Monday, January 16, 2012

Kerabu Mangga dan GA HOTSS Kak Anymz


Assalamualaikum..

Ada cecair dalam mulut merebak keluar dari bawah lidah? Biasa la bila nampak kerabu masam2 ni kan. Atau pun meleleh dek kerna melihat HADIAH GA dari blog glemer kak ANYMZ. Yee..nama glemernya kak ANYMZ. Bunyi kan zzz kat belakang tu. Tapi lebih sedap dipanggil kak Anim. Dah jenguk ke GA nyer tu? Masih panass menerima penyertaan mana2 blogger atau bukan blogger. Mungkin juga kak Anim dan abang Tapa sangat excited menunggu jawapan dari anakndanya si puteri Ainul sehingga nak di GA GA kan keputusan Ainul tersebut. Jawapan apakah yang ditunggu oleh mereka? Apakah keputusan Ainul? Dan apakah kesudahan GA tersebut. Saksikan bersama2 di blog nya DI SINI ATAU DI SINI. *adeh tak tahan tersengih2 je ni. Hahah..

Okess.. berbalik pada makanan masam di atas. Masa nak membuat kerabu ni, internet lak mengong. Tu la, kalau resepi semua nak rujuk internet kan. Bila internet buat hal, mula senak perut. Kekdahnya tertelipon la sorang kakak tu yang sedang meronggeng di dapur buat kek untuk anak bujangnya yang dah 3 kg lemak dibadan sementelah pulangnya ke Melesia. Jadi kekdah nak buat kerabu, diberi oleh kakak itu.. masam kena seimbang dengan manis dan pedas. Masin xpayah sangat pun tak pe. Nak sedap taruk sos ikan. Jadi main2 je  kat situ. Perah limau nipis, tambah gula, tambah cili padi hiris dan sos ikan. Dan bahan2 lain ikut suka suki suku hati la kalau nak letak.

KERABU MANGGA VERSI AMPANG

bahan

2 biji mangga hiris
1/2 biji lobak hiris
3 batang kacang pnjnag
6-7 biji cili padi

2 limau nipis
1/2 biji bwg besar
gula
sos ikan

segenggam ikan bilis garing
segenggam kacang tanah garing

caranya:

gaulkan semua bahan diatas. Rasakan dan seimbangkan pedas, masam dan manisnya.
Hidangkan.


Belum sempat nak BW lagi. Cume sempat cicah cicah ke blog kawan2 cume belum sempat tinggal komen. Ada hal sekejap. Nanti malam insyaAllah saya BW dan membalas komen. Bye...

24 comments:

nonierahman said...[Reply to comment]

memang kecur liur dibuatnya

Acik Erna said...[Reply to comment]

izah..dah teringin ni..sedapnya kerabu..
akak tak nak masuk GA anymz..akak nak mintak je..he he

anymz said...[Reply to comment]

hahahahahahahaha..

ko jah...(sambil2 main2 hujung2 baju ni,sambil goyang2 badan,bughuk rupa org tua buat lagu ni kan,hehe)
ni dah bukan senyum dah ni..dah tertekan2 perut nahan gelak..sengih2 je dr tadi..
ainul kata tggu dia balik dr klas koko,..tak sabar2 nak baca,katanya.

dia pun sdg konpius dah tu..
eh!mmg terleleh ayaq liuq tgk kerabu mangga ni.rasa nak makan mangga lah jah.cicah kicap belacan pun okay gak time panas2 ni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

adoiii.. memang tak tahan tgk kerabu mangga mu ni izah.. dahla sejak 2, 3 hari ni mmg terasa2 nak mkn asam jer.. (kes nak dtg bulan.. hihi) adeeiiii.. mcm nak menitik2 air liur ni ha..... ptg karang kena gi carik mangga mudala........... nak mkn cicah2 collek!

K.Nor said...[Reply to comment]

eh jah... kalau ikan bilis ada la org goreng garing2.. takkan kacang tanah pun org goreng sampai garing! haha

huh.. ngata kat akak ya... lain kali tak mo angkat talipon! :P

rahel said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah...bikin terliur lagi tengok hidangan tu...bagi Rahel rasa sikit..hehe..

Wanieyra said...[Reply to comment]

Salam izah...

Memang meleleh tgk kerabu ni, macam tu jugalah kita meleleh tgk hadiah contest dari kak anim tu.... siapalah yang bertuah akan dapat tu?
Kalau ira, ira pilih bandung je...maklumlah boleh gi shopping. Tapi disebabkan Ainul tu masih sekolah lagi, tak elok gi jauh2, gi langkawi ye.... boleh ikut ayah & ibu. Betul tak kak anim????

Mas said...[Reply to comment]

jahhhhh...
tisu sekotakkkkkkkkk....
menitik2 dah ni air liur aku..
tolongggggggggggggg.....

nOOrsha said...[Reply to comment]

waaa sodapnye kerabu mangga!aku suka aku suka..... nyumnyum..dapat ni aku ratah jer tau....terkecur lak liur ni tgk pic ni..adehh...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

izah..tumpang tengok, nak makn sah dah licin kan..

IZA AKMA said...[Reply to comment]

adoii, tak tahan nengok kerabu mangga tu izah..kecur dah ni tp sib baiklah dah mkn semalam..kalau tak dah iza kaut kat sini jer..

tun_telani said...[Reply to comment]

adoiiiiii........ rosak laaa laptop tun niii... menitik air liur.. kene jemur tgh panas ni.. haha..

Mamasya said...[Reply to comment]

Aslmkum Izah.kerabu mangga mmg favorit.ada sos ikan...kacang tanah...ala somtam...sedap..

Chah said...[Reply to comment]

Bkn ayo liyor je ni jah oii.ayo ketuban pun nk terkeluar..kekeke...aduhhhh aipun menghitung detik demi detik keputusan ainul tu...maklumlah tak penah join mana2 GA sebelum ni....sian kan jah....umor daku ni dh Tiga puluh semilan thn ni....tkkan dgn orang tua pun korang nk berlawan ye tak...kehkeh...

Nieza said...[Reply to comment]

my fav kerabu ni...kecur liur dah tgk ni...nk blk la..:)

haniaiman said...[Reply to comment]

aduhhh..takleh tahan tgk laa..

eina said...[Reply to comment]

kak ijah oiii..pandai sungguh goda menggoda ni ye..ade lg x mangga tuh?esk tlg wat kan utk eina skt ek...alaaa bknnya jauh ampang ngan sg buloh kan...ekekeke

K.Nor said...[Reply to comment]

chah!! air ketuban sapa yg pecah tu!! chah peknen ke!! hahaha

Wani said...[Reply to comment]

salam kak izahh .. dari tadi lagi ternampak kerabu yg masam2 tapi line busy ... memang faverite kerabu cam gini.. tapi tengah2 malm baru nak merayap jengah dapor orang :Dpasal egg tart tu .. filling tu jadi likat .. xberapa sedaplah sebab x smooth kat dalam , so JANGAN CUBA HIHI ... mungkin terlebih kacau kot .. .. tapi cuba tengok kat resepi egg tart dari wendy yg wani dah sertakan link ..nampak cara nak buat filling dia tu taklah susah n x de custard .. wani, bab2 ada filling letak custard neh susah .. lebih2 lagi kalo letak atas dapo ... hihi

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

bukan setakat air liuq jer yang menjijis keluaq jah, segala air kat dalam badan ni nak terkeluar dah jah oii. pagi2 k.ct dok betandang mu dok idang kerabu mangga ni. siap jap lagi siapa yang tengok kerabu ni, kalau tak keluar semua air bukan manuisa lah tu...hahaha.

ada kang kena hambat ni kang jap lagi..lariiiii

quinnie said...[Reply to comment]

izah halus mulus ko rencek mangga tu...kita fail la kalau nak buat gini...hehehe...letak sos ikan memang lagi sedap kalau buat kerabu ni..kecur weiii...hehhehe

ummiarissa said...[Reply to comment]

kerabu mangga ni memang itu je kan ramuan aslinya...ada asam limau cili padi...yang lain atas kita kan...kerabu ni saya suka makan dengan nasi...ada yang ratah gitu je ke?

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum adik Izah..

Amboi..amboi..amboi.. Ni dapat markah tambahan ker ni siap promote GA kak Anim..hahaha.. Gurau jer ye..

Nak kerabu yg ditanya resepinya melalui telipon tu sikit..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

kecur liur d buatnya tau... terliur akak tgk kerabu nie izah... cam terasa plak kat tekak nie.. kalu ada daughter nie pasti dia suka buat kerabu mangga... mmg fav kami .. nnt nak cuba buat resipi nie.. sedaaapnya.. x leh tengok lelama.. makin d tgk makin terasa plak kat mulut nie... sedaaap!!