CSS

Friday, January 21, 2011

Donut Yogurt


Assalamualaikum...

Nak makan donut tapi tak sempat nak uli? Tak sabar nak tunggu doh kembang? YA... inilah resepinya. Donut yang shuukupp lazat dan berkhasiat.. Tak perlu uli bermain dengan tepung,  hanya bancuh seperti membuat muffin menggunakan sudu kemudian tekap dengan donut cutter. Tak suka melekat dan bermain tepung yang lembik? Iyaaa...jemputkan saja seperti saya goreng donut ni... hehe..

Saya rekemenkan sangt donut ni bagi  penggemar donut macam saya. Sangat gebu dan sedap. Tapi dah sejuk tak pasti lah, sebab kejap je habis. Budak berdua ni pun tak berenti makan. Saya tak golekkan dalam gula sebab donut ni dah manis. So sesiapa tak mo manis sila kurangkan gulanya ye..



DONUT YOGURT
sumber: nollyarwen@myR
resepi asal : vediojug.com


250 gm tepung gandum
80 gm gula *saya letak 3 sudu makan
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
125 ml plain yogurt
1 sudu besar yis segera * saya guna mauripan- bancuh dengan sedikit air suam
20 gm butter dicairkan
*saya tambah 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
minyak masak untuk menggoreng


* resepi asal tidak menggunakan yis. Jika mahu, gantikan yis dengan:
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Caranya:

  1. Pukul telur dan gula didalam mangkuk sampai kembang sedikit dan pucat.
  2. Masukkan butter yang dicairkan, yogurt, dan yeast yang telah dilarutkan kedalam campuran telur td. pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan garam kedalam adunan telur. Gaulkan kesemua adunan sehingga sekata. Tips : guna wooden spoon je untuk gaulkan adunan, kerana adunan ni agak lembut dan melekat.
  4. Setelah adunan sebati, boleh la buat bentuk donut( bentuk guna tangan je atau guna donut cutter ). Tips : sapu tepung pada tangan / donut cutter supaya tidak melekat. Disarankan juga supaya buat bentuk kecil2 je
  5. Lepas tu, boleh terus goreng je. Adunan ni x perlu dibiarkan, sbb mmg tak naik. Bila menggoreng, automatik donut ni membesar sekali ganda. Gunakan api kecil sbb donut ni cepat masak dari luar.
  6. Apabila siap, boleh dihidangkan dengan taburan gula halus. Kalo tak tabur gula pun ok, sbb donut ni da manis. Selamat mencuba! =)


*saya jemputkan aja dengan tangan. Memang mudah dan sedap!!

40 comments:

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

ala izah sedapnya Donat yogurt nie... Qira rasa macam susah aje nak buatkan...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

dah boleh dah tuh nak anta sini banyak... alsn paling konkrit xleh nk buat sbb yogurt tarak...hah,logik pe alasan tuh...antar tau,nnt upah makan nasi... ok??ok??? roti sardin kt bawah sinun pn termasuk skali ye...

alinac lover said...[Reply to comment]

waa..suka nya

bole try

lina said...[Reply to comment]

izah- sgt kreatif bagus2...ni boleh dicuba..

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

izah, menarik la resepi donut ni, xyah uli2... akak suka camni sbb bm dah rosak malas betul kalau nk menguli. boleh cuba la yg ni nnt.

sitiezahim said...[Reply to comment]

bes bes kak izah..saya mau cuba..gara2 fobia unt menguli donut yg x nak lekang2 dr tangan..huhu

NiezaMan said...[Reply to comment]

Bestnya..suka makan donut, tapi tak berapa suka buat..hehehe
tapi bila tengok ni mcm best je..harus ku cuba

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Sempoi3... Nak try gak le nanti. Tungguuuuu...

HAMSINI said...[Reply to comment]

izah....mesti sedap...bole juga akak cuba utk anak2...

Mas said...[Reply to comment]

makcik...sempoi la donat ni..nnti aku pun nk try wat gak...
aku baru jer beli yogurt tadi...

Nieza said...[Reply to comment]

izah, menarik nengok donut ni...gebus lak tu..rasa mcm nak ngap jer seketoi ni...hehehe

mokwonik said...[Reply to comment]

izah memang donut nih buh byk yis ekkk!nampak menarik tul!

mamawana said...[Reply to comment]

mesti cuba buat nih. Tq share resipi izah. Love uuuuu......

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...sgt cumilll...blh cuba ni :))

Rima said...[Reply to comment]

LOL Izah.. bila baca macam commercial donut pulak hahaha..

Ohhh ur son is older than Sonia by 5 months.. did u make him use diaper pants tak?

kak ina kl said...[Reply to comment]

dah lama tak buat donat..dah kurang mulut yang nak di makan

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah ni mcm donut jerman,,kalu dok silap ayu lah..tak yah terap2 sooooooooooonang keleje eik....gedebuk gedab je dlm kuali......he3....I suke I suke I sukeeeeeeee....

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
mesti dh abiss ni..
ye la ..mlm2 br nak singgah dapur org..
klau ada..meh la sebijon..comeyy je..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Comel loteh je donut yogurt ni....kalau depan mata akak ni..akak terus ngapppp jek...takyah pelawa2...teruja tngk kegebuannya....Hamka mesti suka ni sbb mcm small ball.....

izahdaut said...[Reply to comment]

qira ddapur..tak susah tau.senang je.mcm buat jemput jemput je.kita tukar nama jemput donut lah..boleh gak tu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..banyak la ko mie..weh yogurt tak de ke kat pasir mas tu?eh pasir mas ke?haha..sesuka hati je kan..cari kat KB aa..musti ada,kalau dah jumpa borong 20 cup yogurt terus ek...siap demand roti sardin skali tu...cehh

izahdaut said...[Reply to comment]

alinac lover..yup simple je kan...mcm buat jejemput je..cukup bahan pasti menjadi..

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..tu la, kalau budak2 n mak budak kelaparan donut, resepi ni the simple tul..sedap pun sedap..pandai orang ni mereka donut cepat cam ni..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ain..betul tak yah uli pun, main gaul ngan sudu je.saya mixkan telur ngan yogurt tu pun pakai hand mixer je..ishh agak2 kalau try dengan yogurt perisa lain entah kan lagi sedap..hehe

hana said...[Reply to comment]

aku biasa wat donut segera gune tepung pancake... sedap mmg sedap tp budak2 tak brape suker lak.. lebih suka donut biasa... sbb bila digoreng mcm oily gtu.. tp klu aku dah mls itu jugak yg aku uli.. sbb senang.. hahahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

sitiezahim..haha..pronah ke gitu siti.banyak air tu kot..tu la ..kalau guna resepi ni pakai gaul ngan sudu je..boleh la kejap je nak buat brekfes ni

izahdaut said...[Reply to comment]

niezaman..sama la jugak..haha...kalau jumpa kedai jual donut, laju je nak membeli.nak buat tu uisshh malas bebenor.kengkadang tu dapat banyak sangat pun iye..tapi resepi yang ni just nice je banyaknya untuk 1 mulut dewasa n 2 mulut kanak2..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..try jangan tak try.layannnn..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

hamsini..kakham musti try dulu kak..agak2 mcm anak2 tak berkenan, tak yah buat dah..hehe..tapi bagi saya, mmg suka la, sebab pertamanya senang nak buat tu...dan jugak tak berminyak.mula2 suspen jugak kot berminyak sebab doh tu lembik.tapi tak pun.

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..tu la, aku suka sempoi cam ni..skali skala try donut jenis baruuu..ada yogurt lak kan..sesambil nk ngabiskan yogurt dah nk expired.hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..tu la, leh la try...makan berdua ok la kot..tak bnyk sangt kot

izahdaut said...[Reply to comment]

mokwo, saya bubuh satu sudu makan rata..rasa cam banyk la jugak tuk sukatan tepung tu, tapi tak trasa yis pun.mungkin kalah ngan rasa yogurt kot.tapi saya tmbh jugak soda sikit kot tak kembung plak...haha...tu la cam tk confiden..tpi hasilnya alhamdulillah

izahdaut said...[Reply to comment]

mamawana..i love u too lah..haha..leh try..

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..maceeh maceehh..tak cakp cumill donutkan?musti tuan tanah ni yg cumil kn.hihihi..maceehh maceehh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rima..hihi..saje je tu.tak de idea.

yup, bais older than sonia, tapi masih training free diaper tau..susah betul..ke mak nye yg tak berdisplin lol ..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ina kl..hehe..betul tu, satu proses la kan.cam saya baru proses anak2 nak makan..nanti akn melalui proses tak de mulut nk mkn pulak...hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

ayu safieza..oo ye ke ayu..dunt know jugak.tapi resepi ni mmg org obersea nyer la.ye la tu kot kan.

izahdaut said...[Reply to comment]

fara dean..haha..nasib baik siap2 jwb...dah tak de bijon dahhhh...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..ooo si kecik hamka suka donut ye..hmm mesti dia makan..anak2 saya ni pun tak la brapa hadap sangt ngn donut, tapi bila buat yg ini, bnyk pulak makannya

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..oo ye ke..awat tak dikungsikan..aku mmg suke donut tak yh uli ni..tapi kan kak hana, aku tak tau le..tapi aku pun suspen takut oily sangt.tapi tak weh...adunan dlm pun tak oily..aku pun cam muskil..tak muak pun