CSS

Tuesday, January 17, 2012

Kuih Lapis Noorsha


Assalamualaikum..

*nampak sopak kat permukaan kuih lapis tu? kikiki.. no bodi perfect!!

Kuih lapis untuk minum petang. Sedap. Hanya menggunakan tepung gandum tanpa tambahan tepung2 lain. Bila kunyah teringat kuih2 mak mak masa dulu. Texture dia tu la, tapi rasa dia lain sket sebab ada penaambah lemak2 susu cair. Tapi anak2 suka sebab ada rasa lemak susu tu. Diorang makan semangkuk sorang potong kecil2. Sambil makan sambil kata jelly pink n white. Gasakk.. dah kata kuih lapis, diorang still sebut jelly jugak. 

Simpan, sampai esok makan untuk bf pulak. Satu adunan ni banyak jugak la. Boleh makan sampai 2 hari. Siapa yang nak cube rerasa segigit dua je tu, boleh buat half adunan la. Terima kasih Noorsha. Ct pun dah buat jugak tu. Dan  untuk makluman, kuih lapis ni jenis lemak2 kurang manis je. So kalau nak manis lagi leh tambah 3-4 sb gula lagi. Atau 1/4 cawan gula harus ditambah kalau nak manis. 




KUIH LAPIS NOORSHA
resepi : Noorsha 
sumber: Zaliedana


Bahan²
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan kotak
1 cawan susu cair
2 cawan air
2 sudu besar minyak sayuran
secubit garam


Cara²
1. panaskan kukusan. sementara itu satukan semua bahan dalam mangkuk, kacau ala kadar hingga bersatu semua bahan² kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam blender. Blend hingga smooth.
2. Bahagikan adunan sama banyak.Satu diletakkan sedikit pewarna merah dan satu dibiarkan plain.. boleh juga bubuh kaler kegemaran masing²....^^
3. Sapu acuan dengan minyak. Noorsha guna acuan lompang kali ni.. nak guna loyang pun boley.... Susun acuan dalam pengukus dan sudukan warna pink di setiap acuan. Kalau guna loyang, masukkan sesenduk demi sesenduk ye.. agak² lah...
4. Tutup kukusan dan kukus seketika. jgn lupe lapik dulu tudung periuk kukus ngan kain bersih ya..... kalau kukus guna acuan lompang @ acuan yang kecil x lama..lebih kurang 2-3 minit je....kalau guna loyang mungkin ambil masa 5 - 7 minit la, bergantung pada macammana tebalnye lapisan yg kite wat tadi tu :)
5. Buka tudung periuk, sudukan @ sendukkan pula warna plain pada setiap satu acuan @ loyang. Tutup semula periuk dan kukus lagi... Buat selang seli begitu hingga habis ya.....
6. Untuk lapisan terakhir, kukus sekitar 10 minit jika anda menggunakan acuan lompang @ acuan kecil... jika menggunakan loyang, kukus lebih kurang 15 - 20 minit untuk lapisan terakhir ini ya...
7. Tunggu sejuk dulu baru hidang :)










16 comments:

nOOrsha said...[Reply to comment]

ouchh..aku tergoda ngan warne lite2 pink n white ko ni..teringat mase zaman tunang dolu..ahakz! mood gedik sungguhhh...kikikii... maceh jah sudi mencuba resepi simpel aku ni..segan lak rasenya bila sifu mapin cube resepi bdak br blaja ni...hikhikhik... x kisahla yg sopajk tu, sekurang2nye ko da membuktikn yg kue ni bl disiat2 selapis2..ai loik! ^___^

Gee® said...[Reply to comment]

k.gee suka ayat ajaib ni "nobody perfect"... heeee sebab k.gee pon selalu masak yg comot juga... puas tergolek terlentang nk amek gambar... tp kuih ijah yg sopak ni nmpk best... suka kuih lapis

Sally Rashid said...[Reply to comment]

rajin nyer mek ni buat kuih...

Mas said...[Reply to comment]

Sedapnya kuih lapis, x cntk xpe yg penting rasanya sedap. Boleh cuba ni, bhn2 dia pun mudah :-)

Kama Kimin said...[Reply to comment]

Ahak..nampak terserlah kesopakkan kuih ni. Kira kuih cacat lah ye Zah...Tapi oklah tu still cun lagi..apa2 pun saya penting sodapppp

Kama Kimin said...[Reply to comment]

Ahak..nampak terserlah kesopakkan kuih ni. Kira kuih cacat lah ye Zah...Tapi oklah tu still cun lagi..apa2 pun saya penting sodapppp

tun_telani said...[Reply to comment]

tu sopak tuu nape tu?? sure ke lekat2 kt loyang? ke dh ada yg mencukai b4 sempat amik gambo? hihi..
sungguh gediks komen kak sha itew... geli i bace nyer... tp bila tgk ke'sweetan' kaler kuih lapis ni, rasa mcm nk join gediks jugak lah. kak izahh cayannngggg~~~ nk rasa sepinggian....(baca ngan nada gediks liang kiuk) ahaks..

Chah said...[Reply to comment]

sape yg tobek kuih tu...kalau ikut firasat hamba, bila buat kuih tak jadi, dan org tu masuk peraduan ke, 2b specific GA ke, dia memang akan kalah di quarter final lagi...tapi tulah jah, bukan ai tak kesian..tp adat bertanding....kehkehkeh... * harus laki aku sekeh kepala malam esok sebab memalam buta sibuk nk beronline nk tau sapa pemenang...hahahaha

kakna said...[Reply to comment]

baru masuk jalan2.. izah dah minum petang.sedap kalau makan suam-suam gitu..

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...[Reply to comment]

sedap nih..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

kuih lapis memang menjadi pojaan k.ct dulu kini dan selamanya. Tak kira warna2 pelangi ker belang2 ker yang penting sedap dan lembut. payah dah nak cari resipi kuih lapis yang mengunakan tepung gandum semata2kan Jah. Nanti nak cuba kot2 lepas cuba ni hilanglah lapis2 kat perut Sha tu..hehehe

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam Izah..
tq ye sudi jg Izah singgah blog akak tu he he gembira sgt
kuih lapis sedap tu...kaler camtu kesukaan anak dara akak si Sarah, akak pun entry talam tp talam keladi Yatie memories he he

dZana said...[Reply to comment]

cantik nya kaler kuih lapis .. dah tua2 ni, klau dpt kuih lapis suke makan selapis demi selapis.. cam bdk2 jgak..

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah... Sopek ker sopak ker sepak..hi..hi..hi... Rajinnya melapis.. Makan banyak2 dgn harapan perut tak berlapis2..^____^ kui..kui..kui...

Nih akak datang bawak nugget aiskrim 2 ketul.. Makan tau utk menambah lapisan kekal di perut...hehehe...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
cantik warna kuih lapis tu izah... bak kata irfan.. warna perempuan.. cantik... alaa sopak ckit jer tu.. x per.. masih nampak cantik kuih tu... mengoda lg tgk tau..

Yatie said...[Reply to comment]

kira laworlah tu Izah, lama tak melapis...mcm petang ni gak nak buat kuih lapis..adoyaiii tak tau nak buat mana satu...he3..