Thursday, January 26, 2012

Kerepek Setahun Sekali Ngaku


Assalamualaikum..

Kerepek dari buah Arrow head atau Ngaku. 
Pertama kali beli dan jadikannya kerepek.
Beli sekilo, habis sekelip mata.
Sangat sedap, sehingga en asben kata kita beli 10 kilo la pulak.
Muaha.. membayangkan ai feluh2 buat kerepek.
Tapi ai rela, sebab kerepek ni memang best.
Tak letak garam pun best, letakkan perasa garam pun best.
En asben cadangkan  buat kerepek pedas.
Masih memikirkan cemana rasanya..hmmm 




Nak merasa kerepek sedap ni?
Senang je, gi pasar atau pasaraya, dapatkan buah arrowhead ni.
Timbang dan gi bayor. 
Sekilo sekitar rm2.50 je kan. Atau ada tempat lagi murah kan.
Balik rumah, kopekkan kulit dan tinggalkan kepalanya.
Kepala tu sebab senang nak pegang time sagat nanti.


source: here 


Panaskan minyak deep fry.
Masukkan hirisan ngaku, dan goreng hingga hampir keperangan.
Kalau nak rasakan dengan garam boleh je taburkkan garam sebelum menggoreng pada hirisan ngaku tu.
Tapi saya suke masukkan air garam dalam minyak.
Iaitu semasa ngaku tu hampir keperangan, masukkan 1/2 sk air garam dalam minyak.
Gaul rata sampai minyak berenti berbunyi.
Angkat.

Bersedia untuk ngap krup krap.




40 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

setuju sangat ijah...memang sedap!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak gee..
kan sedapppp

hazila said...[Reply to comment]

Orang yg makan memang syokkk... tapi org yg nak buat tu la kan, berchenta juga.

Masya said...[Reply to comment]

setuju sangat sedappkan.. saya pun dah buat jugak.. nanti cubalah ltk perisa lada hitam memang sedapp...

Wanieyra said...[Reply to comment]

Betul ke sedap izah. ira ingat buah ni org cina je...ketinggalan zaman betul ira ni.

Erani Zuhran Mohd Nor said...[Reply to comment]

Izah, last week teringin sangat nak buat sebab tahun lepas buat sket jer.. tapi sedihnya sebab habis,... pergi 2 hari kat tesco sebab murah sgt (RM0.88 jer) kot. Tapi memang tak ada rezeki ler tahun ni... ke econsave pun habis... Tgk sini jer la jawabnya...

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...akak jugak la jakun, xpernah lg merasa buah ni...ni la pestime akak nengok rupanya....hihihihi jakun kan...
nnt kalau izah buat lg, jgn lupa pos kat akak sikit yer...hhihihi

Sally Rashid said...[Reply to comment]

tak pernah tengok dan tak pernah rasa buah ni..ada kat pasaraya ker..??

Chah said...[Reply to comment]

tp musim CNY murahla..luar musim, mahai sket...kak bedahpun penah makan, tp x penah buat....memang ralit lah!

Kak Sam said...[Reply to comment]

Huahhhhhh nak sebalang. Hari tu akak buat 4 kg pun rasa cam nak tercabut lutut, Kalau buat 10 kg mau masuk spital 3 hari. Tapi nak ngabiskannya sat je.

.:: Mrs Z ::. said...[Reply to comment]

setuju sangat dengan izah, mmg sedap kerepek ni, saya buat pun sbb tak tahan tgk kat blog kwn2, nampak sedap sesangat, dah buat terus jatuh hati ^_^ hari ni saya dtg godek2 resepi di blog izah, nak tgk resepi apam...mintak izin copy ye izah ^_^ tima kasih...

CitarasaKu said...[Reply to comment]

Salam...nampak sedap.

Atie iskandar said...[Reply to comment]

kak kite ingatkan buah org cina, mase nak raya cina ritu, berebut2 org cina beli.. tak tau pulak bole buat kerepak.. ruginya tak bli mase tue..

Asmara said...[Reply to comment]

hwaa.. bila nak rasa ni. Izah nak beli sekilo pastu pos ke sini boleh? hehe..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,sy n hb baru 1st time juga mkn,tuh pon sbb tergoda bila tgk kak sam wat,mmg sedap kan,hb pon kata suh wat lagi,ritu time murah,sekg,xsamp rm1,tapi bila pikir nak sagat tuh yg malas,time nak goreng n ngap cepat jer..

kakna said...[Reply to comment]

salam izah...
kakna dah lupa nak buat apa dengan ngaku ni.dah lama beli tersimpan dalam peti ais.nak buat la petang ni..

mimie@Sugar 'n' Spice said...[Reply to comment]

izahh...w/pon x penah rasee... akk nk ngaku ler cam mmg sedappp....

rajinkah aku nk membuatnyerr..??? hihihihi

mummyseri said...[Reply to comment]

Izah, tergode n ngaku mmg best lah tgk kepek ni, walau ngadap je kat pc ni haa..tak penah mkn n buat..harus ni tp xtau bile :)

Tina Othman said...[Reply to comment]

aduh, baca ni baru tau, mengong g buang tang atas tu, punyalah jenuh nak sagat aritu, sampai luka2 ibu jari, tapi aritu buat tak letak garam pun, sebab ada kawan ckp dia ni kuat resap garam, tak taulah

tapi yg bagus boleh sagat kat luar kan, dah byk baru goreng, tak mcm kepek pisang, makan mmg sedap tapi tukang goreng berpeluh hihi

intan morsalin said...[Reply to comment]

mmg mabeles sgt2...
sya sama cam tina...pi buang tangkainya...huhuu
pasni akan pastikan ekor tonjet tu sentiasa ade..hihihi

nOOrsha said...[Reply to comment]

waaa camne rasenyaa ya..aku x pnh mkn lg ni...ni cny da abih kompom thn dpn br jumpe ngaku ni..uhuhu...x dpt bayangkn lg...erm..bak mai sepeket..aku nk rasa..huhuhu

Ummiakid @ lily said...[Reply to comment]

suke sangat...mmg setahun sekali...time CNY jer jumpa...taun ni x buat sebab tukang sagat outstation...den malas nak nyagat...tapi seyes mmg sedap makan sesambil tgk tv...layannn

K.Nor said...[Reply to comment]

tiap2 tahun ai buat kerepek ni jah.. tak perasan ek.. hehe

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah mama pun jakun juga ..ada nama lain dak buah ni..sbb mama tk pernah dengar nama buah ni.. macam bawang besar pun ada..

Kak Rose said...[Reply to comment]

Izah!!! ari tu kak rose buat pun sekejap je abes... nak membuatnya punyalah berpoloh2... sekejap je dah ilang... tinggal balang!

Puspha said...[Reply to comment]

ini favourite saya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
tu la kak gee. 1st time rasa..mmg best sangaaat

izahdaut said...[Reply to comment]

@hazila
betul tu.. nak kopek nak saat nak goreng. memang banyak gak kerja n lama gak duk melangut kat dapur. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Masya
oo taburkan aje lada hitam ye. tq tq sudi share

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
sama la saya ira, dulu2 ingatkan buah2 org cina n cara masak yang pelik2. rupanya bila tengok ramai je org buat kerepek, tu yang naak sangat try tu. mg sedap tau. ada iras2 kerepek pisang campur kerepek kentang

izahdaut said...[Reply to comment]

@Erani Zuhran Mohd Nor
oo dah habis ye. rasanya sekrang pun dah tak de kot area sini. sebab dah hujung 2je kan. mmg mendapat sambutan betul

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
akak, kalau jumpa buah ni cepat sambar kak. ambik je 2-3 kilo. mmg berbaloi jadikan kerepk. sedap!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sally Rashid
adaaa.. kat pasaraya mesti ada punya. tapi skrg tak tau la. katanya dah kurang, sebab hujung2 cny dah kan;. tapi mmg sedap tau buat kerepek

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
tu la, saya beli pun dh hujung2 tu pasal rege mahal dah tu. hmm ngunyah dia mmg ralit mcm tak perasan je bila cakap eh pasal dah habis ni. korang makan banyak sangat la.. tengok 'korang' jugak yg slaah.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
wah akak, buat 4 kg puas makan tu. itu cakapnya aje. sebab menandakan sedapnya tu la

izahdaut said...[Reply to comment]

@.:: Mrs Z ::.
waahh nak buat apam apa tu? nanti siap bagi saya 5 ketui ye. hehe.. memang sedapkan kerepek ni. ni memaang nak ngaku ni.. ngaku mmg sedap. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@CitarasaKu
nampak dan memang sedap pun. krup krap lemak sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Atie iskandar
tu la.. akak pun since last year baru tahu buah ni sedap dibuat kerepek. mmg lepas ni kalau jumpa, jgn tak beli.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Asmara
as.. kalau dah sampai sana kompom dah lembik buah ni. hehee.. nanti balik mesia time cny ye. pasti suke kerepek ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
aa tu la.. menda sedap ni mmg gitu la. kalau nak makan kena remeh sikit. hehe..hubby akak pun suke ct. berbaloi buat bila ada yang makan. cume budak2 je la. diorg mmg kureng gemar dengan kerepek