CSS

Thursday, January 12, 2012

Donut Keledek Olahan (Fatmah)


Assalamualaikum...

Donut.. donut.. seketui dua hengget..donut..donut.. *suara ala2 siti nurhalijah

Gile punya harga. Kalau jual tepi jalan sah kena baling ngan batu.

Tapi u olss.. donut keledek versi resepi donut kentang Fatmah ni TERBAIKKK!!

Tiada yg dapat menandingi nye..

Perhh ayat gile kuasa, sejak2 internet mengong kejap ni. ngeee



Seronok tengok anak2 makan.

Banyak ketul jugak dapat. Zup zas zup zas ngap ngap, tinggal 3 ketui je.

Saya letak je bawah tudung salji.

Bila try buat bf esok, perhh lembut lagi.

*ayat cam kalah je donut big apple kan. Haa.. penangan keledek hokeh.

Terima kasih empunya resepi , Fatmah, asal dari kentang yang saya olah menggunakaan keledek. Saya guna keledek oren. Sukeeeeee



DONUT KELEDEK OLAHAN (FATMAH)
resepi asal : Fatmah 
donut kentang :  izah

*izah buat separuh dari resepi di bawah
Bahan-bahan

500 gm tepung  gandum
50 gm susu tepung
11 gm ragi instant
200 gm kentang, kukus, haluskan dan dinginkan *izah guna 125gm keledek lecek (half resepi)
100 gm gula psir
75 gm mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais
*izah tambah 2-3 sb tepung 

Cara-cara

Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus (keledek) ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.


41 comments:

anymz said...[Reply to comment]

zah kalau ada aci jual donut seketul dua henggit mmg akak baling dgn batu bata..mahaiiii ko..baik beli keledek je terus.rebus makan cenggitu jek..haha
akak pun suka donut keledek..mmg gebus gebas kannnnnn..
meh sini setengah ketui..ko jual mahal sgt jah..tak berani akak...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim..
aci mana lak ni kak... jgn aci aci kan saya. karang saya baling balik batu bata ni. hahaha.. saboo jela. hari tu pernah jugak buat donut keldek, tapi yang versi ni lagi gebuuu.. besstttt..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim.. 1/2 ketul singgit. bukan free ok. kakaka

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...[Reply to comment]

ni kalo anak ai tgk mmg laju mkn...smlm buat donut mayo lincin smpi x sempat nk smpn kt darl....hantu donut budak tu...yg jenis ni x biasa buat lagik ....nnt blh try

izahdaut said...[Reply to comment]

LADY AYU..
donut mayo pun gebu.sedap gak tu. memang anak2 ai pun suke donut dengan emak2 nya sekali suke donut. hehe.. try la kalau ada keledek cube masukkan sikit dlm adunan donut. mmggg sedaaap n sangatlah gebu. kalah kentang

Lya Colours said...[Reply to comment]

oo ni donut keledek yg akak cakap tu ye. bleh2 nanti rajin akan try. hehe ntah bila nak rajin tu....

Mas said...[Reply to comment]

jahhhhhhh....melampau kau...
seketoi 2 hengget yerk...
dah macam donut big apple....kikikikiki
pada hal letak gula jerk.....

aku kan jah....dah lama tak mendonat..
tengok donut kau ni..
makin berkobar2 rasanya mendonut..
jappp..nak bangunkan bibik aku tu..
lama sangat tido...kikikiki

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

Amboii.. mahalnya seketul dua hengget. k.ct tak nak baling batu nanti luka, nak baling ngan belon letak air dalam tu baru baling kat Izah ..kedebommm!..hahaha

keledek ada tu..ingat nak buat intik keledek ngan kentang..tengoklah mana2 yang tercapai dek akal bolehlah buat nanti ni Izah..hehehe. kalau akal tak tercapai nak jadi apa tu..hehehe

bak lah donat tu 2-3 biji gebus dah k.ct tengok :)

tun_telani said...[Reply to comment]

muahahahah... setengah ketoii singgitt.. golek2 tun baca..
4 butir telor kuning tuu.. telur double omega ye.. patut aa mahai..
aritu kan try donat pisang yg olah dr resepi ni jugak, mmg sedap betull.. kalau ikut kat kak sha, makan smb pejam2 mata gitew.. hehe..
tun ada puri labu je skrg ni, ganti kan keledek ngan labu ok gak kan, kaler dh sama tu.

Chah said...[Reply to comment]

nanges sambil terjun bukit owner big apple...dunkin donut lagi lerr, gulung tikar & jual tosei la pas ni...huhuhu..

Nuridah said...[Reply to comment]

Wah Izah...pagi2 dh tengok donut...suka kak nur tengok..kalo dpt rasa lagi suker..hahaha.

KakAsma said...[Reply to comment]

boleh ganti keledek pulak yer zah..akak sejak dua menjak nie rajin lak eli keledek..tapi tak terpk nak buat gini..keria ajer tau buat hehehe boleh gak try niekan

Kamalia said...[Reply to comment]

baik punya promot ni izah.
amboi, mahei sungguh donut tu? dua hengget seketul..

kecik ati dengan word verification ni..dia suh taip lorry..nak samakan dengan aku ke apa tu?

Liza said...[Reply to comment]

huiiisshshshhh mahalnya donut makcik ni, jom kita balik la, duit xcukup....ekekekeeke

cik cek said...[Reply to comment]

Izahhh....rajin tul wat donut ek...bak la kat kak cek sikit aaaa...nak rasa...sume org dok ckp donut keledek ni sedap....kalau sedap leh mintk lagi kan kan..he he..:)

jedi said...[Reply to comment]

wah best tue..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Tidakkkkkkk...
Donut lagi... bye

Kama Azura bt Sakimin said...[Reply to comment]

Izahhhhh...
ada versi lain lak ke???
Aduiii...hari tu punye donut pun dah power...apatah lagi ye ni. Bak mai 10 ketul..nak rasa.

Ros said...[Reply to comment]

Salam ziarah..

Kat mana dia juai tu mahai sangat..besar mana donat dia tu ha...harga seketoi sampai 2 ringgit.....ish.ish...

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah, waduh..memang confirm
izah boleh buka kedai donut ni..sebab ada macam2 donut kat dapur izahni..hari tu akak pun dah cuba recipe izah donut kentang yang latest ni..memang ternyata sedaplah izah..suka betul dengan rasanya..tunggu nak masuk entry aje nanti..thanks izah for sharing ya..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhhh....mmg peminat donut betul la..mcm2 pesen donut ada...rajin lak tu...nampak gebu tul tu izah...keledek ada satu lg kat dapur tu..sampai tumbuh pokok dah..heheheh

nOOrsha said...[Reply to comment]

salam..gebusssssssssss n montookssssssss sungguh donut ko ni jah... aku sukeeeee..klo dpt seketul due lg aku sukee... hihih..bilela smpai seru aku nk mendonut... malasss je rase..ehehe...

ohh yer nk gitau ko ni..pinggan kek ceklat tu adiah mase kawen..ntah sape yg bg aku x igt..hihih..ok tu je nk bgtau..bai.hahaha

rahel said...[Reply to comment]

Kak Izah,ada lagi k donut tu...gebus sangat jadinya...

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya donut...memang gebusla. rajin tul izah buat donut kan..ada org nk mkn memang bestla buat.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Lya Colours
lya..sedap keledek bila di jadikan donut. dia punya lembut tu semacam je

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
donut aku suka hati aku lah.. lalala.. hahhaa.. tak de nyer 2 hengget. kat big apple leh la kan. itu pun kalau beli 6 ketul berebut ngan anak2 nak makan. saboo jela. hhaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
haha saboo jela. basah kuyup la saya kak ct. pandaiii.. sila la kak, apa2 la yang menjadi karang. kita tungguu

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tu la. 4 butir telur kuning. tapi akak buat setengah resepi je. hehe.. tu la..rasanya boleh tu tun. buat tun, nanti akak tiru tun pulak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
kak chah.. senyap2 kak chah. nanti statement kena saman nanti. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
kak nur kalau nak rasa apa lagi.. cepat godek tepung kak. keledek ada tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@KakAsma
tu la kak. sekali dah membuatnya mesti akak trasa2 je nak buat lagi donut guna keledek ni. mmg lembutt sangat kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kamalia
ko pehal lia.. tak habis2 ngan muncung lagi ke. kikiki.. apalak lorry pun kicik ati. ko mmg dah bam bam ke? cam tak cayo je den nyah

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
kak liza jangan kedekut. cer kire duit siling dlm bakul pasar akak tu. ada 2 hengget tu. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
babab tangan kak cek. mana leh mintak2.. 2 hengget seketul kak. ngahaha.. akak..skali dah buat mesti teringat2 kegebuan donut ni kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@jedi
best best

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
ahahaha.. kak sam niiii..saboo jela

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kama Azura bt Sakimin
lagi power ni kak. cer try..best giler nih..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ros
cepat2.. kat rumah saya je jual semahal tu. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
dah jadi ke donut akak. dulu kan akak kata buat donut sik tak menjadi je. hehehhe... alhamdulillah menjadi ek

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ezadlieza
kak liza oo kak liza.. bior je keldek tu tumbuh pokok dulu. pastu kak liza siram bior dia tumbuh buah pulak. pastu dari buah tu kak liza bior dia tumbuh pokok lagi. hahahha... sajaaa tau kak liza

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

akak lambat smpi ler.. pasti dah abis dah kan donut yg comel.. gebu nie.. fav irfan nie donut.. rajinnya izah buat...