CSS

Tuesday, January 25, 2011

Best Nutella Brownies


Assalamualaikum...

Namanya sesedap rasanya. Sesuai sangat nama brownies ni Absolute Best  Brownies! Gilerr coklat sungguh. Memang ngam campuran bebahannya tu. Texturenya  moist dan chewy sikit kat atas tu memang sedap bila digigit.  Boleh dipelbagaikan contohnya masukkan skali coklat chip atau kekacang juga kismis. Rasanya kalau letak coklat chip tu, memang menggila lah rasa kecoklatannya tu.

Orait..sesapa ada nutella yang lambat benor nak habis tu, boleh la try resepi yang memberi kedamaian di tekak. Hehe...



BEST NUTELLA BROWNIES
Source: bakebakebake
terjemahan: Izahdaut

113gm butter/ 1/2 cup
1/2 cup serbuk koko * saya kurangkan sikit
3/4 cup gula * saya kurangkan sikit
1/2 cup nutella
85 gm coklat masak cair
2 biji telur
1/2 cup tepung
1/2 sk garam
* 1/2 sk baking powder - saya tambah

caranya:
Satukan butter dan serbuk koko ke dalam mangkuk dan panaskan sebentar sehingga butter cair ke dalam oven. * Saya buat cara double boiling sehingga butter cair.
Apabila butter cair, pukul sehingga keduanya sebati, licin dan lembut.
Kemudian masukkan pula gula, nutella dan coklat cair. Kacau lagi hingga sebati dan licin.
Kemudian masukkan pula telur. Sebatikan.
Akhir ayakkan tepung, garam dan baking powder. Masukkan ke dalam bancuhan tadi. 
Kacau perlahan-lahan menggunakan spatula.
Masukkan ke dalam loyang 8x8 inch. Boleh taburkan dengan coklat chip, kismis atau kekacang.
Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

google image

Kepada mummyirfan yang bertanya kan cawan yang saya gunakan, lebih kurang ini ler rupanya. Ada 4 sukatan. 1/4 cawan, 1/3 cawan, 1/2 cawan dan 1 cawan. Akak beli kat Tesco je, dan ada terdapat kat pasaraya besar kat area pinggan mangkuk. Kat kedai bahan kek pun ada. 

44 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik...cepat2 datang bila nmpk brownies tu...meh kita makan sama2.....
aku dah tergoda tengok browniea kau ni.....sedapp tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

hehe... sapa datang awal dapat makan gader gader ekk..nah amikk amikk..makcikk ko tak per makan banyak2 punnnn

Mas said...[Reply to comment]

makcik..sukatan cawan metrik tu aku nmpk kat tesco..tapi asyik lupa jer nk sambar...nnti kena tangkap gak satu....

izahdaut said...[Reply to comment]

tu la...aku dulu awai2 dah sambor..sebab susah nak sukat kan..aku sebelum beli pakai sukat guna gelas budak2 ni yang ada kiraan ml tu..hahaa...pastu duk gaduh lak, aku nak sukat, deme plak nak minum air..kikiki

chikadakbiru said...[Reply to comment]

kak izah...anak kak tak kaco ker mase membaking tuh...hihihi sj nak tau..?tgk rajin betul akak baking

Mas said...[Reply to comment]

wakaka....lawak la makcik ni....tak pe..nnti aku tak terlupa nk beli...yg jenis besi ni cantik kan makcik...memang compom tak karat kan...

izahdaut said...[Reply to comment]

chikadak biru..akak baking biasanya masa diorang tidur..salah sorang tidur, dapat la ke dapur.ataupun masa diorang dah setel mandi maakan semua..so diorang akan main.bagi la apa apa mainan ke, tengok dvd diorang ke..atau pun ajak sama membaking.kalau menguli, akak bagi sikit kat diorang.kalau membaking akak suruh diorang kacau tepung ke..hahaa..tapi bayang kan aje lah kejadian main tepung tu ye...hihi...tapi paling tragis, kalau tengah membaking anak terjaga tidur..sendiri jawab nooo. tapi kebanyakkan menu yg agak detail akak akan buat time diorang tidur la

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..haa ah mas... tak karat... banyak gak jenis.yang mcm sudu pun ada kan..nak je aku beli.sebab senang terus ceduk dari tepung container ke gula ke kan..ala cawan ni banayk pun tak pe..kalau nak sukat menda cair, peh tu nak sukat menda kering lagi..

anymz said...[Reply to comment]

adik masin..eh!!adik manis,semalam minta masak lomak kan?ini kakak mu baik hati mai jauh2 dari negori mengantar gulai ikan masin.ko makan tak nih?..kalo tak,akak bagi mas ke,bagi kat hana ke,bagi kat dell ke,bagi kat nieza jauh2 tu pun boleh.hehehe

tak payah susah2 baleh bokeh nih, ko lotak yo semuo bronis tu lam mangkuk ni yo...maceh...
wakakakaka.....

Suzi said...[Reply to comment]

terbau brownieslah...terus dtg hehehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

nampak kilat2 je kat atas tu.. kompem sedapp! akak suka brownis yg ada kekacang.. bila gigit terasa lemak2 jer..

mrs plain-june said...[Reply to comment]

hoyeh... kita nak buat malam ini.. anak dara tu suruh buat something nak bawak p skolah esok.. utk belajar divide. lps potong2 utk belajar matematik boleh diorang ngapp! :)

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...namanya aje dah cukup menggoyah kkuatan mereka yg berdiet :)))

DJ Dayang said...[Reply to comment]

izah oh izah,...akak menahan lapar tengok bronismu itew (sambil bwk tupperware brisi kek hawflake)...hihi

lina said...[Reply to comment]

wah dh lama jugak tak buat ni...

aidah said...[Reply to comment]

boleh lah nanti akak nak cuba jugak. bahan2 dia pun senang je dan tak banyak

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nutella lagik!!!! ni kes nk menjeleskan org yg kehabisan jem coklat ke nih...wahahahhaha... mie xpenah beli nutella, slalu beli jw duo..tapi sedap gak cam nutella..nnt try, letak best jw duo brownies..ok x???? smbl2 tu bwk air fresh oren nih sejag nk tuko ngan brownies tuh...kira adil la tuh...lalallalala

Wattie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak datang nak rasa brownies nutella tu, ada lagi tak

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

Teringinnya nak mencuba...tapi tak taulah bila....sibuk je memanjang...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikumm...
Nak dua ketui buleh?

hana said...[Reply to comment]

nuttella???! balik lah sambung tdo! huh! mintak2 mimpi nuttela ader duk atas meja... haha

DG said...[Reply to comment]

Brownies aje udah sedap, ditambah lagi dengan nutella ... apalagi .. pasti double sedapnya :)

Bee said...[Reply to comment]

nampak menarik..leh cuba nanti..:)tp nutella paling cepat abis..camner???

Nieza said...[Reply to comment]

waduh terguda lak mlm2 nengok brownies ni...dgr nama pun dh best kalau dpt mkn lagi ler best...maunya tido mimpikan brownies ni mlm ni...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..nah la semangkuk brownies ni, karang payah pulak nak cari gua batu belah bertangkup tu...sampai berminggu2 plak kak nim berkelana mencari gua batu, sapa nak hapdet akak nyer blog nanti?ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

kak suzi..haha..tapi memamg masa membancuh brownies ni, masyaAllah..sedap tul bau nya.anak saya pun sampai datang ke dapur, nak mintak lazat. * lazat tu maksud pada dia nak mintak rasa.haha

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..memang kalau letak kacang kompom sedap kak..sayanya stok kacang dah sikit.maalas pulak nak letak.kalau ada lagi kompom berketul2 lagi saya bedal.opsss no no no..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

mrs plain june..hmm bebudak suka sangat laaa kalau brownies mcm ni...cuba laaa..pastu diorang divide brownies pulak kan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..huhuhuu..bagai di kata...no komen..cecehh..ala ala artis kena interbiuw

izahdaut said...[Reply to comment]

kak dayang..lama dah saya perati kek akak tu..dah cadang2 nak buat..tapi sangt tk kompiden...hehe..nah pulang tapuware ngan brownies ni..eh bukan akak diet ke?huu amik balik brownies..hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..dah pernah try ke brownies ni...sedap kan...bergegar otak makan..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

kak aidah..boleh la try kak.saya pun tengok bahan2 tak banyak tu yang saya try..hasilnya mmg la menyesalkan badan..sebab menambahkan lemak..hehehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey dah datanggg!!! alamakkk lariikk sambil bawak brownies...haha..eh ada bawak pres oren yee..eskrim lebih yeee...hehe..

akak pulak yang jw juo tu, bebudak ni tak berapa suka..entah napa tak tau.manis sikit kot..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak wattie..ada lagi niha..buat sarapan pulak..meh la kak amkan sesama..sambil gossip2 manaja..uii gosiipp lak..sambil bertazkirah..boleh kan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..waalaikumussalam warahmatullah.. nah amik 4 ketui..cukup la tu seketui sorang ye..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana...hahaha..kalau gitu aku nak mimpi strawberi jepun lah..kot2 ada atas meja..

izahdaut said...[Reply to comment]

DG..memang benar..triple pula kalau dtambah kekacang nya..aduhh bikin pengsan kalau makan brownies ini..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak bee... saya biasa beli yang besar tu..pastu bila bebudak dah boring..hmm mencari resepi nak buat kuih muih la pulak dengan nutella tu... tak pe la, kalau bebudak dah boring bbolehla try..he

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..hehehe..nak mimpi brownies..bace bismillah banyak kali..esok musti kenyang..rasanya kan kalau buat menda alah ni, biar masa ramai yang nak makan.tak de la kita melantak banyak sangat sengsorang..huhuhu..insaf bila mengenangkan lemak merata dibadan niha...tuluunnn

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Haishhhh brownies ngan nutella...my son will finish this in no time! :D

izahdaut said...[Reply to comment]

love...oo nutella lover ke..hehehe... boleh la try love..moist dan chewy di bahagian atas tu...sedap

IrFaN CoMeL said...[Reply to comment]

nampak sgt sedap la brownies ni...kena try jugak neh...

thanks akak tunjuk gambar cawan metrik tu.baru la konpiden nak beli yg mana satu.saya budak baru belajar..hehehe...tq

izahdaut said...[Reply to comment]

tu slalu berulang ke kedai kek tu, apo lagi..amik la satu...sama je sukatan cawan letrik mana pun kan..ehhee..

Anonymous said...[Reply to comment]

adeh pening..nutella tu sejenis apa erk