CSS

Wednesday, January 19, 2011

Chocolate Bottom Banana Square


Assalamualaikum..

Menu dari pisang lagi. Buat hujung minggu baru ni. Dah selesai hubby bawak ke opis untuk dikongsi ngan staffnya. Nampak apa kesilapan di situ? Ya..tak de nampak marble cam resepi asalnya. Kesilapannya adalah, hehe..buat sesuka hati, campak je serbuk koko dalam adunan tepung dan ayak. Pas tu baru tersengih sendirian sebab sepatutnya serbuk koko diaduk bila adunan dah dibahagi dua untuk dapatkan warna marble tu. 



Tapi nasiblah ianya bukan kesilapan majorkan. Ada jugak yang tidak marblekan brownies ni. Boleh dipanggil brownies kan? Tapi saya buat ni rasanya lebih kepada texture kek. Atau ada lagi kesilapan yang lain? Hehe..misteri..



Tapi... rasa dia enak kerna coklat chip dan kacang tu digigit sekali kan. Misteri nya anak anak pulak tak berapa gemar. Uishh mcm mcm la deme ni. Mekasih Anie mama Jannah dan kak Hana untuk resepi ini. Resepi asal dari sini.


RESEPI CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE
source : anie@NZ
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko - hana buh 2sb je
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs

Cara-cara
  • Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
  • Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
  • Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond/kacang nibs.
  • Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square




Juga ada di blog kak Zarin.

29 comments:

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
sedapnya brownies izah ni..ada kacang ada chocolate ada banana semuanya complete...boleh dimasuk list under brownies..

hana said...[Reply to comment]

uishhh sedap neh! aritu aku pulun ngan hamzah jerk makan nih...budak2 tak nak sbb ade kacang.. klu tau dr awal aku tak buh kacang... ceh!

Mas said...[Reply to comment]

makcik...anak2 kau tak mo mkn ke..meh jamu aku mkn...he..he..
aku suka.....

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

adeh! menarik nya lihat...
kalo la dpt tapau barang seketui dua...

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak baru beli pisang smlm..pasni nak wat gak....lama dah terliur sejak kat umah Hana lagi...
=pssttt masa wat berangan ya..tu yg letak terus serbuk koko...ekekekke..takpe janji sodappp..tak lari pun rasanya...muffin pisang kat bawah ni comel tu...mekar setaman...suka tngk..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu..
ha ah..boleh la kan.brownies la..try la kak..tapi jangn tersilap.sebab asalnya di marblekan..hehe

kak hana..
aku pun rasa gitu jugak.sebab ada kacang kot siorang tak suka makan..sajee jee

mas..
makcik..aku tau ko semua suka..wakaka...

eliya..
nak tapau ke?aloo dah habis selamat pun.nak jadi baja dah tu..haha

kak yatie..
opsss..hahaha..mana ada verangan.. tak de tak de..kiki.. boleh la try kak.kacang n coklat tu lagi banyak lagi sodap.kalau letak sekali kat adunan tu pun lagi sodap rasanya..

comel kan.anda tertarik dengan apam tu?sila silakanlah try ye kak..hehe

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

xyah marble2 pon dh nampak sedap. makin cun la amik gambar skrg.. apa rahsia anda? hehe..

K.Nor said...[Reply to comment]

wahhh cantik nyer gambo dia.. dah makin terror tu :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kaka ain..
ye ke..mekasih..rahsianya?hehe..suke skodeng blog blog yg ada gambar makanan cantik cantik.duk renung n tenung.tu la rahsianya tu..

kak nor..
haha..tu berkat perati blog kak nor la tu...mekasih sifu yek

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Wahhh sedapnye bars to Izah...geram tengok ;)

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Gambarnya cantik dan rasanya pasti sedapkan. (kami bodek ni taknak bagi apa2 ke?) Hehehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Salam, nampaknya kena masuk PATYSKITCHEN, buat experiment lagi. Belum pernah buat brownies. Saya dah siap Apam Salju dan Apam Kentang resipi Izah. jemput jengah bagi komen sebab awak tok guru saya bab membuat APAM ni.

lina said...[Reply to comment]

izah - pernah buat sekali dua kalau tak silap ok jugak ambil recipe drp blog mamafami :)

hazila said...[Reply to comment]

wow coklat chip dia menggoda dan seksi you...

izahdaut said...[Reply to comment]

love2cook..
boleh try buat love..easy peasy je tu kan

kak sam..
assalamualaikum..
hehe..nah amik resepi..ikiki..aloo bars nyer dah habis..dah jadi baja lee

paty's kitchen..
mekasih singgah blog saya dan mencuba resepi apam yg ada kat blog ni..hehe..dah terjah dah tengok hasilnya..woow mmg cantik..boleh try brownies pulak..

lina..
ooo blog mama pun ada ye...tak perasan pulak...ok la kan sedap bila ada cok chip tu kan

hazila.
ha ah..seksikan..hehe..bebudak ni mengutip yg itu je la kerjanya..

fara dean said...[Reply to comment]

izah..
dtg singgah nak makan ni..ada lagi?
sy suka boh kcg..lg sedap! semua mesti ada elemen2 kacang..br best!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah.. sodapnyer.. wangi bau coklat... tgk choc chip tu...seksi tu zah.. erma x tahan tgk coklat...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aku dah tergoda nih..canne nih? tlg buatkan..hehe..bnykla ko punya misteri Izah..kekeke

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah,kita serupa...kita serupa....wahahhahaha...ingat nak ngendeng tapi xblh...give me 10 la kak izah...

cikmanggis said...[Reply to comment]

janji sedap..asalkan tak jejaskan rasa..hehe petua dari orang yang suka langgar aturan:)

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah..sedaaaappppp!!klu hr2 ni mau btambh molat :))

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Adooiii lama dah tak JJCM dkt umah Izah...dapur I pun dah lama tak berasap. Cuaca dkt sini panas berasap lah takde selera nak mkn. Asik togok air jer bertong2 ahakkkzz :D

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya...nk kutip kacang tu ler...hehe

anymz said...[Reply to comment]

assalamualaikum..
mana pi puan rumah ni..mentang2 aku lambat dtg..dia tgh siyok mamam lah ni agaknya ya..takpe lah ambik je lah
bronis ni dulu..kira halal lah ya puan rumah..lap u lah, suka ni..sidap.

ijan said...[Reply to comment]

Manyaknye pisang kat umah dia.... nak jugak!!! hehe... nak tapau denan apam pisang tu sekali okeh :D

Mr. Mama said...[Reply to comment]

sedap tu.....

zarin said...[Reply to comment]

eh eh lambatnya akak dtg mlm ni...ada lg tk brownies ni? kan anak izah tk suka....meh bg akak, itu hari mkn lekat celah gigi je hahaha :D

AZLINA said...[Reply to comment]

Izah, menarik & tertarik akak tengok browniesmu tuu, baru td tengok yg Yatie buat ingatkan kek..xde marble pun x kisah la janji sedap. nnt nk try buat xnak buh itu kcg la...

sitiezahim said...[Reply to comment]

bantai la akak asal syedap..hehe..saya nak terai ye..