CSS

Tuesday, January 4, 2011

Basic Dough Roti


Assalamualaikum..

Basic Dough roti resepi kak Nor ni memang menjadi pujaan hati. Elok sangat sukatan tu tak perlu dah nak tambah tepung atau air. Saya uli tangan je, jadi buat yang tak de BM jangan lah berkeluh resah. Pakai tangan pun akan menghasilkan roti yang sangaaat gebu. Tips untuk uli tangan boleh juga terjah ke blog ratu roti si Jintanmanis ye.



Roti ni geseng sikit gara-gara melayan budak berdua tu. Lupa nak jenguk oven, tengok2 dah geseng. Tapi tetap gebu gitu. Tapikan walaupun geseng, bila dalamnya gebu, kalau simpan kemas, esoknya semuanya kembali gebu dengan yang geseng geseng tu sekali. 



Mekasih kak Nor ya. Saya pun buat macam macam jugak. Ada yang dipintal dan disosejkan. Uhukk.. rupanya tu abaikan aje. Tangan ni tak berapa reti nak main ngan doh lagi. Kena buat selalu, insyaAllah jadi cantik mcm roti kak Nor buat tu. Ye ke kak Nor boleh jadi secantik roti mu itu? hehe.. Mas pun dah buat semalam dan tadi pun ada roti pintal jugak.Wah makcik, esok roti apa lak tu? hehe


BASIC DOUGH 
sumber: Kak Nor


380gm tepung high protein (tpg roti)

3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening


Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.

Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
Tunggu lagi roti naik dan bakar pada suhu 180 C lebih kurang 20-25 minit.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.



water roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )

50gm tepung gandum

250ml air


Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.

Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.




31 comments:

anymz said...[Reply to comment]

huh..jeles melihat kerajinanmu makcik..
semalam sibuk membuang segala macam khazanah kat dapur tuh..da 3,4 hari mengerjakan benda yg sama jek.
akak tak ada kat rumah, mr mickey mouse bermaharaja lela pulak.entah dr mana datangnya tak tau lah..habis gula,tpg ,...bertaburan...lotih den..

izahdaut said...[Reply to comment]

la...itu lah yang tak mau sekali tu.. hu...kalau yg itu ada siaplah, semua barang2 pun kena letk dlm container elok2..patut la letih n buhsan ye kak..hehe

lina said...[Reply to comment]

izan - lina pun dh suka sgt buat roti...boleh anak bawa bekal sekolah...nak buat yg letak sausage tu...mcm yatie buat cam bunga2 tu best gak...nnt kan :)

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

humangaih..... sodapnya pae.... i jeles i jeles

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

memang resepi ni bestt!!
aku dah buat..dapat pojian dari mak mertua hihihi

Mas said...[Reply to comment]

makcikk.....kau tnya aku nk buat roti pe esok...mcm tahu jer aku tngh gila meroti..he..he....kau tengok esok yerrr...he..he..
cantik la roti makcik tu....mcm yg dijual tau....sedappkan makcik roti kak nor ni...boleh dipelbagaikan mcm2 jenis,anak2 ngan hubby aku suka sngt,bebudak tu smpai nk bw bekal roti tau, tu yg aku bersemangan dan makin rajin meroti..aku nak buat sampai dia orang mabuk roti..he..he...

Iza Akma said...[Reply to comment]

rajin kak izah meroti...cantik naik dan gebus lagi..hai..kalo sume dah pandai buat roti gebus gebas cam ni, alamat tersadai lah roti kat luar tu..tak laku..hihi

Anonymous said...[Reply to comment]

salam izah..wah gebu roti..jeles tahap jipan ni bila tg izah meroti..tp x sanggup nk nguli tu..bm xdak lg..

kzai said...[Reply to comment]

salam izah..wah gebu roti..jeles tahap jipan ni bila tg izah meroti..tp x sanggup nk nguli tu..bm xdak lg..

K.Nor said...[Reply to comment]

haha.. demam roti dah merebak :)

izah, geram tengok yg atas tu, gebus jer..

boleh izah, lama2 nanti mesti tangan tu pandai membentuk apa2 pesen pun.. kena praktik dan praktikkan lagi..

roti yg diuli tangan mmg lebih sedap dr uli dgn BM. caya lah... sbb sebelum k.nor ada BM, mmg selalu buat roti uli by hand. bila ada BM, anak2 kata sedap roti yg mak uli tangan lg.. abis, BM dah ada kena la guna, kesian ke tuan pemberi kan. nanti kata tak hargai apa yg dia beri. so cara k.nor, kalau guna BM k.nor kena uli 2 round.. baru lembut dan sedap cam uli by hand.. so bg yg tak ada BM tu, try la guna kudrat, bila kena cara menguli, insyaallah roti jd lebih cantik dan tangan tak lenguh kalau kena teknik menguli ni..

hana said...[Reply to comment]

mak oiiiiiii tingginyerrrrrrrr roti dierrrrrr! kekekeke... smlm laki aku ajak wat roti! tp lain yg aku uli! hahahahaaa... akceli kurang mood sket nk meroti time sejuk2 gini.. yis lmbt naik! cam siput! huh! mintakkkk!!!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..
tu la...kalau sekali menjadi memang suka buat lagi dan lagi..kalau guna dough ni untuk buat roti sosej bunga2 tu pun sedap tu...

ceritaku asn.
haha..jangan jeles ma..boleh buat ana..time nak lepas geram sesuai la mnguli roti ni...

TTM..
tu dia.. bagoss bagoss.. menantu yang pandai dan baik hati dan disayangi..tak gitu?

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
betul betul..anak2 n hubby kalau dah suka semangat kita nak nguli walaupun tak de BM..eh kak nor kata uli tangan lagi lembut la..

haha..sian la bebudak tu mabuk roti..haaha

iza akma..
hahaha... ye lah tu iza.kita je yg membuatnya.berjuta lagi yang membeli kan..tapi kata org, buat sendiri ni berkat itu ada.kan ke kita pun bermula ngan bismillah..uii mmg berkat tuh

kzai..
ala kzai...main main uli sambil tengok tv je...sedar2 roti tu dah liciiinn je...hihi

kak nor..
ooo gitu yee.klu uli tngn lagi gebu ek.saya sebelum ni ingt guna BM tu lagi gebu.tapikan siht roti mcm ni kan kak.kita uli sendri...tanpa bahan2 kimia lain ditambah.natural gitu,kan sekrg kes roti yg dijual ni bnyk bahan kimia merbahaya dan melebihi percent yg dibenarkan kan? tu la..roti yg beli tu jarang2 jugak masuk rumah ni.. bila dah pandai ni mmg syok buat roti kan..mksih kak nor cayang yeee

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana.
bukn masukkan dlm oven ke kak hana?bagi perap dlm oven ok jugak kan..wehh... kak hana ko uli apa weh? ahaha...weii nusyuz weh tak dengo cakap laki..kikikiki

Ctnaemah said...[Reply to comment]

alahai...moleknya kejadian roti dak izzah ni...tulun tiup semangat meroti kat akak byk2 sket..kekekek

mamawana said...[Reply to comment]

Assalam..

Tolong jelaskan ayang...water roux tu kita bancuh sendiri tepung roti dgn air ya. Kalu takda water roux tu menggebu tak roti tu? Mwana tak pandai wat roti.

izahdaut said...[Reply to comment]

ctnaemah..
fuh fuh fuuuuuuuhhhhhhhh.. dah panjag dah tu tiupnya kak.hahhaa... tu la, suka tengok bila dah jadi ni kak

mamawana..
ha ah..wateroux tu bancuh tepung gandum je dengan air.bancuh dulu bagi tak ketul, baru letak atas api dan kacau selalu sampai bila dah pekat angkat n sejukkan dulu.bila dah sejuk baru boleh guna untuk meroti..memang berbeza kalau guna wateroux untuk roti.wateroux ni kaedah org cina zaman dulu membuat roti.memamng satu ejen penggebu dan pelembut roti.tak perlu guna bahan kimia lagi.wah..mcm iklan pulak ma..hahha. kalau tak gebu roti kurnag lembut la..

cuba sekali, pasti puas hati.seingat saya, roti memula menjadi yg saya buat, roti resepi kak nor ni la..

Sizuka said...[Reply to comment]

izah, gebunya roti. jap lagi akak nak gi bagus, beli tepung roti. sejak dua menjak on diet ni, memang kena makan roti la nampaknya, nasi kena kurangkan :D

aLoY said...[Reply to comment]

gebus nyer.. harus dicube nih.. tp water roux tuh kalo mls nk wat bole ganti ngan ape erk??

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. tadi pepagi gi umah kak mas..ader roti..tgk dapo Izah pun..mmm gebusnyer... erma wat puding roti jek.. jom kita mkn samer2 nak he he he

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. tadi pepagi gi umah kak mas..ader roti..tgk dapo Izah pun..mmm gebusnyer... erma wat puding roti jek.. jom kita mkn samer2 nak he he he

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Wah adakah hari ni hari roti sedunia?? wahahahaz....kita pun buat roti tapi tak segebu Izah punya, lain kali nak try resepi yg ni plak lah...jeles aiii :D

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
baru balik dari rumah mas, nampak roti jugak..
akak ni dah lama tak meroti..nak roti beli ajelah..heheh lagi2 kat sini ada yang halal punya..
roti izah ni nampak class macam kat bakery tu lah...

Nieza said...[Reply to comment]

salam izah,
wah jeles2 semua pakat meroti ni...kita pun nk join jugak lah...hehe btw memang gebus ler roti izah tu.:)

NiezaMan said...[Reply to comment]

saya jeles la..rajin sungguh la wak ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

sizuka..
ha ah eloklah tu kak..sambil nguli sambil keluarkan peluh..eh guna BM ek? tak aciiii..haha

aloy..
wateroux tu pengganti pada bread improver ngan softener.so kalau tak nak guna wateroux kena guna imrover dia la...tapi kalau rasa natural tu baik buat wateroux.mesti berbaloi tau..slamat mencuba okehh

erma..
tu la..nampak roti hijau mcm membayangkan wangi jee..agak2 roti nih kalau buat puding pandan tu sodap tak>hahaa

anie.
sangat di rekomended kan..hah eja apa mcm tuh..haha/.. memang suka basic doh kak nor ni..nak lagi tip2 pasal roti ni boleh rujuk kat blog kak nor untuk basic doh ni

kak ayu..
hahaha..mekasih kak..ala nak buat sendiri ni sedap makan panas2 kan..ada jugak kat bakery, tapi driver lak tak de kak.kena la menguli sendiri..huhu..

nieza..
mekasih..jom join kita menguli bagi kuar muscle semua.hahha...kalau kecek2 kat hubby kot boleh dapat BM..wahh siok maaa

izahdaut said...[Reply to comment]

niezaman..
jgn gitu..hahha..tak de la rajin sangat.bebudak kat rumah ni dok ngunyah je.kalau dekat dengan kedai makan ade jugak saya beli tiap hari..heh

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...yg ni MUSTI dicoba bila2 x sibuk..mmg la ni maaaaanyak sibuk..ish,mmg sll sibuk...*sigh :((

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..
aduhh sibuk bangat ya..patut la blog pun tak hupdate sangat..okeyy nanti kalau ada masa boleh try...best makan panas2 gitu

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Fulamak gebusss gilosss rotimu itewwwww.....terujanya akak...tak sabar nak cuba, cuma masa yg tak mengizinkan ni...busy bebenor smnjk anak2 start sklh...snng2 nnti nak cuba gaklah..

Rin said...[Reply to comment]

assalamualaikum izah.. dah lama nampak resepi roti ni tapi lupa nak catit kat blog sapa...tup2 harini kak rin terjumpa balik kat blog izah ropernya...suka sangat hati akak sbb mmg teringin nak buat homemade bread .. so, akak tumpang catit resepi izah ni ya...makasih. senang2 follow ler kak rin kat blog akak ya..."daridapurrin.blogspot"