CSS

Friday, January 21, 2011

Roti Sardin


Assalamualaikum..

Berkurun lama..ku menunggu saatnya..hingga tiba masanya..ku ngap semuanya. Wahhh..memang sedap la roti sardin kak Nor ni. Ramai dah yang buat, saya je baru nak try merasanya. Sedap weh. Tapi inti tu saya guna lebihan karipap sardin. Apa pun, semua dalam gambar ni saya bedal. Buat sikit je, sebab tak de yang gemor sardin kat rumah ni.

Oppss...rupanya tak secantik rasanya hokey. Nak tengok versi roti sardin cun melecun leh bertandang umah kak Nor. Mekasih kak Nor..I lab u bebeh..



ROTI SARDIN
sumber asal: kak Nor 

10 bj bun burger
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 bj cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 bj telur
minyak

Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.

Cara2
Potong dua bun burger.
Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang
Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.
Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.
Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minya dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya.



23 comments:

Mas said...[Reply to comment]

perhh..makcik..aku tahu sedapppp...pernah wat skli tapi tak n3 pon..nnti aku wat roti burger lgi memang nk buat roti ni....
nak sikitt makcik...tak elok tau mkn sorang2..he..he..

K.Nor said...[Reply to comment]

laaaaaaaaa.......... punya la lama simpan angan2 nak buat roti sardin ni.. hari ni baru buat! yer la kan, akak faham sbb org lain tak suka sardin kan.. lain kali kalau nak buat, kita kongsi dua tak per.. jgn buat sikit, buat lebih.. biar akak tulun perabiskan.. hehehe. mekasih sudi try ya.. mmmmmmmuah!

Anna Qawina said...[Reply to comment]

i lap u punya loti bebeh..ngehngeh...dah 2 hari tak meroti, asyik menkaripapkan diri, konon2 nak frozen bg tahan 1 minggu ke..2 hari pun tak sempat..semput aku...bak roti tuh..lapo nih

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
La izah napa tak ajak saya temankan. Sian makan sorang2.

anymz said...[Reply to comment]

yuuhuuu..wah..wah..ko zah dtg umah akak mlm2 buta tinggalkan komen yg cukup bernas lagi yo..
mentang2 akak dah tido masa tu sedap2 ko membebel2 kat tepi tinga akak ni..padan lah akak terasa2 ada org ngok ngek.ngok ngek, bising2 bebel2 cakap hapa entah..hehe bak sini bun sardin tu..semua sekali akak nak taler.siyok sambil makan sambil dengo misi izah bebel2..

anymz said...[Reply to comment]

oopss..nak sambung lagi tak puas lagi nih..yg sebenornya akak nak tag izah dan mas jugak tapi nor kata izah dan mas mungkin sudah di tag..akak ni kan lurus bendul.tu yg ikut ckp nor tu..hehe kalo aku tau siang2 akak dah tag nama izah dan bbrp nama lagi.ni da siap warning jgn nak edit2,. lagi lah akak takooot..wakakaka

HaSue said...[Reply to comment]

adehh izah..sampai ati ko mkn abis..lenkali ko tau org kat umah tu x layan sardin,ko anta umah aku..hahaha..kang aku buat roti daging rusa kang haaa

lina said...[Reply to comment]

wah izan roti sardin ni mmg kesukaan satu family..ni menu harus di cuba...masuk list ni

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..buat lagi guna roti merger ko yang shanteeekk tu..jeles tengok roti tu wehh..ah malas nak cakap ngan mas..wakakaa

izahdaut said...[Reply to comment]

kak norr...tula kan..sian saya, makan sorang sorang..eh tak sian pun, makan sorang2 pun sedap..haha...ni kalau balik kampung memang nak buat la kak..budak2 mesti suka except anak2 saya la..jom jom kita makan came came ye..hehe ..mekasih kak nor...

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawina...hahaha...ko kena buat 2 kilo tepung terus nak frozen karipap...kikiki...siok jugak ke dapur kalu ramai yang nak hadap..ni aku niha, sorang2 jugak yang makan..weehh..buat jangan tak buat roti neh..manyak sodap!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..
laaa suke jugak ek...hah jom makan sama sama..jangan malu malu ye...tambah tambah..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim..hahahaa...gelak saya bace komen akak ku ini...haha...jagaa... ai misi garang okey..bab gertak gertak ni, ai likee..

eh bila akak cakap camtu kan, teringat masa saya jaga arwah abah kat spital seminggu.sdara mara yg tengok saya duk suap makan kat abah n siap2 kan abah kata saya ni garang...huwahahaa..garang ke?gasakk..

hihihi..insyaAllah..ada jodoh kita leh jumpa berkenalan..nanti saya citer la nama saya ..hobi saya..cita cita saya..boleh gitu?haha

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue aku tunggu roti rusa ko tu..cepat nanti baling 2, 3 ketui kt aku..manyk nor dagig rusa mek sue ni..uiiihhh...jeless beb..nanti klu utan kt area umh ko dah abis rusa, tau la kt mana nak cari pemangsanya tu..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..kalau 1 family suke mmg berbaloi cube resepi kak nor ni...saya mmg suke.. boleh buat lagi ni time mkn ramai2...eh klu buat bisness tepi jln ni ok tak?ikiki

KakAsma said...[Reply to comment]

izah..minggu roti seantero nie..akak kalau bab inti sadin jangn tunjuk..pantang!!!..hehehe pantang tau mesti ngapp..akak suka sangat..len kali bagi bepbep..kat akak nanti akak dtg tolong makan...

izahdaut said...[Reply to comment]

hehehe..kak asma..ramai peminat sardin kan..saya pun sama..tapi pelik org kat rumah saya tak pandai menikmati sardin..huhuh..nanti saya bep bep umar ye..eh umar pulak daahhhh..haha

Anawahid said...[Reply to comment]

tgh hari, ptg , mlm, esok, lusa ada menu sadin lg x izah.... wakakaka... bak mai la nk rasa.... ekeke

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah, tak apa lambat then never kan..memang sedap roti sardin ni..kalau buat mesti habis punya kat rumah akak...

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya! saya pun suka sardin gak!:)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anna wahid..hahaha...aku ok je, yang naik buhsan nya org2 lain kat rumah ni je..ikutkan aku mmg suka bangat sardin.nak nak kalau pedas peds...fuuhhh!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu...tu la pasal...dapat merasa jugak kan...boleh diulang memasaknya lagi dan lagi..janji ada roti burger, musti buat nyer

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..suka sardin ye..gimme 5 lah..eh kat sana ada sardin tak?cam susah je nak ada sardin kat obersea ni yeee