CSS

Wednesday, January 4, 2012

Kenangan Buat Dia..

Assalamualaikum..

Bukan kenangan Tentang Dhia ye.. 

Tapi kenangan buat Dia.. Bais Umair.

Pertama kali Dia ke sekolah walau bukan lah sekolah darjah satu pun.

Cuma baru masuk Pra-sekolah.

Juga pertama kali dia akan berpisah dengan ummi dlm jangka waktu yg lama. 


gambar pagi tadi sebelum ke sekolah


Biasa, kanak2 mana yang tak teruja pertama kali nak ke sekolah.

Dia pun teruja.

Emak nya pun teruja juga nak melihat keletah Dia  nanti.

Alhamdulillah.. Dia bisa blend dengan keadaan. *ayat tak leh bla

Sesampai di muka pintu sek, terus saja cikgunya memimpin Dia untuk ke dewan tingkat 3.

Sekujur tubuhnya terus saja hilang, tak sempat umminya nak peluk cium meninggalkan kata2 azimat dan motivasi yang jitu kepadanya * ye terlebih-lebih di situ

Owhh rupanya emak2 n bapak2 boleh jenguk ke dewan. Sambil emaknya mengekori ke ting 3.

Ternampak Dia  sedang menyembang dengan cikgu2 yang sangat ramah nampaknya.

Sambil kemudiannya Dia berjabat tangan dengan abang2 senior yang nampak garang dan besar2 juge mungil2. owhh sekolah ni memang membekalkan makanan yang berkhasiat kepada pelajarnya *pendapat  umminya.

Kemudian Dia mampir untuk bersalam dengan ummi n ayahnya. Dan sempat mempamerkan  muka sedih, tapi dek kerna cikgu yang cekap dan amanah cepat bertindak, maka dia boleh menguasai keadaan semula.

Owhh.. sayu dihati. Ummi pergi dulu. Tata..*ummi je feeling2 lebih





Kemudian pukul 11.30 pagi, dengan excitednya ummi n ayahnya mengambil semula dia dari sekolah.

Alhamdulillah. Dia baik2 saja.

Ditanya keseronokkan dia di sekolah. Dia seronok sahaja.

Hai anak.. semoga terus saja bersemangat untuk ke sekolah.

Satu langkah yang baik untuk permulaan.

Semoga terus lah menuntut ilmu membina akhlakmu dan imanmu.

Kerna kelak, akhlak dan imanmu itulah yang menjadi mencorak kehidupanmu.





27 comments:

chikadakbiru said...[Reply to comment]

alhamdulillah...sama la dgn anak dina...tp oleh kerana dina dh bg masuk taska since 3 years..so takde masalah nak menyesuaikan diri utk pra-sek...Good Luck Bais..jadi anak yg soleh dan patuh kedua ibubapa ya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

Tahniah Bais....! Good boy! hari pertama yg sangat bermakna dlm hidup Bais & umminya sememangnya wajib disimpan sebagai kenangan...

sitiezahim said...[Reply to comment]

yeeee bais dah ke sekolah...mmm biasalah kan kak, anak ke sekolah emak nye yg sedih...tambah2 akak yg fulltime mengasuh ni..psstt ayat leh buat nobel la..hahaha :P

Liza said...[Reply to comment]

wahhhh bais dh besar yer...mst best kat sekolah kan sbb ramai kawan...
biasela Izah, kdg2 mak bapak yg terlbih risau, anak2 rileks jer...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Pantun ke ni? Ke sinopsis novel tentang Bais? Hihi..encheemm tau..moga jd ank yg bijaksana..

Mamasya said...[Reply to comment]

Slmt masuk sekolah Bais. tentu seronok dpt ramai kwn baru...
kita parent mmg excitedkan hari pertama anak2 ke sek...tak sabar tunggu respon anak balik dr sek...satu pengalaman yg manis....

Yatie said...[Reply to comment]

Seronoknya tngk gambar Bais masa ni..mmng mak dngn ayahnya teruja betul masa ni kan..maklumlah anak pertama masuk sklh...akak walau dah anak keempat, tapi masih teruja lagi bila tngk Hamka masuk darjah 1...pastu seronok tngk mcm2 ragam anak kawan2 juga...semoga menjadi anak yg cemerlang Bais...

mala said...[Reply to comment]

dah besar dah semua ya ... jln ke tasik dari ampang point

http://maps.google.com.my/maps?q=tmn+tasik+ampang+hilir&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&sa=N&tab=wl

Kak Rose said...[Reply to comment]

izah, sllunya emak yg lebih excited bila anak sulung bersekolah... tingat masa his 1st day .... sweet sangat!

dZana said...[Reply to comment]

smga bais cemerlang dlm pelajaran nnti.. begitulah keterujaan ibu n bapa.. smga semuanya nnti menjadi indah untuk di kenang..

Rima said...[Reply to comment]

Izah
Bila ku membaca teringat pulak first time antar si Hairi gi kinder.. melalak terenti renti sampai seminggu . ishhh.. ni this friday when i send Sonia gi sekolah.. ku harap tak begitu or else jenuh mak nak kena bertagak kat sekolah huhu

Well done Bais! do ur parents proud ok..

Cheq Sue said...[Reply to comment]

seronoknya jah...kadang2 yang mak ayah ni pulak yang terlebih sudah...budak2 sekarang dah xde macam dulu, semua dah exited nak pi skolah

Tina Othman said...[Reply to comment]

wah bagusnya Bais tak nangis hihi, sebab selalu kalau budak2 duduk rumah ni first day sekolah selalu nangis

tak biasa kan dgn org lagi

..::Zue::.. said...[Reply to comment]

Izah..
anak dah besar rasanyer.. tp kita lak terasa dah tuakan.. huhuhuhuuu..

anymz said...[Reply to comment]

fuhhhhh..ingatkan telenovela amende lah tadi..eleh..takat masuk pra ko jgn lebih2 jah oi...hehehe

akak ni lagi sedih jah..tak pernah masuk pra sekolah tau..terlampau pandai nih..terus masuk darjah 1...hehehe..seminggu mak dok bertunggu tangga tepi tangga sekolah tu..lagi best kenangan hakak ni kan?..wakakaka

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
dina.. tu la.. dia ni baruuu je tahu alam persekolahan. tapi alahamdulillah.. nampak ok je tu.sebab dia jenis suke berkawan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
hehhe.. kak madiha.. saya je baru nak rasa ni.. org lain dah merasa lama dah ek

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
betul tu hajar.. kita ni 24jam ada je dia depan mata. tetibe kena berpisah, feeling la pulak ek. hahah novel la sangat khaaan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
betul kan kak. tapi syukur dia tak buat feel menangis ke apa. nampak ok alhamdulillah sangat. tapi mak dia pulak feeling

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
haha.. ni sajak la anna. tq acik ana. insyaAllah boleh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mamasya
betul tu... kena jadikan kenangan untuk dibaca semula. tapikan bila kita tanya balik cikgu ajar apa ke, kawan cemana ke.. tak de respon pun.tak reti lagi gamaknya nak story. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
terima kasih akak.. oo gitu ek. yela..anak ni lain2 perangai n feel. jadi kita tetap akan excited nak tengok respond dia dengans sekolah kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@mala
terima kasihhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rose
tula.. anak sulung, pengalam sulung la jugak kan kak. yela.. kalau nanti ingat2 balik...walaupun anak tu nages rangkul lutut emaknya pun..akan sweet je kenangan tu kan kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
tq kak zana atas doa2nya. itula.. bagi pengalaman kat emaknya dan anaknya

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Alolololooo... comelnya bais dengan baju sek.... sama juga dengan irfan.. pertama sekali melangkahkan kaki ke sek.. tp irfan nangis... hhehehhe... x nak mummy dia tinggalkan dia.. mummy dia terus jer lari sembunyi.. Huhuuu..

K.Nor said...[Reply to comment]

ohh tidakk.. akak tertinggal entri ni.. ermm yer la kan, masa ni akak duk kat KB nun.. duk gader2 dgn naz yg cun melecun tu hihih

jah.. dah besor bais ya.. tu masuk pra..kejap jer nanti masuk sekolah ren.. pastu sek men.. pastu masuk U pastu kerja.. haaaaa.. tu tanda tak lama lg jah bakal dpt menantu la hahah

tahniah bais.. belajar rajin2 ya.. semoga berjaya dgn cemerlang di dunia dan di akhirat.. semoga menjadi kebanggaan ibu, ayah dan adik2.. insyaallah...