CSS

Thursday, January 6, 2011

Eggless Coconut Macaroons


Assalamualaikum...

Sejuk nor pagi ni kan. Udah hampir tengahari tapi rasa cam subuh sapi'e lagi. Dapat tidor bawah gebor neh nikmat sungguh. Semalam dah ler tengah malam kami diserang nyamuk, tertonggeng2 Bais mengamuk kegatalan. Tinggi nor nyamuk ni trobang sampai tingkat 17. 

Niha sekut wat ngonyeh ngonyeh sesambil nengok tv. Bila makan sekut neh teringat masa kecik dulu, kuih kelapa kering yang bulat bulat warna coklat, rangup, plastik cover dia transperant warne merah. Ingat tak kuih tu?. Rasanya masa ni pun still ada. Tapi nostalgianya kuih tu, dulu2 time mak balik dari amik duit getah, kami dapat la habuan kuih kelapa kering tu. Aiiis suka sangat dah time tu. Makan sikit sikit sambil kemam. Hahaha..

Buat sekut ni nak ngabiskan stok kelapa kering yg juga hampir expired. Bebudak suka makan. Rangup dan chewy di dalam. Kejap je habis. Okeh layan resepi simple ni. Daa..


EGGLESS COCONUT MACAROONS

Ingredients: 
Fine Dessicated Coconut, unsweetened - 3/4 Cup ( see note below)
Condensed Milk, sweetened - 1/4 Cup
Baking Powder - 1/8 teaspoon
Baking Soda - 1/8 teaspoon
Vanilla Essence - 1/4 teaspoon

Procedure: Pre- heat oven to 180 degrees C / 350 degrees F. Lightly grease your baking sheet. In a bowl, mix well the dessicated coconut, baking powder and baking soda. Stir in the condensed milk and vanilla essence. Mix well to form a firm dough. And resist the temptation to eat the dough as its quite tasty and you may end up with just 8 macaroons instead of 9:-). 

Divide the dough into8-9 small portions and roll each portion into a small ball. Place them on the baking sheet spaced 3-4 cms apart. Bake for 14-15 minutes or till the macaroons turn light brown underneath and golden brown on top. Remove from the oven, let the macaroons cool on the baking sheet for about 5 minutes. Cool completely and if any are left, store in an air tight container.

Please Note: You can double the recipe to make more. Don't increase the quantity of condensed milk or decrease the quantity of dessicated coconut as the macaroons will not turn out crisp. The dough must be firm. Even if there is a wee bit (remember-just a wee bit) more condensed milk or wee bit less coconut, the macaroons may flatten out while baking. And then you will have yummy cookies on hand, so no worry. This recipe accommodates taste very well.

I have used fine dessicated coconut here and not the long coconut flakes. The macaroons were just about sweet and I have added no extra sugar.

For crunchier macaroons try baking at 175 degrees C. 


Rasanya kalau geseng lagi, lagi sedap rangupnya. Oh semalam tak bersiaran ye. Sebab kekanda ku ada balik. Buat buat busy la kan..hehe



22 comments:

HaSue said...[Reply to comment]

nyamuk tu naik jet pejuang agaknya sampai tingkat 17 tuu..hehe..
biskut yg dlm plastik transparent tu ada 3 ketui kn?seketui jer yg kelapanyer..besh2..skrg x jumpe dah..ke aku je x nmpk?dulu ms kecik2 harga seposen jer..pastu naik 20sen..kalo ada skrg dah 50sen kot..huhuh

hah..celoteh punye celoteh siap gak laa 12 ketui aku tapau sekut ko nih zah..balik dulu yer..hihih

hana said...[Reply to comment]

mak aihhh senang gler nak mmbuatnyer! mslh kelapa kering pulak xde sebanyak itew... cuma ader ciput wat ta*k gigi darwish jerk! huh!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah erma tau biskut tu.. erma panggil biskut kelapa. ada gak dgr org panggil biskut belacan n biskut semut ha ah ha mcm2 nama... rajinnyer.. memang sedap.. wangi Zah bau biskut kalu ltk kelapa kering.. joun seketui dua...

aidah said...[Reply to comment]

Salam Izah,
tak sangka lak banyak betul energy nyamuk tu ye. agaknya terbau biskut kelapa yg sedap tu kot. simple je bahan2 buat macaroon to, boleh dicuba ni

zarin said...[Reply to comment]

ingatla biskut kelapa tu...feveret akak samppai now ni :D
skut ni ada rasa mcm skut kelapa jaman dulu tu ke? nanti nak wat gak arrr

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

banyak no energy nyamuk terbang ke tingkat 17!

dia tau org dlm rumah tu darah jenis enak2 belaka..hari2 makan sedapp..ekekeke

Mr. Mama said...[Reply to comment]

nak kena dh nyamuk tu.....
apa2 pnnampak memang sedap biskut tu...

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaahhhhh.... memang tawwwww!!!!!! di saat i di kuantan ni dok tertanya tanya "sedap ke macarooon????"... ko dah advance dah boleh buat macam macam style rasa dan jenisbagai.... post sket yang ada tu kat sini... kat kuantan takde la macaroooonnnnn....

Ayu said...[Reply to comment]

salm izah,
baru akak nak cakap macam biskut kelapa kering..rupanya ada rasa2 gitu ya.. hehe..Bais, kena gigit nyamuk mesti tergaru2 tak boleh tahan tu..cian dia..

Nieza said...[Reply to comment]

salam izah,
darah manis la tu nyamuk suka tu...hehe btw sedap lak nengok biskut izah time sejuk2 kat sini mkn biskut pun sodap!...:)

K.Nor said...[Reply to comment]

ewahh2.. mentang2 cik abg sayang ada balik, buat2 bz ya... hihihihi

leen hussain said...[Reply to comment]

sodap ni zah... bak seketui..hee... lama tak jengah dapur izah...bizi ler konon..

Stefania said...[Reply to comment]

Un felice anno nuovo ♥ deliziosa questa tua ricetta, ciao

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

hati2 izah nyamuk2 ni takut betul... haii jauhkanlah dr segala penyakit bahaya tu...
ni maccaroon tak guna telur? salu guna byk telur putih kan? simple je bahan2 dia eik? berbaloi anak2 suka...

Yani said...[Reply to comment]

dah abih ka?... baru nak minta sket ni

Kak Rose said...[Reply to comment]

nak mintak mesti dah abess ni kan... budak ke maknya yg banyak makan?

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Ooohhhh I ingat lagi kueh kelapa plastic merah tu...sedapnya!! Dulu slalu gi cuti2 m'sia, balik s'pore cfm borong berbag2 kuih kelapa lah, keropok, dodol, sotong cili lah....arrrggghhhh meleleh air liur :pppppp

HomeKreation said...[Reply to comment]

Salam Izah...sedap ni...simple jer lak tu. Masuk list.

Mas said...[Reply to comment]

makcik....sibuk betoi aku semlm...he..he...ari ni bru sempet nk ngendeng biskut izah...
ada lagi tu, aku nmpk kau simpan..he..he...jngn menyorokk...

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..
ada lagi sekut klapa kering tu, tpi bentuk dah kecik2 comel2.senang nk ngap.haha/eh bukan masa ko celoteh aku ngap 12 ketui.bawak balik bekas kosong la ko sue..ngahaha

kak hana..
ekeke...aloo jangan la buat, wat kempunan je.adunan ni pun skit je dapat dalam 10 ketui.

erma halamnku..
tul tul.sekut kelapa kering kan..memang wangi bau kelapa tu..rangup kan kalau yg kat kedai tu.yang buat ni rangup kat luar, chewy kat dlm.bebudak suka ma

kak aidah..
itu la pasal.nak dipikir2 tinggi nor trobang nyamuk ni.tapi rasanya slama duk kat sini, jarang jumpa nyamuk naik ke atas ni.hehe..simple kan.tu la yang buat tu nak habiskan stok kelapa kering

kak zarin..
kak, tu la, rasa tu memang ada, tapi sekut kedai tu rangup sampai dlm kan.yang ni rangup kat luar tapi chewy kat dalam.memang layan la makan nya.

TTM..
kahkahkah...ye la tu.yang peliknya nyamuk tu banyak attack si Bais, si adik rilex je mcm tak de apa apa berlaku.agaknya darah dia sedap la kot

mr mama..
itu la, bila dipasangkan lampu terang benderang, terus senyap.last2 kami tidur bukak lampu benderang gitu.sekut ni wangii

desperate mama..
haha..yg macaroon sedap tu guna telur fidza.yang ni kategori sekut kelapa la..tak pe fidza, ko blajar la buat macaroon stu..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu.
memang la tak tahan kena gigit nyamuk.mengamuk mintak digaru.nak garu pulak kena ada cara dia lak tu.huhh tak menang tangan melayan tengah malam.heehe.ha ah kak mcm sekut kelapa..sedap sebab chewy gitu

nieza..
tu la.sekut ni time bila bila sedap nieza..especially bukan time raya.memang sedapp je nak ngap sekut kan

kak nor..
hehehe..alah kak nor ni..give me chance laaa..haha

leen hussain..
ala..kak leen mmg busy..rezki masyyuuukkk..hihi..seketui kompom tak cukup.nh saya bagi seketui setengah..haha

stefania..
welcome to my blog.thank for visiting my blog..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
ha ah kak, memang risau kalau kena gigit nyamk bandar ni.kalau nyamuk kg ok la skit walaupun merbahaya juga.macaroon ni sekut kelapa biasa je kak..

kak yani..
hehe..dah habis kak..sikit je dapatnya

kak rose..
hahaha..aip kak rose..spekulasi tu..

anie..
hahaha..ha ah la.sekut kelapa.rasa dia mcm tu la.cuma dalam dia ni rasa chewy .yg sekut klapa tu semuanya rangup kan..

homekreation..
tula, simple kan.meman sesuai untuk menghabiskan stok kelapa kering..hehe

mas..
apa yg ko bz nya makcik.gi spital ke smlm?habisss habisss dah...tak caya nah tengok..sambil nganga mulut..kahkahkah