Friday, January 27, 2012

Donut Cakcibur


Assalamualaikum..

Mari kita bersama2 banyakkan selawat ke atas nabi junjungan kita nabi Muhammad SAW di hari Jumaat penuh barakah ini. Tak lama lagi maulidurrasul, elok la kita tekadkan diri untuk memperbanyakkan selawat dan moga hari ini permulaanya.  

Terus kepada donut cakcibur ni. Namanya unik rasanya sedap dan lembut. Simpan sehingga esok masih lembut dan anak2 masih menggigit walau donut dah kesejukkan. Mungkin ada yang memandang sinis donut yang tak ada rupa donut biasa. Ada sebab kenapa begitu rupa. Dek kerana bancuhannya agak lembik, untuk membentukkan seperti kebanyakkan donut sangat susah. Jadi saya bentukkannya ala ala cakoi, cume tabur tepung dan potong. Alhamdulillah, bila menggoreng, masih menggebu donutnya. Donut yang ada menggunakan kentang, memang menjadi pilihan kerana hasilnya sangat mengujakan.

Terima kasih kepada tuan resepi. Rata2 blogger yang buat donut ni akan merujuk kepada blog MamaFami. Tq to mama. Ramaii yang dah buat donut ni. Kalau dikelip2 mata saya ni, masih teringat antaranya Mas, kak Hana, Dina CB, Kak Suzi, kak Ida, Ika dan ramaaai lagi lah..


DONUT CAKCIBUR
source: mamaFami 

Ingredients :

1 medium sized potato ~ cleaned
1 cup lukewarm water
5 g instant yeast
1/3 cup cooking oil (I used corn oil)
1/3 cup lukewarm water
1/4 tin condensed milk
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
500g flour

Oil for frying

Method :

1. Boil potato till soft. Place the boiled potato with 1 cup of lukewarm water in a food processor. Puree.
2. Mix together instant yeast, sugar, 1/3 cup lukewarm water, cooking oil, condensed milk, salt and potato puree.
3. Add flour a bit at a time and rub using your fingers.
4. Add in the remaining flour, a little at a time till a soft dough is formed. (Note : The softer the dough, the softer the donut produced)
5. Take a bit of dough and make into small balls. Arrange on a tray sprinkled with a bit of flour. Leave to proof till double the size.
6. Heat oil in a pan. Make a hole in the middle of the dough and fry till golden brown.
7. Coat with castor sugar and ready to serve.

Thank you Cak for this lovely recipe...




46 comments:

Tina Othman said...[Reply to comment]

hihi asal tgk resepi donut je, mesti teringat, tak pernah lg buat ni, wlupun anak suka, malas nya sebab tukang masak tak gemar

izah, 5gm yis tu bersamaan brp sudu?

izahdaut said...[Reply to comment]

tina..
saya buat separuh 250gm tepung. so yis tu saya letak 1 1/2 sudu kecik.

Zaliedana said...[Reply to comment]

Mek Jah,donut lagi ke..






Nih sapa yg suka donut,Bais?Muaz?Laling Manja?Ke Ummi depa nih....



Tappiiii bukan lah nak puji akaknyer donut mmg selalu cantik walaupon dibuat bntuk paktongko tuh..Sy da juga wat donut keledek fatmah,mgu lpas,tapi xltak n3 g,sbb goreng2 terus simpan frozen,pastu xsnap g,haha..

Kamalia said...[Reply to comment]

ekeke..kretipla ko ni jah..kalau aku dah cuak tu bila tepung jadi lembik..
cantik je kejadian donut@cakoi ko ye..terliur haku di sini..:p

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Kadang2 kita tukang masak ni tak boleh nak 100% ikut resepikan.Kadang2 idea sendiri boleh muncul dikala memasak.Janji kita yang buat dan kita yang makannnn...

anymz said...[Reply to comment]

salam mek,laju je mengupdate..akak dah kendur sedikit..bulan maulid ni agak sibuk sikit lah mek..
tumpang makan donut dak bais lah ya..

Eh!cam mana sekolah bais ya..meragam tak?.umi nya dah hafal ke belum jalan2 di KL tu?mana tau..lepas hantar bais umi merayau pulak ke jln bukit bintang..ke merayau takat ampang point tu je..apa kelas umi kalau kat ampang point tu kan?..hahaha

dah nak balik dah..angkut donut sepinggan nak bagi abg tapa makan..

Chah said...[Reply to comment]

duh...minggu mengembang untuk kau dan aku...tapi dah dappp kan, nak buat cemana....

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

lembutnya donat ni Izah, k.ct ni BM tu asik keluar masuk kotak jer, naik lunyai gak nanti kotak tu erk..hahaha

Nanti nak cuba jugalah buat donat cakcibur ni..teksturnya pun tersangat lembut geram nak cubit2 masuk mulut jer ni.

Mas said...[Reply to comment]

oppssssss...
cakcibur dah jadi cakoi makcik...muahahaha

cakk..cak....jangan marah yerk...
team langkawi memang..
ayat nak kasi izah panasss....kikiki

makcik...
walaupun macam cakoi..
donut ko tetap menggebu dan menggoda....
i likeee

Atie iskandar said...[Reply to comment]

da mcm cakui da kak.. nampak lembut.. ade mase bole try ni..

Sally Rashid said...[Reply to comment]

nampak sungguh lembut donut itewww..nak cuba jugak lah..hehe

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

terserlah kegebusan donut tu.. cer pos skit ke kzura.. hihihi..

tun_telani said...[Reply to comment]

bijak.. bijak.... tun mmg stress bila doh lembik2 susah nk bentuk ni.. len kali nk buat gini gak ^^

..::Zue::.. said...[Reply to comment]

1st time dengar ni..

cam cakoi pun ader..
cakcibur tu apa maksud nyer..
huhuhuuu..

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...pelik jugak nama donut ni kan...cakkkk cibur...hihiihi
tp nmpk mmg gebussss sgt...nak cubit bnyak blh? hihihihi

Wanieyra said...[Reply to comment]

Sedapnya.... salin resepi ye

Yatie said...[Reply to comment]

singgah sini nak makan donut cakkkk ci burrrr..he3...akak pun wat donut gak arini, donut keledek.mmng kegemaran anak2 kalau donut2 ni..tapi siaplah gula halus berterabur sana sini kalau Hamka yg makan..adoyaiiii...

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Salaam Izah...

Memula ternampak gambar dont unik Izah ni kan, mama tertanya-tanya gak.. eh budak Izah ni salah tulis ke? Rasanya donut yang ku tayang, semuanya ropa tayar. Ni ropa cakoi... hehe.. rupa-rupanya donut cakcibur dah diandam jadi donut cakoi yek... kreatif sungguh. Memang betul, donut ni lembut hampir lembik dohnya, tu sebab dia kekal lembut kot kan. Terima kasih kepada Izah kerana sudi mencuba and credits to Cakcibur sebab dia yang bagi resepi kat mama...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

salam kenal izah..
ms zaman-zaman ber fotopage dulu mmg fofular donut cakcibur ni..mmg lembut...

mala said...[Reply to comment]

gebu nya donut tu ... mala bawa nasi lemak tumis untuk izzah. have a nice weekend :-)

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

teruja sangat buat donut menjadi..
donut ni memang unik sekali...
sedapnya...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
siti.. akak memang suke donut. kalau dulu2 masa sek rendah kat ada buku biodata tu, makanan kegemaran, minuman kegemaran kan, aa akak mesti tulis donut la tang mknn kegemaran tu. hehe.. tapikan bila dh kawin baru tau suami akak tak suke donut atau roti. so akak pun cari geng la dengan budak2. nasib baik dior suke donut. hehe..ada geng.tu yg rajin buat

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kamalia
donut cakoi kan. hehe.. tu la, aku saspek sebab kentang aku guna tu may be terbesar. so thats y lembik sikit dohnya. nanti kalau terlembik ko try buat cakoi. ok je. tak serap banyak minyak pun.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
betul banyak tu kak rose. kdg2 kurang di sana sini kita tambah lagi, atau nak kena dgn selera bos yang makan karang tambah bahan yang disukai pulak kan. semua kena pandai dan memandai. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
uiii uii .. ni bini solehah ni. kalau suami kata hantar anak je, hantar anak jela.. ai tak melencong. kalau melencong ada alarm berbunyi kata en suami. hahaa..

dia ok kat sekolah. tanya kat cikgu, katanya bais ok from day 1 lagi. cume maknya aje tak berapa ok sebab tiap2 hari ada kerja sekolah kena buat. hahaha... ampeh punya mak.kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
kak chah.. bab kembang kak chah tak yah mensen, tak yah diajak pun dah tahu. hahah.. tapi bab kuncup tu bila? when? when? tell me.. saja buat buat stress lepas makan donut

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumusslaam warahmatullah..
haha kak ct buat saya gelak mengimejin kotak bm akak tu. kikiki.. tu la.. kadang2, terasa sangat mood nak mendonut kan, lepas tu dah ada menda lain, mula la malas pulak nak masukkan tepung bagai suh bm tu memguli.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ko saja mass.. aku baru sejuk ko hangin hangin kan aku. tak mo kawan.. bawak lari cakoi cakcibur jauh2 dari mas. nak ngendeng? sorry gi buat sendiri..sambil tepis tangan mas

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sally Rashid
cuba jangn tak cuba, tak pun masukkan dulu himpunan resepi ni dalam list donut kalau dah tibe seru jgn lupa buat.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@::Azura Rahman::
kak zura.. boleh boleh.. tapi kena tuko ngan kek cekebod. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tu la tun. akak memula saspen jugak sebab budak2 ni ngengada sikit. kalau nampak bentuk len macam je, mula diorg tak percaya tu donut. bila lembik nak buat mulat2 pun susah kan. akk tawakal potong jela jadi cakoi. alhamdulillah diorang makan tau. sebab mmg elok kejadiannya donut ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@..::Zue::..
entah ler,, kurang tahu..agak2nya nama samaran tuan resepi ni cakcibur kot. tapi sebenarnya bentuk donut cume doh terlembik dan saya bentukkan jadi cakoi jela. senang ..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
kak liza, makan donut cubit2 mana best. makan ngap ngap la. haha.. nah amik 4 ketul..sian nengokkan kak liza bersandor tepi gate rumah. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
anak2 suka.alhamdulillah. sila la ira

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
huuhuhu.. memang la bab gula tu tak leh nak elak. merata satu rumah tu karang trasa memijak gula. nak dimarah karang diorang tengah makan kan. hehehe.. saboo jela. bebudak ni mmg gemar donut tapi memilih jugak kak. ngengada tau. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@MamaFaMi
tq mama sudi bertandang ke sini. tu la.. mmg rupa cakoi sebab terlembik sangat dohnya. tapi stil boleh dipotong jadi cakoi la. alhamdulillah elok ebu. texture stil donut bukn cakoi :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@ummiaisyah
salam pekenalan juga dari saya. tu la saya tengok kat fp mama..mesti dah glemer lma dh donut ni kn

izahdaut said...[Reply to comment]

@mala
elok gebu.. wahh dah buat dh nasi lemak tu ye. sedap kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qhaifa Nur
tu la nama pun unik. rupanya pulak terpaksa diunikkan sebab doh lembik. hehe

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

gebu nya donat.. donat fav anak anak di rumah.. lain kali mau coba donut macam ini.. btw salak kenal dari melly.. ;)

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah...Rupa bentuk lari siket tak apa..sesekali berubah angin dan pandangan kannn..Yang penting rasa sedap nya tetap maintainnnnnnnn

izahdaut said...[Reply to comment]

@Melly Octaviana
salam kenaljua dari saya melly. boleh dicuba. anak2 saya pun suke donut. tapi mereka agak memilih jugak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
memang sue, tapi anak2 saya ni, jgn pandangan yg jauh sangat, mula la menyoal bukan2.tipical donut lubang diorang ni. haha.. tapi nasib baik dior makan jugak. sebab lembutt donut ni

Rima said...[Reply to comment]

Izah
haishhh donut mu nampak lah sedap.. kat sini i kept on buying donut fm starbucks.. nasib dia lembut if not tak tahu lah ape nak dikata cos harga dia satu 3 euros huhu

diha said...[Reply to comment]

nak tanya 1sk tu ape?

aidaadila said...[Reply to comment]

Tq share recipe. cantek dan sedap donut nie :)