tapi kalau dapat ngap ngan sagu tu mmg sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
simple la tu kak. simple tapi sedap.. kalau letak inti tu susah sikit la kan nak kena kepal2. tapi itu lah menu tradisi kan. nanti nak cube jugak letak ini. cam best je

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
ye la kak. asalnya memang kuah putih. saya je memandai letak gula merah. mara ore ganu. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
hahahhaa.. baca 3 kali pun komen kak nor ni saya duk gelak lagi. beria2 tanya ek. ingat nak buat haritu jugak. memang tahap gaban derhaka kak. rasa tak sampai hati nak taruk nama sagupal ek. sagudu boleh kak? sebab tak kepal tapi sudu kan aje. haha.. takut kene hempuk ngan ore ganu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
ko tak yah pulangkan bekas pun tak pe sha. ko bagi je pinggan kerang ke aku. hahaha..

memang sebesen ko ngan hasue. sebesen!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
eh bukan datin chah bagi saya sebungkus ke tadi. muekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
kalau penggemar sagu kena try la kak nak merasanya. pada saya sedap. tapi ikut original resepi tu tertanya2 jugak cemana rasanya. nanti kita try kak resepi ori. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
tu la sue. kat sana ada inti kan. trasa gak nak intikan ngan kacang merah. tapi kenangkan nak menggumpalkan inti tu, haha.. terus aje nak senangkan. sebab mmg gemar saguuu..jadi mmg sukeee sangat

izahdaut said...[Reply to comment]

@Masya
betul tu, diminum sejuk2 pun sedap, panas2 pun sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kama Kimin
ahaha.. tercekik kalu tanggung sendrik .. loo mana ada beso2 gumpal nyer. saya buat kecik2 je. sebab takut budak2 tercekik. hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@kakna
dia punya kuah lebih kurang la kak. cume sagunya aje cara nya digumpal. tapi saya sudukan aje. try la. buat sikit nak merasa.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Ann
hehe mama , kalau time lapar jalan2 blog memang la menitik air liur. pastu rasa tak sabar2 nak ngap kan. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sugar 'n' Spice
hehehe awet muda la tu kak..
lebih kurang la. tapi sagu gula melaka tu kita sendukkan kauh makan ngan sagu yang dimasak kacau atas api kan. yang ni sagu tu lepas rebus yang kepal2 tu masukkan lagi dlaam santan mendidih. masak kejap. so lemak2 n pekat2 sagu tu melekat la lagi. ngancam u!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz / Nadz COSK
sajo la tu nak mengono den. banyak betul ovelet kak naz. bukak kilang ovelet ke? hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@~K Ham~
kalau dah siap nanti akak panggil saya ye. eh rumah sapa yang ada sagupal ni? hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@mama sara nur
a ah kalau letak dlm pengat pisang sedapkan. tapi ni, sagu dia gumpal2. sedap suap satu satu. cer la akak try. tapi sedap lagi bubur pulut itam akak ekkkk

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wani
a ah wani mcm bubr. letak gula melaka. cume akak amik idea kepal kan sagu tu mcm buat sagupal. cer la try. sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Asmara
saya pun baru tau je ada bubur gini. sedap as.. try ler. kaedah penyediaan tu ada beza sikit. tapi rasa ada lain jugak. sedap

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

laaa.... doh bakpe sagupa jadi gituh? kalu akak (hidang) ke orang teranung ni tobak pong orang tu dok kenal setabok! hahahahahahaaa... mek ampang kena tukor nama dalang paspok ni.. kena letok nama 'Pengat Sagu' baru sabboh! (sesuai) eheheheheee.... saja wat tubik loghat teranung... nok wi tahu kokrang yang kita ni anok teranung sejati.. muahahaha...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
siyes saya tak paham. paahm sket2 je. hahaha.. tu la. kena tukar la ye. banyak sanatsderhaka nyer tu. tak pe..tu kat link2 tu semua ori punya resepi kak. haha

kha said...[Reply to comment]

leh try ni..kha suka sagu ni tp x suka rase halba dan bwg tu..kini dh temui cara penyelesaian..:D